Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

dr4qul4

QuoteDeficitul bugetului general consolidat a fost de 2,6% din produsul intern brut (PIB) pentru întregul an 2016, sub nivelul programat, de 2,8% din PIB, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, pentru Bloomberg.
.....
Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% pe metodologia cash.
După primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finanţelor.
Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului, în luna decembrie 2016 s-a realizat un deficit de 1,9% din PIB.

Esti sigur ca stie despre ce vorbeste? Daca dupa primele 11 luni aveam doar 0,73% cate palti trebuiau sa fie facute in Decembrie ca sa creasca cu 1,9% ?
Atentie, nu 1,9% raportat la luna, ci raportat la tot anul! 
PIB-ul Romaniei e de vreo 750 mld lei.  1,9%  inseamna 14 mld lei.. Care trebuiau platiti in plus fata de cheltuielile curente.

Poate doar daca au si platit alea 4 fregate. Altfel imi e greu sa cred.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Nu ar fi primul an in care in decembrie deficitul creste cu 1,5%-2% din PIB.
De fapt, cam asta este "traditia" de niste ani buni...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

In alti ani aveam lucrari finalizate in Decembrie si plati la greu.
Acum, cel putin la autostrazi si DN-uri bate vantul.
Si nici la CF nu vad unde s-ar fi putut duce atatia bani.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Ne lămurim când se va publica execuția bugetară la final de an...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Isărescu: Așteptăm construcția bugetară.
Declarația ministrului de Finanțe privind deficitul o luăm ca pe un angajament


Guvernatorul BNR Mugur Isărescu n-a vrut să intre în detalii privind politicile fiscale la prima ieșire în fața presei din acest an. "Așteptăm construcția bugetară" a fost răspunsul la aproape toate întrebările jurnaliștilor privind avalanșa de modificări ale fiscalității și creșterilor de cheltuieli plănuite de noul guvern. Banca Națională a României se așteptă la revenirea inflației în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului, însă într-un palier inferior celei mai recente prognoze pe termen mediu, de 0,8% la finele lunii martie și 2,1 la finele anului. "Salutăm declarația noului ministru de finanțe, pe care o considerăm a fi chiar un angajament, de a menține deficitul bugetar în limita de 3%", a spus Isărescu.

Profit.ro




LISTA tuturor celor 102 taxe care vor fi eliminate

Taxa radio-tv, timbrul de mediu, taxa de înregistrare în registrul comerțului, taxa pentru acordarea cetățeniei române și taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar sunt printre cele mai importante dintre cele 102 taxe care vor fi eliminate din februarie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, în ultima zi a termenului legal de așteptare, proiectul PSD care elimină 102 de taxe.

Profit.ro

Ionut

Economia, umflata binisor de consum, ca un balon de sapun.




România, locul trei în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în luna noiembrie

Volumul comerțului cu amănuntul în România a crescut cu 9,5% în luna noiembrie 2016, comparativ cu aceeași lună a anului 2015, creșteri mai mari în rândul statelor membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar în Luxemburg (12,4%) și Slovenia (11,3%), arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,3% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,4%. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2,3% iar vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 2,1%.

Agerpres




EXCLUSIV Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal:
Deficitul va sări de 4% din PIB dacă se vor adopta majorările salariale şi creşterea punctului de pensie.
Ce riscă România dacă sare de deficitul de 3%


"Măsurile anunţate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare şi vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Fiscal.

România trebuie să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel riscă să fie sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv. România ar putea fi sancţionată de Bruxelles. Odată intrată în procedura de deficit excesiv, statul membru al UE trebuie să adopte măsuri, în baza unor recomandări Consiliului Uniunii Europene, în cel mult şase luni. Dacă nu sunt adoptate măsuri, în termen de două luni de la adoptarea decizi prin care se constată neadoptarea vreunei acţiuni urmate de efecte, Consiliul poate notifica statul membru în cauză să ia măsuri de reducere a deficitului. Cel târziu în patru luni după notificare, dacă statul membru nu se conformează deciziilor Consiliului, acesta decide aplicarea unor sancţiuni financiare.

Mediafax

GDPR

Economic sau populist?!

