Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

istvan78

Quote from: Io on February 12, 2020, 07:29:38 PM
Ce e aia "echilibru natural", rogu-va? Cine, cind si cum l-a definit?
Nu trebuie cautata o definitie riguroasa, absoluta, care sa fie aplicabila pentru toata istoria planetei. Da, Terra a avut si atmosfera fara oxigen liber, a avut si perioada (cel putin una) de glaciatiune toatala, si extinctii in masa (peste 70% din specii si peste 80% din biomasa, deodata), si viata a continuat. Viata, cu certitudine, va continua si daca noi ardem si ultimul gram de combustibili folsili, si daca ducem concentratia de CO2 din atmosfera la 5000ppm (pata de 500ppm azi), si daca atmosfera se incalzeste cu 10 grade C, in loc de cele 2 de care ne temem.

Intrebarea e cum vom trai noi, oamenii? Suntem 7 miliarde, si noi, cei care traim usor, in orasele dezvoltate nu mai realizam ca hrana noastra creste in continuare in camp, iar plantele pe care le cultivam sunt in continuare expuse conditiilor climatice. Tehnologiile agricole moderne au facut sa putem cultiva mult mai multa hrana pe unitatea de suprafata decat ar sustine in mod natural ecosistemul, dar tehnologia s-a concentrat pe productivitate, nu pe robustete. Clima ultimului mileniu a fost, de fapt, remarcabil de stabila, si cand nu a fost ("mica glaciatiune"), noi am murit pe capete. Pentru ca suntem dependenti de a creste hrana multa, pentru asta suntem dependenti de soiuri de plante care sunt foarte productive, dar nu foarte robuste.

Eu cred ca sistemul agricultural mondial e mult mai putin robust la schimbarile climatice decat credem noi. Si, sigur, daca scade productia globala de hrana, nu vom muri noi, bogatii, de foame, primii. Dar cei ce vor ramane fara hrana nu se vor aseza placid sa moara in liniste. Credeti ca e inspanmantator valul de refugiati de razboi care a vent peste Europa din Siria? Cum vredeti ca ar arata o migratie manata de foamete, din Asia?

mircea

Vroiam să sau un răspuns mai complex dar a răspuns istvan78 înaintea mea. Aș vrea totuși două mici completări:

1. Încerc o definiție pentru "echilibru natural". Acela care a permis și care permite ca viața umană să aibe o șansă de a supraviețui fără prea multe bătăi de cap. Că parcă n-aș fi curios să am parte de echilibrul natural din perioada extincției permiane. Și nici nu cred că dorința de a-ți vedea specia supraviețuind e un strawman sau un red herring.

2 la mână. Chiar tu zici că perioadele de bulgăre încă nu au cauzele bătute în cuie și că ar fi mai degrabă externe. Dar la cum ai aruncat-o după 70% CO2 ai zice că e cauza principală. Not fair.

Io

#122
^ Istvan78, idei catastrofice tot avem de naiba mai stie cita vreme. Aproape sigur vom mai avea. Sa zicem ca Malthus ar fi cel care a dat-o-n bara cel mai rau. Dar avem si azi citeva personaje care au promovat si promoveaza la greu (unii direct interesat) asa ceva, ba ca raminem fara mincare, ba ca ne inmultim prea mult si ca, vezi, Doamne, populatia trebuie controlata (cum?, de catre cine?, cu ce drept?), alde Maurice Strong (ma rog, asta-i mort) sau Paul Ehrlich (exemplu perfect ca pina si un profesor de biologie la Stanford poate fi imbecil. Exemple de tutalai la universitati de renume sint cu duiumul) si-au facut numerele de circ. Ajunge, desi aproape sigur au emuli si deci va urma.
Nu ma pot pronunta in privinta agriculturii, asta din lipsa de competente elementare in materie, pot insa avansa si sustine cu maxima prudenta citeva idei in privinta geologiei si oarecum a chimiei atmosferei. Dar cu maxima prudenta, exagerarile de orice fel sint hazardate. Stim cite ceva despre trecutul planetei, in privinta asta avem citeva certitudini stiintifice (aici stiintifice inseamna <100%, oricind poate sa apara o teorie mai buna. Sigur, e cu totul improbabil sa apara o teorie care sa contrazica Tectonica in placi insa nu e imposibil. De aici procentul de SUB 100%).

