Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

Inca unul care cere ... Dar nu inteleg de ce nu se intampla:

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene ,,să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, relatează Agerpres.

dumbravaandrei

E simplu de ce nu se decupleaza asa de usor si mai ales acum.
Sunt foarte multe CET-uri in toata europa care functioneaza in cogenerare, pe gaz. Ceea ce ar duce la explozia pretului gigacaloriei in timp ce pretul la electricitate ar scadea dramatic (electricitatea e produs secundar, principal fiind aburul tehnologic).
Acum, mergi tu prin toate tarile din lume si dubleaza/tripleaza pretul gigacaloriei, in prag de iarna.

Probabil ca se va face decuplarea, dar incepand din martie incolo cand dpdv economic o sa ai suficienti vinovati sa maschezi cresterea pretului la gigacalorie.

Ca trebuiau decuplate preturile inca din vara, da - e corect. dar nu s-a intamplat, asa ca... pana vara viitoare, se prelungeste discutia

nicolaem

nu mi se pare un motiv care sa stea in picioare.
or fi multe dar se pot subventiona separat. si la noi cam toate primariile subventioneaza caldura.

ai si o sursa pt asta? nu am date dar parca nu as crede ca sta un continent intreg in detaliul asta. care sa fie impactul si cate case sa fie afectate? de pretul la curent stim siguri ca suntem afectati 100% toti.

oneLess

Dacă aruncă din calcul gazul la gunoi, posibil să fie mai rentabil să te încălzești electric.
Ce viitor are gigacaloria aia ?

dumbravaandrei

#319
are are, ca inca sunt multi care au nevoie de abur tehnologic. Si aici vorbesc de industria mare, nu medie/mijlocie, plus zonele cu grad mare de centralizare a termoficarii (Romania, Suedia, Cehia, Slovacia, parte din Austria, parte din Franta, nordul Italiei). Sa produci abur din electricitate nu e rentabil economic.

Probabil ca o buna parte a "contra-lobby-ului" pentru decuplare vine exact din zona asta, unde furnizorii de abur nu sunt capabili sa amortizeze costurile doar in abur si atunci au nevoie de un buffer si in zona de cogenerare, motiv pentru care s-a si cuplat pretul de gaz acum 35-40 de ani, cand s-a trecut de la pacura spre gaz.

pest1969

Daca o tara, sa zicem UK, nu reuseste azi sa-si completeze necesarul de energie prin sursele ce la are la dispozitie - nuclear, regenerabile, carbune, gaz - are la dispozitie doar 2 optiuni prin care isi poate completa necesarul de energie: import sau cresterea productie de electricitate pe baza de gaze.
Mai sunt exceptii cu cei care stocheaza apa pentru hidro, dar marea majoritate a tarilor din Europa procedeaza in acest fel.
Practic, putem concluziona ca orice deficit de electricitate se transforma in consum pe gaze.
Din acest motiv, pretul marginal pe piata SPOT se bazeaza pe pretul gazelor. Pe piata SPOT, pretul se stabileste la pretul marginal, care in cele mai multe cazuri e pret al electricitatii generate din gaze.
Ca sa poti decupla pretul pietei SPOT de pretul gazelor ar trebui nu mai depinzi de gaze pe piata spot, dar momentan nu prea exista alternative. Singurele exceptii sunt atunci cand bate atat de tare vantul incat nu mai e nevoie de completarea necesarului cu ajutorul electricitatii bazate pe arderea gazelor. Atunci, pretul pe piata SPOT e mult mai mic.
Solutia nu cred ca e in decuplarea de pretul gazului, ci mai degraba de cuplarea de un alt pret al gazului.
Nu tot gazul caonsumat pentru acea electricitate e cumparat de pe piata SPOT a gazului, majoritatea e luat prin contracte pe termen lung sau e stocat si a fost cumparat la cu totul alt pret.
In momentul de fata, toata lumea castiga. Daca se schimba modul de calcul si se considera un pret mediu ponderat al gazului, cei care chiar cumpara gaze de pa piata SPOT a gazelor vor iesi pe minus si e posibil sa nu-si permita pierderea si atunci pur si sinmplu nu mai produc electricitate.
Aici ar putea interveni guvernele si sa compenseze acele pierderi cumva.

oneLess

Quote from: pest1969 on October 10, 2022, 02:36:57 PM...
In momentul de fata, toata lumea castiga.
...

