Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

alecu26

E o aberatie logica ce vor sa faca astia. Ce te face sa crezi ca daca o firma nu rezista pe piata, contopita cu alta va rezista?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Io

#106
Plus ca ar insemna o piatra de gitul Hidroelectrica! Dar parca ar fi prima tentativa: va aduceti cu siguranta aminte de ideea de bisnitar ordinar a duoamnei care este ea Primar. Tot asa, ai un ceva care merge si contopesti cu ceva care are si datorii cit casa, pierde bani si are nevoie de investitii alaltaieri (iti da o treime din energia de care ai nevoie si n-o poti inchide) dar le contopesti? Zau? Vrei sa-mi vinzi o casa subreda doar pentru ca i-ai dat tu un strat de lavabila noua?
Ma indoiesc ca Fondul Proprietatea poate accepta asa ceva.
LE - cred ca treaba asta nu poate trece nici de Consiliul Concurentei.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

frunzaverde

Prostia nu e la "contopire". Prostia a fost la spargerea din anii '90 cu Hidroelectrica, Termoelectrica (sparta mai tarziu in bucati) si Nuclearoelectrica.

Prin spargerea asta au generat niste entitati care produc energie la preturi sub-sistemice (Hidro + Nuclear) prin natura modului de productie si entitati care produc energie la preturi super-sistemice (Termo). O idee proasta, pentru ca, in mod artificial, au generat pierderi pentru termo, facand-o necompetitiva, si castiguri artificiale pentru Hidro si Nuclear. Practic, cand au facut spargerea, au condamnat termoenergia la desfiintare.

O reintegrare e singura solutie pentru a nu distruge sistemul energetic complet. Altfel, nu vom mai avea termocentrale - pentru ca in sistemul curent, termocentralele independente nu pot fi profitabile vs. hidro+nuclear.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Io

#108
Mie ideea cu toate in aceeasi oala nu-mi place.
Altfel da, toate "Termoelectricele" sint de 30 de ani sub un asediu continuu, politic, economic, social, sindical(!) si de trend european eco.
Intreba un coleg mai sus cum fac altii (US sa zicem) ca au energie ieftina. Raspunsul nu e deloc pe placul lumii: carbuni + tehnologiile curate de azi, gaze + tehnologiile de azi, hidro si nuclear. ATIT, orice altceva e mai scump, cel putin deocamdata. Ei bine, daca la celelalte mai stam cum mai stam, la carbuni si generare din ei stam din ce in ce mai prost si mai scump si sint nori din ce in ce mai negri deasupra intregii povesti. Iar asta e o problema care tine de siguranta nationala, 30% din productia de energie, nu e deloc de joaca cu asa ceva.
Daca continuam ce facem o luam pe panta pe care altii au cazut inaintea noastra (Germania se chinuie sa iasa si va iesi din prostia Energiewende, Statul Victoria din Australia cu o spirala crescatoare a preturilor energiei aproape de neoprit). Noi nu avem atita forta cu bugetul nostru mic si mincat de carii dar nici nu exista motive sa nu atragem bani pentru retehnologizarile sau conversiile imperios necesare la Mintia, poate si la Braila. Isalnita (mare poluator!) isi cauta investitori spre aproape dublarea puterii instalate. Mai "curate" speram.
Mineritul de carbune la noi nu mai are multi ani de trait, asta cred ca e suficient de clar oricui si la fel de clar e ca judete ca Gorj, Hunedoara, poate Dolj vor avea de gestionat somaj in crestere, citeva zeci de mii de oameni ramasi fara locuri de munca in judete oricum sarace!

Ca o curiozitate: stiti care tara europeana mica e importator semnificativ de carbuni? Portugalia!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Balto

Nicolescu: Domeniul energetic – oportunitate strategică pentru România, are nevoie de minister propriu

Domeniul energetic reprezintă o oportunitate strategică pentru România și are nevoie de un minister propriu, susține fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. Ideea comasării ministerului energiei cu cel al economiei, în contextul formării noului Guvern, este una greșită, spune el. "Așa e în majoritatea statelor UE, așa e în SUA, Rusia, China. Pe lângă acest lucru există și aspecte tehnice care ar face din această comasare o greșeală. Am risca reluarea procesului de acreditare pentru operatorii de transport, întârzierea folosirii unor fonduri europene, deoarece ministerul energiei a fost acreditat ca autoritate care acordă autorizație pentru proiectele europene de interes comun", a afirmat Nicolescu.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

rota

^Daca am cumpara/dezvolta asemenea baterii, nu am rezolva problema energiei?