Începutul de an 2017 ne-a adus tot felul de schimbări, un Guvern nou nouț, multe informații și propuneri, unele deja concretizate în Hotărâri. Printre acestea se numără, așa cum bine se știe, și creșterea salariului minim brut garantat în plată cu 01.02.2017, de la 1.250 lei la 1.450 lei.

Ceea ce este surprinzător este că în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menționează, în Secțiunea a III a, Impactul socio-economic al proiectului de act normativ, punctul 2 – Impactul asupra mediului de afaceri – nu este cazul, adică mediul de afaceri nu va fi afectat de această măsură. Din păcate tocmai mediul de afaceri și, consider  că, în principal cel cu capital integral autohton, care acordă salariile în lei, este primul afectat. Dacă începând cu luna  mai 2016 salariul minim brut garantat în plată era stabilit la 1.250 lei pentru un număr mediu de ore de muncă de 169,333 lei / lună, anul acesta, 2017, numărul orelor de muncă luate în calcul ca medie la stabilirea salariului minim brut de 1.450 lei este de 166,00 ore/ lună, în program complet. Concluziile sunt evidente. Să nu uităm că în 2017 avem și două zile de sărbători legale în plus în care nu se lucrează, față de 2016. Aceasta a fost cu siguranță o altă măsură care nu a afectat mediul de afaceri și asupra căreia acesta a fost consultat (!).

Dacă până în prezent costul total al firmei cu un salariat încadrat cu 1.250 lei era situat undeva la peste 1.500 de lei, de la 1 februarie acest cost ajunge la  peste 1.780 lei. Costul este reprezentat de salariu și taxele achitate de către angajator către stat pentru fiecare angajat. Acest cost se adaugă celui suportat de către fiecare salariat prin reținerea și virarea către bugetul statului a sumelor reprezentând impozitul pe venit, contribuția la fondul de șomaj, contribuția la fondul de pensii,  contribuția de asigurări sociale de sănătate. Din toată majorarea salariului minim brut singurul câștigat cu adevărat este statul.

http://www.salutsighet.ro/salariul-minim-brut-garantat-plata-economic-sau-populist/

Granata06

In primul rand, multumesc NGC20 pentru informatiile postate.

     La un calcul rapid, guvernul Ciolos a platit lucrari pe partea de autostrazi + VO Bucuresti in ultimele zile ale anului 2016 - 257,616,524.74 lei, deci la un curs de 1 euro = 4.5 lei rezulta aproximativ 57.25 milioane de euro.


    Sigur banii astia + alte cheltuieli l-au surprins pe preafericitul castigator al alegerilor parlamentare aka Liviu Dragnea:

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat duminica seara, la Romania TV, ca va face o comisie parlamentara de ancheta, pentru ca "s-au gasit probleme mari in Guvern". Liderul PSD sustine ca bugetul are o gaura de 10 miliarde de lei.

"Din pacate Klaus Iohannis nu a cerut explicatii premierului Ciolos sau ministrului Anca Dragu pentru ce s-a intamplat la Finante la finalul anului. O sa le cer eu maine. Vom face o comisie parlamentara de ancheta pentru ca este ilegal ce s-a intamplat acolo. Au facut o rectificare pozitiva in noiembrie. Acum totul ne arata ca veniturile sunt mai mici. Asta e ilegal. Cine a mintit trebuie sa plateasca. Bugetul are o gaura de 10 miliarde de lei. Asta trebuia sa ceara presedintele. Vom cere noi insa aceste explicatii. I-am cerut ministrului de Finante sa faca o verificare clara in minister. Vom face o comisie de ancheta parlamentara imediat", a declarat Liviu Dragnea, conform romaniatv.net.

Liderul PSD a sustinut ca se afla in situatia in care "bugetul Romaniei pe 2017 are o gaura de 10 miliarde de lei, pe care sigur ca o sa o acoperim, dar care puteau sa se duca in lucruri bune pentru romani".

