Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

carutasul

dacă tot ne-a stricat zilele libere ploaia, măcar curent să facă :)
Mă tot uit prin sondaj la harta SEN, culmea e că e un reactor oprit la Cernavodă, dar pentru că a tot fost vânt și ploaie, s-a compensat, ba chiar am exportat, spre deosebire de perioada când era reactorul pornit, dar nu era ploaie :)  Ocazional zilele trecute pe hidro ajunsese și la 4000 de MW, adică mai mult de jumătate...

TVlad

Hehehe, deci nu sint singurul care se uita aproape zilnic pe graficul de la Transelectrica.
Nu mai stiu unde citisem ca in mod bizar, pentru Romania hidroenergia nu se considera regenerabila. In felul asta ne-am fi atins deja cota hotarita la nivel european. Nu a fost o greseala a ziaristilor pentru ca in mai multe articole ulterioare am citit lucruri de tip "astazi productia eoliana, foto si din biomasa a reprezentat x % din productia energetica a tarii, aducindu-ne mai aproape de cota x% convenita cu UE". Nici un cuvintel despre energia hidro in articolele respective. Nu va pot da acum linkuri, sint articole mai vechi si atunci nu frecventam acest forum. Mi-au ramas in memorie numai din cauza uimirii produse de aceasta omisiune.

istvan78

#257
^^ E o confuzie generala legata de aceste tinte si de termenul de "energie regenerabila". Nu e o tinta, sunt mai multe, cel putin urmatorele:

- exista o tinta pt. proportia de energie regenerabila in totalul energiei utilizate in tara - NU doar electrica. Se contorizeaza fiecare tona de carbune (neregenerabil), fiecare m3 de lemn de foc (regenerabil), fiecare m3 de gaz natural, fiecare tona de benzina sau motorina (neregenerabile), fiacare MWh de electricitate din hidrocentrale sau eoliene (regenerabile), sau din reactoare nucleare (neregenerabile), etc... in toate domeniile casnice, edilitare sau industriale.
- exista o tinta pt. emisiile de CO2. Asta se raporteaza la emisiile de CO2 ale fiecarei tari in 1990. Aici noi avem un avantaj, datorita prabusirii industriilor energofage din anii '90. Tinta asta se gestioneaza cu "Certificatele de emisii de CO2" Aici conteaza daca se emite CO2 fosil (carbuni, petrol, gaz natural) sau nu (hidro, eolian, solar, biomasa, nuclear) - de fapt se contorizeaza CAT CO2 se emite din fiecare sursa, pentru ca se contorizeaza anumite emisii si la sursele verzi, datorita activitatilor de constructie si intretinere a echipamentelor...
- exista o tinta pt. integrarea surselor regenrabile in sistemul electric. Aici, intr-adevar se refera la investitii NOI, deci se exclud hidrocentralele mari construite cu decenii in urma, care se considera amortizate de mult. Aceste investitii sunt cele ce primesc sprijin financiar prin schema "Certificatelor verzi"

Cum vezi, multa lume vorbeste despre "regenrabile", "energie verde", "emisii de carbon", fara sa inteleaga ca:

a) "energie" nu e doar "energie electrica"
b) "energie regenerabila" nu e acelasi lucru cu "fara emisii de carbon" sau ,si mai vag, "verde" - energia nucleara e "low-carbon" dar nu e regenerabila
c) "certificate de emisii de carbon" nu sunt acelasi lucru cu "certificatele verzi" Primele le castigi daca iti reduci emisiile de CO2, ultimele le castigi daca investesti in capacitati NOI de energie electrica din surse regenerabile.

Am adancit ceata destul?  :D

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

pasadia

In caz că nu ați aflat astăzi a fost o pană majoră de curent care a afactat judetul Brașov, Covasna și nordul jud. Prahova. A durat 19 minute, nu e clara cauza (sau cel puțin eu nu am citit vreo informare clară).

rota

^ "Marți, 29 iunie 2021, la ora 14.34, pe fondul fenomenelor meteorologice de vreme severă, a avut loc un defect în Rețeaua Electrică de Transport din zona Brașov, care a afectat alimentarea cu energie electrică din zona județelor Brașov, Covasna și nordul județului Prahova. Incidentul a fost remediat în jurul orei 14.53, toți consumatorii fiind ulterior realimentați. Cauzele tehnice ale producerii incidentului sunt în analiză la nivelul specialiștilor din CNTEE Transelectrica SA.
Menționăm că în zona traversării montane a LEA 400 kV Gutinaș – Brașov este în vigoare un cod roșu de vreme severă, fiind emise mai multe avertizări prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Departamentul Comunicare și Relații Publice"  sursa

pasadia

Să precizăm totuși că în Brașov și împrejurimi NU a fost nici un fenomen meteo extrem. Soare, 30 grade și atât..nu furtuni, nu caniculă, nimic special. 

