Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gruiarew

Mulțumesc frumos Cristi N.  Eu luam Schneider până am vazut Siemens-urile. De atunci iau doar Siemens. Mi-a plăcut faptul că în magazin și pe site-ul magazinului e afișat codul intern. Iei codul pui pe google primul link e pagina producătorului cu toate datele de care ai și n-ai nevoie. Și în plus scrie "Country of origin: Romania". Parcă aș da ăia 7 - 10 lei în plus la un diferențial să știu că rămân o parte mare parte aci și nu se duc la gălbejiți 😀

Că tot vorbim de protecții cică și sculele celor de la Digitop ar fi ok. Pentru protecția la supratensiune. În Sibiu cel puțin după ultimele evenimente s-au epuizat.

Subway, eu te sfătuiesc să nu te încrezi 100% în ele. Eu de exemplu am circuit separat pentru sudură, dar când mă apuc de topit electrozi opresc restul casei. Niciodată nu merg doi consumatori mari (moara + cuptor sau boiler). Nu știi cum îs calibrate dacă sunt calibrate. Cum marea majoritate nu avem cum să le verificăm mai bine mai paranoia decât cu casa în flăcări.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

Dagda

#241
Ce ziceti depasim 2.000 MWh importati?



Stie cineva de ce nu a fost repornit inca cel de-al doilea reactor?
ziceau cei de la nuclearelectrica ca o sa fie oprit doar o noapte, dar deja au trecut cateva zile...

rota

^  Reactorul 1 al centralei de Cernavodă a fost oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă urmând să reintre în funcțiune pe 28 ianuarie, ora 06:00.

Also:

România a exportat energie electrică, în dimineața de luni, în pofida  opririi controlate a reactorului 1 al centralei de la Cernavodă, deficitul creat pe partea de energie nucleară fiind compensat de parcurile eoliene, care au atins și un maxim de 2.703 MW.

Luni, la ora 06:27, producția de energie eoliană a atins maximul zilei (2.703 MW), 40% din energia produsă în România (6.881 MW) fiind produsă de morile de vânt.
La ora 08:24, chiar dacă nivelul consumului s-a majorat la 8.165 MW, exporturile continuau, cu un nivel puțin mai ridicat (286 MW).
sursa

nicolaem

#243
eu zic sa fiti mai atent la sursele de informare.
nu de alta dar poate prindeti un ziaris mai "verde" si da stirea in functie de cum bate vantul.

Astazi de dimineata am depasit 2000MW import.
vantul nu bate deloc, produce abia 10% din capacitate instalata.

solarul e mai rau, aproape 0 desi e ora 10:30 deci ne aflam in cele 4h din zi cand ar trebui sa vedem un pic de lumina.

sorinelbulceag

Noi concluzii legate de cauzele incidentului care a lăsat nord-vestul României fără curent / Evenimentul s-a produs în Croația

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a publicat noi informații legate de incidentul din 8 ianuarie, care a lăsat fără curent electric mai multe țări europene, iar în România județele din nord-vest. Atunci, zona sincronă din Europa continentală a fost separată în două din cauza întreruperilor de pe rețeaua de transport produse într-un timp foarte scurt. Potrivit noilor concluzii, evenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația, prin protecție la supracurent, la ora 15.04, ora României.

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24562785-noi-concluzii-legate-cauzele-incidentului-care-lasat-nord-vestul-romaniei-fara-curent-evenimentul-produs-croatia.htm


perfidus

O concluzie de cateva randuri imi permit sa trag dupa ce am rasfoit documentul:  Protectiile au fost foarte bune iar coordonarea (bine pusa la punct prin protocoale) intre TSO (operatorii de transport si de sistem) de pe teritoriul Europei aproape impecabila. Mai avem profesionisti in retea.
Cauza principala a fost folosirea la limita a capacitatii europene de transport pe axa Sud Est - Nord Vest: aproape 7GW se duceau pe total inspre nordul si vestul consumator de la producatorii din sud est iar prin statia aceea de 400KV din Croatia treceau aproape 1,4GW. Greseala a fost ca s-a mers la limita cu curentul, sperand ca o sa tina.
Ca sa aveti un termen de comparatie, in RO puterea instant produsa la ora respectiva era de pana in 9GW din care 800MW plecau la export.
Nu a fost vreo hackereala cum mai sugera cineva, datorita amplorii evenimentelor.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

