Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hvm

Nu exista 3 optiuni exista doar una: principala optiune e sa  investesti . si sa vinzi la ceilalti care nu o fac. Orice alta decizie e gresita. In paralel poti subventiona pe cei care sunt in groapa dar trebuie sa investesti ca pe termen lung sa faci aceasta subventie tot din productie, ca altfel ajungi sa o faci pe credite....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

zone_rider

#181
Adevarul este ca, de cand nu mai avem preturi reglementate (1 ianuarie 2021) au rasarit noile centrale ca ciupercile dupa ploaie. Iar investitiile in sectorul energetic au atins noi culmi.

Toata problema cu preturile, la noi in tara, este rezultatul unei specule. Combinat cu "somnul adanc" al ANRE, care este singura institutie cu atributii reale in domeniu.

carutasul

Sunt două lucruri diferite ( și ceva de comentat): piața europeană de energie a explodat și e normal ca românii să își alinieze prețurile, că doar n-or fi mai proști. Pe de altă parte au fost firme care s-au băgat în biznisul ăsta fără nici un fel de pregătire și fie s-au trezit fără contracte fie, cum zici, pur și simplu au speculat situația ( dacă prețul mediu european a crescut cu să zicem 50% e anormal ca ei să vină cu facturi de 200% sau ce am mai citit prin ziar. La mine nu s-a întâmplat asta, mie mi-a venit cam cu 50% în plus ceea ce e destul de normal) . Iar cealaltă chestie de comentat e că de la liberalizarea prețurilor de care zici până acum trei luni prețul a rămas constant iar o centrală nu se face în trei luni, mai vedem peste doi-trei ani.   Iar ANRE, da , nu există, ca mai toate sinecurile pe care le înființează guvernele noastre... Oricum din câte am înțeles o parte din acești "furnizori" au cam dispărut, o să fie triați repede.

zone_rider

Furnizorii nu trebuie sa dispara de pe piata, ci sa fie constransi sa respecte anumite reguli. Cu cat sunt mai multi furnizori, cu atat este mai mare concurenta iar preturile vor scadea.

Referitor la faptul ca nu au cum sa fie construite centale intr-un an, sunt complet de acord. Dar eu m-as fi asteptat sa vad demararea unor studii de fezabilitate, a unor proiecte tehnice etc. Pana acum, nimic.... Aici ma refer la centrale adevarate, de sute de MW, nu la mici parcuri fotovoltaice/eoliene de zeci de MW.

Singura care mai construieste ceva este Hidroelectrica, respectand planurile din anii 80 (din inertie), dar si aici ministrul actual al energiei a spus ca nu e bine, ca hidroelectrica trebuie sa se reprofileze. Din acest motiv, multe din centralele prevazute in plan au fost eliminate din lista.

Sursa: https://cdn.hidroelectrica.ro/cdn/aga/2020/nota_aprobare_strategie_investitionala.pdf


carutasul

Bun, problema e că urmează un proces de stabilizare și profesionalizare. Liberalizarea s-a făcut cu hei-rup, toată lumea a făcut contracte ca la nebuni, probabil nici măcar nu au fost capabili să calculeze necesarul și să știe cât să contracteze, unii probabil s-au aruncat cu prețuri nesustenabile. După un an cu peripeții mă gândesc că unii au învățat lecția, alții.. out :)
În ceea ce privește investițiile, cred că singurele accesibile investitorilor privați cam astea sunt: eoliene și fotovoltaice. Nici măcar nu cred că e ceva rău, o rețea de mulți producători mici e mai stabilă decât una de puțini producători mari. Însă suntem descoperiți la producătorii securitari din niște cauze mai complexe: pe de o parte nu poți să te bazezi pe politica UE legată de nucleare și gaze, pe de altă parte centralele nucleare tradiționale doar statul le poate face, nu văd investitorul de la noi care s-ar băga... Iar proprietatea de stat la cele pe cărbune nu prea ajută, că acolo probabil ar putea să se facă reconversie pe gaze repede și cu avantaje majore... Mie mi se pare că managementul lor încă trăiește în nostalgie și denial și așteaptă să se reia producția de cărbune...

Vlad94

Observând situația destul de gravă privind încălzirea în Timișoara, mă gândeam cât de sustenabilă ar fi trecerea spre energie geotermală în oraș. Oare cât ar costa dezvoltarea unui astfel de sistem la nivelul orașului Timișoara? Știu că avem câteva comune precum Lovrin care folosesc acest sistem.

nicolaem

#186
@zone_rider, ce spui tu repeta de ceva vreme presa mainstream, doar ca scopul acelei prese e de cele mai multe ori politico-electoral, nu adevarul.
Chuar crezi ca un sef performant la ANRE sau un ministru mai bun rezolvau problema? Cel mult o pot indulci usor.
Nici vorba ca toata problema sa fie la institutiile noastre cum spui tu.

Regularizarea o avem de 1 an, problema abia acum. Nu mai reiau date de cata energie electrica si gaze naturale importam. Cu atat mai putin cauzele. De vreo 10 ani nu investim nimic in capacitati noi.

In schimb m-as rezuma la :

evolutie preturi in cateva tari din UE:



Coincidenta sau nu, sa ne uitam cand au inceput problemele de aprovizionare cu gaz via Rusia/Polonia:



Daca te uiti la preturi in 2021 nici nu stam rau deloc. Chiar si acum (2022) daca le-am dubla pe cele de mai jos.:



Cu alte cuvinte chiar daca s-a facut liberalizare preturile sunt mult mai mici decat in vest, pentru ca nu depindem 100% de importuri. Dar nici in extrema cealalta nu suntem atata timp cat importam destul de mult (cand nu bate vantul).
Ca face hidroelectrica profit, este adevarat. dar ala va fi oricum dus in buget unde indirect finanteaza deficitul. Ar fi bun lasat si pentru investitii dar ma indoiesc.

zone_rider

Sa vedem putin care este rolul ANRE, postat chiar pe site-ul institutiei si care deriva din legea energiei 123/2012:
"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor."

