Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)


stangabriel

Ok, hai sa facem niste calcule bazate pe zvonuri cu privire la spaga si la marja de profit.

Eu am curaj sa spun ca am fi avut maxim 20 % in plus investitii finalizate daca spaga nu ar exista si patronii s-ar multumi doar cu banii de-o cafea. In viziunea mea nu e indeajuns. Noi nu producem nimic. Ma uitam in Japonia in 2010 cand am fost,fiecare satuc producea ceva. O tara fara resurse cumpara, transforma si vinde. E, au si ei datorii uriase, dar se descurca.

Noi ne punem problema fortei de munca, mai ales in vestul tarii. Deja? unde e mitul mainii ieftine de lucru din Romania? Sta la o bere calda. Si ma refer la toata tara. Nu avem 100 % populatie ocupata in vest.

Va rog sa ma contraziceti. Am concluzionat doar dupa zvonuri si stiri, plus  experienta personala.

esendy

Cand vb de coruptie nu banii care se pierd (dau/iau) e cea mai mare problema; ci incompetenta si dezinteresul pe care acest fenomen il creeaza!!! Deci categoric fara ani intregi de coruptie am fi avut mult mai multa infrastructura!

stangabriel

Da, dar parca am plecat cu discutia de la repartizarea banilor pe care ii avem. E usor sa dai cativa bani pentru Sebes Turda, dar apoi nu mai sunt bani pentru sistemul de ajutor social. Aici e problema mea. Moise Guran a facut un sondaj, intreband care dintre ascultatori ar renunta de 100 lei din salariu pentru mai multi ani pentru a se construi o retea veritabila de autostrazi. Binenteles ca sondajul a fost in favoarea autostrazilor, dar din pacate majoritatea este aceea care nici macar nu asculta/interesaza/mai rau,ei stiu deja cum stau lucrurile si statul trebuie sa dea.

Toti patronii se plang de competitia marilor magazine, insa evaziunea si preturile ridicate erau in favoarea lor. In ce investeau ei profitul? Calatorii in afara tarii? probabil.  Multe firme mari investesc in magazine si poate nu recupereaza banii initiali. La Mega Mall erau muncitori polonezi. Unde sunt muncitorii romani? Credeti ca nu i-au cautat in Romania? Competitia dintre magazinele mari au scazut preturile asa mult incat toata populatia a castigat de pe urma lor, asa cum statul Roman nu a putut face niciodata. Importuri ? De ce nu? Altii sunt mai eficienti decat noi.  Bio? sa fim seriosi. Am avut sere 10 ani, de mic, stana de capre 3 ani....numai bio nu este mancarea de la tarani.

Cea mai mare problema a noastra e tocmai ignoranta si parerea buna despre noi.
Dar suntem pe drumul cel bun...

dr4qul4

Eu vad cresterea salariului minim pe economie in acelasi ritm ca si pana acum:50 lei acum, 50 peste 6 luni (nu 150 direct acum cum vroiau raposatii). In felul acesta, nu cred ca se sperie nici un angajator de costurile suplimentare, se asigura predictibilitate (care noua ne cam lipseste), si va creste diferenta fata de venitul minim garantat, care ii face pe multi sa stea bine-mersi acasa. In plus, sunt vreo 100 mil de euro in plus la buget... 


Magazinele mici se plang mereu. Dar asta e concurenta. Statul prefera sa ia mai mult de la mai putini, decat sa ia frimituri de la firme care azi apar si maine dispar. Oricum, evazionistii si acum folosesc tertipuri care mai de care mai inventive, iar masurile ANAF (si nu numai) i-au speriat pe multi...mult mai mult decat cei 1000 de lei pe care tb sa-i plateasca pt 1 angajat, intr-un an intreg.

Nu spun ca nu e nevoie de mici intreprinzatori, dar cei seriosi vor rezista mereu, si chiar vor prospera. Nu uitati ca vanzarile lor ar trebui sa creasca din moment ce TVA-ul s-a redus.

Stiu, toate aceste majorari, nu fac bine. Explozia consumului poate avea efecte nedorite, dar are BNR-ul grija si de asta. Un leu mai slab- importuri mai putine, exporturi mai mari!