"EDPR construiește în România a doua baterie de stocare a energiei

,,În acest moment avem în construcție a doua baterie de stocare a energiei, procesul este aproape de finalizare. Prima baterie finalizată în România stochează energia produsă de eoliene, a doua baterie – în momentul finalizării – va stoca energia produsă de panouri fotovoltaice. Deși investiția directă în baterii nu aduce un profit imediat, investiția era necesară pentru prezența pe termen lung. Și cred că și piața, cumpărătorii de energie, vor solicita astfel de spații de stocare. Și noua baterie pe care o construim în România va stoca 1 MW"
Sursa

Balto

Transelectrica şi Transgaz vor merge la noul Minister al Infrastructurii, condus de Lucian Bode - surse

Transgaz şi Transelectrica nu vor rămâne în coordonarea viitorului Minister al Economiei, care va prelua şi actualul Minister al Energiei, în structura viitorului cabinet Orban, ci vor fi transferate la noul Minister al Infrastructurii, care va rezulta din comasarea Ministerelor Transporturilor şi Comunicaţiilor, potrivit surselor noastre. La nivelul viitorului Minister al Infrastructurii care va fi condus de Bode, se va crea un fel de direcţie de administrare a infrastructurii critice a statului, în care ar urma să intre, alături de altele, şi reţelele naţionale de transport ale gazelor şi energiei electrice.

economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

alecu26

Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

dr4qul4

Astia fac alt departament de investitii strategice?  :zen:
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

rota

#114
Aprobarea documentelor necesare lansării proiectului local LIP 15 de cuplare a pieței intrazilnice de energie electrică

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința extraordinară de astăzi, 11.11.2019, Ordinul președintelui ANRE nr. 202/2019 pentru modificarea Regulamentului de programare a unităților de producție și a consumatorilor dispecerizabili aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2013 și pentru abrogarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei intrazilnice de energie electrică aprobat prin Ordinul  președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr.73/2013 și a avizat cu Avizul nr. 89/2019 Procedura de funcționare a Pieței Intrazilnice de energie electrică, elaborată de Opcom SA.

Ambele documente sunt necesare lansării, la 19 noiembrie 2019, a celui de-al doilea val de cuplare a piețelor intrazilnice de energie electrică prin proiecte locale, România făcând parte din proiectul numit LIP 15, alături de Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovenia. România adoptă astfel soluția unică europeană de cuplare a piețelor intrazilnice, conformă cu prevederile Regulamentului (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor și cu documentele subsecvente acestuia aprobate de către toate autoritățile de reglementare din statele membre UE sau de către ACER.

Pentru asigurarea tuturor condițiilor de lansare cu succes a proiectului LIP 15, s-a considerat util ca piața intrazilnică să poată funcționa decuplat, dar pe baza noilor reguli, începând cu 12 noiembrie 2019.

Prin extinderea funcționării la nivel regional a pieței intrazilnice și adoptarea soluției unice europene, este de așteptat să crească lichiditatea pieței intrazilnice, asigurând diminuarea ponderii pieței de echilibrare și echilibrarea mai precisă a participanților, utilizarea mai bună a capacității și resurselor de producere, utilizarea optimă a capacității de transport transfrontaliere și nu în ultimul rând, ca o consecință indirectă, creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din România.

SURSA

istvan78

De prin lume: https://www.windpowermonthly.com/article/1673646/energy-transition-underway-global-emissions-flatline

Quote
Global energy-related emissions were unchanged at 33.3 gigatonnes (Gt) in 2019 after two years of growth, according to the International Energy Agency (IEA).

QuoteEnergy-related CO2 emissions in advanced economies fell by 3.41% to 11.3Gt and increased by 1.85% to 22Gt in the rest of the world, according to IEA data.