Iar referitor la ce poate face ministrul energiei, mentionez doar ca statul roman este actionar majoritar la Romgaz, Hidroelectrica, CE Oltenia, CE Hunedoara, Nuclearelectrica, si actionar minoritar la OMV Petrom. Eu zic ca actionarul majoritar intr-o companie poate impune anumite directii (in cazul nostru se vede ca nu prea are cine).

@nicolaem, putem sa vedem si un grafic cu cererea de gaz natural in UE? Ca sa ne lamurim daca are vreo relevanta faptul ca Germania inchide centralele nucleare si pe carbune, Franta renunta la carbune etc. Oare cu ce isi produc aceste tari energia electrica acum?

florin74

Franța a oprit prin octombrie 3 centrale nucleare pt ceva reparații neprevazute. De unde exporta 3 Gwh a ajuns sa importe. Și deficitul asta a trebuit cumva acoperit.

nicolaem

#189
^putem cel putin sa ne uitam la importuri. care e cam tot una ce ce intrebi tu presupun, nu?

Figure 1 shows weekly extra-EU imports of natural gas for 2021, compared with weekly minimum and maximum import values for the period 2015-2020. By selecting from the dropdown, the figure shows total imports but also imports exclusively from Russia, Norway, Algeria, and via liquefied natural gas (gas transported by ship from around the world).



Cu alte cuvinte cererea in 2021 si 2022 se apropie de maximul ultimilor 5 ani dar e totusi usor mai mica.
Ce difera ( vezi postarile precedente) e ca acum ardem mai mult LNG decat gaz rusesc.

Legat de cum isi produce fiecare tara electricitatea in timp real, vezi aici:

https://app.electricitymap.org/map

De ex noi acum, desi e duminica noaptea deci consum minim, importam 0.5GW ca se pare ca nu  mai bate vantu in dobrogea.
Legile fizicii bat legea ANRE. daca maine dimineata in varf de consum ne lipsesc 2GW, ii cumparam cu cat is o fi pretu pietei internationale.
Piata (vezi grafic evolutie postare precedenta) unde pretul a crescut de la 50 la 150e/MWh in ultimul an.

LE de fapt exportam 0.5GW la ora 23, m-am uitat gresit.

carutasul

acum am trecut pe export :)
Situația cu vântul s-a mai ameliorat de vreo lună încoace. În tot cazul, importul maxim e pe la 2000 din 8000, probabil media e pe la 500MW ( estimare grosieră din burtă), deci nu are cum afecta prețul în mod direct...

nicolaem

m-am corectat, de fapt ma uit ca am fost pe export toata noaptea. acum suntem pe import.

nu a pricep cum se achita aceste exporturi intre state, dar intr-o piata libera faptul ca noi exportam noaptea cand e cerere mica, dar importam ziua in varf de sarcina, economic nu cred ca se compenseaza MWh 1 la 1.

carutasul

nici eu nu știu cum funcționează, ele oricum probabil se plătesc la un preț convenit, nu la kw. Dar pe ansamblu nu cred că poate să modifice prețul esențial faptul că noi am cumpăra, hai să zicem acoperitor 20% din energie la preț dublu. Cât ar crește? Vreo 20% maxim. Pe de altă parte când prețul energiei la nivel mondial crește încep să crească și prețurile auxiliare, materiale, echipamente, că așa funcționează economia, și dacă tu îi forțezi pe ai tăi să vândă la preț mic practic îi decapitalizezi ( tocmai citeam acum un articol că maghiarii au plafonat prețurile la câteva produse de bază și Lidl a "reaționalizat" vânzările. Cartele în 2022!)  Dacă tot ai făcut piața, las-o să funcționeze. Prețurile ridicate o să facă rentabili unii producători ( poate chiar și pe cărbunari că le compensează "certificatele verzi") . Nu să ne apucăm acum să plafonăm prețurile ca să îi ajutăm pe minerii de bitcoin și pe Ion Nicolae, da, sigur, el face mult tapaj că nu mai e rentabil, dar nu cred că menținerea producției energointensive e un obiectiv util României...

ghrt

Problema mi se pare a fi că în UE energo-intensivii plătesc costul certificatelor verzi, pe când alături în Ukraina nu, şi apoi trebuie să concureze cu produsele ălora. Nu că al vrea să îi sponsorizez, dar ar trebui taxate importurile măcar (că de exportat nu prea au nici o şansă).
Cont (aproape) inactiv.

mirceaeliade

problemele cu provizionarea gazelor din Rusia au inceput atunci cand credulii votanti germani au fost adulmeciti de bazaconiile neo-comunistilor "verzi" care au convins ca energia nucleara treb'e sa fie eliminata. ca deh, doar Rusia poate sa suplineasca centralele nucleare germane inchise la inceputul anului curent.  si au fost multi aplaudaci chiar si prin Romania, unii pur naivi care cred ca planeta se salveaza cu aplauze si plantari de copaci, si altii cu simpatii sincere comuniste, care s-au bucurat cand germanii s-au impuscat singur in picior si au luat ostatici cu fortza restul Europei.  si noi facem parte din restul Europei, doar ca nu avem nici un drept la voturile din Germania, doar la umplerea avioanelor de capsunari destinate Germaniei