Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

QuotePământul nemuncit și sufocat cu scaieți, pășunile abandonate, viile și livezile părăsite de zeci de ani ar putea scoate din sărăcie sute de comune. Parlamentul a decis ca pe terenurile agricole abandonate să fie construite centrale fotovoltaice, turbine eoliene, unități de stocare a electricității și alte surse de energie regenerabilă.
Gabriela Horga - deputat PNL Giurgiu, inițiator proiect: Acest proiect facilitează investiile pentru producerea de energie din surse regenerabile pe terenuri agricole extravirane din categorii inferioare. Ce aduce-n plus este că aceste terenuri, fiind situate în extravilan, nu puteau fi până acum scoase din fondul agricol. Acum, practic, prin această lege, dacă sunt terenuri degradate, terenuri slab fertile, pot fi folosite în acest scop mult mai ușor. Pe de-o parte ajută și situația sistemului energetic în care ne aflăm acum, pe de altă parte ajută și comunitatea respectivă.

Comuna Singureni, din Giurgiu, de exemplu, are 1.500 de gospodării, nici jumătate de milion de euro buget și perspective puține. Nu-i departe de București, dar investitorii au ocolit-o mereu și încă o ocolesc. Primăria are însă în jur de 20 de hectare de pârloagă în proprietate. Vreo zece au fost vie nobilă până-n 1990.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/energie-verde-pe-terenurile-agricole-abandonate-proiectul-ar-putea-sa-scoata-din-saracie-sute-de-comune-1997249


elphax

evident, si nu este singura de acest gen - sunt multe in Elvetia, Austria si alte tari . cu cat asteptam mai mult sa construim asa ceva, va deveni mai scump si mai necesar in acelasi timp. Daca se demara asa ceva acum 10 ani, puteam si noi sa fim mai putin dependenti de factori externi si de importuri

nicolaem

o fi corect situl asta:

https://euenergy.live/

de ce ar fi atat de scumpa energia la noi cand importam ceva de la bulgari si nu depindem de gaz prea mult.

mirceaeliade

Atata timp cat conexiunile externe sunt importante si piatza de energie e total liberalizata, un producator intern se poate duce cu stalpii de mare tensiune sa deverseze in Germania unde exista cerere la 700 de euro, si poate spune intern la noi ca vinde cu 699 euro sau o da la Germani.  Intrebarea mai buna e cum de alte state estice, specific Polonia, a putut sa continue sa vanda la 200 atata timp cat toti vecinii sai europeni ofera cel putin triplul din cat vand ei intern.  Nu cred ca nu au stalpi construiti spre alte state.  E vorba de politicienii lor care au aparat interesele statului Polonez.  Ce au facut diferit ai nostri? 

E sensibil sistemul actual unde sunt liberi sa vanda la cat vor dar se suprataxeaza peste nu stiu ce barem? Iesim noi mai bine cu combinatele inchise dar cu plafonare la populatie fatza de Poloneji?

pest1969

Acolo avem doar preturi PZU. Contractele pe termen lung sunt la alte preturi.
Nu importam doar ceva de la bulgari. Importam din toate directiile de cele mai multe ori.
Problema e ca pe piata energiei, preturile se aliniaza la pretul cel mai mare mare. In momentul de fata pretul cel mai mare e pretul energiei generate din gaz, asa ca toate preturile se vor alinia la el.

Provocarea e sa se gaseasca o solutie pentru a nu mai avea aceasta regula, dar sa pastrezi si piata cat de cat libera. Altfel, ii poti falimenta pe unii sau pe altii.

