News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Ciudat, cind nu aveam niciunul din cele doua circuite puse recent in functiune spre Serbia, capacitatea legaturilor existente cu ei era de 700MW. Doar 300MW sa aduca?

Hartile de pe pagina trecuta spun pe de alta parte ca in 2030 ar trebui sa avem 2000MW cu Serbia, fara sa apara alte linii, ba chiar si cele doua tocmai date in functiune apar tot punctat. M-au zapacit.

shift2rail

Sebi (pare ca) stie sa faca diferenta intre watt si volt dar nu stie ca Fondul de Modernizare, chapeau bas ptr rata de absorbtie!,  e alimentat integral din vanzarea certificatelor CO2 catre producatorii de energie murdara (carbune, petrol, gaz) al caror lobbyist a devenit dupa schimbarea de regim de peste ocean.

Sa nu se predea modelul cap&trade de control al emisiilor ghg la Harvard Kennedy School of Gov't?

https://economedia.ro/ministrul-energiei-sebastian-burduja-renegocierea-planului-de-eliminare-a-carbunelui-este-o-necesitate-pentru-securitatea-energetica-a-romaniei.html


TVlad

Ca dovada de bunavointa, ar fi mai bine sa vedem finalizat odata Iernutul. Gargara poate oricine sa faca.

nicolaem

vad pt prima data o valoare transfrontaliera mare pe noua conexiune pancevo:



200 nu e rau.
ministerul si tranelectrica ziceau 400MW ar fi capacitatea maxima

paulmare

^NicolaeM https://electromontaj.ro/400kv-interconectarea-resita-romania-pancevo-serbia/ si conductorii sunt Iproeb Bistrita 300/69 ACSR, 1000A zice fabricantul, mai poate duce mult linia aia

paulmare

Azi dimineata de la 5 au oprit pe rand grupuri de la centrala petrom - intai grupul cu abur pentru inlocuirea periilor care a fost planificata, apoi cele doua turbine pe rand pentru neetansaitati pe la partea de alimentare cu gaz - astea neplanificate cu luni inainte care pentru transelectrica a fost oprire accidentala, 2 gw import de duminica dupa masa, in "hubul de energie" care a spart milioane de euro pe tot felul de utopii de exportat energie electrica inexistenta
La petrom foarte cu talent s-au miscat, de la 5 dimineata la 7 seara, la 3 grupuri

hermes

Franta domina productia de nuclear in Europa cu mai mult de 50% din productia totala, urmeaza Spania si Suedia la mare distanta. (cifrele sunt pentru anul 2023)





Sursa: Eurostat
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

tom_sawyer

Aprindem lumina în sistemul energetic. Transparența este primul pas pentru responsabilitate deplină și un gest de bun simț.

Astăzi am lansat platforma https://aprindemlumina.gov.ro/, care oferă fiecăruia acces la informații importante despre companiile din sectorul energetic în care statul este acționar unic sau majoritar. Doar prin transparență putem menține sau recâștiga încrederea românilor în instituții. Acesta este și unul dintre motivele pentru care ieri v-am prezentat deciziile de la nivelul Ministerului Energiei privind reducerea cheltuielilor.

Românii pot vedea acum structura organizațională, cine sunt administratorii și conducătorii acestor companii, inclusiv CV-urile acestora, pot analiza situațiile financiare, bugetele de venituri și cheltuieli, investițiile și proiectele strategice aflate în derulare.

Totodată, sunt publicate date precum indicatorii de performanță, criteriile de evaluare a angajaților, dar și politicile de bonusuri și prime, inclusiv cele acordate în 2024.

Acest exercițiu de transparență are două ținte clare:

🟡 Facilităm accesul fiecărui cetățean la informații esențiale. Deși publice, aceste date nu au fost disponibile într-un mod centralizat, iar accesarea lor necesita un efort considerabil de căutare. Prin această platformă, venim în sprijinul fiecărui român, pentru că oamenii au dreptul să știe cum sunt gestionate activele strategice ale țării.

🟡 Contracarăm campaniile de dezinformare despre companiile de stat. În ultimele luni, au fost vehiculate numeroase neadevăruri despre rezultatele acestor companii, cu scopul clar de a induce ideea că România este un stat slab, fără atuuri, care are nevoie de resursele altor actori, experți în șantaj energetic. Nu suntem și nu vom fi un stat slab, atât timp cât avem curajul să facem ceea ce trebuie.

Transparența este un principiu care trebuie să ghideze activitatea fiecărui demnitar și a fiecărei instituții. Am aplicat acest principiu în toată activitatea mea publică și cred cu tărie că acesta este modelul corect – să fim aproape de români, să comunicăm deschis și să punem informația la dispoziția românilor.

P.S. Unele date sunt încă în curs de completare, vă rugăm să ne sesizați orice lipsuri importante.

facebook Burduja

shift2rail

comertul exterior romanesc cu energie -  vindem ieftin (gol de sarcina, tronsoanele orare cand bate vantul/straluceste soarele), cumparam scump (varf de sarcina si/sau lipsa vantului, a soarelui):

https://economedia.ro/cel-mai-mare-export-de-energie-din-ultimii-ani-curentul-ieftin-produs-de-eolian-si-fotovoltaic-pleaca-la-vecini-noi-ramanem-per-total-cu-o-productie-locala-insuficienta-pentru-a-acoperi-consumul-pe.html

TVlad

Mie mi se pare tendentios articolul: vindem cind avem surplus, nu neaparat cind e ieftin dar altfel stirea nu ar fi interesanta. Pentru a fi interesanta, trebuie sa fie negativa.

paulmare

^ asta e - atat s-a putut
Daca nici macar nu a fost interesant sa inceapa ultima hidrocentrala la Islaz (unde s-a plimbat un onor fost prim ministru, in costum in barca pneumatica, purtat de jandarmi, "ti-era dor, fa, de o inundatie")
Daca nici cele 5 centrale reversibile de pe Olt pentru care au platit 400 de milioane de euro (285 turbina, 200 mw in regim de pompaj in 20 de grupuri) puse in "functie", vorba unei alte prim-ministru, in 2014 nu functioneaza,
Legislatia asta mult prea favorabila eolienilor si solarilor, cu suptventii, cfd-uri, etc acolo o sa ne duca, sa fie exces de curent cand e soarele sus pe cer si blackout la propriu, cand nu o sa fie

nicolaem

400 milioane in pompaj și nu funcționează? Ai mai multe detalii?
Mă mir cum de nu prea se vorbește despre așa investiție atât în bani cât și în capacitate

TVlad

Lipseste ultima veriga din lant, o acumulare in apropiere de Islaz insa nu vad de ce nu ar functiona pomparea apei din lacurile existente.


carutasul

oricum de când s-a pus în funcțiune și celălalt generator de la Porțile de Fier văd că avem ziua 1000-1200 și seara ajunge pe la 2000MW, nu știu dacă e pompaj sau pur și simplu acumulare dar mi se pare un mod de lucru rațional acum când e soare și avem producție mare pe solar... Probabil ar fi interesant pentru ei ca Hidroelectrica să aibă și propriile capacități solare ca să jongleze mai ușor. Chiar sunt curios cum o să fie când începe să intre aerul condiționat în funcțiune, dacă scade producția pe solar (ceea ce ar însemna că e majoritar produsă de prosumatori). Anul trecut nu prea depășea 800MW...