Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

TibiV

Quote from: laszlo.robert on July 24, 2015, 04:52:22 PM
putem sa ne luam adio de la mixul :fonduri europene+imprumuturi+buget
O sa spunem mersi daca vom reusii sa cofinantam partea nationala a fondurilor CE.
Un bun gospodar nu face calcule de cheltuiala la salariul ce urmeaza sa-l primeasca ci la ce are in buzunar.

Mai rău, ăştia nu fac socoteala pe ce au în buzunar (alea sunt veniturile bugetului) ci pe ce vor împrumuta în fiecare an - de aia vorbim de deficit. Adică bani pe care nu îi ai, dar stii sigur că îi vei cheltui.

Socoteala e simplă: pur si simplu nu poti să îţi micsorezi veniturile si să cheltuiești la fel fată să imprumuţi diferența de undeva.
Poţi să o faci când doar când economia cade si o ajuţi astfel. Ceea ce a făcut Germana.
Dar acum economia românească este pe crestere de 3,5-4 %.

În fine, scriu greu pe mobil....

Interesante detalii aici:
http://m.hotnews.ro/stire/20318812
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

Quote
Cheltuieli de capital: +691 milioane lei. Majorarea apare drept surprinzătoare dată fiind subexecuția masivă la nivelul acestei categorii de cheltuieli la finele primului semestru, gradul de realizare a programului fiind de doar 34% (-7.450 milioane). Convergența la nivelurile bugetate pentru întregul an ar implica ca fluxul de cheltuieli să crească de 4 ori în a doua parte a anului comparativ cu nivelul din primul semestru

Sursa: Opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de rectificare bugetara  http://www.consiliulfiscal.ro/OpinieR1_CF_2015.pdf
Mama proștilor este mereu gravidă... :)


TibiV

Şi asta e mult mai gravă. Mură în gură proştilor politici (ştiu că e pleonasm).... :(

http://m.mediafax.ro/economic/fmi-recomanda-romaniei-sa-reduca-amploarea-si-viteza-de-implementare-a-masurilor-din-codul-fiscal-suntem-ingrijorati-ca-in-forma-actuala-codul-fiscal-ar-periclita-unele-realizari-14663226

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă României să tempereze amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli pentru a reuşi să reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze proiecte noi.
"România a făcut paşi importanţi în ultimii şapte ani pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice controversate. Suntem îngrijoraţi că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă", se arată într-o opinie cu titlul "Decizie crucială", semnată de şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, şi reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Cei doi arată că, în mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie, pentru a menţine sub control deficitul.

"Mai există oare şi o a treia alternativă care să permită României să îşi reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze noi proiecte? Noi credem că există, dacă amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli sunt mai temperate", notează reprezentanţii FMI.
Ei consideră că măsurile de stimulare fiscală trebuie aplicate la momentul potrivit şi că nu este evident că o stimulare fiscală suplimentară ar fi de dorit în prezent, dacă trebuie finanţată printr-o datorie mai mare, arătând că România are un ritm rapid de creştere, iar salariile au crescut în acest an cu peste 7%, deşi situaţia economică este încă foarte dificilă pentru mulţi români.
"Austeritatea va deveni în mod inevitabil necesară atunci când finanţarea ieftină şi abundentă va înceta şi datoria va atinge niveluri mai mari. România a trecut deja în ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesivă în vremuri bune şi de austeritate strictă în vremuri grele. El nu ar trebui să fie repetat", se precizează în document.
FMI punctează că politica fiscală trebuie să fie sustenabilă, mai ales în condiţiile în care, după mulţi ani în care "a strâns cureaua", România a reuşit să ajungă anul trecut la un deficit structural sustenabil, nemaiavând nevoie de alte reduceri de deficit în anii 2015 sau 2016.
Datoria publică, care este acum de aproape două ori şi jumătate mai mare decât înainte de criză, când este măsurată prin raportare la economie, se va stabiliza. În ochii investitorilor aceasta ar putea reprezenta un punct "foarte considerabil", mai ales dacă sunt luate în calcul incertitudinile care se menţin încă în ţările vecine din regiune.
Oficialii Fondului mai spun că reducerile ţintite de impozite şi taxe generează cele mai bune rezultate. Pe de altă parte, pachetul fiscal propus de Guvern este direcţionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului, componentă a economiei care are deja cea mai rapidă creştere. Avantajele iniţiativelor de politici fiscale de impulsionare a consumului au o probabilitate de viaţă scăzută, dacă rata de creştere a investiţiilor este mică.
"Nu încercăm să spunem că România nu ar putea să beneficieze de pe urma unor impozite şi taxe mai scăzute. Pentru a crea însă spaţiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite şi taxe sunt necesare acţiuni mai concrete, mai mult timp şi o strânsă coordonare între toate ministerele de linie şi ANAF, în mod deosebit o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor, cheltuirea mai eficientă a banilor publici şi deplasarea dinspre investiţiile finanţate de la buget către proiectele finanţate din fonduri UE. În toate aceste trei domenii se înregistrează progrese, dar atunci când se calculează cifrele, ele nu sunt încă suficiente pentru a acoperi sumele considerabile pe care le impune finanţare măsurilor din Codul Fiscal", afirmă reprezentanţii FMI.
În concluzie, ei apreciază că reanalizarea Codului Fiscal în Parlament reprezintă o oportunitate de precizare a priorităţilor fiscale pe termen mediu, de evaluare realistă a dimensiunii spaţiului fiscal şi a vitezei cu care acesta poate fi generat, şi de redimensionare, în consecinţă, a reducerilor de impozite şi taxe propuse.
"Va reprezenta o decizie crucială de conservare a succeselor atât de greu obţinute în materie de stabilitate macroeconomică", au conchis oficialii Fondului Monetar Internaţional.
Codul Fiscal urmează să fie discutat din nou de Ministerul Finanţelor cu BNR şi reprezentanţii partidelor politice, fiind convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului la finele acestei luni. Cu toate acestea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat în urmă cu câteva zile că pachetul de măsuri nu va fi schimbat sub nicio formă, el urmând să fie readoptat în versiunea actuală.
Ministrul a dat asigurări că proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit aşa încât deficitul să se încadreze până la 2%.
Consiliul Fiscal şi BNR au avertizat în repetate rânduri că măsurile de relaxare fiscală sunt multe şi prea agresive pentru a fi aplicate toate odată, recomandând introducerea acestora treptat sau temperarea nivelurilor propuse. Actualul pachet va genera anul viitor un deficit bugetar de circa 3%, România riscând să intre din nou în zona de deficit excesiv, din care a ieşit în 2013.
Cea mai importantă măsură, cu impactul cel mai mare asupra deficitului, o reprezintă reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 19%.

