Geopolitica, economia și transporturile

Started by tom_sawyer, February 20, 2025, 01:33:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

Noroc ca intelegi tu. Te-am intrebat vizavi de afirmatia ta ce a ajuns justitia americana? Ce a ajuns? In continuare judecatorii pot bloca ordinele presedintelui. Oricarui presedinte. Nu am spus nimic de Biden/Trump sau alte exemple ci de o situatie generala valabila, presedintii vin si pleaca. In rest doar etichete.

Daca toate datele pot fi privite si interpretate si in functie de modelul social preferat, deci subiectiv, dar cresterea economica e clara si nu poate fi contestata. Bunastarea nu poate fi sustinata decat de crestere economica, asadar care model are rezultate mai bune si unde sunt probleme? Daca impartim PIB/cap de locuitor UE iese si mai prost.



Powered by API/PUM imgur uploader

florin74

Da, cu singura mare diferenta ca acea crestere de PIB e distribuita extrem de dezechilibrit. Foarte putini au beneficiat de ea. Asa e cand te uiti la o singura valoare.  Sa nu ai o surpriza, ca vestitia clasa de mijloc s-a redus, ca cei din varf au avut venituri mult mai mari decat cresterea celor din zona medie si de jo.
Eu zic sa te mai uiti si la altele. Cum ar fi cheltuieli de sanatate (ia vezI cat plateste americanul de rand din venitul lui si de ce servicii beneficiaza, si cand ajunge in Europa are un soc cand vede sistemul de sanatate), cheltuieli pt educatie, sistem de ingrijire copii si sprijin pt mame, etc.
Asa ca fiecare sistem are plusuri si minusuri, nu incerca sa imi prezinti sistemul american ca fiind cel mai ce si vai sa ne inchinam la el in fiecare seara si dimineata.
Sunt o gramada de studii si cercetari, s-au castigat premii Nobel care subliniaza problemele in ceea ce priveste calitatea si structura cresterii economice, inegalitatea sociala si cauzele ei dar inteleg ca astea palesc in fata graficului tau.


horatiu.cosma

În lumea prietenilor utili ai lui Putin (și mai nou Trump), separația puterilor în stat e o utopie. Ei știu doar legea junglei, legea celui care urlă/lovește mai tare, vătaful pe moșie care face ce vrea, cum vrea, la cine vrea, fără nicio limitare. În lumea democratică, puterea e partajată, președintele nu e sultan, ci poate fi cenzurat de justiție ATUNCI CÂND ÎNCALCĂ LEGEA. Acest sistem de balansare și echilibrare a puterii este (deocamdată) singurul care împiedică pe unii lideri să o ia rău de tot pe arătură, să interzică opoziția, să își închidă contestatarii și să facă toate acele nebunii pe care le-am experimentat de-a lungul istoriei. Însă asta funcționează atâta timp cât cei ca qionescu1 sunt minoritari. Să sperăm că vor și rămâne așa, spre binele nostru al tuturor.

pista_bacsi

^^ în imaginea de mai sus aș adăuga și datoriile. De la GPT

QuoteEuro Area (EA20): 88.1%, a slight increase from 87.8% in the previous quarter.  �
European Union (EU): 81.6%, up marginally from 81.5% in the second quarter of 2024.
As of December 2024, the United States' government debt was approximately 124.0% of its nominal GDP, up from 123.1% in the previous quarter.

pasadia

Ce imi place cand oamenii sunt obsedati de GDP.
Hai sa il explicam:
- intr-o tara fiola de insulina este vanduta cu 300 de euro /bucata
- in alta tara aceeasi fiola este vanduta cu 3 euro / bucata.

In ambele tari se vinde aceeais cantitate de insulina.

In care tara GDP-ul este mai mare? In prima, caci sunt generate mai multe venituri, nu?
In care tara oamenii mor pentru ca nu isi permit tratamente banale? Who the FUCK cares!!!!