P.S. Plonezii depind foarte putin de gaz, cred ca asta e explicatia pentru pretul mai mic. Desi, sunt si ei pe minus in balanta export-import.

mirceaeliade

QuoteRomânia și alte state își taie pădurile protejate pentru energie. UE încurajează practica

România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times la noi în țară arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.
Lemnul e regenerabil sar pana anul trecut se faceau presuni sa nu mai poata folosi tzaranul roman lemne pt incalzire.  Cum s-a intors roata. Si tot nu sunt aratatzi cu degetul omuletii aia verzi din parlamentele europene care ne-au adus in pragul de a subvenitiona taierea lemnului pt incalzit ca sa salvam economie germaniee care nu vrea nucleare.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/romania-si-alte-state-isi-taie-padurile-protejate-pentru-energie-ue-incurajeaza-practica-2077917

nicolaem

#277
pai in romania contrat opiniei majoritare si recent formate, masa lemnoasa este in crestere. in principal din cauza depopularii satelor, renuntarea la ingrijirea pasunilor si a cresterii animalelor.

sunt foarte multe impaduriri salbatice in toate zonele periferice padurilor.

acuma ca se taie mult si ilegal lemn de buna calitate in general conifere in interes economic e alta discutie.
dar chiar pt romania nu este nici o problema sa foloseasca cateva ierni mai mult lemn de foc categoria foioase.

in schimb ce nu inteleg eu la nivel de UE de ce nu se face odata decuplarea aia a pretului electricitatii de gaz. mi se pare ca e cauta solutii tot pe langa aceasta problema, dar chiar nu vad de ce nu se poate (sau vrea) sa se rezolva aceasta problema. Sunt tari ca noi, franta etc care produc f putina electricitate din gaz dar cu toate astea energia costa ca si cand ar fi produsa 100% din gaz la pret de bursa.

mirceaeliade

#278
am incercat sa explic mai sus, de facto NU SE VREA.  intr-o economie 100% liberalizata, vine germanul care are nevoie de electricitate putin mai eftina decat i-o vinde centrala lui pe gaz rusesc.  de cand s-a liberalizat piatza de energie din Ro, nu poti sa zici gata nu mai exportam la germanul cu bani ca sateanul meu nu are bani sa plateasca, pt ca vine comisia europeana cu infringement. 
liberalizarea e un ideal economic, dar de facto ea nu prea exista.  pt ca tzaranul care acum nu poate sa plateasca factura la incalzire nu a avut ABSOLUT nici un cuvant de zis atunci cand germanii au votat sa isi inchida centralele lor nucleare. si NICI atunci cand Merkel negocia pe ascuns cu Putin sa ia gaze eftine, in timp ce echipa ei ii radea in fata lu Trump (care prezicea corect viitorul). 
noi am acceptat, pe genunchi sau nu, sa liberalizam piata (teoretic si in beneficiul nostru).  in acelasi timp, daca politicienii noistri erau "mai nationalisti", ajungeam si noi sa fim aratati cu degetul acum cum sunt politicienii din Polonia (care intotdeauna si-au jucat la greu cartea care au avut-o data de la cetatenii polonezi)

nicolaem

#279
cine "nu se vrea"?

intre timp:
În schimb, este așteptat ca executivul UE să introducă o taxă pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, urmând ca o măsură separată să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25787675-comisia-europeana-renunta-ideea-plafonarii-pretului-gazele-naturale-rusesti.htm

in timp ce:


deci preturile raman mari, statul taxeaza suplimentar, aduna mai multi bani = inflatie. UE in loc sa scape de inflatie o genereaza independent de razboi.

pest1969

Nu inteleg de ce lumea are o asa mare problema cu Germania legata de energie. E dreptul lor sa-si inchida centralele nucleare.
Au facut o afacere foarte buna cu rusii in ceea ce priveste gazele. Cel putin pentru ei.
Pana acum, Germania a fost exportator net de energie.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-energy-consumption-and-power-mix-charts
Chiar si in 2022, marea problema e mai degraba Franta decat Germania. Preturile mari din ultimele luni sunt generate de deficitul de energie al Frantei, nu al Germaniei. Evident, nu putem scoate din ecuatie gazul.
Germania exporta in Franta.
De tarile cu deficit cronic de energie gen Ungaria, Croatia, Italia, Serbia, Austria, Grecia, Romania nu prea vorbeste nimeni. Chiar si Polonia importa din Germania. Danemarca, la fel, desi are aura de campion pe regenerabile.
Toata lumea acuza doar Germania.

