Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Cristi N

O sa incerc sa dau o explicatie barbara. In caz de consum mai mare decat productia intai vei vedea o scadere de tensiune si daca stiuatia e groasa va incepe sa scada frecventa. Tensiunea scade pentru ca se va pierde mai multa tensiune de-a lungul liniilor de transport si in bobinele transformatoarelor. Frecventa scade cand generatoarele se invart mai incet pentru ca sursa care le antreneaza nu e suficient de puternica. Sursa poate fi orice: cazanul cu abur, apa din baraj, etc.

Deconectarea e normala pentru ca fiecare operator incearca sa mentina sistemul sau in picioare. In prima faza va incerca sa creasca productia dar daca nu are de unde si nici ce consumatori mari sa mai opreasca atunci urmatorul pas va fi deconectarea pentru a evita un colaps al retelei propri.

In 2003 in SUA au avut un blackout de toata frumusetea: https://en.wikipedia.org/wiki/Northeast_blackout_of_2003 si totul a pornit de la un bug software.

subway

#211
Explicatia simplista am invatat-o toti in scoala:
P=UI, la aceeasi putere generata daca creste consumul, creste intensitatea si inevitabil scade tensiunea.
Intrerupatoarele rapide tocmai asta fac, in situatia unei cresteri abrupte a intensitatii decupleaza consumatorul. La fel si la nivel de retea de distributie.
Acelasi lucru se intampla si in tabloul electric de acasa cand se ard sau sar sigurantele.

carutasul

Pe Contributors e un articol ( tot de opinie din păcate, adică fără informații tehnice) în care e dat și un link la presa austriacă de unde ar rezulta că de la noi pornește problema. Din păcate nu știu nemțește dar din avion pare că nici acolo nu sunt informații prea concrete.
https://www.contributors.ro/a-patra-intrebare-cand-intram-in-blackout/
În continuare mie mi se pare că e o coincidență cam mare între punerea în funcțiun a "noului  interconector" și blackout :)

sorinelbulceag

AM citit eu articolul austriecilor.

Din ce vad eu, ora la care s-a intamplat asta nu coincide cu scaderea de pe Hidro de la noi.
Tipul care a postat "HerbertSaurugg" pe Twitter, arata clar ca la ora 14 s-a dus frecventa in cap. Imi vine greu sa cred ca a fost de la noi. Caderea la noi a fost la ora 16:00.

Ceva nu e ok oricum!




Dagda

hm, daca la ora 14 s-a produs scaderea de frecventa, asta coincide cu o crestere a productiei cu 200MWh la hidroelectrica, tot in acel moment romania devenise exportatoare de energie.
Dar dupa, la 15, cand s-a si luat curentul, energia hidro isi scazuse productia cu vreo 400 MWh (s-o fi terminat apa din unele bazine)


Ft buna explicatia lui @Cristi N, pare sa corespunda cu ce s-a intamplat.

@sorinelbulceag fluctuatile probabil au aparut pt ca sistemul energetic era la limita, tot atunci la 14 s-a incercat compensarea pe hidro, dar se pare ca nici asta nu a tinut pentru ca usor usor incepuse sa scada productia si abia dupa s-a luat curentul.

Am cam gresit cand am zis ca energia hidro produsa de la noi a cauzat problema, ei doar au incercat sa stabilizeze sistemul, cat s-a putut, inca o ora... totusi mi se pare interesant ca nu s-au mai pornit alte unitati de productie intr-o ora, nici la noi si nici in alte parti.

ciprebbe

Dupa ce s-a luat curentul , la revenire tensiunea a stat minute bune in jurul valorii de 160V.
Electronicele cu surse in comutatie au functionat, la fel si iluminatul insa daca aveai nevoie de putere nici o sansa.
Pe masura ce timpul trecea tensiunea urca incet spre valorile normale.
A fost o experienta interesanta sa urmaresc panoul de sigurante aproape o ora pana totul s-a stabilizat.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

yetiman

^^ Atentie la fusul orar.  :D
Ora 14 la austrieci corespunde cu ora 15 la noi   :)
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

Dagda

^ buna observatie, sunt curios cand vom avea o explicatie oficiala.

dr4qul4

Sa aiba vreo legatura cu zapada din Spania? Banuiesc ca nu au termoficare si centrale pe gaz pe acolo, asa ca au pornit AC-urile pe cald pentru incalzire.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

dragos76


sorinelbulceag

#220
Aveti dreptate... :) 15 la noi e 14 la austrieci.

Intre timp:

"Pană de curent în București: Zona de nord-est a rămas aproape jumătate de oră fără electricitate"
Un incident produs marți la ora 11.14, în stația Fundeni a Transelectrica, a lăsat zona de nord-est a Bucureștiului fără curent electric. Toți consumatorii au fost alimentați la ora 11.40. Echipele Transelectrica fac verificări pentru a identifica motivele care au dus la producerea incidentului. Nu este pentru prima oară când sunt probleme cu stația Fundeni.

hotnews

Cristi N

E a 3-a sau a 4-a pana de curent de la statia Fundeni din ultimii 2 ani. La un moment dat am inteles ca modernizarea facuta in perioada 2005-2007 nu a fost facuta chiar ok dar e posibil sa fie doar un zvon.

Balto

Vesti nu prea bune, in weekend Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă va fi oprită în mod controlat ca urmare a unei defecțiuni deci capacitate de productie SEN -700MW in cea mai geroasa perioada inregistrata in aceasta iarna, conform prognozelor. Daca si vantul isi va reduce intensitatea, ne vom baza pe importuri la limita capacitatii.

economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

AlexOP

Si eu am prins live evenimentul si a fost primul moment cand mi-am zis ce bine ca am instalat un releu de monitorizare tensiune in tabloul din apartament, si-a facut treaba cu brio. Am depistat cand am incercat sa-l resetez ca era o problema de subtensiune, cand il lasam sa monitorizeze supratensiunea era totul ok si cand mutam pe tot campul supra si subtensiune oprea curentul. Avand in vedere starea sistemului energetic national recomand cu caldura asa ceva tuturor prin apartamente/case mai ales in zonele cu probleme si intreruperi mai dese, cu 300 de lei salvezi multe echipamente electrice si multa bataie de cap.

Avand in vedere ca informatiile primite de la autoritati si presa sunt putine nu ramane decat sa asteptam investigatia la nivel european pentru cauzele acestui incident.

dumbravaandrei

Quote from: TVlad on January 08, 2021, 06:16:50 PM
Sa fi fost de fapt de la noi, o defectiune pe hidro?


Toate hidrocentralele si toate cet-urile au mecanisme automate de inchidere a mijloacelor de generare, toate interconectate in SEN. Ceea ce observi in acel grafic, este raspunsul la caderea de tensiune.
Bineinteles ca timpul de dezactivarea a echipamentelor de generare este diferit (hidro are raspuns destul de bun - o vana se poate inchide in maxim cateva zeci de minute, la un CET poate dura si o ora pana poti reduce aburul tehnologic la un nivel in care sa poti inchide turbinele).


Chiar sunt curios daca cei care efectueaza investigatia or sa iasa cu un raport detaliat sau cu o declaratie seaca.