TibiV

[sarcasm]
E mai mishto/cool sa mori de diabet intr-o tara cu GDP mare, decat sa traiesti intr-o tara cu GDP mic...
[/sarcasm]
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

qionescu1

Ce spuneam: Te-am intrebat vizavi de afirmatia ta ce a ajuns justitia americana? Ce a ajuns? In continuare judecatorii pot bloca ordinele presedintelui. Oricarui presedinte. Nu am spus nimic de Biden/Trump sau alte exemple ci de o situatie generala valabila, presedintii vin si pleaca

Hai zi-ne ce se poate întampla cu justiția când un judecător în US poate bloca un ordin al președintelui? Acolo separația puterilor funcționează mai bine decât oriunde. Unde ai văzut tu ziariști arestați în US? Dimpotriva acolo se sparge monopolul TV si main stream media nicidecum in EU. 

Deci ce ce am zis? Ca sistemul de separare a puterilor functioneaza in US. Ca acolo un judecator poate bloca un ordin de presedinte. Indiferent cum il cheama!!! Plus puterea reala a congresului si descentralizarea efectiva. Spre deosebire de UE unde komisarii decid totul, parlamentul e formal si justitia nu are putere asupra directivelor. Nu stiu, unii ori au probleme la citire ori pur si simplu nu sunt capabili sa interpreteze un text. Tot am mai zis, la pomul laudat sa nu mergi cu sacul, harnicia nu tine loc de inteligenta si nici aparenta coerenta de logica. Imi pare rau dar astfel de corelatii, deschise cu jigniri directe ma fac sa evit si sa resping orice interactiune cu asemenea de personaje.

Reproducerea unor banalitati cu pretentii cand exercitarea puterii politice se face in mult mai multe forme lasa de dorit. Constitutie, drepturi si alegeri aveam si in RSR. Atunci tineam deoparte capitalistii/imperialistii/fascistii acum ii tinem deoparte pe putinisti/legionari/antieuropeni. Gradul de sofisticare al societatii este altul, fara nicio speranta de intelegere pt cei care in afara de Putin Putin Putin nu stiu sa zica mai nimic altceva, doar sofisme si in rest propaganda din aia buna.


@florin74
Eu inteleg diferentele si le accept. Ca iti plac sau nu, ca le consideri mai bune sau nu tine de subiectivism. Daca vorbesti cu un american de nivelul taxelor sau reglementari in UE cu siguranta nu ar mai fi asa de incantat, tot asa si europenii nu sunt incantati de ceea ce considera ei wild in US. Avantaje si dezavantaje peste tot, cand tragem linie iarasi analizam subiectiv prin prisma a ceea ce consideram noi normal.

Si totusi una din acele organizari produce mai multa bogatie indiscutabil. Pe cifre. Ca se imparte cum se imparte iarasi nu e relevant in discutie (desi un alt aspect contradictoriu tie e ca salariile sunt mai mari in US in ciuda sindicalizarii mai mici si a flexibilitatii extreme a pietei muncii). Tendinta e la fel si in Europa in ultima vreme iar clasa de mijloc sufera de aceleasi probleme doar ca inca nu in acelasi grad.
 
Accept si nevoie de redistribuire, dar ca sa imparti bunastare trebuie sa produci bunastare. Cand produci mai putin imparti mai putin, chiar daca pretins mai corect. Si atunci cand ramai de caruta bine de tot, in doar 15-20, de ani iti pui problema care reguli sunt mai bune?

@pista_bacsi
Punctul de vedere e bun dar diavolul se ascunde in detalii. Aia e o medie, ia vezi ce datorii au statele din Europa de vest raportat la PIB! Franta 115%, Italia 140%, Spania 120%, Belgia 110%, UK 105%, Germania 70%. Asta daca nu o mai fi crescut intre timp. Iarasi diferenta: US isi poate devaloriza moneda. E nevoie e o singura decizie, UE mai greu, de ce ar saraci Germania pt a salva Italia/Spania etc? 

