Constructori, proiectanti si consultanti din Romania si din lume

Started by Ionut, February 19, 2015, 10:36:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

horatiu.cosma

Urmează Tureniul, metropolitana Cluj, capetele A8, Oar-Satu Mare, alternativa Techirghiol, probabil Arad-Oradea. Oricum, cu ce e deja în lucru și în licitație actuala piață cu o creștere organică de la an la an o duce bine mersi încă 5-6 ani buni.

GIV

eu cred ca pe partea vestica se vor bate turcii strabag astaldi porr (nu stiu daca se mai baga aktor si pizza)

GeorgeS

https://ellaktor.com/en/shareholding/

Volker a ajuns la 46% din actiuni la Aktor, dar asta doar pana la 06.05.2025. Call options... Asta nu imi suna bine... Cu ochi de ageamiu, pare ca nemtii ar vrea sa fie siguri ca isi pot scoate banii si dupa 2025 vor vedea. Cred ca m-am cam inselat la pagina 68. Cam prea optimist despre Aktor...

ijwtsh

Nurol a primit certificat negativ, tocmai a anuntat Grindeanu pe Facebook. :( Ce prostie.

Probabil asta a mai fost intrebat si raspuns de multe ori, dar ce inseamna un certificat negativ? Afecteaza antreprenorul cumva?

mirceaeliade

#1189
QuoteO nouă serie de certificate negative intermediare pentru antreprenori a fost emisă de CNAIR!
Pe listă sunt firme la al doilea "cartonaș galben".
Pentru contracte de proiectare, aflate în derulare, au primit- din nou- certificate intermediare negative:
- SEARCH Corporation SRL
 - EGIS Romania SA
 - EGIS International S.A.S
 - NV CONSTRUCT SRL.

Asocierea INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL SA, care în seria trecută a primit certificat pozitiv, a fost sancționată în actuala serie cu Document constatator intermediar negativ.
Pentru Contractele de execuție lucrări au primit o nouă serie de certificate intermediare negative:
- Todini Construzioni Generali SpA
- ASOCIEREA Secol Romania SRL- Secol Societa Edile Construzioni e Lavori SA
- Tirrena Scavi SpA
- ASOCIEREA Webuild SpA – IHI Infrastructure Systems Co Ltd
- ASOCIEREA Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR S.A.) – Euro Construct Trading 98 SRL.

Cu certificat negativ intermediar a fost sancționată, în această serie, și Nurol Insaat VE Ticaret AS, care la precedenta serie a primit certificat pozitiv.
Vreau să reamintesc că, potrivit modificărilor din acest an la legislația achizițiilor publice, documentele constatatoare periodice vor fi actualizate și publicate din 90 în 90 de zile. Ele vor reflecta stadiul la zi pentru fiecare contract în parte.
Antreprenorii care au primit certificate negative intermediare (Documente Constatatoare periodice) au posibilitatea să recupereze întârzierile și să evite emiterea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare.
Atenție însă: sunt antreprenori care riscă să primească la următoarea evaluare direct "cartonașul roșu"!
Rolul acestor Documente Constatatoare este pe de o parte să îi determine pe anumiți Antreprenori să își corecteze conduita, iar pe de altă parte să permită Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situația concretă a Antreprenorilor care se prezintă la alte licitații.
Cu ocazia verificării ofertelor, Antreprenorii care au primit certificate constatoare intermediare negative pentru abateri grave de la contractele aflate în derulare vor fi EXCLUȘI de la licitații.

1) Ce (NU) a facut Nurol?
2) Cum de a scapat Consitrans IARASI de bulina neagra dupa bataia de joc de pe Ploiesti-BV?
3) Acciona a scapat de bulina dupa badjocura de pe A8?

mirceaeliade

#1190
Din cate tin minte inseamna ca nu are voie sa participe la NOI licitatii de executie scoase in urmatorii 3 ani.  Adica fara A8 si A11.  Ma insel? Oricum, sunt curios ce considera Grindeanu ca NU au facut ca sa ia bulina neagra.

stangabriel

https://www.hotnews.ro/stiri-specialisti_filip_company-25648194-pot-atacate-documentele-constatatoare-negative-intermediare-emise-pentru-intarzieri-constructia-autostrazilor.htm

Tocmai pentru astfel de situații, legiuitorul a permis atacarea acestor documente constatatoare negative în conformitate cu Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 (în continuare ,,Legea contenciosului administrativ"). Acestea, bineînțeles, au natura unui act administrativ.

Separat de atacarea și anularea acestor documente constatatoare, având în vedere aplicarea regimului Legii contenciosului administrativ, societățile afectate pot de asemenea să introducă o cerere de suspendare a efectelor documentului constatator negativ.


TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

stangabriel

https://economedia.ro/aktor-astaldi-nurol-tirrena-scavi-si-todini-certificate-intermediare-negative-ce-contracte-sunt-la-un-pas-de-reziliere.html

Constructorii Aktor, Astaldi, Tirrena Scavi și Todini au primit a doua serie de certificate negative intermediare, în timp ce turcii de la Nurol au intrat pe lista constructorilor penalizați, cu prima avertizare, a anunțat vineri, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Certificatele negative au fost anunțate chiar de acum câteva zile pentru Astaldi (după verificarea ministrului de luni)  și pentru Tirrena Scavi- primul lot al Drumului Expres Craiova -Pitești sau Centura București-Pasaj Cernica. Întârziere majoră este și pe lotul 3 al Autostrăzii București -Nord unde Aktor nu reușește să se mobilizeze corespunzător, cu un stadiu fizic de doar 15 %, deși lucrările au termen de finalizare decembrie 2023.

