Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ghrt

Iarba aceea poate fi declarată şi decontată prin procedurile agricole ale UE. Arată ca un lan de stuf, creşte pe la 3-4 metri.
Cont (aproape) inactiv.

nirolf

#346
[mention]nicolaem[/mention] SUA este o țară mare, are o suprafață de 982 milioane ha, din care ~360 milioane cultivate. Deci cele 23 milioane reprezintă 6,5% din terenurile cultivate deja sau, cum înțeleg că ideea e să folosești tocmai terenuri slab calitative - 2,3% din suprafața totală.

[mention]yetiman [/mention] Scuze, Tapatalk tot nu funcționează bine și nu am văzut acel mesaj.

yetiman

#347
@nirolf - daca citeai postarea aflata imediat dupa a ta, nu te agitai asa...  :D

Pentru ca exact aia am subliniat si eu - ca e vorba de folosirea terenurilor in paragina.
Manipularea e prezentarea doar a cifrei mari fara continuarea frazei (repet, postarea dupa cea facuta de tine)

LE: @nirolf - bine ca ne-am lamurit  :)
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

TibiV

Bai frate...
Daca nu ne intelegem noi intre noi, ce sa mai inteleaga cei "din afara"?!...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TVlad

#349
Iar cultivarea si exploatarea acelor terenuri se va face cu utilaje agricole electrice incarcate la panouri solare iluminate de becul din garsoniera, nu?

Acum serios, sint atitia bani de luat daca vii cu orice rahat de studiu 'eco' incit e plin de 'savanti' pe care nimeni nu ar voie sa ii contrazica. Dati-mi voie sa fiu sceptic.

ghrt

Cred că e mai mult decât un studiu oarecare deoarece UE a pus planta pe lista celor eligibile pentru plăţi APIA.
Cont (aproape) inactiv.

nicolaem

#351
@yetiman daca creste iarba aia acolo ( irigatii?) la fel de bine ar putea creste maslini vita de vie.
deacord suprafata din studiu e mica, dar care e sustenabilitatea pe termen lung?
de bioetanol va mai amintiti? mai tineti minte frenezia cu culturile de rapita?
Care e impactul la bioetanol la 10  ani dupa? fix 0.
azi am depasit 8 miliarde populatie. nu exsita teren agricol prost pe care crestem iarba. pur si simplu nu ne permitem la modu serios. Ca jucarie, da putem sa ne jucam si sa ne luam in serios.


ghrt

Culturile astea nu cresc aşa că arunci o sămânţă sau un butaş. Cu viţa de vie chiar e o istorie interesantă, toată lumea vroia să planteze în Antichitate şi Evul Mediu doarece asigura un super ROI pentru teren, însă... ce să-i faci, doar pe anumite terenuri se făceau struguri buni. Doar betonul creşte peste tot.

Cont (aproape) inactiv.

mirceaeliade

QuoteO listă de nouă amenajări hidrotehnice și un parc fotovoltaic au fost considerate drept vitale pentru reziliența energetică a României de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și se pot acorda derogări de la legislație pentru realizarea lor, potrivit unui proiet de act normativ al Ministerului Energiei
Sunt curios daca se va incerca blocarea derogarilor:


mirceaeliade

QuoteConsumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022, arată un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

n aceste condiţii, IEA estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013, informează Agerpres.

De asemenea, Agenţia Internaţională a Energiei prognozează că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025, în condiţiile în care scăderea utilizării în economiile avansate va fi contracarată de cererea puternică din economiile emergente asiatice.

Conform specialiştilor, cea mai mare creştere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%. În acest context, cărbunele va continua să fie cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.

Cand China a ajuns sa arate mai "verde" decat tine... poate au un cuvant de zis aia care au cerut ani la rand sa se inchida nuclearele.
https://adevarul.ro/economie/consumul-de-carbune-ar-urma-sa-atinga-cel-mai-2228267.html

nicolaem

pai nu e cifra absoluta e variatie anuala. si era de asteptat daca rusia a taiat livrarile de gaz juma de an apoi cealalta jumate nu mai vrem noi sa cumparam de la ei.

nicolaem

https://www.contributors.ro/partida-rusa-din-energie-analiza-comparativ-istorica/


2000 – destrucrurarea RENEL – formarea de companii de producție de enelergie electrică pe tipuri de combustibil reprezintă o greșeală care a dus la intrarea în faliment a multor companii ce folosesc cărbunele și gazul.

2004 – privatizarea Petrom a însemnat cedarea extracției de petrol și a aproximativ a jumătate din estracția de gaze și distrugerea industriei petrochimice naționale (astăzi jumătate din deficitul comercial este inregistrat de produsele petrochimice)

2004 – a început acțiunea de privatizare a distribuției de energie electrică și gaze. Companiile care au achiziționat 100% din distribuția de gaze și aproximativ 70% din distribuția de energie electrică au fost obligate prin contractele de privatizare să realizeze investiții. Acestea, în multe cazuri, nu au fost realizare faptic ci numai pe hărtie cu ajutorul ANRE.

