Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Eurostat: România a avut o creştere economică mai mică decât a Croaţiei, Poloniei şi Ungariei

Creşterea economică a României a fost de numai 1,3% în primul trimestru, pe locul patru în statistica realizată de Eurostat. Pe primele trei locuri din UE s-au situat Croaţia (1,8%), Ungaria şi Polonia (ambele cu 1,5%), creşterile economice fiind înregistrate în primul trimestru din acest an, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Aproape toate ţările UE au raportat creşteri anuale în perioada ianuarie - martie 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,2%), România (5,1%), Polonia (4,7%) şi Estonia (4,6%). Singurul declin a fost raportat de Italia (minus 0,1%).

Detalii in Adevarul

Ionut

INS: Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 5,7% în primul trimestru, la 17,3 miliarde lei

Investiţiile nete realizate în economia României au crescut cu 5,7% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 17,3 miliarde lei (3,66 miliarde euro), potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). "În trimestrul I 2019 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 17306,0 milioane lei, fiind în creştere cu 5,7%, comparativ cu trimestrul I 2018", se arată în comunicat. În trimestrul I 2019, comparativ cu trimestrul I 2018, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 5,7%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: lucrările de construcţii noi (+20,6%) şi la alte cheltuieli (+6,8%).

News.ro

Ionut

FMI avertizează România: Creştere rapidă a pensiilor ar putea duce la un avans semnificativ al cheltuielilor guvernamentale. Deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB

Creşterea economică a României, bazată pe consum, a crescut veniturile românilor, dar dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, o schimbare de strategie a devenit necesară, iar deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB în acest an, în contextul unei creşteri economice de circa 4%, se arată în raportul delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), publicat vineri ca o concluzie după vizita unei delegaţii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee. În plus, FMI a avertizat că o creştere rapidă a pensiilor ar putea la un avans puternic al cheltuielilor guvernamentale.

Detalii pe News.ro

Ionut

FMI cere Guvernului eliminarea Programului Prima Casă şi a noului indice pentru credite

,,Sunt două aspecte care ne îngrijorează. În primul rând, această măsură, acest indice, este foarte volatil. Şi sursa de volatilitate este dată de lipsă de lichiditate. Lichiditatea nu este neapărat legată de condiţia economiei. Dar când este utilizat ca indice, un cost al volatilităţii poate ajunge să fie suportat de clienţi. O altă problemă este că noi atunci când mergem la bancă, nu este normal să plătim la un indice care urmăreşte ceva ce deja s-a întâmplat în sistemul bancar, ar trebui raportat la un indice care urmăreşte starea viitoare a sistemului bancar", a declarat Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, după o vizită anuală a instituţiei în România.

Adevarul

Ionut

Deficitul comercial al României a crescut cu 35% în primele patru luni, la 5,04 miliarde de euro

Deficitul comercial al României a avansat cu 34,8% în primele patru luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 5,04 miliarde de euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primele patru luni din 2018, deficitul comercial a fost de 3,74 miliarde euro, potrivit datelor INS. În primele trei luni din 2019, deficitul comercial era de 3,65 miliarde euro, cu 33,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele patru luni din 2019, deficitul balanţei comerciale a fost de 5,04 miliarde euro, mai mare cu 1,3 miliarde euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Detalii pe News.ro

TibiV

Mi se face sila...
Veorica da pe banda rulanta HG-uri cu "indicatori tehnico-economici", iar MT/CxxxR lanseaza SF-uri de-a dreptul SF.

Fix atunci cand Orlando (baiatul ala care pe vremuri s-ar fi numit "vistiernic") da mesaje in tara ca nu mai are bani pentru salarii...
Iar unii mai si cred toate prostiile lor...  :(

Este singurul topic global potrivit pentru minciunile global-cumulate ale astora... >:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

GDPR

HG-urile sunt foarte bune, numai ca multe dintre ele au aparut cu foarte mare intarziere, vezi cazul DNCB. Acum avem exproprieri si ITE actualizati, dar nu mai avem constructor.

Ionut

Românii au avut trai cu 2% mai bun, în 2018

Nivelul de trai al românilor, măsurat prin consumul individual efectiv (AIC), a crescut cu numai 2% anul trecut, România menţinându-se printre ţările cu cel mai scăzut nivel de bunăstare din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat. România a ajuns în 2018 la 70% din nivelul de trai mediu al UE, după consumul individual efectiv, în creştere faţă de 2017, când era 68%, şi faţă de 2016, când era 63%. Cu toate acestea, nivelul de bunăstare din România este la aproape de coada clasamentului UE, la egalitate cu Letonia. Niveluri de trai mai mici mai sunt doar în Bulgaria (56%), Croaţia (63%) şi Ungaria (64%).