Sa revenim totusi la Surse de energie, vom avea nevoie de ele si daca timpurile ramin cum sint (adica de 8-10 000 de ani o completa plictiseala din punct de vedere geologic, ma rog, citeva eruptii vulcanice mai mari prin Indonezia, vreo doua raciri usurele dar cam atit) sau se vor schimba intr-o directie sau alta. Civilizatia noastra are nevoie de energie multa, ieftina, pe cit posibil nepoluanta (inca o data Nox, Sox, PM, etc, codoiu' nu-i acolo) si accesibila oriunde pe planeta, indeosebi in zone foarte populate si care abia acum incep sa se dezvolte. Sa va aduc aminte ca mai mult de o treime dintre oamenii de pe planeta asta sint in China, India, Africa si ca au nevoie crescinda de energia pe care noi, restul lumii o avem la discretie?

Inca ceva: pina cind sinteti dispusi sa vedeti stiri despre citi copii mor de sete si de foame saptaminal in Africa? Cu energie "clasica" numarul lor ar putea fi drastic redus in foarte scurt timp, resursele, carbuni, titei, gaze, materii fisionabile cunoscute acolo sint uriase si, inclin nu doar eu sa cred, majoritatea nedescoperite. Nici P. Ehrlich si nici alde Clubul de la Roma for that matter n-au miscat un deget in privinta asta! Poate ca asta arata cit sint de interesati in exact problema despre care vorbesc prin tot soiu' de adunari.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

istvan78

Articolul asta ridica o problema, legitima si binecunoscuta: https://www.economica.net/jumatate-din-importurile-de-electricitate-ale-romaniei-au-venit-din-state-non-ue-unde-se-produce-din-carbune-fara-costurile-noastre-cu-poluarea_179954.html

Totusi, daca ne uitam pe cifre, vedem ca electricitatea din Ucraina (singira sursa importanta extracomunitara a Romaniei), produce electricitate cu emisii de CO2 destul de reduse in medie, similare cu a Romaniei: https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=UA, majoritatea fiind din sursa nucleara.

Daca totusi am vrea sa "netezim terenul de joaca", cat de greu ar fi sa impunem o taxa vamala pe aceste importuri extracomunitare de electricitate, care sa echivaleze cu taxele de CO2 pe care producatorii extracomunitari nu le platesc?

voicul

In China s-a montat prima astfel de turbina.



rota

Marii retaileri trec pe energie verde. Simtel, companie de inginerie, va construi 47 de parcuri fotovoltaice pentru Dedeman, Penny Market şi Mega Image

Începând cu anul acesta, companiile din România care au peste 500 de angajaţi au obligaţia să publice o declaraţie care le impune să evalueze impactul pe care îl au asupra mediului. Marii retaileri din România au peste 500 de angajaţi, ceea ce înseamnă că fiecare dintre aceste companii trebuie să îşi evalueze impactul asupra mediului.

Energia regenerabilă spre deosebire de cea normală înseamnă costuri mai mici, iar investiţia într-o centrală electrică fotovoltaică ar putea fi amortizată în decurs de şase ani.

Recent, Dedeman, cel mai mare business antreprenorial românesc şi cel mai mare retailer de bricolaj la nivel naţional, a anunţat că începe să instaleze centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile a 28 de magazine din reţea. Investiţia totală depăşeşte  4 milioane de euro.
Sursa

Io

#126
 >:( Cind birocratia se joaca de-a energia: sint niste unii care tocmai au hotaritara ei asa un piculet ca pentru ei si pentru bancile lor titeiul si gazele nu mai sint combustibili fosili. Uraaaaaa, din 4 Mai 2020 gata, avem titei si gaze cit sa ne luam motoare de Veyron sa le punem pe Logan. Ca s-au facut petrolurile anul asta, maica, ceva ce n-am vazut, doar ce-am semanat asta toamna niste titei de-ala bun, german in batatura si iaca recolta cit sa nu se vada calaretul de pe cal.
Dar stati, in lucarnele birocraticelor minti a ramas o luminita: carbunii sint declarati fosili. Definitiv. Parol, pixul lor asa zice. Bravo UE, sar'minusitele madam Tralalayen. Tonul la cintec:

