Siguranța circulației feroviare în Europa

Started by cristi5, March 01, 2023, 01:15:11 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

cristi5

@shift2rail ce scrii in ghilimele e declaratia cuiva (a cui?) sau parerea ta?

shift2rail

Presa greaca e plina de articole care converg catre ipoteza unei erori umane a sefului garii din Larissa:

https://www.ekathimerini.com/opinion/1205734/bad-luck-cant-always-be-held-responsible/

shift2rail

^^,,În momentul de față, în întregul sistem feroviar grecesc nu funcționează pe niciun tronson sistemul european de control al trenurilor ETCS nici măcar în puținele locuri în care echipamentul a fost deja instalat. [...] Pe tot restul rețelei, lucrările de instalare a sistemului datează din îndepărtatul an 2007, când au fost semnate primele contracte de lucrări ETCS pe orizontală pe linii și fire, sau au fost incluse în proiecte viitoare, cu termene adaptate în funcție de termenul limită (2030) de integrare în întreaga rețea a UE".

Acest paragraf nu e valabil, mot-a-mot, si pentru situatia din Romania?

AndreiB

La noi parca functiona (dar nu e folosit de operatori) Buftea - Brazi.

frunzaverde

#49
@shift2rail - in Romania nu functioneaza comercial ERTMS nicaieri, dar peste tot unde e prevazut ERTMS functioneaza un sistem de centralizare electronica sau electrodinamica care stie unde este trenul in orice clipa, un sistem de semnalizare numit BLA si unul de siguranta/autostop numit Indusi.

Sistemul national asigura aceleasi functionalitati ca ERTMS, avantajele ERTMS fiind iterative, nu revolutionare - imbunatateste intr-o masura performanta si redundanta sistemului.

Singurele linii pe care se circula in conditille grecesti (fara nici un fel de centralizare, doar prin ordine de circulatie) sunt "sectiile de circulatie cu sistem de circulatie centralizata", adica cele mai putin circulate (si de obicei inchiriate) sectii secundare, adesea infundate, pe care de obicei se afla un singur tren odata. Atat.

Implementarea de ERTMS pe linii conventionale, mai ales in combinatie cu un sistem national este in principiu un esec in toata Europa. Daca te uiti pe o lista onesta de implementari (nu pe reclama ERTMS, care zice ca Bucuresti - Constanta are ERTMS activ de vreo 10 ani), vei vedea ca aproape peste tot vorbim exclusiv de cativa zeci de kilometri in diverse sisteme de test. ERTMS nivel 2 pe linii dedicate, mono-echipament, de mare viteza e alta poveste, aici vorbim de altceva.

Elvetia e exceptia principala, dar Elvetia a inlocuit tot sistemul cu ETCS nivel 1 la nivel national, si a avut mari probleme, pentru care a fost nevoie de incredibilele resurse si profesionalism ale SBB ca sa le rezolve.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dan tm

#50
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/I_196_RI_Prvu_01032022.pdf

observati ca la semnalul de contra putea fi alt tren care avea intrarea pe directa

iar conform livretului de mers trenul de călători nr.9035 trebuia primit
la linia nr.2 abătută, unde făcea cruce cu trenul de călători nr.9028.

shift2rail





Powered by API/PUM imgur uploader

What a fine mess, Grecia nici macar nu e pe harta sigurantei feroviare!