florin74

Compari mere cu pere

Din salariile ale isi platesc asigurare medicala, banii de pensie (401k), banii de educatie
Si ca tot veni vorba, nivelul datoriilor medicale ale populatiei a ajuns la 220 miliarde dolari, de alea de educatie nu mai vorbesc.
Da, e o distribuire gen America Latina. La varf au explodat veniturile (insemnand 1-3% din populatie), la restul mult mai putin.
Si astia restul trebuie sa plateasca asigurare medicala pentru ei si copii, rate la case (care au bubuit si ele), rate la educatia copiilor.
Tocmai citeam o analiza, care spunea ca in anii 1960-1980 cu un venit normal (blue collar) iti puteai intameia o familie, lua o casa si masina, si tinut copiii la scoala
Acum fix o laie.
De aici revolta, ascensiunea MAGA (care in realitate face fix invers).
Si asta cu sindicalziarea... sunt date statistice ca angajatii din fabricile sindicalizate au pachete salariale mai bune decat cei din nesindicalizate. Adica aia din sud, ca acolo e un razboi complet impotriva sindicatelor. De la guvernatori, senatori la sefi de companii, etc. Nu vrei sa stii cati bani se baga in campanii antisindicalizare. Sau in campanii electorale impotriva politicienilor care sustin sindicalizarea.

Eu marturisesc ca sistemul nu ma atrage.Si-a pierdut aura de cand eram mai tanar. Poate din punct de vedere economic sa ramana o atractie, dar cu politiceni care il fac pe CG si Sosoanaca monumente de inteligenta, cu un sistem politic corupt, in care vine Musk si altii cu sute de milioane si hotarasc cine candideaza si cine nu, si cine o sa fie ales, cu o justitie care incepe sa fie compromisa, cu un sistem de sanatate halucinant, si cu un stat care  te ridica de pe strada si te plimba prin mai multe state sa ajungi in Louisina (chiar, te=-ai intrebat de ce toti aterizeaza acolo? Ca au judecatori conservatori favorabili) pentru un articol in ziarul universitatii, chiar nu mai reprezinta un model. Si multe altele care s-au degradat





qionescu1

Eu nu vorbesc ca cazuri individuale de sindicalizare in US. Eu vorbesc de date macro. salariul mediu in US este mai mare decat in UE. Nici in Europa clasa de mijloc nu o duce mai bine, preturile la locuinte au explodat si aici iar blue collars din UE au aceleasi probleme.

Faptul ca se pot imprumuta si ca se acorda imprumuturi pt studii este in sine o activitate economica. Este fiscalizata si similara oricarui imprumut. Nu e o tragedie, nu e ceva rau. Au problemele cu asigurarile medicale de acord, dar noi vedem doar excesele de aici, sunt si asigurari medicale accesibile. Preturile mari trebuie legate si de veniturile mai mari.

Da, au explodat veniturile unui procent de oameni de acord dar e un trend global. Nu se intampla numai in US se intampla chiar si in Romania. Nu sunt de acord ca e wild acolo si ca esti pe cont propriu si nu exista niciun fel de protectie sociala. Nu e adevarat. Uite taxa federala este un impozit progresiv pe venit

2023     Tax Brackets/   Single   Married Filling Jointly/   Head of Household
10%   $0 - $11,000             $0 - $22,000             $0 - $15,700
12%   $11,001 - $44,725   $22,001 - $89,450   $15,701 - $59,850
22%    $44,726- $95,375   $89,451 - $190,750   $59,851 - $95,350
24%   $95,376 - $182,100   $190,751 - $364,200   $95,351 - $182,100
32%   $182,101 - $231,250   $364,201 - $462,500   $182,101 - $231,250
35%   $231,251 - $578,125   $462,501 - $693,750   $231,251 - $578,100
37%   $578,125 and over   $693,750 and over   $578,100 and over

Pensionarea este mai echitabila decat la noi. Ai pensie de stat la care platesti contributii pana la limita de 65k parca. Restul fie prin programul angajatorului fie prin pensii private. Deci cum iti asterni asa dormi. Reformele noastre le urmeaza modelul intr-o anumita masura.