Începând cu 2004 distribuția de carburanți din România este făcută de companii rusești sau parteneri importanți ale acestora (LukOil, Gazprom, KazMunayGaz – Rompetrol, OMV – Petrom, Socar, MOL)

2007 – ultima Strategie Energetică elaborată ce nu mai este valabilă de 14 ani

2007 – se concesionează perimetrele de extracție de gaze de mare adâncime în Marea Neagră. Toate perimetrele sunt atribuite companiilor rusești sau consorțiilor în care sunt companii rusești sau companii strâns legate de Federația Rusă. Din 2007 până astăzi nu s-a facut nici un pas în extracția acestor gaze, în situația în care în câteva luni Turcia va începe extracția de gaze din același mare zăcământ.

Începând cu 2010 se închid aproximativ 150 centrale de dimensiuni mici și medii care generează energie termică și electrică, acest fapt a creeat un dezechilibru în sistemul electroenergetic național și sitemul național de aprovizionare cu gaze, datorită noilor branșari individuale, care a dus la creșterea nivelului de poluare.

Începând cu 2012 ANRE, anul inființării, realizează numai raportări false asupra capacităților funcționale de producție de energie electrică.

Începând cu 2012 ANRM nu a mai scos la licitație nici un perimetru pentru explorarea sau exploatarea gazelor și petrolului. (aici un articol interesant)

2016 – este declarat falimentul RADET cu datorii 3,8 miliarde lei către Elcen, care la rândul său are datorii de 1,9 miliarde lei către Romgaz.

2016 – intrarea în faliment a Elcen (aprox. 5% din SEN) a devoalat faptul ca această companie a fost obligată să încheie un contract oneros cu WIEE – Wintershall, o subsidiară elvețiană a Gazprom Germania.

2017 – ANRM stabilește că acciza pe gaz să ia ca referință prețul gazului de la bursa din Viena, bursă manipulată de Gazprom

Începând cu 2017 se înmulțesc companiile din energie care au management interimar, astăzi la aproximativ 60% din acestea, persoanele din consiliile de administrație și de supraveghere și din directorate au mandate provizorii de 4 luni. De asemenea, în minister și în companiile naționale din energie au fost înlocuiți profesioniștii cu activiști de partid nepregătiți. Trebuie tras un semnal de alarmă asupra faptului că au fost desființate școlile profesionale și că forța de muncă din industria energetică este îmbătrânită, nemaiexistând forța de muncă calificată, aptă de a înlocui actualii muncitori.

Din 2018 se amână punerea în funcțiune a termocentralei de la Iernut de 460 MW. (aproximativ 5% din consumul național)

Din 2021 Elcen, cel mai mare consumator de gaze din România este împiedicat să iasă din insolvență de unele grupuri de interese (companii moldovenești cu acționariat mascat rusesc) pentru ca acestea să aibă în continuare contracte de mentenanță, Elcenul să nu aibă posibilitatea de a accesa fonduri europene sau naționale pentru investiții și modernizare și să consume în continuare cât mai mult gaz.

2021 – Romgaz iese din asocierea cu companiile naționale din Grecia și Bulgaria pentru realizarea terminalului de gaz natural lichefiat de la Alexandropoulis și conductele eferente, terminal ce funcționează din 2022 și aprovizionează sudul Europei cu gaze.

2022 – se vinde cu 91 milioane euro termocentrala de la Mintia unor investitori care nu sunt dintr-o țară aliată (iraqieni cu baza în Iordania), în situația în care retehnologizarea a costat peste 365 milioane de euro. Mintia reprezintă un nod energetic major în care există posibilitatea de injecție de energie în sistemul energetic național (nu se va mai investi în transformatoare, stâlpi, rețea), există aducțiune de gaze și instalații de captare și prelucrare a apei, care să asigure producția de energie electrică. De asemenea în proiectul de dezvoltare al Transelectrica pe teritoriul termocentralei Mintia ar fi punctul terminus al liniei electrice de 700 VA – Ungaria – România, deci aici va fi un nod de distribuție a energiei electrice importate de România.

2022 – prin două OUG Guvernul hotărăște închiderea de capacități securitare de 660 MW nepunând în schimb nimic iar Parlamentul schimbă OUG lăsându-le să funcționeze.

autor
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în ,,Relații Internaționale și Studii Europene" la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții ,,Romania – Energie si Geopolitică" (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

rota

Intrebare de 10 puncte: exportam 1600MW si mai raman aprox 700MW care se duc in neant, de ce nu taiem din productia de carbune?


Powered by API/PUM imgur uploader: Sursa
sursa