News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Deficitul comercial al României a crescut cu 62% în ianuarie, la 1,26 miliarde de euro

Deficitul comercial al României a avansat cu 62% în ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1,26 miliarde de euro, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ianuarie 2018, deficitul comercial a fost de 777,4 milioane euro, potrivit datelor INS. În ianuarie 2019, deficitul balanţei comerciale a fost de 1,259 miliarde euro, mai mare cu 481,9 milioane euro decât cel înregistrat în luna ianuarie 2018. În ianuarie 2019, exporturile au însumat 5,511 miliarde euro, iar importurile au însumat 6,77 miliarde euro. Faţă de luna ianuarie 2018, exporturile din luna ianuarie 2019 au crescut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 9,2%.

News.ro

Ionut

Rata anuală a inflaţiei a continuat să crească în februarie şi a ajuns la 3,83%

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în februarie, la 3,83%, de la 3,32% în ianuarie, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 21% în ultimele două luni, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,32%, după ce scăzuse la 3,27% în decembrie 2018.

News.ro

rota

O delegaţia a BERD discută cu autorităţile şi mediul de afaceri român pentru dezvoltarea infrastructurii şi atragerea investiţiilor străine

O delegaţie la nivel înalt a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a sosit la Bucureşti, luni, pentru discuţii cu autorităţile şi comunitatea de afaceri din România. Vizita se va încheia miercuri.

BERD a făcut investiţii totale de peste 8,3 miliarde de euro în România, iar anul trecut, banca a angajat peste 400 milioane de euro în diferite sectoare ale economiei româneşti.

,,BERD va continua să investească în România, inclusiv prin finanţări corporative, parteneriate public-private sau finanţări de tip project finance în infrastructură, în privatizarea companiilor de stat şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Aştept cu nerăbdare discuţiile cu guvernul, referitoare la reformele privind mediul de afaceri, pentru a debloca potenţialul investiţional al României", a menţionat Rigterink.
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Ionut

Investiţii străine directe aproape duble, în ianuarie

Investiţiile străine directe în România s-au aproape dublat, în luna ianuarie a acestui an, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). Potrivit BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 362 milioane euro în ianuarie 2019, comparativ cu 192 milioane euro în luna ianuarie 2018. Aceasta reprezintă o creştere de 88,5% în prima lună a acestui an. Din valoarea totală, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 341 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 21 milioane euro.

Adevarul

Ionut

Deficitul care a explodat în ianuarie. A crescut de peste 16 ori faţă de anul trecut

Deficitul de cont curent al României a explodat, în ianuarie, crescând de peste 16 ori faţă de ianuarie 2018, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). Potrivit BNR, în luna ianuarie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 114 milioane euro, comparativ cu 7 milioane euro în luna ianuarie 2018. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 476 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare, balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente mai mari cu 181 milioane euro, cu 141 milioane euro, respectiv cu 47 milioane euro.

Adevarul

Ionut

Deficit bugetar de 5,2 miliarde de lei, după primele două luni

Guvernul a încheiat primele două luni ale acestui an cu un deficit bugetar de 5,2 miliarde lei. Ca de obicei, cele mai mari creşteri de cheltuieli au fost la salarii, bunuri şi servicii şi asistenţă socială. Cei mai mulţi bani s-au întors tot din salarii, cele mai mari creşteri de încasări venind din impozitul pe salairi şi venit şi contribuţii de asigurări. Execuţia bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de execuţie, s-a încheiat pe primele două luni ale anului 2019 cu un deficit de 5,2 miliarde de lei, respectiv 0,51% din PIB, faţă de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018.

Detalii in Adevarul

Ionut

BNR explică de ce a menţinut dobânda

BNR a anunţat, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. "Rata anuală a inflaţiei IPC a crescut de la 3,27% în decembrie 2018 la 3,32% în ianuarie şi 3,83 la sută în februarie 2019, situându-se astfel peste limita superioară a intervalului de variaţie al ţintei şi peste valoarea previzionată. Toate componentele majore ale IPC au înregistrat creşteri peste aşteptări în acest interval, însă evoluţia ratei inflaţiei a fost imprimată decisiv de scumpirea legumelor şi fructelor, dublată de majorarea preţului produselor din tutun şi avansul componentei de bază a inflaţiei", se arată în comunicat.