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

TibiV

Quote from: dr4qul4 on December 17, 2015, 07:27:54 PM
are BNR-ul grija si de asta. Un leu mai slab- importuri mai putine, exporturi mai mari!

Serios ?!...
Explica-le tu asta celor cu credite in valuta, mai ales in CHF, care oricum injura BNR, de parca nu ei au ales din proprie initiativa un credit in moneda care avea atunci cea mai mica dobanda pentru ca asa obtineau cel mai mare credit...

La 5 lei/euro o sa faca aia proteste  "ciobanesti"...

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

Quote from: teocharis on December 17, 2015, 02:49:38 PM
adevarul este ca...nu sunt bani.

datoria publica e deja la peste 40% din PIB, o jumate de criza din 2008 te duce lejer la peste 60% prin rigiditatille salariile construite in buget (In Ro este imposibil sa tai salarii!), iar de la 60% toboganul porneste ametitor pe panta Greciei.

nu suntem FR, IT, etc sa ne permitem datorii mari de 80-90% din PIB, capitalul este fricos la cel mai mic consemn se retrage, iar periferiile economice sunt parasite primele in cautarea de safe havens

Big Like !

Quote from: esendy on December 17, 2015, 12:06:29 PM
Nu ma intreba pe mine unde sa fi redus fonduri (puteau sa creasca taxe, nu doar sa taie cheltuieli). Nu este responsabilitatea mea sa gasesc solutii. Este treaba guvernului sa le gaseasca, dar BANI SUNT

Nu esendy, din pacate este treaba Parlamentului ales democratioc, cel care face legile in tara asta.
Iar anul asta a facut atatea legi "bune" (a marit salarii & pensi & alocatii etc. etc. si SIMULTAN a redus taxele) incat NU MAI SUNT BANI.
Guvernul actual este exact in situatia unui parinte al carui copil (Parlament) ia banii din casa si ii pierde la păcănele. El trebuie sa se descurce pentru casa si masa doar cu maruntisul de pe fundul buzunarelor... :(

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

@TibiV...eu am credit de casa...in Euro.

Cand l-am facut acum 5 ani am luat in considerare ca Euro poate ajunge candva la 5 lei. Puteam sa ma inham la o casuta la periferie, dar m-am bagat doar la 3 camere in Vitan,

fara cresterea euro, importurile o vor lua razna. Nu-mi convine, dar asta se va intampla.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

TibiV

dr4qul4, ştii foarte bine ce încerc să spun...

La vremea repectivă, la același salariu, aveai 3 opţiuni.

În lei - garsoniera sau 2 camere
În euro - 3 camere
În CHF - căsuţă la periferie

Tu ţi-ai evaluat corect riscul.
Cei cu CHF nu.

Nu s-or fi întrebat niciodată cum se face că plătind aceeaşi (la vremea aia...)  rată lunară pot cumpăra ceva de o valoare dublă ?
Nu s-au gândit că BNR poate încerca la o adică să ţină sub control cursul unei monede de referință pentru economia ţării, adică euro, dar nu poate face asta cu o monedă exotică ca CHF-ul sau moneda botswaneză ?

Iar acum dau vina pe BNR, nu pe lăcomia lor...

Eu mi-am închis ultimul credit în valută (USD, că încă nu exista Euro când l-am luat) în 2000.
De atunci nu s-a întâmplat să am mai puţin de un credit în derulare, dar toate au fost în lei.
Am plătit mai mult decât cei cu credite în valută, dar nu am trecut prin chinurile colegilor care primul lucru dimineaţa când ajungeau la lucru era să mă întrebe: "Mai creşte Euro?" ...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

