Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


irirat

Articol pe Hotnews, referitor la incidentul de săptămâna trecută, titlu suna cam pompos, de fapt nu au descoperit root-causes ci explică comportamentul rețelei la nivel european. Ciudata și periculoasă desincronizare frecventei fata de standardul de 50Hz, nu-mi explic cum ar putea influența consumatorii finali viteza de rotație a turbinelor și implicit frecventa rețelei.

https://m.hotnews.ro/stire/24543457

Va recomand sa citiți și articolul original, la care referire cel de pe Hotnews, e ceva mai explicit:

https://www.entsoe.eu/news/2021/01/15/system-separation-in-the-continental-europe-synchronous-area-on-8-january-2021-update/?fbclid=IwAR2PFloGjRM7gIVc3nq7z_GLjKnjD3-wBK5hNJ8MN-CqHAaqlltW0YBsve4


LE: se poate șterge, am postat in același timp cu colegul subway

carutasul

turbinele incetinesc când nu mai pot asigura consumul. Dar e neclar de ce separarea ar fi provocat intreruperea la noi dacă aveam supraproducție...

gruiarew

Nu știu că nu mă pricep. Dar dacă sare dintr-o dată în sus consumul, nu se deconectează de la distribuitor? Eu de exemplu orice aș face nu pot "trage" mai mult de 32A. Cel puțit atât e siguranța din firidă dacă e calibrată corect. Nu cred că faptul că au pornit spaniolii încălzirea ne-a dat pe noi peste cap, ar fi prea de tot.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

Cristi N

Putina info legat de sigurantele electrice. De cele mai multe ori siguranta nu sare instant la valoarea scrisa pe ea, la cele automate ai curba de declansare iar la cele fuzibile clasa din care fac parte.

Cel mai probabil tu ai un C32, asta va declansa instant la un curent intre 5x32A=160A si 10x32A=320A. Daca ai avea B32 ar declansa instant intre 3x32A=96A si 5x32=160A. La nemti in rezidential se foloseste curba B, iar C-ul se foloseste doar in industrie unde sunt motoare care au curenti mari de pornire. Din pacate la noi uzual se gaseste doar curba C.

De exemplu daca tu tragi 40-45A probabil siguranta o sa sara abia peste vreo jumatate de ora. Asta in conditiile in care nu ai contor inteligent care poate masura curentul precis si ar putea decupla la o valoare fixa.

La cele fuzibile e o situatie asemanatoare dar e si mai greu de fabricat o "lita" care sa se arda la o valoare fixa. Exista in electronica sigurante fuzibile rapide care declanseaza aproape de curentul nominal dar astea sunt pentru curenti mici.

Daca vrei sa inveti electrica pentru rezidential iti recomand canalul de youtube: proiectediversediy.

gruiarew

#230
Știu de omul ăla dar are un stil pe care eu nu-l pot urmări. E prea alarmist și datele prezentate nu sunt 100% obiective.

Curba de declanșare de care zici se referă din ce știu eu la curentul de scurtcircuit, pentru declanșare instantanee, sub 100ms.

Aparatul de sudură ce-l am are maxim 160A, eu sudez la ~90. Ăla e curent de scurtcircuit practic că de aceea se topește electrodul. Voltajul cred că scade sub 12. E undeva la 24V în gol.

Nu-mi spune te rog că pot "suge" de la ENEL 320A pe siguranța aia de 32. Ar fi fost casa torță de mult.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

TibiV

#231
Stai un pic...
Fizica de liceu:
P=U*I
Puterea este produsul tensiune*intensitate.

Aparatul tau de sudura este de fapt un transformator care iti scade tensiunea (cum ai spus) la 12...24 Volti.

Deci "la priza" ai 220 V*30 A= 6600 VA ("output maxim")

"La electrod" ai alta tensiune - ai spus ca "aparatul de sudura" are maximum 160A
24V*160A=3840 VA

Invers, ca sa ai 3840 VA in 24V  trebuie sa "sugi" din reteaua de 220V urmatoarea intensitate:
3840 VA/220V=17,45 A

Adica aparatul tau de sudura "suge" undeva la 17,5 amperi "din retea" (la "putere maxima", adica daca ai suda la 160A).