Detalii in Adevarul

TibiV

Asta este doar "varianta soft" a adevarului, varianta "pentru export", ca sa nu duca cursul la 1 EUR=5 RON sau peste.
Varianta "hard" a BNR-ului , doar de uz intern, nu o veti citi prea curand in presa...  >:(
(Astia sunt ca MI5... Desecritizeaza dosarele dupa minimum 50 de ani...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Creşterea economică de anul trecut, mult mai mică decât cea estimată de Guvern

Datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică indică o creştere economică pe anul 2018 de numai 4,1 puncte procentuale, cu 1,4% mai mică decât cea estimată de Guvern, la momentul în care a fost construit bugetul pe anul trecut. Produsul Intern brut estimat pentru anul 2018 a fost de 944,22 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de anul 2017, a informat INS. În ce priveşte deficitul bugetar, acesta este de 2,89%, cu 0,01% mai mare decât cel anunţat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În luna decembrie a anului 2017, Guvernul anunţa că a construit bugetul pe anul 2018 pornind de la o estimare de creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1%, un curs mediu de 4,55 lei/euro şi un câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) a fost estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA era de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Adevarul

Ionut

Deficitul comercial al României a crescut cu 45% în primele două luni, la 2,41 miliarde de euro

Deficitul comercial al României a avansat cu 45% în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,41 miliarde de euro, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primele două luni din 2018, deficitul comercial a fost de 1,66 miliarde euro, potrivit datelor INS. În primele două luni din 2019, deficitul balanţei comerciale a fost de 2,413 miliarde euro, mai mare cu 751,1 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Adevarul

Ionut

Inflaţia a depăşit 4% în martie. Ce produse s-au scumpit şi ce alte creşteri de preţ urmează

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în martie, la 4,03%, după ce urcase la 3,83% în februarie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). OUG 114 va genera scumpiri în lanţ, o parte dintre companii anunţându-şi deja clienţii asupra majorării tarifelor.

În februarie, rata anuală a inflaţiei urcase la 3,83%, după ce a crescut în ianuarie la 3,32%, de la nivelul de 3,27% atins în decembrie 2018. În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%. Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume şi conserve de legume (20,63%) şi citrice (10,28%).

Adevarul

Ionut

OTP: În privinţa României, ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului de 3,5% în anul 2019

Stirea a fost modificată ca urmare a unei actualizări transmise de OTP după publicarea comunicatului, conform căreia creşterea PIB-ului României este de 3,5%, nu 3%, cât era în informaţia transmisă iniţial. Creşterea economiei româneşti ar putea încetini la 3,5% în acest an, în contextul în care condiţiile financiare au devenit mai stricte la nivel global, iar volatilitatea pieţelor financiare, cel mai probabil, va fi ridicată pe parcursul anului 2019, a anunţat, joi, administratorul de fonduri de investiţii OTP Asset Management, parte din grupul financiar maghiar OTP.

Anul trecut, economia României a înregistrat un avans de 4,1%, sub aşteptări, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pentru acest an, Guvernul mizează pe un avans de 5,5%, chiar dacă mai multe instituţii financiare internaţionale au estimări mai pesimiste. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, recent, în scădere prognoza privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 3,4% la 3,1%.

"În privinţa României, ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului de 3,5% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populaţiei ar putea fi principalul motor al creşterii economice. Ne aşteptăm ca în anul 2019 investiţiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbţiei fondurilor europene şi presiunea asupra companiilor de a îmbunătăţi productivitatea ar putea fi compensate, parţial, de investiţii mai reduse în sectorul energiei, telecomunicaţiilor şi financiar", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Scumpiri în lanţ: România a avut cea mai mare inflaţie din UE în martie

România a înregistrat, în martie, o rată anuală a inflaţiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) şi de trei ori mai mare decât media zonei euro (1,4%), potrivit datelor anunţate, miercuri, de Eurostat. După România (4,2%), cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE le-au avut, în martie, Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia şi Letonia (câte 2,7%). Totodată, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei le-au înregistrat Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croaţia, Italia, Cipru şi Finlanda (câte 1,1%).

Adevarul

Ionut

Eurostat: România a avut un deficit de 3% din PIB, în 2018, al doilea cel mai mare din UE

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), doar România şi Cipru au avut deficite guvernamentale, calculate pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene, mai mari sau egale cu 3%. Cipru a înregistrat anul trecut un sold negativ de 4,8% din PIB, potrivit Agerpres. În schimb, la finele lui 2018, România se situa în rândul statelor membre UE cu un nivel redus al datoriei guvernamentale raportate la Produsul Intern Brut (35%), un nivel mai scăzut fiind înregistrat doar în Estonia (8,4%), Luxemburg (21,4%), Bulgaria (22,6%), Cehia (32,7%), Danemarca (34,1%) şi Lituania (34,2%).

Adevarul

Ionut

Mirajul cresterii salariului minim pe economie: Inflatia ii anuleaza efectele. Cum stam fata de restul UE

Cresterea salariului minim nu le aduce un trai mai bun romanilor platiti la acest nivel. Motivul este rata inflatiei. Pentru ca scumpirea produselor si serviciilor depaseste ritmul in care a avut loc majorarea salariului minim. Calculele realizate de Ziare.com arata ca un roman platit la acest nivel isi permite sa cumpere o cantitate mai mica de combustibil decat in 2017.

Calculele si detalii pe Ziare.com