AdrianB1

Quote from: dr4qul4 on December 17, 2015, 07:27:54 PM
Eu vad cresterea salariului minim pe economie in acelasi ritm ca si pana acum:50 lei acum, 50 peste 6 luni (nu 150 direct acum cum vroiau raposatii). In felul acesta, nu cred ca se sperie nici un angajator de costurile suplimentare, se asigura predictibilitate (care noua ne cam lipseste), si va creste diferenta fata de venitul minim garantat, care ii face pe multi sa stea bine-mersi acasa. In plus, sunt vreo 100 mil de euro in plus la buget... 
Din pacate e complet gresit: aia cu "nu se sperie" poti sa o spui celor care au ramas fara loc de munca dupa cresterile succesive din ultimii ani, precum varul meu care dupa aproape 30 de ani de munca s-a trezit ca se inchide cu totul unitatea (service pe autobuze). De ce? Pentru ca intr-un oras mic in care de fapt toti locuiau la tara cu costuri mici si cu cate o gaina/vaca/porc prin curte, si care se descurcau cu salariul minim, salariul marit deja nu mai iesea in calcule pe plus si au dat faliment, pentru ca si ceilalti din oras aveau limite la cat puteau sa plateasca (era zona de servicii locala, nu aveau ce vinde in alta parte pe bani mai multi).

Apoi, aia cu 100 de milioane in plus la buget nu stiu cum ai calculat-o, dar sunt bani in minus la buget pentru ca sunt mai multi bugetari cu salariile marite decat privati pe salariul minim. Iar salariul minim e unitate etalon pentru alte cheltuieli care cresc automat.

AdrianB1

Quote from: jalemare on December 08, 2015, 03:52:37 PM
-crestere economica 4,1%=utopie, nu va fi nici la jumatate
Cresterea aia e scoasa din burta de institutul de prognoza economica si luat in calcul de ministerul de finante pentru ca nimeni nu avea o idee mai buna, iar cu o crestere mai mica se ducea deficitul in balarii. E doar wishful thinking, vise cu ochii deschisi, dar MF prefera prognoza altora chiar daca nu e sustinuta cu probe (ca de-aia se numeste prognoza), responsabilitatea oricum pica parlamentului ca ei voteaza, iar intocmirea bugetului e in felul urmator:
- care au fost cheltuielile pe anul trecut ale ministerelor
- care e prognoza pe anul viitor, luand in calcul in general chestiile asumate extern (ex: la aparare niste plati la avioanele F16 si alte acorduri semnate cu unii si altii)
- cat da totalul, cat iese deficitul
- cum taiem din cheltuieli ca sa ne incadram in tinta de 2.8
- cu marirea de 10% prin legea recenta, de unde mai taiem ca sa ne incadram sub 3%
In transporturi au venit cu ideea: anul trecut au fost alocati bani necheltuiti, asa ca anul viitor le alocam mai putin si le promitem o rezerva din care acoperim cheltuielile celor care chiar vor lucra ceva, per total la o executie similara cu anul trecut ajung banii si mai si raman. Dar per total nu sunt prea multi bani pentru ca se cheltuie pe ajutoare sociale aproape 40% din buget, ca ne permitem sa stam acasa, iar ce ramane e mult sub nevoile reale. Germania sau Franta, care au tot fost pomenite, au deja retele de transport facute, asa ca isi pot permite acum sa stea relaxate si sa toace banii pe ajutoare sociale, dar noi nu suntem acolo si vrem si ajutoare, si autostrazi, si sanatate, si invatamant, si avioane multirol. Pai nu se poate sa le ai pe toate, se fac pe rand, dar asta se fac oameni ca uita, inclusiv unii pe-aici pe forum. Si se mai fac si ca ploua cand sunt darnici, cu spiritul, cu salariile minime, cu ajutoarele sociale, cu orice cheltuieli li se par lor bune - fix ca parlamentarii: unii muncesc, altii impart banii din pix.

dr4qul4

salariile tuturor bugetarilor vor creste cu minim 10%, asa inseamna ca oricum nu ar fi influentati de o eventuala crestere a salariului minim pe economie. E un cost doar pentru particulari, nu si pentru stat.

http://www.zf.ro/eveniment/costul-fortei-de-munca-a-crescut-cu-7-3-in-trimestrul-iii-in-romania-salariile-din-romania-vor-continua-sa-creasca-si-este-normal-pentru-ca-decalajele-sunt-foarte-mari-fata-de-alte-state-europene-14924105

http://www.zf.ro/eveniment/ma-jorarea-salariului-minim-va-incuraja-populatia-aflata-in-sistemul-ajutoarelor-so-ciale-sa-isi-gasesca-mai-repede-un-loc-de-munca-14915634

Sincer, imi e greu sa cred ca o firma se poate inchide pentru ca trebuie sa plateasca 70 de bani/ora/om in plus. Acea firma oricum s-ar inchide mai devreme sau mai tarziu pentru ca problemele sunt in alta parte.
Eventuala crestere (nu cu 150 ci cu 50+50) ar fi pe deplin acoperita de scadere preturilor la carburanti si a tva-ului.