electron

În urma documentului îmi permit sa speculez ca au fost și greșeli ale TSO Croația.  Repartiția elementelor pe bare pe stația din Croatia unde a declanșat Cupla mi se pare dubioasa: 2 linii de injecție pe aceeași bara și doua linii de evacuare putere pe cealaltă bara. NU a fost modificata configurația nici după ce au fost observate circulații f mari de putere pe cupla transversala care a declanșat în cele din urma. (dacă au observat circulația). Dacă ar fi fost câte o LEA injecție și una evacuare pe fiecare bara atunci nu ar mai fi fost circulații asa mari pe cupla transversala,  declanșare și  evenimentul.

hvm

Tinand cont de situatie eu consider ca modul in care s-a resolvat situatia intr-un timp asa de scurt da dovada ca totusi in sistemul energetic interconectarea la nivel european este realizata foarte bine si structurat iar procedurile de urmat sunt foarte bine stabilite, altfel nu reuseau sa o rezolve asa repede.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

TibiV

Operatorul de transport și sistem și operatorii de distribuție a energiei electrice au obligația de a investi în anul 2021, cel puțin 1.684 milioane lei

ANRE a aprobat pentru operatorul de transport și sistem și operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari, pentru anul 2021, investiții totale de cel puțin 1.684 milioane lei. Lucrările de investiții au ca scop îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă a serviciului, a siguranței în funcționare, reducerea costurilor de operare şi mentenanţă, întărirea rețelelor pentru creșterea capacităţii de racordare la rețea a utilizatorilor, creșterea eficienței energetice și realizarea sistemelor de măsurare inteligentă.

Situația investițiilor planificate a se realiza din surse proprii, aferente planurilor asumate de operatori pentru anul 2021, este redată în tabelul de mai jos:

OPERATOR RETEA/ Investiții din surse proprii   Prognoză an 2021
                                                                      (mil. lei)

CN TRANSELECTRICA           330
E-Distribuție Muntenia          215
E-Distribuție Banat               127
E-Distribuție Dobrogea          105
DELGAZ GRID                      150
Distribuție Energie Oltenia     207
Distribuție Energie România - zona Muntenia Nord    176
Distribuție Energie România - zona Transilvania Nord 187
Distribuție Energie România - zona Transilvania Sud  187

Suplimentar față de planul anual de investiții aprobat pentru fiecare operator de distribuţie, operatorii au obligația  de a  finanța  realizarea instalaţiilor de racordare a clienţilor casnici precum și a clienților finali noncasnici a căror instalație de racordare este mai mică de 2500 metri.

https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/comunicat-24-03-2021-operatorul-de-transport-si-sistem-si-operatorii-de-distributie-a-energiei-electrice-au-obligatia-de-a-investi-in-anul-2021-cel-putin-1-684-milioane-lei
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

stangabriel

https://www.constructiv.ro/2021/04/cum-arata-santierul-noii-linii-electrice-aeriene-400kv-cernavoda-stalpu/
O singura poza si textul de mai jos  >:(
Pe șantierul liniei Noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu se lucrează simultan la construirea fundațiilor, asamblarea stâlpilor și la montarea conductorului, în șapte puncte de lucru cu aproximativ 300 de muncitori zilnic, iar peste 90% din materialele folosite sunt de fabricație românească. Investiția este implementată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA.

,,Dezvoltarea infrastructurii energetice a țării este una dintre prioritățile Guvernului, iar astfel de investiții contribuie fundamental la reintrarea în viteză a economiei românești, după impactul pandemiei. Mă bucur să constat că investițiile în dezvoltarea rețelei electrice de transport angrenează mecanisme economice și sociale, de la locurile de muncă create, materialele de fabricație românească utilizate, până la crearea condițiilor favorabile noilor investitori prin întărirea sistemului energetic și creșterea capacității de integrare a producției de energie din surse regenerabile", a declarat Tiberiu Horațiu Gorun, Secretarul General al Guvernului, cu prilejul vizitei pe șantierul LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu.