La următoarea evaluare, peste trei luni, constructorii care primesc al treilea certificat negativ riscă rezilierea contractului, implicit nu mai pot participa la licitațiile CNAIR pentru o perioadă de 3 ani, a transmis ministrul Grindeanu : ,,Pentru Contractele de execuție lucrări au primit o nouă serie de certificate intermediare negative:

– Todini Construzioni Generali SpA

– ASOCIEREA Secol Romania SRL- Secol Societa Edile Construzioni e Lavori SA

– Tirrena Scavi SpA

– ASOCIEREA Webuild SpA – IHI Infrastructure Systems Co Ltd

– ASOCIEREA Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR S.A.) – Euro Construct Trading 98 SRL.

Cu certificat negativ intermediar a fost sancționată, în această serie, și Nurol Insaat VE Ticaret AS, care la precedenta serie a primit certificat pozitiv. Vreau să reamintesc că, potrivit modificărilor din acest an la legislația achizițiilor publice, documentele constatatoare periodice vor fi actualizate și publicate din 90 în 90 de zile. Ele vor reflecta stadiul la zi pentru fiecare contract în parte. Antreprenorii care au primit certificate negative intermediare (Documente Constatatoare periodice) au posibilitatea să recupereze întârzierile și să evite emiterea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare. Atenție însă: sunt antreprenori care riscă să primească la următoarea evaluare direct "cartonașul roșu"! Rolul acestor Documente Constatatoare este pe de o parte să îi determine pe anumiți Antreprenori să își corecteze conduita, iar pe de altă parte să permită Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situația concretă a Antreprenorilor care se prezintă la alte licitații.

Cu ocazia verificării ofertelor, Antreprenorii care au primit certificate constatatoare intermediare negative pentru abateri grave de la contractele aflate în derulare vor fi EXCLUȘI de la licitații."

Primele certificate negative au fost emise la sfârșitul lunii iunie (detalii aici). Atunci au fost penalizați constructorii Aktor, Astaldi, Tirrena Scavi și Todini.

silaghi.paul

QuoteCu certificat negativ intermediar a fost sancționată, în această serie, și Nurol Insaat VE Ticaret AS, care la precedenta serie a primit certificat pozitiv.

Ce este certificatul pozitiv si ce beneficii aduce?

stangabriel

LEGE nr. 98 din 19 mai 2016
privind achizițiile publice

Art 167 Alin (1) Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situații:


g) operatorul economic și-a încălcat în mod grav sau repetat obligațiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziții publice, al unui contract de achiziții sectoriale sau al unui contract de concesiune încheiate anterior, iar aceste încălcări au dus la încetarea anticipată a respectivului contract, plata de daune-interese sau alte sancțiuni comparabile;

NORME METODOLOGICE din 2 iunie 2016
de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice

Art 166
(1) Autoritatea contractantă are obligația de a emite documente constatatoare care conțin informații referitoare la îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către contractant/contractant asociat și, dacă este cazul, la eventualele prejudicii, după cum urmează:

(5^2) Prin excepție de la termenele prevăzute la art. 166 alin. (1) lit. a)-e), autoritatea contractantă are dreptul de a emite documente constatatoare și pe perioada derulării contractului, la fiecare 90 de zile de la momentul semnării contractului, în cadrul cărora vor fi consemnate cel puțin stadiul contractului și, dacă este cazul, eventualele întârzieri/deficiențe în implementarea contractului, precum și eventualele daune cauzate din culpa contractantului.


Dupa cum au spus juristii din articolul de mai sus:

Atenție, cuvântul cheie este ,,pot". Autoritatea are dreptul să emită astfel de documente, iar nu obligația. Obligația există doar în cazul documentelor emise la finalizarea contractului, conform art. 166 alin. (1) din Normele Metodologice.

Deci nu gasesc nimic despre certificat pozitiv. Doar o hartie cu : E bine, tot asa.






survola

Ce au făcut/ nu au făcut Nurol de au fost penalizați?

stangabriel

https://www.economica.net/umbrarescu-primeste-747-milioane-de-lei-in-plus-pentru-sase-contracte-de-autostrada-si-drum-expres_617521.html

În total, firmele de construcții ale lui Dorinel Umbrărescu primesc peste 747 de milioane de lei în plus, în urma ajustării valorii celor șase contracte, potrivit calculelor Economica.net în baza datelor publicate până acum în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Suplimentarea prețurilor contractelor are loc prin introducerea rezervei de implementare aferentă ajustării prețurilor, în cuantum de până la 23% din valoarea restului rămas de executat în cadrul contractelor.

Pentru unele proiecte, procentul de suplimentare este de 23%, în vreme ce pentru lucrări începute cu mai mult timp în urmă, procentul scade până la 16,66%

GIV

Nu stiu de ce, dar mi se pare cunoscuta compania Apolodor. au mai lucrat si altii sau doar mie mi se pare?

Fred

I-am vazut in Bucuresti destul de mult la constructii de blocuri, cel putin masini cu numele lor pe ele am tot vazut prin toate partile orasului.