Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

azi (nu bate vantul) si am avut momente in care am importat aproape 2G (peste 20% din consum).

E o incredibila rusine ca inca importam chiar si din Ucraina. Dincolo de optimismul nostru ca pornim ceva pe carbune nu stiu sincer daca chiar exista aceasta posibilitate. Realist vorbind.

paulmare

^ Eu inteleg ca Brazi va sta inchisa o luna, nu doua luni, daca nu o sa fie probleme (desfac turbina cu abur - ceva nemaifacut pana acuma, la cele cu gaz au mai umblat)

La centralele oltenesti din pacate, cele mai noi grupuri cred ca sunt cele mici de la termoficarea Craiovei din anii 80, cele mai mari de 330MW licenta Ratteau-Schneider turbine si alstom generatoare sunt "contemporane" cu Dacia, elicopterele IAR etc 1972-1987, Isalnita (mai e un grup de 315MW) e din anii 1960

Cu toate "reparatiile", pana la urma e otel austenitic dar care a lucrat 40 de ani in abur supraincalzit la 530 de grade, e o minune olteneasca ca au reusit sa tina cateva grupuri in viata
In afara de Paroseni care foarte mica, nici o centrala pe carbune nu a fost modernizata cu adevarat in romania, cum s-a intamplat de exemplu la bulgari cehi sau polonezi, acuma din pacate nu prea ai ce sa "mentii" ca ne da voie UE la carbune, asta pe germani polonezi bulgari cehi etc o sa ii avantajeze

nicolaem

https://www.g4media.ro/guvern-compania-de-stat-ce-oltenia-isi-creste-productia-cu-300-mw-centrala-de-la-iernut-a-romgaz-intarziata-cativa-ani-va-porni-pana-la-finalul-anului-960-milioane-euro-pusi-la-bataie-in-martie.html

Guvernul anunță că din luna mai, CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW, iar până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut (proiectul întârziat cu câțiva ani al companiei de stat Romgaz) va furniza alți 210 MW. Investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor, susține guvernul.

In sfarsit avem o pozitie oficiala pe subiect. Si cifrele mie mi se pare ca arata rau. Anul asta vom putea aduce doar 300MW.
Iernutul degeaba se lauda ca va fi gata anul asta pt ca nu vad cum. Contractul vechi e reziliat, acum nu exista constructor.

adiarc

^ vb totusi de politicieni....nu-i doare gura sa spună verzi si uscate

In contextul actual ar trebuii accelerat totul ,dar timpul trece leafa merge
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

dr4qul4

Iernut va functiona pe gaze! Asa ca nu e nici o graba.
Iar pentru hidrocentrale probabil se refera la Rastolita si cele 2 de pe Jiu blocate de mediu. In situatia actuala, probabil vor schimba legea ca sa le poata porni.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

paulmare

dr4qul4 la Iernut inca functioneaza in condensatie ceva grupuri cehesti din anii 60, cu randament vreo 30% in zilele bune
diferenta intre astea si centrala noua (turbine cu gaz + abur scos din caldura reziduala de la turbinele cu gaz) e uriasa, in primul rand randamentul e dublu (din acelasi mwh termic de gaz, scoti un pic peste 0.6 electric cand functioneaza si turbinele cu gaz si cea de abur), si in al doilea rand spre deosebire de astea cu abur supraincalzit turbina cu gaze porneste aproape instant, ca si un motor de avion, si sunt foarte bune pentru servicii de sistem (echilibrat reteaua)
Cei 210 mw capacitate inseamna ca opresc cele vechi skoda si inlocuiesc 200mw cu 410 mw in centrala cu cogenerare, din aceeasi cantitate de gaz o sa produca de doua ori mai multa electricitate, si caldura reziduala evacuata in turnurile de racire si in mures, redusa la jumatate (e si asta cu eutrofizarea mediului produsa de centralele termice, o problema de mediu)

cu cei 300mw din oltenia, acolo au o capacitate instalata absolut suficienta, nu au carbune si cum sa il scoata, si nici grupurile nu sunt in cea mai buna "forma", sunt vechi, pentru Mintia se punea problema sa importam carbune, poate ca ar merita incercat cine stie, nemtii importau huila energetica cu continut mic de sulf din rusia ucraina si venezuela - or mai fi si altii si poate ca la preturile actuale ale energiei electrice e rentabil   

adiarc

in Sibiu e haos pe la benzinarii...cica catre 10 lei de maine...

norocoși cei cu electrice...eventual la casa si ceva panouri...si incarci cand "trebuie"
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

pasadia

Și în Brașov ultimele 3 ore au adus nebunia la benzinării. Preturile vor creste, au crescut deja extrem de mult și în Occident (2,3 euro/l și chiar mai mult)


mirceaeliade

#264
 :dry:

nicolaem

trebuie... dar sa avem ce. ministrul energia zicea ca abia vreo 2-300MW puter reporni in urmatoarele 2 luni.

azi am importat destul de constant 2GW, adica mai mult de un sfert din consum. dezastru e putin spus, cu tot cu revizia aia de la Brazi.

survola

#266
Sorin Bumb: Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Publicat marți, 17.05.2022

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național.