,,Investițiile derulate de Transelectrica au o importanță deosebită, reprezentând fundamentul dezvoltării economiei României. Faptul că se construiește o linie electrică aeriană de înaltă tensiune într-un ritm atât de alert și folosind resurse financiare nerambursabile din fonduri europene este un semnal pozitiv. Avem convingerea că prin astfel de proiecte, rețeaua electrică de transport a României se va dezvolta în următorii ani și ne vom putea alinia cu succes dezideratelor europene, mai ales în ceea ce privește Pactul Verde European (Green Deal)", a declarat Mircea Abrudean, Secretarul General Adjunct al Guvernului.

Obiectivul de infrastructură Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility (CEF). Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

RaduC

Transelectrica: În sud-est nu mai este loc de ,,verzi", în nord-est capacitatea este deja ocupată. Compania nu a terminat însă de 18 ani o investiţie care ar fi ajutat regenerabilele

Dezvoltarea celui de-al doilea val de regenerabile are în faţă o piedică majoră şi anume incapacitatea sistemului energetic naţional de a integra noi investiţii ♦ Avizele se dau, dar racordarea propriu-zisă depinde de proiecte costisitoare de întărire a reţelei, spune Transelectrica, firma responsabilă pentru gestionarea infrastructurii de transport a energiei din România.

https://www.zf.ro/companii/transelectrica-in-sud-est-nu-mai-este-loc-de-verzi-in-nord-est-20068765


Mda, necesitatea intaririi retelei este expusa aici ca si cum s-a ivit brusc si fara a putea fi anticipata.
Noi aici pe forum tot discutam de multi ani despre aceasta nevoie, nevoia de a dezvolta rezilienta retelei in contexutl conectarii de noi surse regenerabile dar si in contextul licitatiilor de capacitate, care au facut din carbune si, mai nou gaz, surse ne-economice de energie...

Dar, daca ANRE (sau cine o fi responsabili cu reglementarea sistemului energetic din Romania) nu se trezeste si nu aplica niste politici care sa motiveze investitorii privati sa investeasca in capacitati de asigurare a inertiei retelei (roti volante, bancuri de baterii, stocare termica, conversie in hidrogen, etc.), reteaua va continua sa refuze conectarea de noi capacitati regenerabile iar Romania (adica tot noi, prin pretul facturii) va trebui sa plateasca multi bani in plus pe curent... Asta din simplul motiv ca Transelectrica nu are capacitatea de a face aceste investitii atat de necesare.

alecu26

Erau proiecte perfecte pt PNRR. Sau nu?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Dagda

ieri am batut noi recorduri la exportul de energie electrica:



exportam in toate directiile  :lol:


voicul

România îşi asigură peste 86% din consumul naţional de energie electrică din surse regenerabile, miercuri în jurul prânzului, şi exportă aproximativ 1.500 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica şi analizate de AGERPRES.

Astfel, la ora 11:35, energia hidro producea 3.513 MW, urmată de cea eoliană - 2.195 MW. Alte surse regenerabile erau panourile fotovoltaice - 487 MW şi biomasa - 87 MW.

Sursele convenţionale asigurau 1.055 MW (cărbune), 699 MW (nuclear) şi 663 MW (hidrocarburi).

Consumul ţării, la ora menţionată, era de 7.222 MW, producţia - de 8.681 MW, iar diferenţa de 1.459 MW era exportată.

De asemenea, miercuri, România este şi cea mai ieftină piaţă spot de energie din regiune, cu o medie de 64,71 euro pe MWh, potrivit operatorului bursier OPCOM.

Spre comparaţie, în ţările cu care România este cuplată, Ungaria, Cehia şi Slovacia, energia costă 65,72 euro pe MWh.


https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/06/02/romania-isi-asigura-miercuri-peste-86-din-consumul-de-electricitate-din-surse-regenerabile--723941?fbclid=IwAR011IPTiEOvxDBnW9WHXuJ5uJCg9FKbGxLDmgtoR3uhBRQq9hHxsVOpUYs