carutasul

 Dacă cei doi mecanici erau prieteni și ar fi avut o aplicație din aia care îți spune că un prieten e în zonă ... poate scăpau cu viață...
 Ce vreau să spun e că mă conving din zi în zi că soluția e de fapt să încerci să deschizi standardele și să permiți fabricanților cei mai diverși să vină cu dispozitive. Prețurile nu ar avea de ce să fie enorme dacă piața nu ar fi închisă; România a avut acoperire națională în 3-4 ani cu doi operatori GSM când s-a deschis piața asta.
  Chiar dacă ar exista dispozitive mai slabe calitativ în prima perioadă, faptul că ar deveni disponibile pe scară largă (și evident sistemul fiind gândit redundant, așa cum e și ERTMS-ul și cel cu INDUSI) ar produce un salt major în siguranță. Un sistem care merge bine în 90% din timp pe toată rețeaua e preferabil unuia care, iată, nu poate fi implementat din diverse rațiuni, unele tehnice, altele financiare. Funcționează 100% pe 10% din rețea, iată . Știu că am mai zis asta :)

shift2rail

#53
^ daca privim harta de mai sus suntem precis in contextul unei balkanizari complete a standardelor de safety- fiecare tara si-a dezvoltat propriul sistem de control al trenului, imho o situatie departe de a fi ideala pe un continent integrat.

Inteleg ca, de ex, serviciul Thalys, Paris---Cologne/Amsterdam foloseste nu mai putin de 6! sisteme de siguranta imbarcate-se vad si pe harta, in ordine, standardele franceze, belgiene si germane/olandeze-, intr-o calatorie care pare supersmooth din perspectiva calatorului.
O risipa uriasa de resurse!

AndreiB

@carutasul

Eu trag alta concluzie - solutia e sa implementezi un sistem de semnalizare modern cand vrei sa operezi o cale ferata de secolul XXI.

carutasul

Da. Problema e care e sistemul ăla modern. Firmele care lucrează în zona automatizărilor feroviare, cel puțin așa se vede de la mine din fotoliu, se bat cu pumnii în piept de cât de minunate sunt soluțiile lor iar când le pui în teren constați că nu sunt capabili să definească niște specificații ca să asigure compatibilitatea între vendori. Ceea ce pentru mine duce la o singură concluzie: sistemele lor merg, dar când o să iasă la pensie ăla care le-a făcut să meargă n-o să mai știe nimeni ce e acolo. Sigur că grecii puteau să prăduiască mai puțin și să implementeze un sistem, în cazul lor era destul de simplu, că nu prea au vreo superrețea. Dar principial vorbind, ăsta e un dinozaur. Bine că n-au volan, că le puneau Alstom pe dreapta și Siemens pe stânga ca să nu fie compatibile. Probabil în curând o să lipească mecanicii GPS-uri cu scotch pe bord ca piloții sovietici...

AndreiB

Problemele de genul asta nu exista in Vestul Europei - cred ca asta e un indiciu ca se pot instala/opera sisteme de semnalizare fara probleme. Trebuie know-how, bani si proiecte bune.


tom_sawyer

Un accident feroviar celui care s-a produs în urmă cu câteva zile în Grecia era cât pe ce să se producă toamna trecută la Mogoșoaia.

La finele lunii ianuarie, Club Feroviar a publicat concluziile anchetei AGIFER referitoare la accidentul ce a fost evitat în ultimul moment între stațiile Pajura și Mogoșoaia de pe Magistrala 700 București-Urziceni. În contextul producerii tragediei din Grecia simțim însă că este de datoria noastră să readucem în prim-plan incidentul.

Vom relua succint elementele principale din articolul publicat de noi pe data de 23 ianuarie 2023, cu mențiunea că articolul complet îl puteți citi AICI.

Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a publicat pe site-ul său Raportul de investigare final al incidentului feroviar produs la data de 17.09.2022, ora 05:53, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF București, între PM Pajura și stația CFR Mogoșoaia, prin expedierea trenului de călători R7915, din PM Pajura spre stația CFR Mogoșoaia pe linia ocupată cu trenul de călători R7032, ambele trenuri aparținând operatorului de transport feroviar SNTFC CFR Călători SA.

Specialiștii de la AGIFER au tras concluzii tranșante după ce au investigat incidentul feroviar, stabilind că a fost vorba de "o înlănțuire de erori umane, acestea fiind favorizate și de existența unor defecțiuni în funcționarea instalației CED din stația CFR Mogoșoaia".