"Cinci persoane ar trebui sa fie chemate prioritar. Premierul, ministrul Finantelor, ministrul Fondurilor Europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal. Sa vedem si cum dl presedinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat ca aceste date sunt reale. (...) Sa iasa la iveala adevarul ultimelor zile din acest an si de ce s-a evitat si intarziat instalarea noului guvern", a spus Dragnea.

Liderul PSD a facut si un apel catre "cei care au pierdut alegerile" sa isi pastreze ratiunea si echilibrul. "Nu imi aduc aminte sa fi fost in tara noastra asemenea presiuni. Sunt institutii fundamentale ale statului de drept. Ele trebuie sa simta ca sunt libere sa actioneze", a declarat Dragnea, cu privire la ultimele iesiri ale oficialilor de la Palatul Cotroceni.

"In ceea ce priveste eventuala incercare de intimidare a domnului Iordache, eu va spun ca nu si-au gasit omul. E un ministru plin, un om cu picioarele pe pamant. El intelege ca trebuie sa sprijine justitia, sa faca totul ca judecatorii sa se simta liberi, dar pe de alta parte, Iordache nu va ramane indiferent sau se va preface ca ce se intampla in ultimele zile nu se vede. Nu e un ministru de paie", a insistat Dragnea.




Chiar daca au fost pe ultima suta de metri, ma bucur ca s-au facut plati pe partea de infrastructura. Nu stiu daca e mult sau putin, insa imi da impresia ca s-a dorit salvarea putinului cat efectiv s-a construit.
PS: Am postat si in Parcare. Nu stiu unde e mai indicat.

GDPR

Granata, pe ROGOP-ul CNAIR sunt postate multe alte facturi pentru DN-uri si VO-uri care apar ca neplatite in ultimele 2 luni. La fel sta treaba si la CFR si chiar Metrorex. Sper sa se mai regleze situatia si sa apara si alte OP-uri intarziate, dar incep sa cred ca de fapt nu s-au facut platile.

Si incet, incet, cred ca se contureaza o explicatie pentru platile lipsa:

De ce este toată lumea nervoasă privind bugetul: execuţia pe 2016 indică un minus de 14 miliarde de lei faţă de veniturile prognozate la rectificarea din noiembrie 2016. Cea mai proastă realizare la venituri din ultimii 10 ani: 29% din PIB

Primele estimări privind execuţia bugetară pe 2016 indică venituri la bugetul general consolidat de doar 221,5 miliarde de lei, cu 14,2 miliarde de lei mai puţin faţă de veniturile estimate la rectificarea din noiembrie 2016 şi cu 11,5 miliarde de lei faţă de veniturile obţinute în 2015, conform unor surse apropiate de Ministerul Finanţelor.

...

În noiembrie şi decembrie totul a fost dat peste cap pentru că estimările privind veniturile nu au fost realizate. Astfel, în decembrie 2016 veniturile la bugetul general consolidat au fost doar de 16 miliarde de lei, cu 30% mai mici decât în decembrie 2015, când au fost de 24 miliarde de lei.

Nerealizarea veniturilor pe 2016 provine din scăderea încasărilor din TVA cu 1,5 miliarde de lei  - au fost încasări de doar 51,7 miliarde de lei faţă de 53,1 miliarde de lei estimările de încasări la rectificarea din noiembrie 2016, a accizelor, a altor taxe, 3 mld. lei în minus de la veniturile nefiscale.

De asemenea, încasările din fonduri UE fuseseră estimate la 12,8 miliarde de lei pe tot anul 2016 dar în realitate au fost de 4,4 miliarde de lei. Pe de altă parte, cheltuielile aferente pentru proiecte UE au fost la rândul lor doar 6,3 mld. lei faţă de un estimat de 10,5 miliarde de lei.

Cheltuielile mai mici cu proiecte UE şi reducerea cheltuielilor de investiţii faţă de cele estimate au permis încadrarea într-un deficit de 2,6% din PIB.

Cele 221,5 miliarde de lei venituri estimate în acest moment pentru 2016 reprezintă doar 29,2% din PIB-ul estimat pentru 2016 la 758,5 miliarde de lei. Acesta este cel mai scăzut nivel de colectare a veniturilor la buget din ultimii zece ani. 

