Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

carutasul

parcă vine la fix cu noile descoperiri de gaze din zonă :)

oneLess

Eu nu înțeleg de unde gaz și la ce preț  :(

TibiV

https://www.omvpetrom.com/ro/news/omv-petrom-a-descoperit-noi-resurse-de-titei-si-gaze-naturale-in-romania

Published iunie 13, 2023
OMV Petrom a descoperit noi resurse de țiței și gaze naturale în România
Investiția în campania de foraj de explorare a fost de aproximativ 20 milioane euro


OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunță că a descoperit noi resurse de țiței și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.

Forajul de explorare și testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 - aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție: ,,Romania produce țiței și gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiții identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producției noastre și la continuitatea furnizării unor produse esențiale pentru economie."

Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producției.

O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgoviște, unde au fost identificate resurse de țiței în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.

O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu și au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producția de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs.

Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrată pe oportunitățile din apropierea zăcămintelor existente, ceea ce facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea și producția timpurie a resurselor nou descoperite.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

rota

#378
Canadienii de la Hydrostor vor să construiască un sistem A-CAES într-un sat din Tulcea

Construcția unui sistem ACAES în România se va realiza în parteneriat cu Statul Român și Transelectrica.

Amplasarea sistemului A-CAES la această locație presupune deschiderea și folosirea fostului puț central al minei Altîn-Tepe pentru accesul în subteran al personalului și echipamentelor, la o adâncime de aproximativ 800 m, urmând excavarea în orizontală a unei caverne cu un volum de cel puțin 1 milion m3.

Caverna nou excavată va avea legătura cu suprafața făcută prin două puțuri separate noi, de dimensiuni mai mici (sub 2 m în diametru), care vor face legătura între hala compresoarelor respectiv lacul de acumulare, și caverna.

,,Componenta de suprafața a sistemului este reprezentată de hala generatoarelor și compresoarelor, spațiul destinat rezervoarelor de stocare termică, o stație de transformare și un bazin de acumulare cu un volum de aproximativ 10% mai mare ca volumul cavernei subterane. Suprafața de teren, la suprafață, comasată, necesară amplasării elementelor sistemului A-CAES, este de aproximativ 30 hectare", explică reprezentanții primăriei Stejaru.

Sistemele CAES reprezintă cea de-a doua tehnologie majoră de stocare a energiei la scară largă, după sistemele cu pompaj hidro (pumped hydro energy storage – PHES), unde un gaz (de obicei aer) este comprimat la o presiune ridicată (zeci, poate chiar sute de bari) și injectat într-o structură subterană (cavernă, acvifer, mină abandonată etc) dacă este vorba de dimensiuni mari, sau în rezervoare supraterane, dacă este vorba de stocare la o scară mai mică.
sursa

comunicat primarie
Cum functioneaza tehnologia


Harry

Ministrul Energiei, domnul Sebastian Burduja, a fost invitat de omologul său american, doamna Jennifer Granholm, într-o vizita oficială la Washington.
În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali abordează teme legate de proiectele comune strategice România – Statele Unite ale Americii în domeniul energiei: de la proiectele nucleare – reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul HVDC, cablul de curent continuu care va lega Dobrogea de granița de vest a României, precum și cadrul pentru investiții în centrale eoliene offshore și exploatarea gazului din Marea Neagră.
Întrevederea de la Washington cu secretarul american al energiei este completată de o serie de alte întâlniri cu oficialități din departamentele guvernului american: Don Graves, secretarul adjunct al comerțului; José Fernandez, subsecretar pentru economie și energie; Geoffrey R. Pyatt, secretar adjunct pentru resurse energetice; Eliot Kang, secretar adjunct în cadrul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de securitate; Yuri Kim, secretar adjunct, reprezentata Departamentului de Stat pentru Europa și Eurasia; și Agnes Dasewicz, director operațional al departamentului de dezvoltare financiară din cadrul guvernului american.

carutasul

mă uitam acum pe harta SEN și consumul, într-o zi lucrătoare și de toamnă (nu concedii) avem 5850Mw . E interesant pentru că înseamnă că vreo 1000 Mw cel puțin se duc în aerul condiționat (și iarna la încălzire). Cel puțin eu nu am altă explicație...

reed

#381
Doua site-uri interesante zic eu
Preturile live din Europa pe MWh
www.euenergy.live
Și producția energetica plus carbonul emis pe țară pe MWh
https://app.electricitymaps.com/
(Pentru mobil au aplicație în AppStore și gstore)

mirceaeliade

Excluzand Italia, Romania pare sa fie aproape fruntasa la pretul energiei, cu Ungaria ceva gen 5% mai ieftin.