Concret, în dimineața zilei de 17 septembrie 2022 două trenuri care circulau în sensuri opuse au fost îndrumate pe aceeași linie de către impiegatul de mișcare, exact la fel ca în cazul accidentului din Grecia.

Incidentul feroviar s-a soldat cu mai multe retrogradări în rândul angajaților Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Sperăm că a fost vorba de un incident izolat, care nu se va repeta.

https://clubferoviar.ro/accident-feroviar-grecia-mogosoaia/


dan tm

#59
Au fost destule incidente care se puteau termina prost

prin expedierea acestuia
pe firul II care era închis pentru circulație
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/I_199_RI_Leu_07052022.pdf

a depasit semnalul de oprire care era pe rosu.
În aceste condiţii, trenul a depăşit semnalul de intrare Y, cu locomotiva
şi aproximativ două vagoane, a trecut peste pasajul de trecere la nivel cu calea ferată acoperit cu SAT,
acesta fiind deschis, şi s-a oprit în dreptul bornei de la km.71+400.
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/N_I194_RI_Campulung_Moldovenesc_10112021.pdf

prin scăparea unui vagon de pe liniile staţiei CFR Palas şi ocuparea firului II al liniei curente între stația CF Palas și halta de mișcare Valul lui Traian.
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/RI_hc_Poarta_Alb_06102021.pdf

de marfă nr.93759a, prin executarea eronată a parcursului de trecere a acestuia în direcţia staţiei CFR Turceni în loc de staţia CFR Strehaia.
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/N_I192_RI_Gura_Motrului_20210920.pdf

aproape similar cu Grecia , accidentul de la Fetesti, trenul ajuns din urma putea fi unul de calatori

https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/D_397_RI_Fetesti_28072021.pdf

prin depășirea semnalului de ieșire X III (care afișa indicația de culoare roșie)
și talonarea macazului nr.6 din halta de mișcare CFR Cuciulat
Trenul nu a fost frânat de urgență în momentul depășirii semnalului de iesire X III în poziție pe oprire de sistemul INDUSI, deoarece acesta a fost scos din funcțiune pe toată distanța de remorcare a trenului. Scoaterea din funcțiune a instalației INDUSI a fost efectuată de către mecanicul de locomotivă la luarea în primire a locomotivei, instalația fiind defectă, dar nu a consemnat în carnetul de bord al locomotivei, contrar prevederilor art.3

https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/RI_Cuciulat_07_06_2021.pdf

Depasirea semnalului de catre o drezina
ATENŢIE! Semnalul următor ordonă oprirea. Ziua şi noaptea – o unitate
luminoasă de culoare galbenă spre tren.", deoarece de la staţia CFR Balota a plecat o locomotivă izolată ca tren nr.64256 căreia IDM i-a efectuat parcurs de primire la linia nr.1 abătută.
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/N_I172_RI_Garnita_03112020.pdf

Asta e interesant, a depasit semnalul si a intrat pe linia neelectrificata
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/N_169_RI_Ilia_10102020.pdf

prin îndrumarea trenului de călatori IR nr.1795, aparținând operatorului de transport feroviar SNTFC ,,CFR Călători" SA, spre stația CFR Buftea în loc de stația CFR Săbăreni.
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/N_170_RI_Chitila_24092020.pdf

iata unul si la Arad care e modernizat
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/D_357_RI_Arad_06_03_2020.pdf

Ploiesti s-a discutat pe aici
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/D_339_RI_Ploiesti_Triaj_18_12_2019.pdf

acostarea unui convoi
https://www.agifer.ro/images/rap-finale-ro/D_353_RI_Balota_25022021.pdf

Sa mai caut si altele?
cel de pe Predeal cu un tren scapat si unul de calatori in fata?

Cred ca toate astea cumva puteau duce la lovirea altui tren.