Discutii despre exproprieri

Started by Ionut, August 11, 2015, 11:03:08 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frunzaverde

Nu @Bacaoanul - e un intreg proces, foarte lung, pentru expropieri. Exista inclusiv un HG (o Hotarare de Guvern) care trebuie aprobata - DOAR circuitul institutional de obtinut semnaturi pentru HG-ul ala dureaza minimum 2 luni.

In majoritatea Europei e mult mai rapid procesul de expropriere.

Si da, sumele sunt fair. Pentru atata se platesc impozite la stat, atata va da statul cand va expropriaza. Nu se poate, v-am mai spus, si sa fie toata lumea constant impotriva actualizarii grilei notarilor, si, cand efectul grilei notarilor ii afecteaza direct dar invers (nu doar la platit taxe mici la stat), sa urle din gura de sarpe ca banii primiti sunt putini.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nick4hiphop

Buna ziua !
Sunt una dintre persoanele expropriate din lotul 3 sud. Este cineva pe aici care cunoaste detalii legate de procedurile de expropriere? Stiu ca au fost aprobate anul trecut in primavara. Astia intra sa construiasca pe terenurile noastre si ne dau banii peste ~ani si ani~ ? Pe langa faptul ca sumele sunt derizorii....
Multumesc!

Ionut


dr4qul4

Sumele sunt cele din grilele notariale, pe baza carora se stabilesc si impozitele platite.
Daca terenul este pe numele tau (inscris la cadastru), ar trebui sa primesti banii inainte de a intra utilajele pe el.
Daca succesiunea nu este facuta, sau situatia juridca este neclara, atunci banii se pun intr-un cont la cec si ii vei primii doar cand se termina procesul. Dar ei vor intra imediat (ce livreaza banii in contul de la cec) in teren.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

nick4hiphop

Da, terenul este pe numele meu. Multumesc pentru raspunsuri.

pasadia


RaduG

FB CNAIR:

Quoteon Cupanache - Șef Departament Exproprieri, despre întreg procesul de expropriere și cele mai comune întrebări primite de la public.
🔵 CE REPREZINTĂ EXPROPRIEREA UNUI IMOBIL?
Exproprierea reprezintă o procedură destul de complexă, chiar dacă pare simplă, aceasta ca aplicare în legislația actuală reprezintă un proces îndelungat până în momentul în care expropriatul poate intra în posesia cuantumului despăgubirii. Este o măsură forțată cu titlu oneros pentru a realiza un obiectiv de investiții de interes național și utilitate publică. Exproprierea nu este doar o deposedare a omului de bun, ci o procedură prin care se face o dezmembrare a unui teren, acel teren intră în domeniul public al statului, iar suprafața care rămâne se înscrie automat în cartea funciară pe numele expropriatului.
🔵 CARE ESTE PROCEDURA PROMOVĂRII UNEI HOTĂRÂRI DE GUVERN?
HG-ul se promovează pe baza documentației tehnico-economice realizată conform HG-ului 907/2016. Conform acestui HG se aprobă indicatorii tehnico-economici , după care la Departamentul Exprorieri se predă volumul de ocupări terenuri care conține planul cu amplasamentul lucrării recepționat și avizat de Oficiul de Cadastru, listele cu proprietarii așa cum reies din evidențele oficiilor de cadastru (acolo unde au carte funciară și documentație cadastrală) și Raportul de Evaluare realizat de evaluator ANEVAR prin raportare la grila notarilor, raport de evaluare care se face sub îndrumarea Camerei Notarilor Publici.
Aceste trei elemente însoțesc proiectul de HG pe baza memoriului tehnic, din volumul de ocupări terenuri se realizează Nota de Fundamentare, se face documentația care însoțește proiectul de HG, urmând ca acesta să pornească pe circuitul de avizare de la MT, MFp, MJ, după care intră pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, ca la final să fie publicat in MOF.
🔵 DE UNDE SE POT INFORMA PERSOANELE AFECTATE DE EXPROPRIERI?
Prin HG se aprobă amplasamentul lucrării, aprobăm sursa de finanțare, declanșarea procedurii de expropriere, lista cu proprietari care constituie Anexa 2 la Hg, Anexa 1 fiind coridorul cu amplasamentul lucrării, se aprobă sumele individuale și termenul la care acestea se virează către expropriatori. După publicarea acestora in MOF se afișează pe site-ul CNAIR cât și la sediul UAT-ului.
🔵 CE POATE FACE UN EXPROPRIAT DACĂ NU ESTE MULȚUMIT DE SUMA ALOCATĂ ÎN CADRUL ANEXEI 2?
Legiuitorul a prevăzut la art. 22 din Legea 255/2010 cu modificările și completările ulterioare posibilitatea ca expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii să poată contexta doar cuantumul despăgubirii, făcând o acțiun e în instanță unde este scutit de taxele pentru acțiune, iar dacă instanța după desemnarea celor trei experți (un expert din partea exproproatorului, unul din partea instanței și unul din partea expropriatului) care vor face un nou raport de evaluare, iar dacă în acest raport va ieși o valoare mai mare, CNAIR este obligată să pună în aplicare decizia instanței.
🔵 CÂND SE EMITE ȘI CE REPREZINTĂ MODIFICAREA INTENȚIEI DE EXPROPRIERE?
După publicarea HG-ului în MOF, se face solicitarea de plată pentru ca MFP să vireze către MT, iar MT către CNAIR sumele prevăzute în Anexa HG. MT are un termen de 30 zile pentru a pune la dispoziția CNAIR sumele respective. Aceste sume sunt consemnate la CEC Bank pe numele fiecărui expropriat și se emite Notificarea către expropriați, care conține textul din Lege și se transmite prin Poșta cu nr de înregistrare, extras din Anexa 2 a HG și din HG ( unde expropriatul se regăsește ca poziție).
De la momentul Notificării, expropriatul are două termene – unul de 20 zile de a depune la sediul expropriatorului documente care să dovedescă caliatatea lui de titular al dreptului de proprietate, aceste documente sunt verificate. Următorul termen este de 30 zile de la eliberarea amplasamentului.
După aceste două termene se emite Decizia de expropriere.
🔵 CE REPREZINTĂ DECIZIA DE EXPROPRIERE?
Decizia de expropriere reprezintă actul translativ de proprietate, constituie titlul executoriu pentru predarea bunului imobil.
🔵 CE PRESUPUNE INTABULAREA CORIDORULUI DE EXPROPRIERE ÎN CARTEA FUNCIARĂ?
Coridorul de expropriere reprezintă o documentație cadastrală a terenului care a devenit domeniu public pentru realizarea obiectivului de investiții de interes național și i se alocă un număr cadastral, acest număr conform Legii Cadastrului se înregistrează în cartea funciară pe numele statului român în administrarea MT și în concesiune pentru CNAIR SA pentru realizarea obiectivului de interes național.
Înscrierea în cartea funciară permite să realizez documentațiile cadastrale, pentru a putea invita la lucrările comisiei persoanele expropriate. Persoanele expropriate în primă fază de identificare sunt doar posesori, deoarece dreptul de proprietate are trei atribute ( posesia, folosința și dispoziția). Prin info furnizaste de UAT sau OC stiu că are are posesia, folosința dar dispoziția mi-o poate dovedi doar în fața Comsiei de analiză a dreptului de proprietate când se prezință cu actele de proprietate în original.
🔵 CÂND SE ÎNTOCMEȘTE PLANUL PARCELAR ȘI CE PRESUPUNE EL?
Planurile Parcelare ar fi trebuit întocmite odată cu aplicarea Legii 18/1991, doar că la nivel de țară cadastrarea s-a realizat în procent de aprox 30%, procedura fiind anevoioasă, iar acolo unde nu avem planuri cadastrale, prestatorii angajați de CNAIR SA fac si planurile parcelare, iar acest proces este unul groi deoarece se fac pe baza informațiilor furnizate de către Comisia de aplicare a Legii 18 care este la nivelul UAT, iar aceste planuri parcelare se afișeză la sediul Primăriei, au un termen de contestare, iar procedura fiind greoaie, apar întârzieri. Orice documentație cadastrală care este realizată fără a fi încadrată într-un plan parcelar recepționat de Oficiul de Cadastru, este considerată ca poziționare incertă, iar CNAIR SA nu poate despăgubi o persoană care are o poziționare incertă a terenului.
🔵 CUM ESTE EVALUAT FIECARE IMOBL?
Valoarea de despăgubire a fiecărui imobil este stabilită de un evaluator ANEVAR. CNAIR SA, conform legii, este obligată să achiziționeze serviciile unui evaluator care este independent. Evaluatorul este direct răspunzător de valoarea despăgubirii. Numărul de legitimație, numele evaluatorului este trecut în Nota de fundamentare aferentă HG-ului. Evaluatorul merge și vizualizează terenurile, face un raport de evaluare raportat la grila notarilor publici. Acesta calculează și un prejudiciu, are metodologia lui de calcul și stabilește o justă și prealabilă despăgubire. Valoarea despăgubirii este justă pentru că suma stabilită de un evaluator autorizat, iar prealabilă deoarece valoarea despăgubirii este consemnată pe numele și la dispoziția expropriatului înainte ca expropriatorul să emită decizia de expropriere și să se transfere dreptul de proprietate.
🔵 CÂND ÎȘI VOR PRIMI BANII PERSOANELE PENTRU ACRE SUMELE AU FOST RECONSEMNATE?
Depinde de motivul consemnării sumei. Legiuitorul când a prevăzut acest articol al reconsemnării a considerat că expropriatul va fi cointeresat pentru a-și rezolva situația juridică a terenului respectiv pentru că din experienâa noastră pe obiective de investiții, afectăm persoane care nu au titlu de proprietate ci un proces verbal de punere în posesie la nivelul începerii punerii în aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea, identificăm mai multe titluri de proprietate, au un proces verbal de punere în posesie la nivelul începerii punerii în aplicare a Legii fondului funciar, identificăm mai multe titluri de proprietate pe același imobil, identificăm suprapuneri ale suprafețelor, identificăm faptul că suprafața din acte nu coincide cu ce adin teren. Avem situații când nu au moștenirile dezbătute și atunci trebuie clarificată situația juridică, după care va fi deblocată suma.
🔵 CARE SUNT CELE 4 MARI ETAPE ALE PROCEDURII DE EXPROPRIERE?
Aprobarea indicatorilor tehnico-economici se face de obicei la studiul de fezabilitate, când se face SF-ul sau Prefezabilitate, se aprobă indicatorii tehnico-economici. Aceasta procedură se face în Consiliul tehnico-economic al CNAIR SA, CT-ul MT și CT interministerial, apoi se promovează un HG de aprobare a indicatorilor și se aprobă ca obiectiv de investiții cu sursă de finanțare, după care putem declanșa procedura de expropriere Legea 255 prevede că putem aproba acești indicatori si odată cu lansarea procedurii de expropriere dar aceasta nu poate fi declanșată în afara aprobării indicatorilor tehnico-economici.
O a doua procedură este consemnarea sumelor individuale după promovarea HG ului.
A treia procedură transeferul dreptului de proprietate, moment în care statul român devine proprietar asupra coridorului de expropriere.
Ultima etapă este finalizarea prcedurilor de expropriere, începând de la Comisii până la despăgubirea persoanelor.

Video: https://fb.watch/74KQhwECaw/

tom_sawyer

^
Ion Cupanache - Șef Departament Exproprieri, despre întreg procesul de expropriere și cele mai comune întrebări primite de la public.


hvm

^
Dacă am înțeles bine, suma se poate contesta doar daca terenul este intabulat fiindcă trebuie făcută dovada proprietății. dacă nu ești intabulat și nu ai actele la expirarea celor 20 de zile atunci îți faci actele ca să primești banii mai tarziu
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

tom_sawyer

Se modifică legislația exproprierilor, pentru urgentarea proiectelor din PNRR

După adoptarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență al României, autoritățile de la București se grăbesc să modifice legislația exproprierilor. Fără urgentarea procedurilor de expropriere, realizarea la timp a proiectelor feroviare din PNRR este pusă sub semnul întrebării.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost pus vineri, 1 octombrie, în dezbatere publică, proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

"Implementarea proiectelor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență presupune inclusiv punerea la dispoziția antreprenorilor a terenurilor, libere de sarcini, în vederea începerii lucrărilor, iar la majoritatea proiectelor această obligație care incumbă beneficarului contractelor de lucrări implică demararea și finalizarea într-un termen cât mai scurt a procedurii de expropriere, prevăzute de Legea nr. 255/2010, cu modificările și completările ulterioare. Adoptarea unor modificări legislative în domeniul exproprierilor va conduce la demararea proiectelor finanțate din PNNR într-un termen cât mai rapid, și inclusiv la respectarea termenelor asumate de către România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență", se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cele mai importante modificări vizează suprafețele împădurite ce urmează a fi expropriate pentru căi ferate sau autostrăzi.

Astfel, prin derogare de la prevederile Codului Silvic, terenurile forestiere cuprinse în fondul forestier național incluse în coridorul de expropriere, indiferent de suprafața acestora, sunt scoase definitiv din fondul forestier național, după emiterea deciziei de expropriere, cu avizul gărzii forestiere competente. Pentru terenurile forestiere cuprinse în fondul forestier național incluse în coridorul de expropriere care depășesc un hectar, garda forestieră competentă va emite avizul pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național, cu acordul Ministerului Mediului, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii solicitării expropriatorului. Dacă Ministerul Mediului nu va emite acordul în aceste termen, acordul se va considera ca fiind obținut tacit. În ceea ce privește terenurile cu suprafața mai mică de un hectar, avizul se va emite de către garda forestieră competentă, în termen de maximum de 10 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării expropriatorului.

https://clubferoviar.ro/legislatia-exproprierilor/

cristi5

Daca pica guvernul nu mai poate da OUG. Si asta ar fi foarte buna... A fost promovata de vechea echipa...

snackhunter

Quote from: Saber on February 11, 2022, 09:48:01 AM
https://www.gds.ro/Local/Dolj/2022-02-11/craioveni-disperati-drumul-expres-le-blocheaza-calea-de-acces-spre-casa/
Parca vad ca ne trezim cu alte intarzieri.
Se pare ca italienii au ghinion (sau poate noroc, sa aiba din nou pretext pentru intarzieri)

"Proprietăţile lor sunt construite pe teren extravilan. Pe acest tip de teren tot ce se construieşte trebuie să fie încadrat în categoria ,,anexe agricole", depozite, etc.. De doi ani, dar în special anul trecut, taxele pe aceste tipuri de construcţii au crescut foarte mult, aşa că oamenii plătesc chiar şi 7.000 de lei taxe pe o gospodărie."

Cine i-a pus sa isi faca case pe teren extravilan? Sunt aia care isi fac casa si apoi merg sa faca actele. Din partea mea isi merita soarta.

Italienii probabil vor gasi in asta o scuza ca sa mai intarzie lucrarile.

cat23

Sunt mai multe situatii de genul acesta in teren. De exemplu, eu si inca 7-8 proprietari inca nu am fost expropriati de pe o suprafata de aproape 2000mp de drum de acces la Ghercesti, dar se lucreaza in teren la DX. Mai mult, prin viitoare expropriere a drumului de acces ni se taie iesirea la drumul judetean prin care se intra pe proprietate, din nou, fapt neluat in calcul. Au expropriat doar loturi de teren, nu si drumul de acces.
Dar na, dintre noi nu cred ca e nimeni interesat sa blocheze vreo lucrare, insa sunt sigur ca mai sunt si multe alte situatii de genul la un proiect de asemenea dimensiuni.

hvm

Totul depinde daca aceste drumuri de access presum si cladirile au fost construite inaite sau dupa ce a fost finalizat SF-ul. Sa ne amintim ca e vorba de un SF din 2007 iar pana in 2020 cand s-au facut si exproprierile a existat timp suficent ca lumea sa construiasca prin zona, mai ales daca aveau si drum de access.

Daca in schimb statul ar fi expropriat terenurile si s-ar fi ocupat sa marcheze de pe atunci toate drumurile de access ca fiind expropriate si eventual inchise la un moment dat, atunci lumea ar fi cumparat si construit in cunostinta de cauza.

Deacord ca ar mai fi fost si unii care sa spuna ca probabil nu o sa se faca nimic asa cum a fost si pana atunci asa ca.... as zice ca e o vina comuna. Nu sunt doar oamenii vinovati.. Unii poate nici nu stiau cand au cumparat ca o sa vina drumul sa ii blocheze...
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

KnX