Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hvm

Probabil o incercare de a renunta la gazele rusesti..... fiindca din cate stiu importam si de la ei pana acu. Si cred ca de acu intra in vigoare sanctiunile pentru Russia (daca nu s-a intamplat deja). Nu am urmarit subiectul indeaproape.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

carutasul

nici eu nu urmăresc dar când am văzut cum bate vântul prin curte am zis să văd dacă măcar avem vreun folos din asta :)


tom_sawyer

UE renunță la tabuuri și permite redeschiderea minelor de cărbune pentru a scădea dependența de gazele ruse / Timmermans, șeful Green Deal: "Istoria a luat o altă turnură"

Este o schimbare istorică pentru UE, dat fiind că Bruxelles-ul și statele membre au trecut în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie.

Acum însă, pe măsură ce Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică, dat fiind că e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa, UE permite revenirea la cărbune.

Timmermans a anunțat că UE va adopta săptămâna viitoare legislația necesară pentru ca statee membre să poată utiliza în continuare cărbunele.

Între timp, mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune.

g4media.ro   politico.eu

nicolaem

interesant ca auzim asta de la seful Green Deal.
Din pacate nimic de la guvernul nostru. care e planul de back up pe termen scurt, avand in vedere ca importam multa energie din ukraina? Daca nimeni zice nimic presupun ca nu avem nici un plan.

dr4qul4

se pot porni termocentralele din Oltenia. Dar asta e o solutie pe termen scurt. Praful ala de carbune este moarte curata. Cei care lucreaza in Rovinari/Turceni/cariere nu prea prind pensia....
Sper ca Germania sa reporneasca centralele nucleare. Ar conta enorm in balanta energetica a Europei.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

chiar se pot? nu stiu situatia acolo, dar de exemplu la Mintia sigur nu se mai pot porni.

un documentar bun despre productia de energie

dr4qul4

la Rovinari si la Turceni sigur se pot porni repede. Nu total, dar acum cred ca merg cu 1-2 grupuri si fiecare mai au inca 2 sau 3 functionale, dar nu au instalatii de desulfurare si certificatele CO2 ii costa mai mult decat valoarea energiei produse.
De celelalte nu stiu.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

carutasul

Cred că se vor reporni măcar temporar. Momentul reviziei pentru centrala de la Brazi a fost oricum ales cam prost ( dar nu cred că intenționat). Dacă se suspendă certificatele 2-3 luni până vine vara problema e rezolvată, până la toamnă e timp pentru alte măsuri preventive, inclusiv completarea rezervelor de gaze.

https://www.g4media.ro/ue-renunta-la-tabuuri-si-permite-redeschiderea-minelor-de-carbune-pentru-a-scadea-dependenta-de-gazele-ruse-timmermans-seful-green-deal-istoria-a-luat-o-alta-turnura.html  ( titlul e suficient)

nicolaem

titlu nu e suficent. ca daca saptamana viitoare in loc sa importam energie din ukraina va trebui sa exportam (motive umanitare), acea energie trebuie produsa undeva. Si de la declaratie pana la e eventuala suspendare a certificatelor respective e cale lunga.

ZIlele trecute Romgaz zicea ca la Iernut costul certificatelor era mai mare decat incasarile pe energia produsa.
Stie cineva mecanismul acelor certificate? De ce se tranzacioneaza liber? Banii merg unde? la producatorii de energie verde?


Dacă, la jumătatea lunii februarie 2021, cotația certificatelor CO2 pe piețele europene era de circa 40 euro/bucata, aceasta este în prezent de aproximativ 92 euro/certificat, după ce a urcat până aproape de pragul de 100 euro/certificat.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/romgaz-poate-plati-pe-certificate-co2-pentru-iernut-mai-mult-decat-a-incasat-pe-energia-produsa-de-centrala-20601571

carutasul

Da, sigur că titlul nu produce electricitate :)
Dar m-am gândit că nu are rost să pun și citatul relevant din articol. Îl pun acum: "Timmermans a anunțat că UE va adopta săptămâna viitoare legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele."
Sigur că e târziu, cărbunele ăla trebuie și extras ca să poată da drumul în ziua în care se adoptă hotărârile necesare ( care or fi alea, sper că suspendarea certificatelor verzi) dar e mai bine decât să ne încăpățânăm în green deal cu barbarii la ușa Europei...

hvm

dpmdv nu asta e solutia ci redeschiderea centralelor nucleare inchise (se pot porni chiar foarte repede cele inchichise la finalul anului) si investitia in realizarea de SMR-uri cat mai repede care sa poata fi instalate progresiv: aducem modulul il instalam intr-o veche centrala pe carbune care sa aiba ceva access la o sursa de apa care sa il raceasca si cam aia e....

Stiu ca nu e asa de simplu cum spun si pe termin scurt nu ne ajuta, dar ... eu zic ca asta e cea mai ecologica directie, si intradevar se pot porni si niste centrale pe carbuni care sa mearga o perioada pe carbuni pana putem aduce 1-2-3-5-10 SMR-uri care sa inlocuiasca carbunele ca sursa de abur pentru turbine....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

carutasul

VOm vedea ce va însemna în mod concret. Noi nu avem ce uzine nucleare să deschidem, pentru noi, polonezi și probabil și alții e important să dăm acum drumul la cărbune. Pentru nemti probabil că energia nucleară ar fi mai la îndemână. Sincer eu oricum nu sunt big fan al cărbunelui de la noi, dar ideea e să faci o tranziție treptată și în siguranță fie la nuclear, parțial și la fotovoltaic ( la noi având capacitate mare pe hidroelectric cred că fotovoltaicul chiar e o soluție excelentă, pentru că poate merge bine în tandem) . Nu o renunțare bruscă care, acum e evident, a servit interesele unei singure țări...

mirceaeliade

#253
e trist ca am ajuns sa avem nevoie de un razboi conventional in toata regula (cu iz de bombe nucleare) ca sa ajungem sa ascultam pe cei care ziceau ca e nerealist sa inchidem tot ce zice Greta Thurnberg si sa mai si radem de ce zicea Trump la ONU.  vorba aia, realitatea ciocane la usa chiar daca tii cu dinadinsul sa inchizi ochii

Ionut

Nu te mai alinta atat. Nu ai primit ban pentru parerile exprimate, ci pentru jignire/atac la persoana. Iar daca se va mai repeta, vei primi ban definitiv.