Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hefaistos

Problema cu redresarea deficitului e ca la cura de slăbire. Primele kg le dai jos cel mai ușor, după e greu.
Pentru 2025, masurile luate zilele astea asigura o corectie. Dar as vrea sa vad de unde mai strângem cureaua și în 2026, 2027. Ca 2028 iar e an electoral.
Om vedea...
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

pista_bacsi

Are de unde lua statul. Îți ofer câteva exemple deși toate m-ar afecta negativ: impozit pe proprietăți, impozit pe dividende și dobândă, taxe pe câștig (capital gains tax).

Am văzut ca au mărit la dividende de la 5 la 10%. Până la 40% mai e loc destul. Atunci o să îi dau dreptate colegului @qionescu1 ca va deveni confiscare. Momentan e doar așa pe muncă ceea ce e un pic "aiurea" și duce la lipsa de solidaritate socială (să mă exprim frumos).

PS: Eu nu văd vreun apetit de tăieri (de la buget) până nu ajungem la FMI și restul. Momentan au fost înghețări

shift2rail

^^ nu trebuie sa speculam, masurile de ajustare, aka 'taierile' de cheltuieli si cresterile de fiscalitate prevazute pe traiectoria de ajustare de 7 ani sunt expuse, destul de clar pentru cine stie sa citeasca printre randuri, in Anexa II din assessmentul (pozitiv) al Comisiei asupra planului fiscal-structural pe termen mediu (mtfsp) al Ro; gasim, printre altele, inghetarile de pensii si salarii din ordonanta trenulet, in acest document datat...26 nov 2024.

poate @tom_sawyer reuseste un copy-paste din .pdf cu aceasta Anexa II?

https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-and-fiscal-governance/stability-and-growth-pact/preventive-arm/national-medium-term-fiscal-structural-plans_en

tom_sawyer

Deficit bugetar de 7,12% din PIB în noiembrie

Execuția bugetului general consolidat în primele unsprezece luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 125,72 miliarde lei, adică 7,12% din PIB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Cheltuielile de personal, adică salariile bugetarilor, au urcat la 148 miliarde de lei, în creștere cu 23,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Anul trecut, deficitul în luna noiembrie era de doar  73,55 miliarde lei, adică 4,58% din PIB.

[...]

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 93,11 mld lei, în creștere cu 23,99% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 75,10 mld lei.

g4media.ro

pista_bacsi

Excelente numere! 7.12 deficit din care 5.28 investiții nu-i rău deloc. Putem să deschidem șampania. Ce bine ar fi dacă ar fi în stare să și comunice asta eficient. Seară faină și un an nou fericit!

qionescu1

Problema investitiilor in statul roman nu e cota procentuala din buget, unde stam chiar foarte bine si arata ca se intelege ceea ce trebuie facut, ci randamentul investitiilor. De exemplu nu se poate sa construiesti drumuri care dupa doi ani le refaci. Este doar un exemplu dar cam asta se intampla de foarte multe ori. Am exemple concrete mai ales la autoritatile locale. Daca nu putem interveni in licitatii optimizam la calitatea lucrarilor. Sa castige toata lumea, mai putin bugetul.

tom_sawyer

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de la 916,758 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor (MF), transmite Agerpres.

Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 54%, de la 53,1% în septembrie (PIB conform comunicatului Institutului Naţional de Statistică din 6 decembrie 2024).

Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 444,283 miliarde lei, cea în euro la 390,471 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 94,353 miliarde echivalent lei.

g4media.ro

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on December 30, 2024, 11:08:57 PM^^^ Prima creștere garantată de cheltuieli va fi la apărare: 3% din PIB și peste, odată cu instalarea lui Trump.

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut țărilor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică, notează Financial Times.

https://hotnews.ro/video-trump-cere-acum-tarilor-nato-sa-cheltuiasca-5-din-pib-pentru-aparare-si-nu-exclude-folosirea-fortei-pentru-a-obtine-groenlanda-1875950

shift2rail

^Daca acele 5 pp din pib vor merge catre industria europeana de aparare ( conceptie+fabricatie) total de acord.

Daca subtextul mesajului este 5% ptr complexul militar american atunci...pas.

hefaistos

E o gluma tipic Trump. 5% nu cheltuie nici americanii.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

dr4qul4

e o tactica de negociere. Una invechita...dar care functioneaza:
Trump: 5%
restul: 2,5%
Trump:4%
Restul: 3%
Trump: OK, dar trebuie ca minim jumatate din achizitii sa vina de la companii americane.

Are si omul niste datorii din campanie, si acum trebuie sa le plateasca..
Oricum, Romania va trece de 3%, poate chiar mai mult daca vom cumpara F35
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

dumbravaandrei

3% alocare poate, de cheltuit până în 2027 nu prea avem cum să sărim de 2%
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.