Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

rota

Nu stiu daca a observat cineva dar a aparut o categorie noua: "Instalatii de stocare"

Am cumparat Megapack de la Tesla, sau avem planuri? nu gasesc nimic in presa

gruiarew

Aia mă uitam și eu, că a apărut ceva articol pe economica. Dar fiind 0, pot pune orice acolo. 😜
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

TibiV

Quote from: stangabriel on February 05, 2023, 10:43:51 AM.. oare nu se poate diminua productia din hidrocentralele de cadere mare (Vidra, Vidraru, Raul Mare, etc ), unde nu trebuie debit si este spatiu de acumulare ?

Probabil ar fi bine sa avem pe forum un coleg cu o meserie rara: hidrometeorolog.

Mai mult ca sigur ca HE (Hidroelectrica) are astfel de specialisti...

Privind si la datele din ultimele 4-5 luni, se vede ca HE nu a folosit "excesiv" lacurile de acumulare din toamna pana acum, adica in perioada cand nu se stia daca "vom vedea" zapada sau nu in aceasta iarna.
Daca acum au crescut productia, poate ca vor sa faca loc apei din topirea zapezii care a cazut in ultimele zile fix in zonele montane, unde sunt hidrocentralele de cadere...

Este doar o idee - chiar ne-ar trebui aici un hidrometeorolog...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Dagda

Exista ceva reglementare cum ca hidroelectrica nu are voie sa fluctueze prea mult productia, adica daca vand energie nu pot sa o recumpere din piata atunci cand bate vantul. In esenta o prostie, dar una ce ar putea fi combatuta daca investesc in parcuri de eoliene/fotovoltaice.

stangabriel

Capacitati de stocare in baterii stiu ca sunt in proiectele la pachet cu solare.

De ex: Camp de fotovoltaice cu Fonduri PNRR, 27 MW si stocare in baterii cu litiu 5 MW.
Insa cred ca aici, in graficul Transelectrica, sunt capacitatile de stocare de sine statatoare, care vor lua din retea/injecta in retea, dupa cerere.


stangabriel

https://economedia.ro/record-istoric-al-exportului-de-energie-electrica-ca-volum-si-pondere-din-productie.html#.ZDwvQ3ZBzIU

Azi, ora 13.21, în ziua de Paște, România exporta 3.755 MW de energie electrică, adică jumătate din toată producția, potrivit datelor interactive Transelectrica. Este un record post-revoluționar al exportului, și ca valoare brută, și ca pondere din total producție, și se datorează consumului intern foarte scăzut și aportului mare de energie ieftină, hidro și eoliană. Energia ieftină migrează pe piețele mai scumpe, ale vecinilor ca Bulgaria și Ungaria.

Producția de energie totaliza la ora 13.21 circa 7.890 MW, în timp ce consumul ce cifra la numai 4.139 MW, astfel că 3.755 MW de energie electrică mergeau la export. Din totalul produs, energia hidro aducea cel mai mare aport, de 2.775 MW, urmată de eoliene, cu 1.609 MW. Centrala nucleară de la Cernavodă producea 1.412 MW, în timp ce cărbunele doar 932 MW, gazul 643 MW, iar fotovoltaicele 495 MW.

nicolaem

#366
frumos, pare ca surplusul din ultima vreme vine din hidro ( topire zapezi, ploi? ) si se suprapune cu un vant moderat.
bine ca nu a fost si soare ca nu aveam ce face cu atata energie :lol:
macar daca ar investii banii astia hidroelectrica....

catalin_i

Quote from: rota on February 05, 2023, 01:45:39 PMNu stiu daca a observat cineva dar a aparut o categorie noua: "Instalatii de stocare"

Nu ar putea fi acumularea de la Tarnița? Când va fi pusă in funcțiune.

tom_sawyer

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 17 mai 2023

3. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii și semnării Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova 

Actul normativ aprobat dă undă verde pentru negocierea și semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, prevăzute în anexa documentului.

Proiectele care fac obiectul viitorului memorandum, odată materializate, reflectă susținerea României pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, și vor contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică. Acest proces a fost demarat deja prin operaționalizarea Interconectorului Iași-Ungheni-Chișinău (finalizat în 2021) și conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la rețeaua continentală, puternic susținută de România în forurile europene.

În domeniul gazelor naturale, memorandumul care urmează să fie negociat și semnat cu Republica Moldova va stabili realizarea lucrărilor complementare interconexiunii Iași-Ungheni-Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri, urmând să fie analizată posibilitatea creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași-Ungheni, precum și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze-Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.

În domeniul energiei electrice, este vizată interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin investiții de importanță strategică precum Linia Electrică Aeriană de 400 KV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kS Suceava și stația 400 kV Bălți și o interconexiune de comunicație pe linia electrică existență 110kV Huși-Cioara.   

Este analizată totodată posibilitatea preluării I.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al CNTEE Transelectrica SA, în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea I.S. Moldeletrica în Piața de Echilibrarea administrată de către CNTEE Transelectrica SA, precum și a cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Rep Moldova cu cele organizate de Operatorul pieței de energie electrică desemnat de România, OPCOM SA.
Comunicatul Ministerului Energiei: https://bit.ly/456tVMO

gov.ro

rota

Va intra în funcțiune prima instalație de stocare pentru reglajul Sistemului Energetic Național, luna viitoare. Bateria e fabricată în România

Instalația de stocare are o putere maximă de 7MW și o capacitate de încărcare/descărcare de 6 MWh, este deja amplasată în localitatea Căciulați din județul Ilfov, la nord de București, și este operațională.
sursa

TibiV

Sa punem si o filmare de la Werner Schoissengeiercu cu construirea instalatiei din Caciulati: LSG Battery System


Mama proștilor este mereu gravidă... :)

carutasul

nu am văzut cam cât o fi costat investiția.
Mă gândeam așa, la un calcul cu totul estimativ, dacă ar primi energia gratis ( în perioade de surplus) și au să zicem vreo 5 Mwh disponibili pe zi ( considerând, tot grosier, că e un singur proces de încărcare/descărcare pe zi), la un leu kilowattora ar însemna 5000 de lei pe zi profit brut, nu pare foarte mult, 1000 eur... E drept că au o disponibilitate în cazurile tranzitorii pe care cred că nu o mai are nimeni altcineva, presupun că ar taxa mai mult pentru serviciul ăsta...

nicolaem

nu are cum fi profitabil asa ceva. daca e pe fonduri UE nu se uita nimeni la cost.
un mic baraj, o regularizare de rau ar avea impact mult mai bun si o statie de pompare.

carutasul

bateria are marele avantaj că poate porni instant. De asta întrebam, pentru că probabil există situații în care lucrul ăsta e necesar și probabil există o primă financiară pentru serviciul ăsta. De asemenea, dacă nu știm costurile nu avem cum să știm dacă barajul și stația de pompare sunt mai avantajoase, bănuiala mea e că barajul e cu mult mai scump, plus randamentul mult mai slab... Aici în afară de costul bateriei, care e probabil foarte mare, restul e mizilic...

nicolaem

nu e usor sa compari....
eu la baraj iau in calcul mai multe beneficii. regularizare curs apa, aparare inundatii, posibilitatea de a utiliza turistic/promenada odata ce ai debitul regularizat. mai ai impact economic local

dincolo ai o o baterie mare facuta in china, asamblata prin ceva hala in ro.

stiu ca acum moda "verde" nu mai vede cu ochi buni barajele, dar ca orice moda va trece. presimt ca peste 50 de ani barajele vor fi din nou la moda din cauza secetelor pronuntate ca rezervoare de apa.