mirceaeliade

#281
@pest1969 liderul UE in momentul de fatza e CETATEAN german. NU ai cum sa ingnori conflictul de interese cand vine liderul EU si zice la d-alde Spania ca "nesilit si nevoita de nimeni" e obligata sa isi reduca voluntar consumul de gaze cu 15%.  In acelasi timp, politicieni din Romania de exemplu nu au nici un drept sa refuze exportul de gaze naturale sau energie pentru a limita cresterea pretzului de pe piata interna din Romania la valori echivalente celor de pe piatza din Germania. 

Asa cum e dreptul Germaniei sa isi inchida singura centralele nucleare, cetatzeanul roman sau spaniol NU are dreptul sa il fluiere pe politicianul german care a decis si a pus in aplicare acel referendum, si NU are nici un drept sa penalizeze nici politicianul german nici publicul german care a ignorat avertizarile externe de a NU inchide nuclearele.

De exemplu am vazut un comentariu de la urmasul lui Merkel care a zis ca nu are rost sa prelungeasca continuarea lucrului in centralele nucleare germane pt ca asta reduce NUMAI cu 2% necesarul de gaz al germaniei.  Pot sa pun pariu ca daca un stat zice ca reduce voluntar consumul de gaz cu doar 13% in loc de 15%, cetatzeanul german Ursula va sari sa puna la zid orice incergare de acest gen.

Ma rog, nu mai zic de lobbyul german care in vara asta vroia sa declare centralele pe gaz ca energie verde (adica una care produce CO2) si sa interzica de la finantari energia nucleara ca fiind verde (adica una care NU prea produce CO2), dar noroc ca Frantza a avut interese opuse.

Si daca intr-adevar Romania are un deficit cronic de energie, asta se datoreaza NUMAI impunerii de la Bruxelles a inchiderilor de centrale pe carbuni, aceleasi centrale pe carbuni care acum Germania insasi se grabeste sa le redeschida in loc de cele nucleare.  Nu mai zic ca cenusa de la carbuni produce radiatii gamma probabil comparabil cu ce produce industria de minerit a uraniului.  Dar centralele pe carbuni sunt ok in Germania, dar nu sunt ok in Romania si Polonia.
https://www.scientificamerican.com/article/coal-ash-is-more-radioactive-than-nuclear-waste/

adiarc

Romania are un deficit cronic pt ca mentenanta aproape nu a existat in ultimii 33 de ani si pt tot ce se preconiza ca va iesii din uz (ni se spune din 2007 de la aderare ca nu mai merge cu ,carbunele ),nu s-a pus nimic in loc...

Statul nu a investit nimic..si a taiat si subvențiile pt privații care o faceau in solar si eolian..

asta e cauza PRINCIPALA...nicidecum razboaie ,cerere mare sau altele

Daca ne regaseam acum cu excedent de energie eram boieri...realitatea e ca productia la noi scade de ani buni

următorul hop sunt retele care in zece ani pot face poc..cand bagam toti in priza pt ca si aici statul face...nimic...

posibil sa avem noroc iarasi cu privatii mari si medii consumatori care incep sa-si genereze singuri mai mult sau mai putin din consum....destui tintesc chiar spre independența energetica in cativa ani.
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura


ghrt

Din ce înţeleg ruşii pot să încaseze cât vor pe gaz, dar ceilalţi producători (cei care sunt la îndemâna UE) vor fi plafonaţi. Exact pe dos. Lobby rusesc la cote maxime? Poziţia Ungariei şi a României nu mă miră, ciudat mi se pare că s-au raliat încă 11 state.
Cont (aproape) inactiv.