Toate beneficiile astea europene ne creaza iluzia ca primim gratuitati. In primul rand nimic nu e gratis in al doilea rand welfare state e pe duca. Nu pt ca nu se mai vrea ci pt ca nu se mai poate. Si apar tot felul de taxari care acopera tot felul de cheltuieli ce pot fi sau nu corecte. De exemplu pensiile parlamentarilor, primarilor, grefierilor, curte conturi, artistilor etc etc si tuturor categoriilor care au copiat si si-au adaugat singuri si democratic beneficiile militarilor. Sau sustinerea de la buget a unor universitati fara nicio performanta. De ce trebuie sa platesc eu facultatea unuia care apoi emigreaza in vest sau poate are o revelatie ca nu e ceea ce-i place? Sau plata asigurarilor medicale in lipsa serviciilor pt ca nu sunt fonduri. Plus multe altele. 

Nu are rost sa vorbesti de politicienii amintiti cand alegerile in Europa au devenit similare cu cele din Belarus. Ni se baga pe gat o nebuna si nu mai vedem padurea de copaci. Un candidat e bun pt europarlament dar nu e bun pt presidentia Romaniei.  Inteleg victimile propagandei dar nu ne prostesc pe toti.

In fine, inteleg ca nu iti place, e o chestiune subiectiva dar cu toate defectele organzarii el produce plus valoare. Si semnificativ mai mult decat in Europa. Asta conteaza apoi impartirea se mai poate negocia. Dar daca nu ai nu poti imparti. Zi buna!

hefaistos

Ionuț, individul de mai sus își permite sa ne compare cu Belarus.
În campanie electorala.
Eu as propune sa îl inviti sa scrie în tarile pe care le admira.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

qionescu1

Eu as propune in caz ca nu ai nimic de zis sa taci.

Ionut

#86
Hai că în sfârșit ți-ai făcut rost de ban. (Definitiv, că nu e primul ban.)

Liviu M

Mi se pare o măsură nejustificată/exagerată. Aveam senzația că de-aia suntem mai buni ca (la) Putin, că putem accepta opinii diferite de ale noastre.

Ionut

@Liviu M

Fix remarcile astea cu aluzii imbecile, cum că nu suntem mai buni ca (la) Putin, îți garantează și ție ban la următoarea abatere. Toleranța mea la astfel de aberații, aluzii și aruncări cu rahat la adresa mea este zero. 2024 mi-a fost de ajuns cu UMB și alte mizerii aruncate în mine (și în API) degeaba. Asta 1 la mână.

2. Fix ceea ce acuzi tu, că qionescu1 nu a putut să-și exprime opinia și a luat ban că și-a exprimat o opinie este FALS. Este FIX pe dos. I s-a permis să își spună părerea care, în opinia mea, e complet deplasată în proporție de vreo 90%. Pe subiectele discutate aici pe acest thread și pe multe alte thread-uri. Și este FIX pe dos: EL a zis, citez, vezi ultimul său mesaj, "Eu as propune in caz ca nu ai nimic de zis sa taci." Deci el este cel care nu permite opinii, nu eu.

Este FIX un exemplu perfect pentru cum hoțul strigă "hoții!", cel care agresează strigă "sunt agresat!", cel care atacă strigă "săriți, mă atacă!". Fix ce face Putin (atacă vecinul și tot el cu gura mare), fix ce face Trump (el începe război economic cu Canada și UE și tot el se victimizează).

Iar toleranța mea pentru astfel de derapaje aici pe forum este zero. Nu-ți convine cum moderez, mergi liniștit unde vrei tu și victimizează-te acolo și înjură-mă acolo.

Liviu M

Jucăria ta, regulile tale. Dă-mi ban dacă ți se pare că e cazul, de zis tot zic.
Dacă citeai atent ce am postat pe topicul ăsta, ai fi văzut că nu-s nici cu Putin, nici cu Trump. Da' colegu' nostru și-a scris părerile in mod civilizat (fără înjurături, fără atacuri la persoană, cu surse pentru afirmații...)
Eu sunt dispus să citesc astfel de argumentații de la "partea adversă". Dacă refuzăm sa-i "auzim", n-o să stim să-i contracară când o să fie cazul.
Acum te las sa-mi dai ban. Spor!