Quote
In the European Union, including the UK, energy-related emissions were down by 160 million tonnes or 5%. Coal was surpassed in generation by natural gas for the first time, while wind power nearly caught up.

Emissions in the EU's power sector fell by 120Mt of CO2, or 12%. Output from coal-fired plants in the EU were down by more than 25%, while gas-fired output increased by nearly 15%.

Va ramane anul 2019 in istorie ca varful absolut de emisii de CO2 din activitatea umana, sau e doar o pauza in crestere?

alecu26

Mi se pare ca ar fi o victorie prea usoara. Cu eforturi relativ mici...gata...am oprit cresterea? Ma indoiesc. Dar trebuie inca cativa ani macar sa se confirme tendinta. Oricum e important sa se inverseze trendul...si sa se ajunga sub zona de break even....care sincer nu stiu unde e.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

TibiV

"zona de break even....care sincer nu stiu unde e"

Zona de break evean ar fi la 0 (zero) emisii noi...

Asta imi aminteste de o discutie cu un coleg de munca.
Ala zice "Cum mama naibii timp de zeci de mii de ani nu am avut incalzire globala si emisii excedentare de CO2?"

Simplu:
Terra exista de 4.000.000.000.000 de ani.
"Hommo", in variantele cunoscute, exista de vreo 10.000 de ani.
(Interesant ordinele de marime, nu?...)

Initial, daunatoarea specie "Hommo" a functionat "in circuit inchis": punea iarna pe foc (eliminand CO2) lemnele din copacii care au acumulat acel CO2 in cei cateva zeci de ani precedenti.

Asta pana in urma cu vreo 400 de ani.
Atunci "Hommo" a descoperit intai carbunii, apoi petrolul.
Si a inceput sa arda aceste resurse.

Problema este ca vorbim despre resursele care au acumulat CO2 timp de milioane de ani, si noi le ardem in doar cateva sute de ani...

Care sunt sansele sa NU dezechilibram echilibrul natural?....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

#118
Ce e aia "echilibru natural", rogu-va? Cine, cind si cum l-a definit? Cumva pe baza vorbariei incontinente contemporane si a unor vectori media ridicoli?
O mica exemplificare, datele sint aparute foarte recent: acum 2.3 miliarde de ani atmosfera terestra continea 70% Co2. Nu 7, 70! Era in "echilibru natural"? Dracu stie, mi se pare ca e o problema de paie, un red herring daca preferati.
Si ce a urmat imediat? N-am avut runaway hot atmoshere ci dimpotriva, al doilea episod Snowball Earth, "doar" 50 - 80 000 000 de ani a tinut! Stim ca au fost doua, e posibil sa mai fi fost inca unul ceva mai incoace. Mai vedem. (Snowball Earth - perioada in care planeta a fost acoperita complet sau aproape complet de GHEATA - complet insemnind inclusiv Ecuatorul, aproape complet insemnind pina in zona Tropicelor). V-am mai spus ca planeta noastra degazeifica Co2 de cind exista si o va face pina va disparea. Pare ca gretele sint mai convingatoare. E ok din parte-mi.

Nu cunoastem cauzele care au dus la Snowball Earth nici prima si nici a doua oara, ipotezele merg mai degraba in zona Cosmosului (radiatii ionizante, GMB, supernove, modificari majore ale cimpului magnetic solar) decit spre Terra. (A propos, pare ca Soarele nu doar ca se cam odihneste de vreo doi ani ci si ca e pe cale sa-si inverseze polii. Daca este asa urmeaza o perioada de racire destul de puternica exact din cauza slabirii cimpului magnetic solar care ne apara partial dar binisor de foarte puternicele/energeticele radiatii cosmice).
Inca o data: care este "echilibrul natural"?

TibiV, in forma actuala noi ne-am separat de verii nostri genetici (4 (?) la numar, poate 5 sau poate chiar 6) acum 125 000 - 150 000 ani (R. Dawkins) vs nu mai mult de 250 000 ani (Francis Collins - conducatorul Human Genome Project).
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

alecu26

Nu cred ca break even e emisii zero. Totusi plantele, planeta si alte chestii cum zice IO, consuma Co2, si in cazul plantelor emana chiar si emana O2.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).