Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

silviu321

#180
Azi se implinesc 65 de de ani de la infiintarea Dispecerului energetic National la 13 iunie 1955.
Un filmulet de prezentare de prin  '61 sau 62, cu limbajul specific vremii  :)

link


silviu321

Si  contrareactii:
https://www.economica.net/eolienii-acuza-transelectrica-pune-in-pericol-noile-investi-ii-care-pot-asigura-securitatea-energetica-a-arii_189209.html

Shi uite  asa li se rupe     sufletzelul in ei  pentru securitatea energetica a tarii si se zvarcolesc in chinuri....

Cu alte cuvinte:" ba fraierilor faceti naibii intariri de retea ca noi vrem sa ne racordam pe gratis shi sa producem cand si cat vrem. Ce daca nu se poate baza nimeni pe noi, ca prognozele sunt de bascalie, shi echibrarea cade pe umerii  producatorilor clasici, (cat or mai putea shi astia (inclusiv hidro)  )?!  Noi este sefii la bani, restul e fraieri,  fraierilor!"  >:(


stangabriel

https://incont.stirileprotv.ro/industrie/romania-a-importat-peste-1-400-de-mw-de-electricitate-luni-dimineata-pe-canicula-si-cu-un-singur-reactor.html

"România a importat luni, în prima parte a zilei, peste 1.000 de MW de electricitate, depăşind chiar şi 1.400 de MW, în condiţiile unor temperaturi foarte ridicate şi a funcţionării unui singur reactor nuclear de la Cernavodă.

Pe primul loc era energia hidro (34%), urmată de cărbune (20%), hidrocarburi (18%), nuclear (14%), fotovoltaic (10%), eolian (0,69%), biomasă (0,66%)."

Avem noroc ca inca este apa in lacurile de acumulare, Dunarea are debit aproape de medie, dar daca nu ploua in toamna, intram cu lacurile scazute. Ce o sa fie la anul, o sa vedem.


Balto

Situatia SEN-ului nu este una prea roz.
Astazi la ora 12:10 importam 1.495 MW la un consum de doar 7.500 MW desi problema cu reactorul de la Cernavoda a fost rezolvata zilele trecute.
Vom vedea cum va fi la iarna, cand vom consuma 9.000 MW si nu va sufla vantul, ori va fi seceta.
Daca prindem o iarna serioasa cu perioade lungi de ger la nivel regional (-20..-25 timp de 10-14 zile), nu vad bine situatia.

Treaba cu "e mai ieftin sa importam" sunt doar niste scuze care acopera incapabilitatea statului de a investi in capacitati energetice (de orice fel), daca vecinii vor avea si ei situatii dificile, suntem pe cont propriu, si nu vad de unde am putea scoate 8500-9000 MW in conditii vitrege de iarna, cu multe grupuri inchise,dezafectate alte CET-urilor.

Probabil, pana nu vom trece printr-un blackout serios in miez de iarna, nu se va schimba nimic, abia atunci populatia si mass-media va trata serios problema si poate vor aparea investitii in noi capacitati.
Mai este si vesnica problema cu eolianul si hidrocarburile private care daca nu le convine pretul, nu produc, deci nu injecteaza in SEN.
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

stangabriel

#185
Da, sa vedem ce se mai intampla cu Green Deal-ul, daca se vor inlocui cu gaz ca si combustibil in termocentrale. Oricum toate aceste schimbari o sa dureze poate 10-20 de ani, dar ce este prezentat mai sus o sa fie peste 4 luni.

Da, e mai ieftina energia din afara, doar in tarile din afara UE , care isi construiesc centrale pe carbune. Insa in momentul in care UE va taxa si importul nu prea Eco, atunci suntem cu adevarat pe cont propriu.

O sa ne carpim cativa ani, repornim cateva turbine pe carbune, se mai scumpeste curentul. Hidrocentrale mari nu vad sa se construiasca, reactoare nucleare nici atat. O sa vina si momentul energiei, dupa caderi de tensiune, scumpiri , cum pare ca a venit momentul autostrazilor abia acum.

Pentru populatie e si mai greu de explicat. Majoritatea cred ca alternatorul de la masina nu consuma nimic, tot se invarte motorul. Cum sa explici complexitatea sistemului energetic national si sacrificiile pe care trebuie sa le faca Romania pentru elemente noi de productie energie.

Pana nu vor exista variante de inmagazinare a energiei, nu vad o imbunatatire.

Ma uitam la sistemul de baterii conceput de Tesla in Australia. Este un succes deoarece  pretul spot a fost si de  14 000 dolari Australieni/8600 euro  pe MW .  La noi pretul spot e maxim 200 euro/MW . Nu vad sa fie foarte profitabil. In Franta pretul spot a fost de maxim 2000 euro/MW.

Binenteles ca e o piata foarte volatila, dar in functie de rapiditatea de descarcare a bateriilor , poti vinde scump in momentul in care este maxima nevoie. Pare si este complicat.

