Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

catalin_i


Mi ae pare la fel consumul... și tot importam...

florin74

http://transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

E o usoara scadere, raportata la aceeasi zi de acum o saptamana, si de acum 2 saptamani, Cam 5-6%.

alecu26

Italienii...saracii nici nu vreau sa intreb cum e. Au cred de dat current la toate tarile din jur.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

stangabriel

http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

Vantul sa bata, ca cererea a scazut in perioada asta.

Noaptea trecuta energia eoliana a ajuns la aprox 45 % din consum, dar cu export de aprox 15 % din total.



stangabriel

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-23839710-productia-energie-criza-coronavirus.htm

Producătorii de energie electrică, petrol și gaze naturale și-au redus mult producția începând cu luna martie, de când au început să fie aplicate măsuri de distanțare socială, pe fondul unei scăderi bruște a consumului. Încă nu au apărut cifre oficiale legate de aceste scăderi, însă Institutul Național de Statistică le-a făcut publice pe cele din primele două luni ale anului. Încă de atunci au început să fie observate scăderi în anumite zone, motivele neavând legătură cu criza din sănătate.

TVlad

Se vede si pe graficul transelectrica. Toate ca toate dar de importat tot importam. Nu inteleg cum de am ajuns in situatia asta desi pina prin 2015 eram in mod constant exportatori.

istvan78

E clar ca producatorul care refuza sa produca e CEO. De mai multe zile productia din carbune (asta inseamna CEO si CEH impreuna, dar banui ca CEH nu mai produce nimic) e sub 500MW, asta inseamna 2 gupuri in functiune, nici  alea la capacitate, in toata tara!

De ce, nu va pot spune sigur, dar am o banuiala: totul s-ar putea trage de la piata reglementata. In piata reglementata pretul de vanzare pt. fiecare producator este aprobat de ANRE. Ca sa obtina acolo un pret cat mai mare, CEO umfla standardeul de cost in productie (pe baza asta li se aproba pretul reglementat). Odata aprobat standardul de cost (si asta devine informatie publica), CEO nu mai poate oferta mult mai ieftin in piata libera, pentru ca ar fi reclamati la Consiliul Concurentei ca fac dumping.
Si astfel in perioade cu consum redus, sau productie mare in regenerabile, sau preturi mici la import, nu mai pot vinde nimic in piata libera.
In plus, furnizorii si traderii importa mult mai usor pentru ca si piata de interconectare regionala s-a dezvoltat mult.
De fapt, cred ca capacitatea de transport transfrontalier e factorul limitator in unele zile, importul pare sa se limiteze la 1400-1500MW. In timp ce CEO continua s-o arda cu doua grupuri in functiune....


TVlad

Am remarcat si eu ca diferentele fata de anii pre 2015 sint date de productia pe baza de carbune. Atunci toate celelalte componente (hidro, eolian, nuclear, etc) aveam cam aceeasi pondere in productia nationala ca in prezent.
E posibil sa fie si  povestea cu certificatele verzi de vina? Presupun ca asta e una din cauzele costurilor mai mari cu productia de carbune. Din cit am inteles eu, ideea cu ele a fost exact asta, sa scumpeasca artificial sursele considerate mai poluante pentru a le elimina intr-un final de pe piata.

Dagda

Interesant ar fi sa vedem la ce costuri este importata energia electrica... oricum CEO ar trebui restructurat pt ca asa cum este nu e rentabil.
Daca adunam pierderile CEO pe 7-8 ani mai construim un reactor nuclear la Cernavoda (1.1 mlrd de lei pierderi in 2018)

istvan78

Preturile de schimb le puteti vedea pe opcom.ro
Aici vedeti preturile pe maine. Observati ca pretul oferit in Romania e mai mare decat in pietele din vecini (HU, CZ, SK), adica e disponibila din import energie mai ieftina decat pe piata interna, deci se va face import.

Producatorii din carbune sunt impovarati cu costul certificatelor de CO2 (altele decat "certificatele verzi" - alea sprijina regenerabilele). Asta e la fel pt toti in UE. La noi exista situatia ca avem in vecini state non-UE cu producatori mari de electricitate din carbuni (UKR, si in masura mai mica SRB). Nu stiu cum sunt taxate importurile din aceste tari. Din UKR se fac importuri mari, siatematic.

Dagda

https://www.economica.net/preturi-la-un-minim-istoric-pentru-energia-electrica-vanduta-de-ce-hunedoara_182822.html

QuoteÎn contextul actual, CEH a fost nevoit să vândă energie electrică şi la un preţ mai mic de 10 ori faţă de cel de producţie, tendinţa de scădere accelerată manifestându-se în ultima lună de zile, a declarat marţi, pentru Agerpres, administratorul special al CEH, Cristian Roşu. Acesta a menţionat că luni, 13 aprilie, preţul unui MWh a fost de 52 de lei, iar în urmă cu o săptămână s-a înregistrat un minim istoric de 32 de lei/MWh.

La asa preturi nici nuclear electrica nu e rentabila  ???

perfidus

Mda, si in timpul asta distribuitorii au marit tarifele si cu 50% fata de preturile din ianuarie 2019. Pe tot parcursul anului trecut parca au avut loc vreo doua cresteri, si din ianuarie o a treia.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

voicul

Cred ca pe aici erau
E o linie noua care a aparut in ultimele 2 luni, fara cabluri inca montate.









Powered by API/PUM imgur uploader

perfidus

#179
Cred ca e singura lucrare prin zona aceea, insa nu stiu exact traseul:

Linie Electrică Aeriană dublu circuit 400 kV Cernavodă – Stâlpu

Quote📌🗓️ Astăzi a fost forată prima fundație aferentă unui stâlp din viitoarea Linie Electrică Aeriană dublu circuit 400 kV Cernavodă – Stâlpu (VIDEO).

💡Obiectivul de investiții ,,Linia Electrică Aeriană (LEA) dublu circuit 400 kV Cernavodă – Stâlpu și racord în stația Gura Ialomiței" este primul proiect de interes comun derulat de Transelectrica, pentru care a fost obținută o finanţare europeană de 27 de milioane de euro, prin intermediul mecanismului CEF.
Linia internă dintre Cernavodă și Stâlpu va ajuta la consolidarea secțiunii transversale între coasta de vest a Mării Negre (estul României) și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei.

Edit: a scris si colegul @rota ceva mai sus.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat