Drumul Expres DEx Târgu Mureș-Odorheiu Secuiesc-Târgu Secuiesc

Started by Levente, February 22, 2024, 06:28:21 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Levente

Bună Ziua,

aveți orișice informație despre Drumul Expres Dex, care pleacă de la Ungheni, Jud. Mureș, coboară până la Daneș, o ia spre Sighișoara, Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secueisc până la Vlăhița, de unde coboară spre Lueta, trece spre Bixad și de acolo trece spre Târgu Secuiesc. Am observat că apare pe harta celor de la CESTRIN cu mov intermitent-Drum expres în pregătire.

https://www.wall-street.ro/files/uploads/articles-content/1708520580_noduri%201.png

P3trut

dumbravaandrei

Vezi că sunt doua drumuri distincte acolo:
- Târgu Mureș - Sighișoara 
- Sighișoara - A13 (care o să aibă continuare probabil spre Mediaș-Blaj

Și nu e vorba de DX ci de transregio, cum se face și Brăila- Slobozia - Călărași - Chiciu 
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

TibiV

La Legenda scie clar "Drumuri expres in pregatire faza proiectare (SF, PT)".

Oricum, cred ca intra la categoria "vise umede"...

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

luxxxoor

pana la sighisoara n-ar trebui sa faca parte din A3 ?

mirceaeliade

Nu chiar.  A3 pare ca ar trebui sa inceapa cu vreo 3 km mai de la est de unde se termina cu rosu pe harta, iar marcajul pt DEx asta e mai la vest cu vreo ~5 km.

dr4qul4

voi realizati ca discutati pe baza unei harti care nu apare pe site-ul cestrin?
Iar traseu direct Odorhei - Targul Secuiesc nu prea vad pe unde ar putea trece. sau de ce ar trece pe acolo, in loc sa mearga spre Miercurea Ciuc..
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

Feri

A apărut și pe cea mai recentă hartă CESTRIN (posibil să fi preluat dintr-o bază de date mai veche  :dunno:  ):
DRUM EXPRES - ALTERNATIVA LA AUTOSTRADA TARGU MURES - TARGU NEAMT
valoare_proiect    3.55 MLD EURO FARA TVA (17180 LEI)

observatii    AUTOSTRADA TARGU MURES- SIGHISOARA-MIERCUREA CIUC-TARG SECUIESC-ONESTI-BACAU (TARGU-SECUIESC-BACAU SE SUPRAPUNE CU AUTOSTRADA BRASOV-BACAU CCA. 70KM)

Powered by API/PUM imgur uploader

pasadia

Asta e unul dintre cele mai amuzante desene posibile. Adică nici cred că am putea avea o propunere mai idioata. Bine că menționează Miercurea Ciuc in numele proiectului dar carioca o ratează în întregime. Bine că lovim cu propunerea de traseu zona Cheilor Varghisului și ținem să ducem traseu prin zone montane in mod inutil.

Dar sa pretinzi că asta e o alternativa la ceva anume e prea de tot.

claudiu91

Pe harta celor de la API a aparut de o saptamana "Alternativa la autostrada Targu Mures - Targu Neamt", sunt ceva discutii oficiale sau doar speculatii?

iulic

Daca acest DEx se continua spre Lepsa - Tulnici- Focsani se transforma in dubla-alternativa, atat la A13 Tg Secuiesc - (Racaciuni/Bacau), cat si la A3 Brasov - Ploiesti. (PS. Sper sa accepte Monarhul glume de... 2 ianuarie).

Vorbind mai serios, nu ar fi mai utila/eficienta o conexiune intre A13 si A8 pe traseul Tg. Secuiesc (sau Sf. Gheorghe) - Miercurea Ciuc - Gheorgheni - Ditrau (sau Joseni)?

rocklee

poate il aduc mai spre vest sal uneasca ....cu DXul Simeria Hateg Petrosani Targu Jiu ....si sa continue cu DXUL Targu Jiu  Filias Craiova
 :D  :D

iulic

Acest DEx apare si pe CESTRIN ca fiind "in pregatire", cu valoare estimata de 3,55 mld euro, deci, teoretic e un proiect oficial. Nu prea inteleg de ce e denumit asa - de acord cu @pasadia, nu e o alternativa la ceva, e un drum de sine statator.
Intr-o intepretare similara, si Pitesti - Sibiu - Fagaras - Brasov (A1-A13) e o alternativa la Ploiesti - Brasov.
Sau, daca prelungim acest nou DEx de la Tg. Secuiesc prin Lepsa - Tulnici - Focsani, ar putea fi, la fel de bine o dubla alternativa, la Brasov - Ploiesti (A3) si Brasov - Bacau (A13).

dr4qul4

eu cred ca scopul lui e sa ocoleasca Brasovul. Cand se va face Bacau-Brasov, nu va trece autostrada pe la Brasov.

Eu unul nu vad logica unui astfel de traseu. Poate vor sa reinvie Tg Mures-Fagaras si acum studiaza alt traseu. Si vor sa faca si niste centuri prin secuime...asa ca le-au bagat pe toate in acelasi proiect si a iesit asta..
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

iulic

Si eu m-am gandit la faptul ca scopul acestui DEx este, in fapt, de a dezvolta/moderniza infrastructura rutiera in Secuime. Totusi, ar fi mai potrivita, probabil, o conexiune intre A8 cu A13 urmarind partial traseul actualului E578 (Gheorgheni - Miercurea Ciuc - Tusnad) si partial DN11B sau DN11C (Tusnad - Tg. Secuiesc).