Ţara noastră se regăseşte pe ultimele locuri în UE şi în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) per capita raportat la puterea standard de cumpărare. Mai precis, România a înregistrat un PIB per capita de 64% din media UE în 2018, dar în creştere faţă de anul trecut, când se situa la 63%. Acesta este un nivel apropiat de cel al Croaţiei, ce se situează la 63% din media UE, în timp ce Bulgaria se află şi la acest capitol pe ultima poziţie, cu un PIB per capita de 50% din media UE. Spre comparaţie, primele locuri sunt ocupate de Luxemburg (254% din media UE), Irlanda (187% din media UE) şi Olanda (129% din media UE).

Adevarul

Ionut

Ungaria şi România au avut cele mai mari creşteri economice din UE, în trimestrul al doilea

Ungaria şi România au înregistrat cele mai mari ritmuri de creştere economică din Uniunea Europeană, în trimestrul al doilea, arată o estimare publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, produsul intern brut a crescut cu 0,2% în trimestrul doi al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, arată estimările preliminare publicate de Eurostat. Aceasta a fost o încetinire generală, după ce în primul trimestru PIB-ul a crescut cu 0,5% în UE şi cu 0,4% în zona euro.

România a avut a doua cea mai mare creştere economică, de 1%, în trimestrul doi comparativ cu trimestrul I. Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, vineri, creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru, serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut. Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%.

Adevarul

Ionut

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 12,1% în primul semestru, la 39,68 miliarde lei
Adevarul

Importurile se adâncesc, în timp ce exporturile cresc slab. Deficitul comercial al României a ajuns la 9,5 miliarde euro
Adevarul

Ionut

La cât a ajuns datoria externă a României: În primele şapte luni a crescut cu peste 8 miliarde de euro

În perioada ianuarie - iulie 2019, datoria externă totală a crescut cu 8,194 miliarde euro, la 107,6 miliarde euro, informează BNR. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 73,331 miliarde euro la 31 iulie 2019 (68,1 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 7,9 la sută faţă de 31 decembrie 2018, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 34,280 miliarde euro (31,9 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 9 la sută faţă de 31 decembrie 2018. Creşterea datoriei publice directe în primele şapte luni ale anului 2019 a provenit în principal din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice, în valoare nominală de 5 000 milioane euro, precum şi din influenţa preţurilor titlurilor de valoare emise de administraţia publică, în valoare de 2 134 milioane euro.

Mediafax

Ionut

Economist: Ne apropiem de recesiune. Numai printr-o minune putem avea un deficit bugetar de 3%, în acest an

Deficitul bugetar al ţării noastre va depăşi probabil pragul de 3% în 2019, iar în cazul în care politicile economice nu sunt modificate, probabil se va ajunge la 4% la finalul anului, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe, scrie bursa.ro. Potrivit sursei citate, Ionuţ Dumitru a spus: ,,Creşterea economică încetineşte şi credem că în a doua parte a lui 2019 încetinirea va fi destul de evidentă, mai ales că, se pare că anul acesta nici agricultura nu ne ajută. Pentru 2019 încă avem o estimare de creştere economică de 3,5%, care este destul de conservatoare şi o vom ajusta puţin, poate la 4%. Dar, încetinirea este evidentă, iar pentru anul viitor avem o creştere economică prognozată de 3%, pe care o vom menţine".

Adevarul

Ionut

România a importat cu 10,8 miliarde de euro mai mult decât a exportat, în primele opt luni

Importurile României au continuat să se adâncească, în primele opt luni ale anului, în timp ce exporturile au crescut doar slab, astfel că deficitul comercial s-a ridicat la 10,85 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. INS anunţă că deficitul balanţei comerciale, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, a fost de 10,85 miliarde euro în perioada 1 ianuarie – 31 august 2019. Această ,,gaură" este cu 1,867 miliarde euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele opt luni ale anului, exporturile au însumat 45,75 miliarde euro, crescând cu 1,7% faţă de anul trecut, iar importurile au însumat 56,6 miliarde euro, fiind cu 4,8% mai mari comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2018.

Adevarul

Ionut

Banca Mondială a majorat prognoza de creştere economică pentru România. Avertisment: Politica fiscală creşte sărăcia

Banca Mondială a revizuit în creştere la 4,2% estimările privind avansul economiei româneşti în anul 2019, dar avertizează că politica fiscală creşte sărăcia, iar Guvernului îi va fi greu să ţină deficitul în limita de 3%. Adevarul

INS a revizuit în jos creşterea economică, la doar 4,4% în cel de-al doilea trimestru. Guvernul a calculat bugetul pe o creştere de 5,5%

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, joi, creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru, serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, dar a ajustat în jos avansul din primele 6 luni. Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%. INS a anunţat, în august, primele estimări legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru. Potrivit acestora, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 4,4%, serie brută, în al doilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. În septembrie, INS a confirmat această evoluţie.

Adevarul

Ionut

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în septembrie până la 3,49%

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în septembrie până la 3,49%, după ce a coborât în august la 3,89%, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 4,24% în ultimul an, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,07%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,78%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,24%. La începutul lunii octombrie, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă.

Adevarul