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

horatiu.cosma

Stati linistiti ca firmele care s-ar inchide la o majorare a salariilor cu 10% nu conteaza si fac mai bine economiei fiind inchise(selectia naturala). Aceeasi poveste e si cu fumatul in spatiile publice. Vorbeam cu un manager de restaurant care imi spunea ca se asteapta la o crestere a profitului dupa oficializarea interdictiei de a fuma. Nu spun motivul, fiindca i-as trada un secret de business, dar ideea e ca se poate trece peste schimbarile legislative. Cei care nu pot sau nu vor(care surprinzator sau nu sunt si cei care protesteaza si pun din rasputeri bete in roate acestor schimbari) vor disparea. Si nu ii regret, vreau sa am parte de servicii inteligente, adaptabile, nu de dinozauri incapabili de a vedea propria afacere din alta perspectiva.

In schimb, ce ma doare cel mai tare in aceasta situatie cu majorarea salariilor/venitului minim e ca banii sunt luati de la dezvoltare si nu de la asistenta sociala. Pe partea de asistenta sociala e o mafie poate chiar mai mare decat la CNADNR, sunt o groaza de milioane de euro care se varsa nejustificat acolo.

Pe langa mafie, mai sunt si problemele etnice(romii), de izolare, analfabetismul, abandonul scolar, presiunea societatii("cum sa nu mergi la facultate?" care nu permit multor indivizi sa progreseze pe drumul pe care ar da randament maxim), LENEA. Toate acestea produc asistati sociali pe banda rulanta. Plus ca in 10 ani, populatia cea mai densa de la noi intra la pensie, si atunci vom avea o groaza de pensionari si putin tineri care sa ii sustina.

Asa ca nu prevad un viitor prea stralucit pentru infrastructura, atata timp cat incompetenta si indiferenta vor fi la rang de "calitate". O sa plangem peste ani si ani pentru ani ca 2007-2008, cand se putea, dar nu s-a vrut...

istvan78

Mare sperietoare asta cu salarul minim...
Zice "statistica" ca o treime din toti salariatii din Romania sunt inscrisi cu salarul minim in cartea de munca.

Asa sa fie in realitate? Eu, o spun foarte sincer, raman perplex la gandul ca o treime din salariatii din Romania duc acasa 770RON intr-o luna. Si cumva, traiesc din asta, si cumva din banii astia se deschide mall dupa mall in romania, si Lidl a ajuns la 200 de supermarketuri, si drumurile gem de masini, si la fiecare colt de strada e un "Orange/Vodafone/Telecom shop" si vad lumea pe strada imbracata in haine nu zdrente, si in Decathlon te calca in picioare lumea, si in MediaGalaxy nici nu poti intra in preajma sarbatorilor, si FAN Curier face 400 milioane de lei pe an doar livrand produse cumparate on-line (pe langa ceilalti curieri), si... etc, ati prins ideea.

Deci,
ORI foarte multi angajati sunt inca platiti "la gri",adica au carte de munca dar salarul real e platit in plic, la negru. Caz in care MFP-ul are aici o mina de aur de venituri nerealizate la buget, care pot fi deblocate.
ORI salariul asta de 1050 RON brut e, intr-un fel miraculos si complet de neinteles pentru mine, intr-adevar suficient pentru un trai modest, dar decent in Romania.

In oricare caz, cresterea salarului minim nu pare nici necesara nici oportuna.

Mai degraba, trebuie investigata situatia de a avea >30% din toti salariatii in economie inscrisi cu acest nivel de slaarizare, situatie care e complet anormala!