Personal nu cred că vremea e principalul factor aici ci mai degrabă capacitatea sistemului, nivelul sau de întreținere.

carutasul

cred că "vremea extremă" se referă la faptul că am băgat toți AC-ul în priză :)  Era un titlu zilele trecute în HN cu "cel mai mare consum în zi de vară" ...

pasadia

Crede-mă, nu sunt in BV atât de multe AC-uri precum in București. Și în plus cred că strict AC-urile nu ar trebui sa ducă la o întrerupere decât pe zone mai reduse. Aici avem o pană pe mai mult de 5% din suprafața tarii (și mi se pare ciudat de ignorata situația în mass-media).

perfidus

Legat de linia de 400KV Portile de Fier - Anina - Resita, stie cineva de ce s-au oprit lucrarile in zona Anina? Am trecut a doua oara in vreo doi ani pe sub linie la Anina (zona pesterii
si lacului Buhui) stalpii sunt pusi dar cu conductorii stau la fel  - opriti in acelasi punct.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

voicul

Consumul tot o sa creasca zilele astea. Vedeam daca cedeaza ceva.



Consumul de electricitate al României a atins un nou record din cauza caniculei

Consumul de energie electrică al Românei a ajuns miercuri, la orele prânzului, la valori record pentru perioada de vară, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional în timp real.

Astfel, la ora 13:17, consumul instantaneu ajunsese la 8.801 MW, mai mult faţă de precedentul record de 8.687 MW, înregistrat pe 15 iulie.

La ora respectivă, producţia de energie a ţării era de 7.500 de MW, diferenţa fiind acoperită de importuri, relatează Agerpres.

Hidrocentralele au fost principala sursă de producţie, cu 2.439 MW, urmate de centralele pe cărbune - 1.606 MW, nuclear - 1.332 MW, hidrocarburi - 1.275 MW, fotovoltaic - 685 MW, eoliene - 106 MW, biomasă - 58 MW.



https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/consumul-de-electricitate-al-romaniei-a-atins-un-nou-record-din-cauza-caniculei-1614165

TibiV

Interesante date. Mai ales pentru fanii eolienelor și fotovoltaicelor...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

hvm

^
Slabut tare. E nevoie de o multime de moristi pentru a produce mai mult si e nevoie de ele in munti sau dobrogea. Si trebuie sustinute cu baterii fiindcă in timpul zilelor in care nu prea bate vantul sa poate f facuta compensate.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

carutasul

Da, acum o lună mai bine când au fost ploi și centrala nucleară in revizie eolianul a suplinit destul de bine ( și fiind ploi au fost și pe hidro producții maxime), dar acum... nada. Colac peste pupăză, iar avem o defecțiune la una din nucleare... 
Eu zic că de fapt ar merge mult mai bine fotovoltaicele, potențialul este mult mai mare și sunt mult mai predictibile, cum consumul maxim tinde să fie în zilele cu caniculă s-ar cam suproapune peste producția lor maximă. Mă gândesc la "plaiurile căruțești" de pildă, unde plouă rar, pământul nu e așa bun pentru agricultură ( doar pentru pepeni, dar cred că rămâne destul și pentru asta :) ) . Nu știu exact cum e cu ciclurile de funcționare la hidrocentrale, dar mă gândesc că se pot cumva sincroniza cu fotovoltaicele ( să acumuleze ziua și să producă seara și dimineața de exemplu). Vântul e total nepredictibil, e drept că și când bate... produce, dar fotovoltaicele sunt destul de stabile și mai ales predictibile, știm cu o zi înainte când plouă, ai timp să pornești gazele la nevoie...

nicolaem

grea zi azi pt SEN.
Eolianul merge 1% din capacitate. Ca si cand nu ar fi
Nuclear la jumate
Inca nu au pornit AC-urile fiind dimineata, dar tot importam energie de la toti vecinii.