Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

punktnet

Odata cu furtuna de azi-noapte s-a mai racorit in Bucuresti si se simte, necesarul cred ca o sa fie mai mic decat ieri in conditiile in care capitala are cea mai mare pondere pe climatizari.
Just kidding.

TibiV

Vor fi 36 de grade și astăzi. Vorbim pe la ora 15...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

stangabriel

https://www.economica.net/moment-istoric-ue-va-percepe-taxa-de-carbon-pentru-importurile-de-energie-produse-siderurgice-ciment-ingrasaminte-si-aluminiu-cum-va-functiona-mecanismul_514922.html

Ca un exemplu simplu, pentru România: Complexul Energetic Oltenia, producător de energie pe bază de cărbune, este obligat să cumpere certificate de emisii – unul pentru fiecare MWh produs, care acum costă 50 de euro, dar România importă energie electrică din Ucraina sau Balcanii de Vest unde nu există această taxă.

La fel este pentru orice produs din lista de mai sus. Pentru producția lui, în Uniunea Europeană fabrica plătește certificate de carbon proporțional cu cât poluează. În restul lumii, nu, iar cum importurile sunt libere, apare clar un dezavantaj al produselor europene în fața celor importate.
Cum va funcționa schema

Orice firmă din Uniunea Europeană care va importa produsele de mai sus trebuie să se înscrie într-un registru și să obțină un fel de autorizare de la Autoritatea CBAM. Ulterior, aici va trebui să depună declarațiile de import, unde va arăta cantitatea de bunuri importate care fac obiectul taxei de carbon.

mircea

 Mi-a trecut pe sub radar știrea: s-a închis termocentrala Mintia. Luni a fost ultima zi în funcțiune.

punktnet

Este ora 15 si consumul instant este cam cu 200MW sub cel de ieri :)
Daca mai ploua si diseara, maine este chiar lejer.
Just kidding.

nicolaem

cel de ieri a fost maxim istoric. azi pare a fi un maxim al verii exceptand ziua de ieri.

importam 1.5G. nu e deloc putin. nu inteleg de ce eolianul se incapataneaza sa dea fix 0.

voicul

Sa se poata compara usor datele

Efectele caniculei: Consumul de energie electrică al României a atins un nou record

Consumul de energie electrică al României a atins miercuri, la orele prânzului, un nou record pentru perioada de vară, din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Astfel, în intervalul orar 13:00 - 14:00 consumul instantaneu ajunsese la 8.865 MW, a anunțat, joi, Transelectrica.

Totodată, consumul mediu al zilei a fost de 7.503 MW, cu 29 MW mai mare decât consumul mediu din 15 iulie 2021, când a fost înregistrat precedentul record.

Şi la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, consumul de electricitate a înregistrat miercuri valori maxime istorice pentru sezonul verii, respectiv un consum instantaneu de 1.470 MW, la ora 15:00.

Precedentul record de consum din zona Capitalei şi a judeţului Ilfov, pe timpul verii, a fost înregistrat în data de 30 iunie 2021, când valoarea instantanee maximă a fost de 1.349 MW.

Consumul mediu de energie electrică realizat la nivel naţional miercuri, 29 iulie 2021, a fost acoperit din producţie internă (6787 MW) şi din import (716 MW).

"În această perioadă, cu foarte multe lucrări de mentenanţă, atât interne, cât şi externe, Transelectrica asigură o capacitate transfrontalieră semnificativă cu ţările cu care funcţionează interconectat - Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Ucraina - de 2.100 MW la export din România şi de 2.250 MW la import în România", se arată în comunicat.

Având în vedere prognoza meteorologică de caniculă, Dispecerul Energetic Naţional estimează valori similare ale consumului de energie electrică şi pentru zilele lucrătoare următoare.


https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/efectele-caniculei-consumul-de-energie-electrica-al-romaniei-a-atins-un-nou-record-1615533

florin74

Stai sa vedeti preturi...
885 lei Mwh..Record istoric

carutasul

la prețul ăsta nu ar trebui să vedem și niște termocentrale pornite? Că nu pare cu mult mai mult ca de obicei, 1700Mw

florin74

#279
Asta e e PZU... Cantitati relativ mici in anumite intervale orare
Pe contractele bilaterale e pe la 480-500 lei....
Certificatele energetice au omorat multe din termocentrale...S-au scumpit si devine nerentabil. Si multe sunt inchise/dezafectate. Oricum, avemun deifict mare de productie... Avem capacitati instalate de vreo 16.000 Mwh, dar de produs doar vreo 8.000 -9.000 asta e maximul posibil.
Problema e ca Iernut-ul e intarziat... Plus se caca guvernul (PNL) cu gazele din Marea Neagra, tot  o lalaie ca sa cumpere Romgaz mai ieftin de la Exxon... Dar distuge piata. In fine, iar ajungem la politica. :lol: :lol:

tom_sawyer

Compania românească Electromontaj a câștigat contractul de realizare a liniei de înaltă tensiune Gutinaș-Smârdan, unul dintre proiectele importante ale Transelectrica.