În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții.

Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa.

Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

mirceaeliade

E reteta pentru dezastru sa se dea calea contractelor fara licitatii.  Daca accepta contracte cu maxim 40% neterminate, ar fi fost normal sa puna un maxim dublu din pretul castigator inmultit cu procentul neterminat.  Sa nu ajungem sa facem neterminari de 5% cu preturi de 50% din contractul intial......

carutasul

Depinde de caz. La Cernavodă nu prea văd ce licitație să faci, poate ne mai aduc o tură de chinezi ca să ne ajute să nu facem nimic încă 10 ani :) Nu sunt prea mulți care dețin tehnologia și de încredere.  La Iernut însă presupun că ar fi suficiente oferte de la firme serioase ( și europene sau americane) deci dacă se grăbesc ar fi putut face o licitație restrânsă cumva...

mirceaeliade

#269
Articol New York Times despre piata energetica a Romaniei:

https://archive.ph/7ldda

QuoteRomania Sees an Opening to Become an Energy Power in Europe
The Ukraine war could lead to breakthroughs in nuclear power and natural gas, with Washington's help.


CERNAVODA, Romania — A row of hulking concrete domes loom along the Danube-Black Sea Canal in Cernavoda, about two hours east of Bucharest. Two of the structures house nuclear reactors feeding Romania's electrical grid.  Two others were begun decades ago and are still waiting for completion — though, perhaps, not for long.

"We have major plans," said Valentin Nae, the site director.

The nuclear complex was conceived during the regime of Nicolae Ceausescu, the Communist dictator who ran Romania for a quarter century before he was overthrown and executed in 1989. Mr. Ceausescu's strategy was to insulate Romania from the influence of the Soviet Union by having it generate its own electricity.

More than 30 years on, as much of Europe looks to cut ties to Russia's energy, Romania is benefiting from Mr. Ceausescu's thinking. The two reactors very cheaply supply about 20 percent of Romania's electricity.

Russia's invasion of Ukraine, which shares a nearly 400-mile border with Romania, has strengthened Romania's push for energy independence. Its ambitious energy plans include completing two of the Cernavoda plants and leading the way into a new type of nuclear technology called small modular reactors. It also wants to take full advantage of substantial offshore gas fields in the deep waters of the Black Sea.


Some see Romania, a nation of 21 million roughly the size of Oregon, as having the potential to become a regional energy powerhouse that could help wean neighbors in eastern and southern Europe from dependence on Moscow. It is a goal shared in Washington and among some investors, who see business and strategic opportunities in a corner of the world that has flared hot in recent months.


The owner of the Cernavoda nuclear complex, a state-controlled company called Nuclearelectrica, plans to spend up to 9 billion euros ($9.5 billion) on nuclear initiatives this decade.

"For Romania, I will definitely tell you, these projects are super important," said Cosmin Ghita, Nuclearelectrica's chief executive. Mr. Ghita said nuclear power could help Romania achieve a variety of goals, from reducing carbon emissions to "countering Russian aggression in the region" on energy matters.

The war in Ukraine has created momentum to break years of stalemate and step up drilling in the Black Sea to unlock potentially rich troves of natural gas that Romania could export.


"We will supply energy security for the neighborhood," Virgil-Daniel Popescu, Romania's energy minister, said in an interview after lawmakers passed legislation designed to encourage investment in gas production.

Yet working in Romania will probably prove to be a challenge for companies from the United States and other Western countries. The government has a reputation for greeting outside investors with cumbersome taxes and heavy-handed regulations. These policies, perhaps a result of fears that Romanian consumers would end up paying too much as energy giants took home hefty profits, have probably driven outside companies away.

Last month, for example, Exxon Mobil sold its 50 percent stake in Neptun Deep, a Black Sea project that had been heralded as potentially the largest new natural gas production field in the European Union. Exxon's brief announcement said the company wanted to focus on projects with "a low cost of supply." Romania's tax regime is considered Europe's toughest.