AdrianRO

Poate cineva sa explice de ce? Totusi, suntem producator, industrie nu-stiu-cata nu avem sa fie vorba de multi consumatori..

nicolaem

am mai urmarit si eu acest aspect. sincer nu inteleg. avem si o pondere foarte mare de regenerabila comparativ cu media UE.


Liviu M

Quote from: nicolaem on November 09, 2023, 05:47:13 PMavem si o pondere foarte mare de regenerabila.
Poate de aia. Verdele e scump...

misiekwas

#386
Nu-i neaparat scump verde, probleme principale sunt deficitul de productie al energiei electrice, stocare si reteaua in alocuri deficitara. O gramada de tarii au si mai mare pondere de regenerabile si preturi mai scazute (de ex. Ungaria). Daca va uitati la detalii, veti vedea ca unul dintre factorii este destul de scazut nivel de productie de la Hidroelectrica (26,66% de puterea instalata, partial din cauza de seceta din anul asta).  Aia ca "verde e scump" e in mare parte o lozinca, care nu corespunde realitatii.

mirceaeliade

#387
Cred ca sunt niste factori in plus.  Franta, desi produce cam 2/3 din energie din nucleare, printre cele mai ieftine surse de productie, are un pret cat Germania.  E probabil cerere mare, productie mica plus taxe mari.  Un timp s-a subventionat productia verde, dar parca dupa timp s-a pus o taxa pe profit din surse "ieftine" si e posibil ca taxele alea sa continue si acum.

QuoteLa Bruxelles și în alte locuri unde nu se înțelege foarte clar că nu poți face tranziţia către verde doar cu energie verde, într-adevăr ar fi nevoie de o producție foarte mare. Și ar fi prostește să renunțăm la cărbune, energie nucleară, gaze naturale", a spus Burduja. digi

qionescu1

Avem mari probleme cu intermediarii in privinta preturilor.

pest1969

Pe euenergy.live avem prezul PZU - pretul zilei urmatoare.
Cam 30% din energie se liciteaza pe PZU. E un pret volatil si e valabil o ora. Ei pun acolo pretul mediu al zilei.
Nu putem trage concluzii comparand preturile din diverse tari dintr-o zi.
Sursa pentru RO a acelui pret este aici: https://opcom.ro/grafice-ip-raportPIP-si-volumTranzactionat/ro

Motivul pentru care preturile PZU sunt mari (atunci cand sunt mari) in RO e pentru ca mai toti vecinii nostri sunt cu probleme si de cele mai multe ori e defcit de energie in zona.
Preturile scad la noi doar daca ploua mult si astfel produc hidrocentralele foarte mult - la noi si in Serbia. Sau daca bate vantul la noi si in Grecia.
Altfel, pe varf de consum fara vant si fara precipitatii, Ungaria, Serbia, Romania sau Grecia sunt pe deficit serios. RO si GR se descurca cu energia scumpa produsa de carbunele din BG. RO mai face apel si la HU care la randul ei importa dinspre vest. Daca acolo sunt deja preturi mari, la noi vor fi si mai mari.

Fiind o piata comuna, verigile slabe dintr-o zona trag preturile sus cand e cerere mare si oferta mica.

Degeaba investeste RO in eoliene, daca nu investesc si altii astfel incat atunci cand nu bate vantul la noi sa putem lua de la ei. Mai e si problema interconexiunilor, dar si problema costurilor acestor investitii.
Momentan, daca bate vantul puternic si consumul e jos, noi nu prea putem duce excesul de electricitate decat catre BG si mai departe GR. Nu-l putem duce in Oradea sau Suceava si sa putem opri ceva centrala pe gaze sau o hidrocentrala cu lac de acumulare.