Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Rata anuală a inflaţiei a reînceput să urce în ianuarie şi a ajuns la 3,32%

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut în ianuarie la 3,32%, de la 3,27% în decembrie, după patru luni consecutive de scădere, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 10,02% în ultima lună, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În decembrie 2018, cartofii erau deja mai scumpi cu 39,64% faţă de decembrie 2017.

News.ro

Ionut

INS: În 2018, economia a crescut cu 4,1%, mai puţin decât estimase Comisia de Prognoză

Economia românească a crescut anul trecut 4,1%, serie brută, faţă de 2017, arată primele estimări publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În noiembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a redus de la 5,5% la 4,5% estimarea privind creşterea produsului intern brut în 2018. Produsul intern brut în trimestrul IV 2018 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,7% comparativ cu trimestrul III 2018, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4,0% pe seria ajustată sezonier, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică.

Evoluţia de anul trecut confirmă decelerarea la aproape jumătate faţă de ritmul din 2017 şi face greu plauzibilă o revenire la creşterea pe care se bazează coaliţia de guvernare- 5.5% pentru acest an, în condiţiile în care principalii parteneri comerciali ai României trec printr-o perioadă de încetinire a economiilor lor.

Adevarul

Ionut

Eurostat: România a avut o rată anuală a inflaţiei de 3,2% în ianuarie, cea mai mare din UE şi de peste două ori mai mare decât media UE

România a înregistrat, în ianuarie, o rată anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, de 3,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) şi de peste două ori mai mare decât media UE (1,5%), potrivit datelor anunţate, vineri, de Eurostat. După România, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE le-au avut Letonia (2,9%), Ungaria şi Estonia (câte 2,8%), Slovacia şi Bulgaria (câte 2,2%). Totodată, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei le-au înregistrat Grecia (0,5%), Croaţia şi Portugalia (câte 0,6%), Polonia (0,7%) şi Irlanda (0,8%). În UE, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,5% în ianuarie, în scădere faţă de cea înregistrată în decembrie (1,6%). În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,4% în ianuarie, de la 1,5% în decembrie.

News.ro

Ionut

Top 1.000 cele mai mari companii din România. Cum arată businessul companiilor în anul ,,double digit"?

Cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a majorat în 2017 cu 10%, la 1.427 mld. lei (306 mld. euro), cel mai mare nivel atins vreodată de businessul local, atât în lei, cât şi în euro. Este pentru prima dată când acest prag este depăşit de firmele active, iar rezultatele vin în anul în care şi PIB-ul României a crescut cu 6,9%. Cum economia locală este extrem de polarizată, iar top 1.000 cele mai mari companii sunt responsabile de aproape 50% din cifra de afaceri totală, saltul din 2017 se vede cel mai bine în bilanţurile companiilor lideri din fiecare industrie.

ZF

rota

Companiile din domeniu se aşteaptă la o revenire pe plus a pieţei construcţiilor în 2019, dar au nevoie de proiecte de infrastructură

Lucrările de construcţii s-au aflat în 2018 în scădere pentru al treilea an consecutiv în special din cauza restrângerii severe a sectorului rezidenţial.

Lucrările edilitare, infrastructura mare precum noi tronsoane de autostrăzi, poduri şi căi ferate ar trebui să aducă pe plus sectorul construcţiilor în acest an, cu condiţia ca şi statul să lanseze noi proiecte, sunt de părere constructorii din cadrul Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii (FPSC).

,,Degeaba vom avea legi şi condiţii dacă nu vom avea proiecte de construit. Piaţa privată nu mai duduie acum cum o făcea în urmă cu unu-doi ani, este mai prudentă şi acum constructorii aşteaptă infrastructura. Degeaba avem acum ochelari, dacă nu avem ce citi", a spus Cristian Erbaşu, vicepreşedinte al FPSC şi proprietarul firmei Construcţii Erbaşu, unul dintre cei mai activi constructori din domeniu.

În ultimii ani sectorul a fost tras în jos de lipsa lucrărilor inginereşti (lucrările mari de infrastructură de care se ocupă statul).

Anul trecut, acestea s-au mai revigorat puţin. În vreme ce sectorul a căzut pe ansamblu cu 4,1%, lucrările inginereşti au crescut cu 8%. Aceste date se văd nu doar din statistica INS, ci şi în cele ale Ministerului Finanţelor.

Chiar şi aşa, în ultimii ani ritmul de inaugurare a noilor autostrăzi a bătut pasul pe loc - în 2016 niciun kilometru, 15 km în 2017 şi circa 60 km anul trecut, în condiţiile în care toate ţările din jur se laudă cu o infrastructură modernă care avansează într-un ritm mult mai accelerat.

Anul acesta spre exemplu, în cel mai bun caz, vom avea 122 km, potrivit Ministerului Transporturilor, însă cei de la Asociaţia Pro Infrastructură sunt de părere că în scenariul optimist vom vedea cel mult 43 km.        

Tot anul acesta ar trebui să semareze lucrările la drumul expres dintre Piteşti şi Craiova dar şi la loturile 1 şi 5, adică la capetele viitoarei autostrăzi Piteşti Sibiu.

ZF Corporate ZF

Ionut

Comisia Europeană: Modelul de creştere economică a României, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele UE într-un mod sustenabil

Modelul de creştere economică a României, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele de trai ale Uniunii Europene (UE) într-un mod sustenabil, iar încetinirea economică din 2018, cauzată de o încetinire a consumului, arată limitele acestui model, potrivit raportului de ţară publicat, miercuri, de Comisia Europeană (CE). În plus, o creştere puternică a salariilor şi o scădere a numărului de angajaţi calificaţi afectează competitivitatea ţării la nivel internaţional, potrivit CE. "În plus, încrederea investitorilor este erodată de instabilitatea legislativă persistentă, procesul impredictibil de luare a deciziilor, calitatea instituţională slabă şi o slăbire continuă a luptei împotriva corupţiei", se arată în raport.

