Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Ambiţiile geopolitice ale Chinei şi locul României în acest plan

Undeva la începutul toamnei anului 2014 oficiali români prezenţi la Beijing vorbeau de un deceniu ce urma să vină, mult mai fructuos pentru parteneriatul dintre România şi China, prin prisma faptului că statele conveniseră proiecte de investiţii în energie şi infrastructură de 6 miliarde de euro. Cele 6 miliarde urmau să se transforme în locuri de muncă, independenţă energetică, câştigarea de noi pieţe, de modernizarea unor termocentrale sau de proiecte de infrastructură. Astăzi, la jumătatea deceniului fructuos, multe din proiectele convenite atunci nu mai sunt de actualitate.

România îşi propune să exporte în China de 1 miliard de dolari, în 2019, o creştere de 66%, conform ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea. Valoarea totală a schimburilor comerciale între România şi Republica Populară Chineză a depăşit 4 miliarde de dolari, în primele opt luni ale anului 2018, din care 604,02 milioane de dolari exporturi româneşti pe piaţa chineză, o creştere cu 14,81% faţă de perioada similară a anul precedent, şi 3,43 miliarde de dolari importuri din China, o creştere cu 26,31%.

O creştere a exporturilor româneşti de produse agricole poate fi una dintre soluţiile de reducere a deficitului comercial, mai ales prin prisma disputei comerciale dintre China şi Statele Unite, care a generat o piaţă nouă pentru europeni. Iar deficitul în relaţia comercială cu China, care a crescut în ianuarie 2019, este o preocupare şi pentru liderii Uniunii Europene. În relaţia cu China, deficitul UE a crescut doar în ianuarie la 21,4 miliarde euro, de la 20,8 miliarde de euro, valoare înregistrată anul trecut.

Mediafax

Ionut

BNR anunţă noul indice de referinţă pentru creditele în lei, care va înlocui ROBOR, începând din 2 mai

Banca Naţională a României (BNR) publică, începând din 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei. Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

News.ro

Ionut

Guvernul a cheltuit cu 5,5 miliarde lei mai mult decât a încasat, în primul trimestru. Deficitul bugetar, cu un miliard mai mare decât anul trecut

Guvernul a cheltuit în primul trimestru 80,2 miliarde lei, cu 5,5 miliarde lei mai mult decât a încasat, ducând deficitul bugetar la 0,54% din Produsul Intern Brut (PIB). Faţă de anul trecut, deficitul a urcat cu un miliard de lei. Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuţie, s-a încheiat pe primul trimestru al anului 2019 cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB. Spre comparaţie, în primul trimestru din 2018 deficitul s-a ridicat la 4,46 miliarde lei, respectiv 0,48% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 74,7 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, comparativ cu 7% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Adevarul

Ionut

Economia României a crescut cu 25% din 2016 până astăzi, potrivit datelor Băncii Mondiale

Datele Băncii Mondiale, citate de Money.ro, arată ca PIB-ul României a ajuns, în 2018, cu 25% mai mare decât valoarea din 2016, atingând o valoare de 949,6 miliarde de lei. Potrivit sursei citate, în 2016, PIB-ul României era de 759,227 de miliarde de lei, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2015. PIB-ul pe cap de locuitor era de 22.370 de dolari în acel an, după cum arătau calculele Băncii Mondiale, adică cu aproape 2.000 de dolari mai mult decât în 2015.

Anul următor, produsul intern brut a fost de 858,333 de miliarde de lei, în creştere cu 6,9% faţă de anul 2016, ceea ce a dus la un PIB pe cap de locuitor de 24.510 dolari. În 2018, produsul intern brut a ajuns la 949,6 miliarde de lei, cu o creştere de 25% faţă de anul 2016: aproape 190 de miliarde de lei mai mult, ceea ce înseamnă cele mai mai creşteri, în doi ani consecutivi, din istoria României. Pe cap de locuitor, în 2018, produsul intern brut din România a ajuns la 26.500 de dolari, cu 6.640 de dolari mai mult decât în 2015, arată acelaşi raport publicat de Banca Mondială.

Adevarul

Ionut

Comisia Europeană a revizuit în jos creşterea economică a României, la doar 3,3%. PSD a bazat bugetul pe 5,5%

Comisia Europeană a revizuit, marţi, în scădere la 3,3% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna ianuarie, Executivul comunitar indica un avans al produsului intern brut de 3,8%. Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economice de primăvară. Pentru anul viitor, CE estimează continuarea declinului economiei, creştere economică fiind prognozată la 3,1%, faţă de 3,6% în ediţia din ianuarie. În ce priveşte inflaţia, prognoza CE arată că preţurile vor creşte mai puţin decât anul trecut, dar vor continua să se majoreze cu 3,6% în 2019 şi cu 2,5% în 2020.

Detalii in Adevarul

Ionut

INS: Preţurile au crescut şi în aprilie. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În martie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,03%, după ce a crescut la 3,83% în februarie şi la 3,32% în ianuarie.

Detalii in Adevarul

Ionut

Fitch menţine ratingul României, dar avertizează că prognozele de creştere sunt nerealiste

Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă. Agenţia de rating susţine că, deşi România are niveluri moderate ale datoriei publice şi indicatori mai buni decât vecinii din categoria ,,BBB" în privinţa produsului intern brut pe cap de locuitor, de partea cealaltă vin deficitele bugetare şi deficitele curente, datoria externă netă care este mai mare decât cea a colegilor de rating şi politica fiscală pro-ciclică care prezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică.