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

mircea

"Experții de la FMI" au dat-o în bară, cu toate ocaziile, pe tot mapamondul, inclusiv la noi. Nu tot ei spuneau că o să avem găuri inimaginabile în buget în urma reducerii CAS?
Ăștia trăiesc într-o utopie, iar "expertiza" lor se bazează pe calcule simple. X lei înainte de reducerea taxelor - X reducere = Z lei la buget. Nu există în lumea lor efecte produse de reduceri, nu există evaziune, nu există nimic.

pasadia

Aici se poate gasi proiectul pus in dezbatere publica cu privire la modificarile aduse legislatiei pe partea de achizitii publice.

TibiV

Quote
...echilibrele noastre de acum se bazează pe mai puține cheltuieli de investiții. Acestea nu sunt eco­no­mi­siri, nu creează spațiu fiscal, sunt doar cheltuieli amâ­nate pentru anul următor. A nu termina un drum în­seam­nă doar o cheltuială amânată pentru anii următori...
Mugur Isarescu

http://www.revista22.ro/interviu-cu-mugur-isarescu-8222nu-sunt-impotriva-reducerii-impozitelor-ci-impotriva-dimensiunii-acestui-pachet-de-reduceri-fiscale-58370.html

sau sinteza facuta de cei de la hotnews:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20363676-isarescu-cum-adica-reducem-taxele-marim-deficitul-bugetar-apoi-marim-plus-deficitul-pentru-majora-salariile-pensiile-dar-nu-aflam-parerea-celor-care-ocupa-gasirea-banilor-pentru-acoperi-toate-aceste-d.htm
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

Furnica germana nu taie taxe, nu mareste salarii. Dar isi plateste datoriile...
Niste fraieri nemtii astia.

http://www.capital.ro/germania-isi-propune-un-surplus-bugetar-de-cel-putin-5-miliarde-euro-in-acest-an.html

Quote
Germania îşi propune un surplus bugetar de cel puţin 5 miliarde euro în acest an

Oficiali ai ministerului de finanţe se aşteaptă la un excedent bugetar de cel puţin cinci miliarde euro în actualul exerciţiu fiscal, pe fondul unor venituri de taxe în creştere, conform ziarului Der Spegel preluat de Reuters. Ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble afirmase anterior că ţinteşte ca anul 2015 să fie cel deal doilea în care Germania, cea mai mare economie a Europei, să consemneze un echilibru bugetar. Purtătorul de cuvânt al ministerului condus de acesta a refuzat să facă orice comentariu în plus pe această temă faţă de raportul lunar al instituţiei pe care o reprezintă şi care indică un avans al veniturilor fiscale de 8,6% numai în luna iulie a acestui an. Dacă guvernul Germaniei nu va cheltui nimic din acest surplus, miliardele de euro suplimentare vor putea fi utilizate pentru plata datoriilor vechi.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)


TibiV

Cum intrebarea era ce lucrari de irigatii au fost refacute in ultimii 3 ani, raspunsul este clar: ZERO...

Dar le-a fost probabil jena sa raspunda direct la intrebare...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

alecu26





Quote from: alecu26 on September 03, 2015, 08:08:27 AM

chiar am luat pe cineva la ocazie zilele trecute: pana in 50 de ani, pensionata de boala (nu parea deloc bolnava sau incapabila de munca)...si se plangea ca are pensie 400 RON. Si ca daca avea mai putin (vreo 380) ar fi primit si ceva ajutor social, si ajutor alimentar...etc.




