Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

TVlad

Acum exportam energie eoliana. Nu oprim termocentralele pe carbune pentru ca nu pot fi oprite si pornite in timp foarte scurt. Vintul poate sa inceteze in orice clipa si atunci lipsa eolienelor trebuie suplinita cumva.

Ar putea in schimb sa opreasca o parte din centralele pe gaz, ca tot e cel mai scump combustibil si dupa un mecanism cretin dicteaza toate preturile. Aceste termocentrale sint mai rapide decit cele pe carbune. Sau, de ce nu, hidrocentralele. In caz ca nu sint alte smenuri, poate e vorba de niste dezechilibre zonale: de exemplu sa fie oprite hidrocentralele din Muntenia si Moldova dar cele din Transilvania sa ramina functionale pentru a alimenta consumatorii locali, deci cu pierderi mai mici pe reteaua de transport.

nicolaem

#361
in general e corect ce spui dar de data asta situatia e alta.

cei 700MW se duc in Moldova pe la Vulcanesti. conexiunea respectiva abia a fost extinsa in toamna si nu o vezi pe harta.
si posibil o parte din ea sa ajunga si in Ucraina, asa ca NU, nu trebuie sa oprim nimic ci sa ne  bucuram ca putem ajuta.
Iar contractul in e facut intre Energom si Nuclearelectrica tocmai ca e ceva impus de stat si nu de piata (cum se intampla la eoliene care sunt private.

rota

not bad Hidroelectrica..

Hidroelectrica a semnat un joint venture agreement cu Masdar din Emiratele Arabe Unite, pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în România

Reprezentanţii producătorului de energie de stat Hidroelectrica şi ai companiei Masdar din Emiratele Arabe Unite au semnat luni un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în România.

 
"În cadrul unei ceremonii desfăşurate luni, 20 martie 2023, în capitala Emiratelor Arabe Unite – Abu Dhabi, reprezentanţii Hidroelectrica şi ai Masdar au semnat un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în ţara noastră", informează Hidroelectrica. sursa

mirceaeliade

Mica nota despre discutia din ianuarie: din cate stiu eu, NU ai cum sa supraproduci intr-o retea de electricitate. Daca supra-produci apar varfuri de tensiune, gen creste putin peste 220 volti la priza, iar daca sub-produci va scadea putin sub 220V.  Distribuitoruld e energie cred ca are oblicagia legala sa tina voltajul intr-o marja minima de eroare, pt ca sunt anumite echipamente care chiar se pot arde la o variate de voltaj rapida si semnificativa.  Daca variatiile devin chiar mari pot aparea pene gigantice de curent pt ca pornes-opresc masini intr-o rezonanta care literalmente ard cabluri de tensiune.

Daca intr-adevar se supraproduc probabil se pierd in rezistivitate (eficienta la transport nu e chiar 100.0% ci vreo 99.99999%) sau se duc undeva, gen prin teava spre MD care nu apare notata pe o harta digitala.  Pt cei interesati poate asta ar lamuri unele neclaritati:

https://en.wikipedia.org/wiki/Peaking_power_plant

mirceaeliade

Ca tot vorbeam de subiect, poate merita topic separat:

QuoteComisia Europeană a aprobat marţi o schemă în valoare de peste 103 milioane de euro lansată de România, pentru a sprijini investiţiile în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii).

Proiectul prevede punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 480 MWh de stocare a energiei electrice în baterii, până în 31 decembrie 2025, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Bugetul total aferent prezentei scheme este echivalentul în lei a sumei de 103.480.000 euro, compus din 79.600.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR şi 23.880.000 euro fonduri naţionale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/ue-a-aprobat-o-schema-romaneasca-de-peste-100-de-milioane-de-euro-pentru-dezvoltarea-capacitatilor-de-stocare-a-energiei-electrice-2289541

dumbravaandrei

Din 2006 avem 230V la monofazic, nu 220V. Variatia maxima admisa este de 10%....


mirceaeliade

Quote"Duminica trecută am oprit producția parcurilor, am fi plătit 2.000 de euro pentru fiecare MWh produs"
Producția unor capacități regenerabile a fost oprită duminica trecută, pe fondul prețurilor negative din piața spot și a porețurilor foarte mari din piața de echilibrare. Soluția este montarea de instalații de stocare, pentru că aceste momente se vor repeta.
https://www.economica.net/moise-patres-duminica-trecuta-am-oprit-productia-parcurilor-am-fi-platit-2-000-de-euro-pentru-fiecare-mwh-produs_670922.html

nicolaem

bun, deci incepe sa aiba sens sa ardem curent degeaba pentru a produce hidrogen.
chiar daca randamentul e mai prost ca la o baterie, e mult mai curat.

mirceaeliade

daca ai unde sa il stochezi si dupa aia sa il transporti, in principiu da

nicolaem

#369
pare tot mai fezabil in 2-3 ani. si nu mai depinzi de minele din Chile si fabricile din china pt baterii.

deja preturile la energie sunt sub cele de dinainte de razboi, si in scadere.

https://www.statista.com/statistics/1267500/eu-monthly-wholesale-electricity-price-country/

carutasul

nu știu cât ar fi un randament global dacă l-ai produce local și l-ai arde tot local, când nu bate vântul... Până la urmă, în lipsa altei soluții, ar putea fi o termocentrală pe hidrogen. Într-o zonă din asta nu cred că ar fi mare lucru să pui un tanc de stocare, chiar dacă e mare.

nicolaem

#371
la cost 0 al energiei randamentul nu mai e atat de important.
e important raportat la alta solutie de stocare. dar nu ai in lume atata litiu sa faci peste tot baterii de GHW
si baraje cu pompare, dupa cum am mai discutat nu prea mai vrea partea ecologista din ue

LE am tras o sperietura energetica toti anul trecut, dar daca te uiti pretul atat la gaz cat si la petrol este mai mic decat acum 10 ani. daca am lua in calcul si devalorizarea dolarului.... putem zice ca energia azi e chiar ieftina.

dr4qul4

Eu sunt curios daca Hidroelectrica are toate lacurile pline. Ar fi putut sa porneasca pompajul la hidrocentralele de pe Olt daca tot nu o costa nimic.
Sau de cand a devenit furnizor o intereseaza mai mult sa-si produca singura curentul si mai putin sa regleze sistemul?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mirceaeliade

Daca pretul e negativ, ar iesi pe pozitiv daca porneste pompele si consuma excedentul

Harry

Consiliul Concurenţei a autorizat operațiunea prin care Complexul Energetic Oltenia S.A. și Alro S.A.
intenționează să creeze împreună o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat
pe gaz natural (CCGT) la Ișalnița, în județul Dolj.