Legile fizicii spun ca intensitatea este cea care face un conductor ("cablu" sau "lita din siguranta fuzibila") sa se "incinga" si sa se topeasca (este vorba despre Legea lui Ohm). Incalzirea conductorilor este un efect nedorit (cu exceptia radiatoarelor electrice), si se evita pe cat se poate. Pentru ca "incalzirea" cablurilor este de fapt un "consum" de energie nedorit (cu exceptia radiatoarelor electrice, unde fix asta este scopul - cand termoficarea "clasica" nu mai face fata...).

Si asta este motivul pentru care liniile de transport a energiei electrice sunt la "inalta tensiune" (110 kV, 220 kV, 400 kV, 700 kV)
Cu cat tensiunea este mai mare, cu atat poti scade amperajul (intensitatea) pentru a transporta aceeasi cantitate de putere, iar scaderea amperajului scade "generarea de caldura", caldura care este apoi disipata (inutil) in mediu/atmosfera....

Nu am fost "fan" electricitate in scoala, dar chestiile astea elementare le mai tin minte...  ;)

LE
A se observa ca in multe "aplicatii profesionale" exista aparate de masura fix in "VA". NU Volti, NU Amperi, nu Watti - ci Volt-Amperi. Practic masoara puterea debitata, in conditii de tensiune si intensitate variabile...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

carutasul

Problemele în SEN se pun altfel. Tu consumi 10A, vecinul 10A, celălalt 10A, în total 30. Nu sare nici o siguranță, că nu depășești consumul. Dar centrala mea nu produce decât 27A ( mă rog, e mai bine să calculezi în kW, ca să fie în termeni de putere). Deci trebuie să deconectez niște utilizatori, chiar dacă nici unul nu depășește consumul... Mai departe nu știu cum funcționează, că nu am studiat, ele sunt toate interconectate, dar nu funcționează chiar ca un tot unitar,  e cumva mai complicat, trebuie să corelez deconectarea consumatorilor cu capacitățile de producție și mai ales de transport, că degeaba produc în Franța, de pildă, dacă nu am destulă capacitate de transport ca să consume polonezul ( special am dat exemple care să nu aibă conotații locale). Și atunci presupun că există niscai algoritmi, de aia mă și tem ca nu cumva algoritmul ăla să fi fost prost, din moment ce deconectezi rețeaua națională dar ea e pe export parcă nu ar trebui să rămână oamenii în beznă... nu știu, poate contează și cum e transportul intern aici, poate aveam capacitate de producție dar nu de transport... După ce s-au defazat rețelele cred că se reconectează producătorii pe rând ca să se sincronizeze generatoarele, de asta a durat relativ mult. În timpul lui răposatu' ceasurile electronice de la radiouri mereu rămâneau în urmă, că rețeaua nu avea decât rareori 50Hz...

gruiarew

TibiV e vorba de curba de declanșare. Cât trebuie să crească intensitatea peste cea admisă ca să dea siguranța afară. La astea automate ai două componente cea magnetică și cea termică.

Cristi N mi-a recomandat canalul respectiv de youtube. Îl urmăream până a început să prezinte într-un mod foarte alarmist că tot ce se vinde la noi sunt chestii ce sunt interzise în alte părți. La "Germania" se folosește curba B în rezidențial iar diferențialele de tip AC sunt interzise. Parcă nu oferă protecție la scurgeri de curent continuu. Am citit despre ele dar nefiind în domeniu am uitat care sunt diferențele și acum mi-e aiurea să caut (sunt pe mobil).

La noi nu găsești, sau găsești foarte greu siguranțe cu specificațiile astea. Tot ce e automat e curbă C și tot ce e diferențial e AC. Probabil se găsesc și cu specificațiile "de Germania" pe diferite site-uri obscure, eu zic ce se găsește la raft.