În plus, faptul că noiembrie şi decembrie au stat atât de prost la venituri arată un trend descrescător destul de abrupt al economiei, aceasta fiind de fapt vestea mai proastă decât faptul că guvernul Cioloş a supraestimat veniturile la buget.


Zf.ro

Lasand politica la o parte, orice nou guvern ar fi nervos daca ar vedea ca precedentul l-a cadorisit cu niste arierate.

alexbb

Deocamdata e vorba de primele estimari. Sper sa nu fie chiar asa rau, avand in vedere ca toata luna ianuarie inca se mai calculeaza/depun taxele pe ultimul trimestru, iar de obicei in Decembrie sunt cele mai mari venituri din an. Mi se pare rau pentru ca scade economia grav, nu pentru fostul/noul guvern.
Deja e clar ca si la infrastructura a fost dezastru intre ce s-a estimat si ce s-a realizat (atat cheltuieli de la stat, cat si fonduri atrase de la UE). Aici mi se pare cea mai dureroasa situatie si tare as vrea sa vad mai multa responsabilitate de acum inainte.
Vinovati nu stiu daca mai are rost sa cautam, doar se arunca pisica dintr-o curte in alta, sau in termeni politici "greaua mostenire dom'le de la aia de anul trecut".

GDPR

Stim de mult ca executia a fost slaba anul trecut, dar macar ce s-a lucrat sa se si plateasca. E bine ca s-au platit lucrarile la autostrazi, dar si ceilalti constructori sunt indreptatiti sa-si primeasca banii.


TibiV

Adrian,

si ZF-ul a luat-o razna...
Dar are un  patron care poate spera la "decarcerare" cu noua putere....

Nu mai luati de bune toate astea.
Da-mi ca exemplu un singur an din ultimii 5 in care veniturile bugetare au fost cele "previzionate/programate" la inceputul anului si dupa aia mai discutam.
Si uita-te cu atentie UNDE anume nu s-au realizat veniturile..

Nu mai insist, este fix ce anume vrei sa vezi...
Poti sa vezi ca veniturile "normale" din taxe si impozite au crescut...
Sau poti sa vezi ca veniturile din fonduri UE nu au crescut/au scazzut....

Pe aici nu suntem amatori.
Stim ca daca veniturile (rambursarile) de fonduri UE dintr-un an sunt dezamagitoare, asta se intampla pentru ca in urma cu 2-3 ani "s-a frecat menta"... Exista decalajul temporal inevitabil, care tine doar de mecansimele UE....
.,
Nu poti sa acuzi guvernul din anul X ca nu a avut "incasari" de la UE in anii X-1, X-2. etc.

Ca nu are cum.

Fondurile UE nu sunt "bilet de spectacol" - platesti acum, te bucuri tot acum.

Sunt multe de spus, dar ora nu mai este potrivita....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Exporturile României au accelerat puternic în noiembrie 2016
și au ajuns la un nivel-record, după un avans de 11,7%


Exporturile de mărfuri românești au accelerat puternic în penultima lună a anului trecut, înregistrând un avans de 11,7% comparativ cu aceeași lună din 2015, până la un nivel-record de 5,3 miliarde euro, evoluție similară cu cea a importurilor, care au urcat cu 11,6%, arată datele preliminare publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Exporturile de mărfuri românești au urcat cu 11,7% față de a 11-a lună din 2015, până la 5,3 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 11,6%, la 6,17 miliarde euro, scrie News.ro.

Luna noiembrie 2016 a fost a treia la rând în care exporturile au depășit pragul de 5 miliarde de euro, după un nivel de 5,24 miliarde euro înregistrat în septembrie și de 5,09 miliarde euro în octombrie. Deficitul comerical din noiembrie 2016 a fost de 865,5 milioane euro, în creștere cu 10,9% (85,4 milioane euro) față de noiembrie 2015. Evoluția din noiembrie 2016 vine după trei luni în care s-a înregistrat o creștere importantă a exporturilor.

Profit.ro

GDPR

Tibi, mai discutam pe la sfarsitul lunii cand se vor publica datele finale privind executia bugetara pe 2016. Pana atunci vom sti sigur si ce lucrari au ramas neplatite de anul trecut.