TibiV

Quote from: stangabriel on September 03, 2020, 03:24:29 PM
Pentru populatie e si mai greu de explicat. Majoritatea cred ca alternatorul de la masina nu consuma nimic, tot se invarte motorul.
Asa este...
Nici AC-ul...
:lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

RaduG

#187
Stâlpii noii LEA Cernavodă - Stâlpu, vedere din zona Pogoanele spre  Subcarpații de Curbură. Cu fundațiile au ajuns îa zona Iazu - Ialomița.
E prima investiție nouă serioasă pe care o văd în infrastructura de transport a energiei în ultimii 30 de ani.





Powered by API/PUM imgur uploader

carutasul

sper că nu va trebui nici unul mutat pentru A7 :)

Gendan

Sper sa nu fie cazul dar tare mi-e că o să îmbătrânească urât comentariul ăsta cu A7.

RaduG

A7 trece printre noii stâlpi. Traseul trece însă foarte aproape de un stâlp existent, chiar lângă DJ203G.





Powered by API/PUM imgur uploader

stangabriel

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24390485-anre-romania-are-oficial-capacitati-producere-energiei-electrice-putere-totala-20-579.htm

Pe site-ul ANRE a fost introdusă statistica oficială, care indica, la data de 31 octombrie, existenţa unor capacităţi instalate de 20.579,323 MW în total.

Din total, 32,3% reprezintă capacităţi hidro (6.643 MW), 23,3% pe cărbune (4.787 MW), 15,6% hidrocarburi (3.212 MW), 14,6% eolian (3.003 MW), 6,9% nuclear (1.413 MW), 6,7% solar (1.383 MW) şi 0,5% biomasă (106 MW).

La capitolul ,,Altele", sunt incluse capacităţi pe bază de biogaz (20,452 MW), deşeuri (6,03 MW) căldură reziduală (4,1 MW) şi geotermal (0,015 MW).

Acestea sunt doar statistici oficiale, iar reprezentanţii ANRE se află într-un proces de analiză pentru a stabili cu exactitate care dintre centrale mai funcţionează.

În luna august a anului trecut, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, declara că acele grupuri care nu mai sunt funcţionale îşi vor pierde licenţa, pentru a nu mai apărea în statisticile oficiale privind capacitatea energetică instalată a ţării. ,,România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme", a spus şeful ANRE.

ANRE a informat că va continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice în vederea evaluării cât mai corecte a puterii instalate a acestora şi publică periodic pe pagina proprie de internet situaţia actualizată a puterilor instalate în capacităţi de producere.

rota

Guvernul ne-a încredințat misiunea de a integra energia verde ♻️, atât de necesară tranziției energetice, în rețeaua electrică de transport și de a ne consolida infrastructura pentru instalarea unor noi capacități de producție.
O facem deja, folosind fonduri europene nerambursabile, 🏗 pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu. Până în 2022, vom realiza 160 de kilometri de linie electrică de 400 kV, vom moderniza 2 stații și vom construi încă o stație de 400 kV nouă.
👉Secretarul General al Guvernului 🇷🇴, Antonel Tănase, a fost alături de noi pe șantierul din județul Buzău și a putut aprecia efortul depus pentru un proiect de asemenea anvergură.
Cum a fost pe șantier?  🎥Vă invităm să urmăriți clipul alăturat:

RaduC

#193
De pe FB, pagina Transelectrica

Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost pusă astăzi în funcțiune făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria). Investiția în valoare de 4 milioane de lei a fost finalizată cu șase luni înainte de termenul contractual, lucrările fiind executate de către SC Electromontaj SA București. Realizarea acestui tronson de linie va permite creșterea capacității transfrontaliere cu Ungaria la 1000 MW.

Felicitări tuturor colegilor noștri care au făcut acest lucru posibil!

Cătălin NIȚU, Director General Executiv Transelectrica: ,,Operaționalizarea Liniei 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria) reprezintă o reușită în ceea ce privește securizarea alimentării cu energie electrică în partea de nord-vest a țării, permițând astfel o dezvoltare economică sustenabilă a acestei zone, atât prin posibilitatea de racordare de noi consumatori, cât și de noi centrale de producție din surse regenerabile. Această investiție are o contribuție semnificativă la creșterea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, la reducerea costurilor cu managementul congestiilor de rețea și la reducerea consumului propriu tehnologic. Unul dintre cele mai importante beneficii este acela că va permite implementarea unor programe importante de investiții și mentenanță majoră în zonă, cu impact în îmbunătățirea performanțelor tehnice și a fiabilității rețelei electrice de transport. Punerea în funcțiune a acestei linii la jumătatea perioadei contractuale a fost posibilă datorită eforturilor și implicării contractorului Electromontaj SA București, a echipei de specialiști ai CNTEE Transelectrica SA, a autorităților județene și locale din județul Bihor și a Electrica SA. Le adresez mulțumiri colegilor mei care au contribuit la așezarea în linie dreaptă și la ducerea la bun sfârșit a acestui proiect, precum și constructorului care a înțeles importanța deosebită a investiției și a turat motoarele la maximum. A fost un succes de echipă, un rezultat al unei colaborări foarte bune cu autorități și cu ceilalți operatori implicați. Este dovada că se poate!"

Mai multe detalii aici: shorturl.at/cfjxJ

Video Punere în Funcțiune în stația Oradea SUD:


Video Punere în Funcțiunea stația Nădab:


Sursa:
https://www.facebook.com/104396450273307/posts/622655845114029/