Eu la țară mi-am schimbat fuzibilele cu automate Siemens (sunt făcute la noi la Sibiu majoritatea pentru export, doar pentru că era magazinul în drum spre muncă) și instalația cu cablu d-ăla înfășurat în tablă de 4, că-i tras prin pod. Maximul am unde sudez de 16. Restul sunt 10 și 6.

Sculele de sudat sunt o idee mai inteligente, cică. Nu e simplu transformator. Am avut, dar cu ăla nu puteam suda. Cum lipeam electrodul cum sărea siguranța. Și-l lipesc, vai mama lui. Ce am acum are el protecție, taie curentul dacă omor arcul. Sincer nu știu ce-i în el, e plin de electronică (un invertor de la Telwin) dar pare foarte firav. Are un traf cât pumnul cu niște fire în el ca de veioză.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

carutasul

sunt astea noi în comutație, dar de fapt sunt mult mai bune, și cred că sudează în cc

gruiarew

Carurasul, fiecare transformator (am unul lângă casă) are și el protecțiile lui. Dacă eu și vecinul și tot satul tragem câte 10 A fiecare tot nu putem depăși cât ne poate da stația. Eu așa am priceput că e un fel de protecție în cascadă. Și dacă polonezul cere si nu ai rețea, de ce ai face pană în Franța? Bubuie interconectarea și gata. Ori algoritm ori ceva calibrat prost și a pușcat în alt loc decât unde trebuia.

Mai mult nu știu, dau și eu cu presupusul.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

carutasul

Da, dar dacă nu ai producție destulă nu are ce siguranță să sară. Doar a generatorului :)

stangabriel

https://www.g4media.ro/gerul-prognozat-in-urmatoarele-zile-duce-la-amanarea-operatiunii-de-oprire-programata-a-reactorului-1-de-la-centrala-nucleara-de-la-cernavoda.html

Oprirea programată a reactorului 1 de la Centrala nucleară de la Cernavodă a fost amânată din cauza necesarului ridicat de energie electrică în perioada următoare, cu temperaturi scăzute, anunță compania cu capital de stat Nuclearelectrica SA.

Interesante informatiile despre sigurante. Multumesc.

Cristi N

Într-adevăr Stefan e cam taliban dar are dreptate 80%. De la noi poti sa il mai urmaresti pe Adrian Chelaru, e mult mai calm.

Siguranta diferentiala masoara diferenta intre curentul de pe faza si cel de pe nul. Cele mai multe decupleaza la 30mA, la un curent mai mare exista riscul sa o pătești. Ideea e ca majoritatea aparatelor au un curent diferential de 1-2mA si daca pui toată casa pe un diferential de 30mA e posibil sa sara fara sa fie un defect propriu zis. La englezi ei impart circuitele in 2 fiecare grup cu cate un diferential.

Sunt 2 tipuri de diferentiale: unele care decupleaza doar la curentul diferential - RCD sau RCCB si categoria cealalta care in afara de curentul diferential decupleaza si la  cel de pe faza ca o siguranta normala - RCBO.

Mai exista o impartire la diferentiale: AC, A, F si B. Cele AC reactioneaza doar la curent alternativ, cele tip A si la curent pulsatoriu, F si la continuu, iar la B si la frecvente ridicate. Noi avem, mai nou, o gramada de surse in comutatie care injecteaza in retea curent pulsatoriu si e riscul ca un diferential tip AC sa ramana cuplat chiar daca se trece de cei 30mA.

Daca banii nu sunt o problema poti sa folosesti cate un RCBO pentru fiecare circuit chiar si de 10mA. Ai avea maximum de protectie si de selectivitate. Eu ma gandesc sa imi iau de la ETI, nu sunt wow dar par ok si ca pret si calitativ.


O sa imi iau o mare bataie de la Ionut pentru offtopicul asta.  :crutches:

subway

#239
N-as crede ca te va pedepsi pentru ca ne sfatuiesti cum sa facem sa nu o mierlim!
:)
La tara mi-am tras astfel de protectii pe fiecare circuit, la apartament mi-ar trebui un tablou suplimentar...