Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

am si eu o nelamurire: microhidrocentralele facute in ultimii ani (care au distrus o gramada de rauri de munte) nu produc nimic?
Sau au fost facute doar pentru subventii?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

paulmare

^ produc, doar ca apele romane vrea sa aiba cota si le socoteste apa uzinata cu diferenta de nivel, de primit primesc mi se pare 2.3 certificate pe mwh produs deci trebe sa produca sa ia subventia, grosul banilor s-ar duce la apele romane

la cele care au distrus ecosistemul bagand tot raul in tzeava in loc sa il lase sa curga natural in albia lui, pentru ca, vorba cantecului sa (nu) aiba de unde sa bea apa caprioara, ca tot raul e in tzeava, si unde sa nu inoate pastravul - astea le-as obliga sa le demoleze si sa refaca cum era, si cine le-a dat autorizatiile ar trebui sa sape cu lopata la canalul dunare-baia mare 

dr4qul4

pai la cele prin conducta ma refer ca au distrus raurile de munte. Cele cu baraj nu distrug mediul, doar il schimba. Acolo mai poti face turism, langa o conducta de metal nu mai vine nici dracul.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

AlexxC

Declinul productiei de hidrocarburi de anul asta este cauzat de preturile reduse de anul trecut.
In mare parte declinul este acoperit prin sonde noi,dar din cauza pretului redus noile foraje nu ieseau economice si au fost trase pe dreapta.
In 2022 o sa fie activitate pe foraj cel putin dubla fata de 2021,dar de rezultate ne vom putea bucura abia iarna anului viitor .
In industria petroliera investitiile au o oarecare inertie, dureaza pana ajungi la rezultate...vezi gazele din Marea Neagra.

Maybe

@paulmare interesante detalii, reactorul 2 tocmai ce a fost in revizie anul acesta . Daca GE fac o treaba asa buna imi e frica ce o sa iasa la Iernut. :(
Referitor la gaze si industria chimica ma refeream in genere in europa,  si exceptand  oprirea pe perioada indelungata, posibil permanenta, optiunea ramasa e sa continue licitatia pe bursa gazelor. Si ce efect de domino se preconizeaza..
Americanii mai trimit gpl la polonezi? parca a intrat pe linie moarta dupa ce trump o devenit istorie.
in romania intr-adevar nu sunt colosi dar uite ca se aduna, combinat cu declinul productiei iese ce iese si ne place sau nu suntem conectati la preturile europene.
Petrom a si vandut mai multe campuri cu productivitate mica, de fac optimizari...
Din ce stiu MW instalati de hidroelectrica in ultimii 30 ani sunt insignifianti, anul asta au  terminat ceva inceput pe vremea lui ceasca, parca pe la 350mw. Punand in balanta nr de mw pusi  in functiune pe eolian si foto realizezi scara dezechilibrului. Ce bine ar fi fost sa fie functional acum proiectul cu pompare inversa de la tarnita imho.
Colac peste pupaza am inchis si o parte din carbune inai te sa avem ceva la fel de stabil in loc. Sa privim partea buna CEO face profit si poate plati ajutorul de stat  :p
Parca apele romane ii taxeaza la m3 apa uzinata, nu e ceva scandal legat de debimetre omol9gate si lipsa posibilitatii omologarii lor, ceva de noaptea mintii?
Am ras de texani dar acum cred ca se intoarce roata 

hvm

Sa nu uitam si faptul ca statul a "nationalizat" banii de investii solicitand Romgaz sa ii plateasca ca si dividende acu ceva timp in loc sa ii pastreze pentru sonde noi....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

paulmare

alexcc da dar tu ca stat ar trebui sa ai cumva o strategie ca sa combati ciclurile alea, auzeam acuma la radio ceva reclama cu educatia financiara a unei banci mari din romania, sa ai minim 3 salarii deoparte etc - si tu ca stat ar trebui sa ai grija cumva sa poti sa iesi din iarna, si cand e 12 dolari barilul sa bagi cate ceva in capacitatile de inmagazinare, doar ca la noi politicile astea sunt prociclice in toate domeniile

Gazul va fi mai scump oricum, nu stiu unde citisem ca romgaz de exemplu a gasit alte pungi de gaz sub cele depletate, doar ca acuma trebuie sa mearga cu explorarea si exploatarea la 5000 de metri in loc de 2000, clar costuri mai mari si sa dezvolti zacamantul si sa il exploatezi