Ca sa fiu cat de cat on-topic:

Stii cat e salariul la Lear Iasi pentru un confectioner huse/tapitier scaune auto? vezi aici: http://www.undelucram.ro/forum-lear-corporation-totul-despre-mediul-de-lucru-interviu-784/p2
Am avut amici angajati acolo care la scurt timp au renuntat datorita faptului ca salariul era mic si li se vorbea urat+stress maxim.

Stii cat e salariul la Fujikura pentru un operator cablaje auto(pardon  muncitor necalificat pt. ca asa esti incadrat) vezi aici: http://www.dejeanul.ro/content/300-de-locuri-de-munca-libere-la-fujikura-dej/
Pentru ca nimeni din judetul Cluj nu se mai duce la angajare au inceput sa apara anunturi in ziarele locale din Moldova sau pe la primarii dar nu au dat numele corporatiei ci au scris " cautam persoane pentru o fabrica de cablaje auto din Cluj/Dej" (poate vor mai gasi si alti prosti). Si cea mai tare faza, la cerinte minim 4 clase  :lol: Bonus 200ron brut la angajare, tare, nu?

Acum zi-mi colegule Alecu26 tu te-ai duce la lucrezi pe banii astia si sa fii tratat ca ultimul gunoi? Nu mai bine stai acasa pe 400RON? Este ca nu te-ai fi asteptat la aceste conditii de lumea a3a in mari corporatii de la noi?

« Last Edit: September 20, 2015, 12:56:33 PM by stelian222 »

Pai exact asta spun si eu. scade aia 400 RON la minim, sau acordai pe criterii foarte clare si doar la cei care au nevoie.

PS: ai vazut pozele cu zecii de concetateni discriminati care strangeu fier la UMB pe santier la Mintia? i-a punei pa aia de exemplu sa sparga niste betoane pe santier, sau sa stranga resuri de pe santier (fier, lemn, etc). Crezi ca o sa vrea?

Firmele alea si nu numai pentru asta vin...pentru acel salariu minim. Foarte simplu si usor isi vor face pachet fabrica, si o muta in Moldova noastra, sau mai departe in Republica Moldova...sau alte tari din africa de nord. Simplu.

Si atunci si acei oameni care de rusine muncesc acolo (ca nu pot sa stranga fier vechi sau sa cerseasca, sau sa stea la mila statului si sa faca copii pentru alocatii)...isi vor pierde si ei job-ul si statul nu va incasa acele impozite necesare sa plateasca ajutoare sociale.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

dr4qul4

NU trebuie scazut ajutorul minim.
Trebuie insa pusi sa faca ore in folosul comunitatii: curatat santuri, lantat arbori, curatat gunoaie.

Daca trebuie sa faca ceva pentru cei 400 de lei, atunci isi vor cauta de munca.
Asa, prefera sa munceasca in gospodarie sau cu ziua pe la altii. 400 de lei ii pot face in doar 1 saptamana de munca!

Iar fabricile care vin la noi....ar putea sa ridice macar la 1000 lei+bonuri.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

alecu26

Corect. De aia am spus ca ori micsorat ori acordat pe alte criterii.

momentan exista ceva reguli cu ceva munca in folosul comunitatii, dar pentru o mica atentie acolo, acei consilieri sau functionari de la primarie sau cine se ocupa, semneaza ca sunt efectuate orele.

Intradevar, au fost nenumarate reportaje cu bulibase si pirande care au zis ca daca trebuie sa si munceasca, atunci nu le mai trebuie ajutor social.

Ar fi enorm de multe munci pentru acestia de facut: pe langa curatat santuri, tuns iarba, curatat gunoaie aruncate din masini, curatat mortaciuni lovite de masini, etc, etc...ma gândesc ca se poate sa li se dea o carpa, o galeata cu apa si detergent si la sters de catadioptrii pe autostrazi si DN-uri.

Statul incearca sa faca ceva cu salariul minimi....dar din ce spun multi...mai rau face. De exemplu creste salariul minim...dar salariul mediu nu prea se misca. Se cumuleaza doar frustrari pentru cei care evident sunt incadrati si merita mai mult decat salariul minim.

Problema e de conceptie si gandire si educati si trecut comunist. Multi inca se revolta daca trebuie sa stea la serviciu mai mult de 8 ore (ca parca pauza de masa nu ar exista), si nu pot pleca la 15 de la serviciu, sa apuce sa mai praseasca cartofii din gradina, sau doamne fereste sa lucreze sambata sau ore suplimentare, chiar platite.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

akacrys

Acum pe EuropaFM la România în direct cu Moise Guran, o discuție interesanta despre cresterea salariilor vs dezvoltarea infrastructurii.  :)
Ar fi interesante niște păreri pertinente din partea userilor cu experienta de pe forum.