Electromontaj a câștigat contractul cu o valoare de 247,8 milioane de lei, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice. Iată în ce constau lucrările:

"Lucrările necesar a fi executate se referă la realizarea noii LEA (linie electrică aeriană – n.red.) 400 kV d.c. Gutinaș Smârdan,  racordarea acesteia la stațiile de capăt Gutinaș 400 kV și Smârdan 400 kV și la extinderea Stației Gutinaș.

Obiectivul de investitii cuprinde:

– lucrari de constructie pentru noua LEA d.c.400 kV, echipata simplu circuit, cu o lungime totala de cca. 138km si LES (linie electrică subterană – n.red.) 400kV de aproximativ 2 km;

– lucrari de constructive pentru celula de capat din statia Gutinas, inclusiv LES 400kV, aproximativ 1 km", se arată în anunțul de atribuire de pe platforma de licitații.

Proiectul liniei Gutinaș-Smârdan este foarte important pentru Transelectrica și pentru sistemul de transport al energiei electrice din România pentru că va asigura evacuarea energiei produse în zona Dobrogei, în special din surse regenerabile. Finanțată din fonduri europene, linia va avea o lungime de 140 km, între Gutinaș și Smârdan, va străbate teritoriul a trei județe, respectiv Bacău, Vrancea și Galați. Proiectul face parte din întăririle rețelei electrice de transport (RET) în zona de Nord-Est a României și este necesar pentru a se evita limitarea evacuării energiei electrice produse în centralele electrice eoliene din zona Dobrogea și apariția congestiilor în RET, ca urmare a dezvoltării capacităților de producție din zona de Sud-Est a țării.

economica.net

TibiV

Halal geografie: "Proiectul face parte din întăririle rețelei electrice de transport (RET) în zona de Nord-Est a României..."

In alta ordine de idei https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/07/30/unitatea-2-de-la-cernavoda-reconectata-la-sistemul-energetic-national--756550

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic National, anunţă Nuclearelectrica.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în seara zilei de 28 iulie 2021, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic, care a afectat partea clasică a centralei, fără a fi afectate funcţiile de securitate nucleară ale unităţii.

"Deconectarea automată a Unităţii 2, precum şi lucrările de remediere nu au avut impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător", precizează reprezentanţii companiei.

Data:2021-07-30 22:21:16
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

perfidus

Legat de LEA 400KV Portile de Fier - Anina - Resita

Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

TVlad

#283
@florin74

Politica ca politica dar iata ca efectele se simt imediat in buzunarele noastre. Eu de exemplu am semnat acum trei luni un contract cu pret fix pe o perioada de un an cu un furnizor din Timisoara si acum ma pomenesc cu o informare ca de la 1 octombrie imi maresc pretul cu 50%! Si ca daca nu imi convine, pot sa reziliez fara penalizari. Ce fel de tara mai e si asta unde un pret fix din contract nu e fix? Imi pun sub nas "Conditiile generale" unde scrie ca pot modifica pretul fara sa trebuiasca resemnat contractul dar acest document e valabil si pentru cei care au contracte cu pret variabil, unde are sens.


etravel

#284
Quote from: TVlad on August 27, 2021, 02:13:21 PMCe fel de tara mai e si asta unde un pret fix din contract nu e fix?
@TVlad, in primul rand ca in mintea lor doar consumatorul are contract cu furnizorul, nu si invers.
In al doilea rand, la inceptul lunii septembrie am patit o chestie similara cu Engie (nomina odiosa) si am pus mana de am reclamat la ANPC si ANRE. Ministrul Energiei sustine ca asemenea practici se lasa cu amenzi. Astept raspuns. Tare mi-e insa sa nu astept mult si bine.  :(
Nu in ulimul rand, "liberalizarea" pietei de energie s-a facut pentru profitul exclusiv al producatorilor si distribuitorilor de energie, si clar in dauna cetatenilor. Cu asemenea practici, cu totii am devenit consumatori vulnerabili, nu numai cei nominalizati in legea aia recent adoptata.
E clar ca singura solutie e plafonarea preturilor la gaze si curent electric.