Oricum trebuie sa ne pregatim de iarna ca pe vremea lui cioasca, cu plapumi si pulovere groase, si ceva solutie cand vor fi pene de curent macar pentru cateva ore sa ai cat de cat lumina 

paulmare

Starea SistemuluiConsumul si producţia in RomaniaUltima actualizare:16-10-2021 ora 17:37:35
Consum:  MW7068
Producţie:  MW5841
-cărbune:  MW1111
-hidrocarburi:  MW1353
-hidro:  MW1096
-nuclear:  MW784
-eolian:  MW1397
-fotovoltaic:  MW27
-biomasă:  MW74
Sold:  MW1227

vai de fundul nostru, 7gw nu ii putem acoperi din surse proprii, in conditiile in care sufla vantul chiar bine, ce o sa facem daca o sa fie o iarna geroasa 
hidro are vreo 6500mw instalati, in perioadele ploioase si cand dunarea are debit mare producea 3000 lejer, 2160+500 sunt portile de fier doar (jumatate a noastra doar, deci Dunarea ar fi la 1300 mw full power, acuma toata hidro e 1000)   

carutasul

înseamnă că au dat drumul la grupul nuclear oprit. Oricum suntem destul de praf, să sperăm că nu s-au găurit cazanele termo pentru când om avea nevoie ...

paulmare

^ e 700 un grup la cernavoda, la ora asta arata asa transelecrica
29.15% Eolian - 1856 MW
21.45% Hidrocarburi - 1366 MW
17.68% Cărbune - 1126 MW
15.85% Nuclear - 1009 MW
14.72% Hidro - 937 MW
1.15% Biomasa - 73 MW
0.00% Foto - 0 MW

Normal ca nu mai e soare, nuclearul e 1009, inseamna ca grupul 2 revine incet incet

la carbune, am mai spus cred, grupurile alea Ratteau-Schneider si generatoarele licenta alstom care au fost state-of-the-art in Europa in 1965-1970, fabricate la noi in anii 80 adica acuma 40 de ani si un pic, cu toate reviziile si intretinerea, otelul de la boilere si turbine din anii 80 care de 40 de ani a stat la abur de 530 de grade sau cat o fi temperatura de lucru - la un moment dat toate microfisurile si problemele se rezolva bagandu-l in creuzet la retopit
Anii 80 pentru cine si-i aminteste, nu au fost niste ani foarte buni pentru metalurgie,
si eu imi doresc pana dau coltul si ajung la locul cu verdeata, cand voi avea timp, sa reconditionez o Dacia 1100 din 1969 care e intr-un sopron uitata de lume de 35 de ani si ma asteapta, daca imi iese "proiectul" in afara de a o scoate la cate o plimbare duminica - m-as putea baza daca as avea nevoie de transport zilnic pe ea ? eu zic ca nu
dar normal ca pentru daily use ai una recenta de frecat pe drum in trafic, sutica as freca-o doar cu laveta in fiecare zi si de scos doar sa ma dau rotund cu ea

asa si cu grupurile CNLO Ratteau-Schneider, si boilerele de la CNLO
de la o vreme ori e hobby ori e la topit, starea lichida vindeca toate ranile metalului, normal ca trebuie reciclat orice e de metal, nu doar cutiile de bere
dar pe grupuri din 1980 nu te poti baza in 2021

carutasul

păi eu știu asta, că am prins anii '80, dar văd că în general importăm când nu bate vântul, dar probabil că vor fi momente ( zile, poate o săptămână) când n-o să avem de unde importa, și atunci o să conteze dacă putem să mai tragem de vreun cazan din ăsta... dacă nu, mai stăm și în beznă, ce e nasol e că nu se mai găsește "gaz" ( petrol lampant) la prăvălie, că lampa o mai am :)

paulmare

Starea SistemuluiConsumul si producţia in RomaniaUltima actualizare:16-10-2021 ora 21:41:27
Consum:  MW7071
Producţie:  MW6127
-cărbune:  MW1073
-hidrocarburi:  MW1345
-hidro:  MW730
-nuclear:  MW1014
-eolian:  MW1895
-fotovoltaic:  MW0
-biomasă:  MW71
Sold:  MW944

merge foarte bine eolianul, si consumul e doar 7gw, si tot importam !
vai de fundul nostru o sa fie, chair trebuie lampa de gaz

gruiarew

Nu pricep, de ce e așa puțin pe Hidro?
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

paulmare

Eu sper că își umplu lacurile, sa intre în iarna cu ele pline,
Este ceva Hg cu privire la Apele romane, câtă apă trebuie să aibă în lacuri, le-a dat Veorica voie pe vremea ei să tragă mai mult, oricum trebuie să aibă apă până în primăvară când normal s-ar topi zăpezile, mais ou sont les neiges d'antan (deși multe lacuri folosite de hidroelectrica sunt la munte unde încă e zăpadă și nu prea ploua din noiembrie până în martie )

paulmare

Consum:  MW6202
Producţie:  MW5863
-cărbune:  MW1106
-hidrocarburi:  MW1302
-hidro:  MW907
-nuclear:  MW1402
-eolian:  MW883
-fotovoltaic:  MW194
-biomasă:  MW69
Sold:  MW372

Nucleara e full steam si la un consum instantaneu asa mic 6.2GW importam
carbune 1106 - cred ca e blocul 4 de la Paroseni cel facut cu Toshiba/Alstom care e la 150 MW nominal, si 3 din alea multe ale CNLO de 330MW - incredibil de putin din cata capacitate instalata este "in scripte"