CE avertizează că inegalitatea şi sărăcia rămân la un nivel înalt, iar diferenţele dintre regiunile ţării cresc. Reformele structurale şi o schimbare a modului de creştere economică spre zona investiţiilor ar accelera procesul de convergenţă spre standardele UE şi ar reduce inegalitatea, consideră experţii CE. "Inflaţia crescută a erodat veniturile disponibile şi consumul, principalul motor al creşterii. Creşterea puternică a importurilor de bunuri de consum, care au depăşit exporturile, a cauzat o lărgire a deficitului de cont curent. Piaţa muncii se află sub un presiune tot mai mare", se arată în raport.

News.ro

GDPR

Cum arată un dezastru bugetar

Foarte pe scurt:
- Execuțiile bugetare din ultimii ani arată că în guvernarea PSD s-au făcut derapaje mari
- De aceea au nevoie de Ordonanța 114/2018
- Avem cel mai prost excedent bugetar în ianuarie din ultimii ani
- Cheltuielile de personal au crescut cu peste 50%, în ultimii 2 ani
- Ideea schimbării perspectivei de rating a panicat reprezentanții Guvernului

Hotnews.ro

Ionut

Dumnezeule, un gram de normalitate intr-un OCEAN de prostie si rea-vointa... desi nu m-as mira sa bage si niste soparle acolo, la pachet cu chestia asta buna...




Finanţele prelungesc termenul de depunere a Declaraţiei Unice şi de plată: 31 iulie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prelungeşte de la 15 martie până la data de 31 iulie termenul până la care poate fi depusă Declaraţia Unică, precum şi plăţile aferente, arată un proiect de act normativ publicat joi seara, spre dezbatere publică. Mai exact, termenul pentru depunerea ,,Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice" şi pentru formularul 230 ,,Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii" este prorogat de la 15 martie la data de 31 iulie, inclusiv, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG), care schimbă Codul fiscal.

,,În anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru plata impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situaţiile reglementate de Codul fiscal, se prorogă până la data de 31 iulie 2019 inclusiv. În anul 2019, termenul de 31 martie inclusiv prevăzut la art. 151 alin. (24) din Codul fiscal, se prorogă până la data de 15 august 2019 inclusiv. În anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut la art. 133 alin. (15) lit. a) din Codul fiscal pentru acordarea bonificaţiei, se prorogă până la data de 31 iulie 2019 inclusiv", mai arată proiectul de OUG.

Mediafax

perfidus

Pai se intrevede o soparla. Acel 2% respectiv 3,5% se păstrează la buget pentru mai mult timp, multi vor mai amâna depunerea cererilor pentru direcționarea a 2% din impozitul anual. Bineinteles in tot acest timp nici sumele stabilite de cei care au depus deja cererile, nu se vor vira prea devreme către beneficiarii finali. Asa ca nu te bucura prea tare.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Nu prea sta in picioare teoria asta. Cei 2%/respectiv 3,5% pentru ONG-urile care ofera servicii sociale sunt platiti efectiv foarte tarziu, adica prin toamna lui 2019, iar unele plati se fac chiar in 2020! E valabil pentru toti anii de cand stiu eu facilitatea 2% (si o stiu de dinainte sa fie API).

perfidus

Exact, acum au motiv să amâne plățile și mai mult.  Nu m-ar mira să se ducă până prin 2021, tocmai pentru că termenul de plata nu este reglementat niciunde. De ce ar fi dat asta ca o facilitate? Cei care au vrut sa depună cererile și le-au depus încă din februarie.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Sunt destui cei care au tot amanat sa depuna... plus sunt multe persoane care nu si-au depus declaratia unica (venituri PFA, chirii, dividende etc). Eu ii suspectez ca vor sa bage o soparla in acea OUG pe langa partea buna ca amana termenul de depunere declaratii si plata contributii/impozite.

TibiV

Quote from: perfidus on March 08, 2019, 03:54:25 PM
Cei care au vrut sa depună cererile și le-au depus încă din februarie.
Eu am depus abia ieri, 7 martie.
Si am observat la coada ca erau multi cu D230 in mana...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Investiţiile nete în economia României au crescut cu numai 0,8%, anul trecut

În anul 2018, comparativ cu anul 2017, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,8%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 11,7% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,4%. Investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 8,4%. În trimestrul IV 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,8%, creştere înregistrată la elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,6%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi cu 8,7% şi la alte cheltuieli cu 5,8 %.

Adevarul

Ionut

Consiliul Fiscal: Deficitul ar putea ajunge la 3,5% din PIB, în acest an. Bugetul pensiilor este cu 2 miliarde lei mai mic decât necesarul de plată

,,Majorarea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2019 şi subdimensionarea aparentă a cheltuielilor de asistenţă socială şi a celor aferente contribuţiei către bugetul UE implică un deficit situat în imediata vecinătate a nivelului de referinţă de 3% din PIB chiar şi ignorând problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare (4,5 miliarde lei, în condiţiile în care taxa pe activele bancare ar fi menţinută în forma curentă). Luând în calcul şi această supradimensionare, apreciem că este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB în condiţiile menţinerii unor politici neschimbate", arată Consiliul Fiscal.

Detalii in Adevarul