Detalii in Adevarul

Ionut

BNR confirmă fragilitatea economiei româneşti: Investiţiile străine au scăzut, iar deficitul de cont curent şi datoria externă au crescut

Datele publicate marţi de BNR confirmă, din nou, fragilitatea economiei româneşti: deficitul de cont curent a crescut cu 18% în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, investiţiile străine directe au scăzut, iar datoria externă totală a crescut. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primul trimestru din 2019 un deficit de 1,212 miliarde euro, cu 18% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 1,027 miliarde euro în perioada ianuarie - martie 2018, conform datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,243 miliarde euro (comparativ cu 1,555 miliarde euro în perioada ianuarie - martie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au ajuns la 854 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 389 milioane euro.

Detalii in Adevarul

Ionut

Ungaria, România şi Polonia au cele mai mari creşteri economice din UE

Ungaria, România şi Polonia au înregistrat cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, în primul trimestru al acestui an, arată datele publicate miercuri de institutul european de statistică Eurostat. Ungaria a avut cel mai mare avans economic din UE, de 5,2%, în primele trei luni ale anului, faţă de trimestrul precedent înregistrând o creştere de 1,5%. România este a doua clasată în topul european al celor mai mari creşteri economici, înregistrând un avans de 5,1%, în primul trimestru din 2019, faţă şi primul trimestru din 2018, şi de 1,3% faţă de trimestrul anterior.

Adevarul

Ionut

BNR a crescut la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Isărescu: Stimularea cererii interne peste potenţialul economiei a pus presiune pe inflaţie

Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional au pus presiune pe inflaţie, a anunţat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Detalii pe News.ro

frunzaverde

Quote from: Ionut on May 06, 2019, 06:56:30 AM
Economia României a crescut cu 25% din 2016 până astăzi, potrivit datelor Băncii Mondiale

Dumnezeule in ce hal a ajuns presa romaneasca in conditiile in care jurnalistii economici sunt incapabili sa citeasca cea mai de baza si simpla statistica macroeconomica care exista...

Nu, PIB-ul Romaniei n-a crescut cu 25% din 2016. Ci cu 11.4% (FMI) respectiv 10.5% (BM). Pentru ca cresterea se calculeaza la valoarea reala a banului (preturi constante), nu la preturi curente (afectate de rate de schimb si inflatie)... Dupa jurnalistii lui peste, cea mai mare crestere a PIB-ului trebuie sa fi fost prin '92 (cand RO era in realitate in recesiune profunda, dar avea inflatie cu 3 cifre).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Ionut

România, vulnerabilă în cazul unui război comercial. Top 21 state în dificultate

România se află între statele vulnerabile la războiul comercial, potrivit unei analize realizată de Bloomberg care a evaluat 21 de economii aflate în dezvoltare din întreaga lume. Astfel, România s-a plasat pe locul 17 între cele 21 de state emergente analizate, în funcţie de rezistenţa la efectul războiului comercial, pe primele două poziţii aflându-se Filipine şi Egipt, scrie Bloomberg.

Detalii in Adevarul

Ionut

Deficitul bugetar a explodat. Guvernul a dublat ,,gaura", în numai o lună

Deficitul bugetar a explodat, dublându-se de la 5,5 miliarde lei la finalul lui martie la 11,4 miliarde lei la finalul lui aprilie. El este, de asemenea, de aproape două ori mai mare decât deficitul din primele patru luni ale anului trecut. Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuţie, s-a încheiat pe primele patru luni ale anului 2019 cu un deficit de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din PIB. Spre comparaţie, la finalul lunii martie execuţia bugetului s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB. De asemenea, deficitul după primele patru luni al anului 2018 era de numai 6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB.

Detalii in Adevarul

Ionut

România atrage din ce în ce mai puţini investitori străini

România a atras 109 proiecte de investiţii străine directe în 2018, o scădere de 13% faţă de 2017, în contextul în care şi în Europa ISD-urile scad pentru prima dată în ultimii şase ani. Numărul proiectelor de investiţii străine directe (ISD) în Europa a scăzut cu 4% (la 6.356 de proiecte) în ultimul an, potrivit studiului EY European Attractiveness Survey. În pofida acestui declin, primul din ultimii şase ani, investiţiile rămân la al doilea cel mai ridicat nivel de la prima ediţie a studiului EY, din anul 2000. Cu toate acestea, atitudinea investitorilor este pesimistă, doar 37% dintre companiile incluse în studiu se aşteaptă la o îmbunătăţire a atractivităţii Europei în următorii trei ani, în scădere de la 50% anul trecut.

Multe detalii in Adevarul

Ionut

Avertisment de la Comisia Europeană: România merge împotriva curentului şi deviază puternic de la celebrul ,,MTO". Reduceţi deficitul!

Comisia Europeană a avertizat miercuri România că în 2018 s-a abătut semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu, celebrul ,,MTO", care prevede că ţara noastră trebuie să reducă deficitul bugetar. Comisia mai susţine că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. În special, vulnerabilităţile sunt legate de scăderea competitivităţii prin costuri şi de adâncirea deficitului de cont curent în contextul unei politici fiscal-bugetare expansioniste şi al unui mediu de afaceri imprevizibil. Iniţiativele legislative recente creează riscuri în ceea ce priveşte funcţionarea sectorului financiar şi pot dăuna investiţiilor private, avertizează instituţia europeană.

Multe detalii in Adevarul