Romania's petroleum industry is one of the world's oldest, dating to the drilling of wells as far as back the 1860s and centered on the vibrant hub of Ploiesti, about 35 miles north of Bucharest. While the venerable oil fields are on the wane, industry executives say drilling in the Black Sea could produce enough natural gas to turn Romania, now a modest importer, into the largest producer in the European Union.


"The opportunity resides in the offshore," said Christina Verchere, chief executive of OMV Petrom, Romania's largest oil and gas company.

Romania also has dams generating nearly 30 percent of the country's electricity. And the nuclear industry, employing around 11,000, receives high marks from the global industry.



"They are a terrific operator; they know what they are doing," said Carl Marcotte, senior vice president for marketing and business development at SNC-Lavalin, a Canadian company that owns the Cernavoda reactor technology and is involved in the upgrade.

This potential has drawn the interest of the United States. In 2020, with encouragement from the Trump administration, Romania broke off negotiations with China to complete the reactors at Cernavoda and turned to Washington as its main source of nuclear support.

While plans for Cernavoda are grinding forward, the Romanian government and the Biden administration announced in May a preliminary agreement to build a so-called small modular reactor at the site of a shuttered coal-fired power plant.

The provider would be an Oregon company, NuScale Power, which has received more than $450 million in support from Washington to develop what the nuclear industry hopes will be a new technology to revive reactor building.

The idea is to build components for the plants in factories and then assemble them at the site with the hope of cutting the enormous costs and long construction times that have hampered the nuclear industry. Over time, these reactors could provide European countries with an alternative to polluting coal and imported gas from Russia.

"Europe must find trusted sources of clean and reliable energy, sources free of coercion and malign political influence," said David Muniz, the chargé d'affaires at the U.S. Embassy in Bucharest, at a news conference announcing the NuScale deal.


For a country like Romania with a well-trained, low-cost work force, experts say, making equipment for this new type of reactor could turn into an export industry, not to mention the chance to export surplus electricity.

"I believe it is an immense opportunity," said Ted Jones, senior director for strategic and international programs at the Nuclear Energy Institute, an industry group in Washington.

Yet the Romanian government is likely to keep close watch on investors and try to insulate Romanians from global economic forces. Outside of the faded elegance of some districts of Bucharest, Romania is a relatively poor country, its median income ranking near the bottom in the European Union.

"There is an ingrained mistrust in the private market," said Radu Dudau, director of the Energy Policy Group, a nonprofit in Bucharest. "There is an underlying understanding and expectation that the people and the nation will be safer if the state controls it."

Such principles appear to have been at work in 2018 when the government raised taxes and imposed export restrictions on offshore petroleum production. Exxon followed that move by putting up for sale its share of the Neptun field, believed to hold tens of billions of dollars' worth of gas. On May 3, Exxon said it would sell its share to Romgaz, a state-controlled firm, for about $1 billion.

If development of the project had gone ahead in 2018, Romania would perhaps be close to nearly doubling its current gas production. Instead, at best, the project isn't expected to come onstream for another five years. The government's moves "significantly undermined the competitiveness of Romania's offshore for investors," said Ashley Sherman, research director for Caspian and Europe at Wood Mackenzie, an energy consulting firm.


Mr. Popescu, the energy minister, said the sponsors of the 2018 legislation had misjudged, figuring that Exxon would proceed with the project anyway, and had been proved wrong by "real life." Recently, with energy security much higher on the agenda, lawmakers passed legislation to repair the damage and ease some of the rules. Soaring natural gas prices and the war in Ukraine persuaded lawmakers that they had to "start exploitation of the Black Sea," he said.

A a smaller gas field in the Black Sea began operating on Wednesday. Owned by a group including a unit of Carlyle, the U.S. investment management firm, the project will pipe fuel ashore near Constanta, Romania's major port and offshore drilling center. Eventually, it will produce about 10 percent of Romania's gas needs.

Developing Neptun, estimated at $4 billion, is likely to be more difficult and expensive than if the work had begun a few years ago. With high oil and gas prices, costs of drilling and steel and other inputs have soared. The Black Sea is a risky area now with mines floating around and the perils from Russian military activity adding to insurance rates. Exxon also has far greater expertise in operating in deep water than Romgaz or OMV Petrom, which has taken over from Exxon as operator of the project.

Despite those issues, concerns over energy security are so strong that the project seems likely to go ahead, even with Exxon gone, analysts say. It may even help that two Romanian companies are in charge.

"I think it definitely has the right context now," Ms. Verchere, the OMV Petrom chief executive, said.