O să-i spun lui mama! Cu siguranță se va bucura!

ghrt

^ Consumatorul se va bucura că are curent electric când apasă pe buton. Pentru că există şi varianta ca decizia de a stinge becul să nu îi aparţină.
Cont (aproape) inactiv.


nicolaem

se pare ca nu a venit degeaba Maia Sandu in RO:

https://www.digi24.ro/stiri/externe/romania-vinde-moldovei-o-cantitate-record-de-energie-electrica-asigurand-90-din-necesarul-actual-2139315

O cantitate enormă de energie electrică va ajunge din România în Moldova, țara noastră fiind singura sursă de lumină pentru vecinii de peste Prut. De două zile, Republica Moldova nu mai primește electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană. În aceste condiții România va asigura, prin intermediul contractelor de avarie, 90% din necesarul de energie electrică al Moldove

Stirea se refera la un varf, dar pare ca de cateva zile peste 50% din energia lor e importata din RO.

Sunt curios daca se revine legislativcumva la asta:

https://www.g4media.ro/legea-care-permite-constructia-de-hidrocentrale-mici-in-ariile-protejate-a-fost-declarata-neconstitutionala.html

Printre hidrocentralele care ar putea fi finalizate în baza legii respective, se numără aceea de pe râul Mureş - de la Răstoliţa, şi două obiective de pe râul Jiu, situate în localităţile Bumbeşti şi Dumitra, al căror stadiu de construcţie a depăşit 90%

elphax

Moldova este in criza, primul element necesar pentru a scapa de sub bocancul rusesc este sa faca rost de energie electrica ieftina.
Pentru cine nu stie, varianta simplificata : Moldova ia curent super ieftin de la centrala pe gaz din Transnistria, facuta acolo special de sovietici pentru ca Chisinaul sa fie tinut sub control. Gazul pentru centrala vine prin Moldova, dar firma de gaze este Gazprom. Transnistria nu plateste de ani buni facturile la gaz, asa ca le plateste Moldova la pachet cu ce consuma intern. Moldova nu poate sa nu plateasca gazul pentru ca ramane fara caldura dar si fara curent ! Singurul lucru bun este ca prin aceste combinatii care au fost facute in timpul guvernarilor comuniste pro-ruse ( evident mai complexe decat am descris) , Moldova plateste relativ ieftin si gazul si curentul.
Daca maine Moldova face rost de gaze si curent la preturi mici poate sa elimine Gazprom si Transnistria din ecuatie, acum au si vointa politica sa o faca.

TVlad

#326
Si de unde sa faca rost daca nu de la noi? Numai ca noi producem ieftin si ne vindem noua insine scump. Sa le vindem lor ieftin? Sa vedem...

dumbravaandrei

Pe termen mediu, depinde de unde isi vor lua gazele si cei din UA, care pot fi o alta sursa de energie pentru Rep. Moldova. Dar cam astea sunt optiunile lor...

tom_sawyer

Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024, a avertizat joi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care a îndemnat guvernele să "acţioneze imediat", în special prin diminuare cererii de gaz, relatează AFP, citata de Agerpres.

Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din gazul natural lichefiat (GNL), potrivit estimărilor AIE.

Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.

" 'Perna' oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor", avertizează AIE, care subliniază că în vara anului 2023 condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor ar putea fi diferite de cele de anul acesta, în sens negativ.

Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de "factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023", a atras atenţia la o conferinţă de presă online directorul AIE, Fatih Birol.

agerpres.ro


Cred că România ar trebui să oprească pentru o vreme proiectele de racordare a localităților la gaze, acolo unde încă nu au început efectiv lucrările. Chiar dacă avem un procent mic de localități racordate, în comparație cu Ungaria, de exemplu.

carutasul

eu nu prea înțeleg raționamentul lor, pentru că dacă cererea de gaze crește în China pot lua ei de la ruși și nu ar trebui să mărească cererea de GNL (sau, dacă îl iau sub formă de GNL din lipsă de capacități de transport urmează să crească și oferta, gazul rusesc e tot ăla, fie lichefiat fie prin țeavă).