"fosili au fost fosili sint inca
si-or fi cit neamul omenesc
caci rupti sint ca din tare stinca
carbunii orisiunde cresc"

https://www.esginvesting.co.uk/2020/05/eu-exclude-oil-gas-from-fossil-fuel-definition/
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

voicul

Comisia Europeană a mărit bugetul pentru tranziția ecologică a UE, la 40 de miliarde de euro. Ce state vor depinde de acești bani

Comisia Europeană a mărit la 40 de miliarde de euro bugetul alocat pentru fondul de "tranziție justă", destinat sprijinirii statelor membre UE în accelerarea tranziţiei către zero emisii de carbon. Suma, care a fost majorată în contextul crizei provocate de coronavirus, este de cinci ori mai mare față de valoarea inițială, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Nu mai puţin de 18 state membre se pregătesc să solicite sprijin de la Comisia Europeană pentru a-şi restructura industriile care folosesc combustibili fosili, prin recalificarea muncitorilor şi sprijinirea companiilor dependente de cărbune să facă tranziţia spre activităţi mai ecologice.

Miercuri, Comisia a confirmat o propunere de consolidare a Fondului pentru o tranziţie justă, până la 40 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro ar urma să vină de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă şi 10 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027.

Suma este de peste cinci ori mai mare decât valoarea de 7,5 miliarde de euro care a fost propusă în ianuarie de Executivul comunitar, înainte de a-şi revizui propunerea de buget multianual din cauza pandemiei.

Comisia Europeană nu a precizat cum vor fi împărţiţi banii. Conform propunerii precedente, toate statele puteau solicita acordarea de fonduri, însă prioritate aveau regiunile ale căror economii şi locuri de muncă depindeau de industrii poluante, precum minele de cărbune din Polonia.

Ministrul Climei din Polonia, Michał Kurtyka, a declarat că statul său va primi 6 miliarde de euro pentru a crea locuri de muncă în regiunile în care predomină industria de exploatare a cărbunelui.


https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/comisia-europeana-a-marit-bugetul-pentru-tranzitia-ecologica-a-ue-la-40-de-miliarde-de-euro-ce-state-vor-depinde-de-acesti-bani-1314127

Europiu

Germania a ajuns ca producția de energie electrică să fie acoperită cu peste 50% din resurse regenerabile, 35% eolian, anunță azi presa din țară.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Windkraft-ist-wichtigste-Stromquelle-article21809426.html
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).


Europiu

Hm... Articolul citat dă exact valorile din chart :) Da, e de la o sursă de știri, dar asta se și dorea a fi.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).


istvan78

Am senzatia ca limita asta e singura care mai tine in viata unii producatori din Romania (CEO, CEH)

Dagda

CEO si CEH trebuie inchise...
Si ar trebui sa ne apucam de finalizarea celorlalte 2, poate chiar 3 reactoare de la Cernavoda si de facut investitii in retea pt a marii capacitatea de import - export.
Avem apa grea de 1 mlrd de euro care zace de pomana.

ado87

'CEO si CEH trebuie inchise...' Cu siguranta! Costurile certificatelor de emisii o sa-i doboare in termen mediu.
Constructia celor 2 reactoare nucleare este la moment un vis ce nu pare realizabil, mai ales daca consideram si costurile atasate. E mult mai usor de construit 3-4 grupuri noi pe gaze ce costa 300-400mil EUR/ per 300-400MW putere instalata si pot fi distribuite in diferite zone ale tarii. Sursa de gaze deja exista si gazele sunt foarte foarte ieftine la moment. Aceste grupuri noi pot fi construite incluzand turbine 'hydrogen ready' si treptat pot utiliza un mix mai concentrat de gaze&hydrogen sau mai mult, pot utiliza doar metan sintetizat. Deci solutii sunt si astazi, dar ele trebuie implementate.