Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

silviu321

Cred  ca  e  gresit  interpretata  situatia  din  piata.  Problema  Nu e  lipsa  surselor  de  productie,  ci  faptul  ca  costurile  de  productie  sunt  mari  si  astfel  suntem  necompetitivi. Pietele  fiind  cuplate  e si  normal  sa  cumparam  de unde  e mai  ieftin. DACA  am  avea  mai  multe  linii  de interconexiune  probabil  ca  am importa  si  mai  mult.

RaduC

Intră Iernut CCGT in producție și se mai scade din deficit. Doar că nu am auzit sa fie alte centrale pe gaz în planificare, măcar... Iar capacitatea de la Iernut cred că e cam micuță...

Io

430 MW la Iernut. 860 MW la Brazi.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

catalin_i

Brazi e deja în producție. Mai este vreo termocentrala pe gaz planificata, in afară de cea de la Iernut?

tom_sawyer

Se pare ca ar vrea sa o transforme pe cea de la Mintia, de pe carbune pe gaz.

Io

^ Cam asa zice lumea prin tirg, Mintia convertita pe gaz. Asa o fi, daca e s-o luam pe-a dreapta Mintia a ratat cu brio retehnologizarea de care avea obligatoriu nevoie. Asa incit oarece talking heads isi zic in barbi: bai, daca tot o retehnologizam ca-i musai si cum mai nou carbunele e "cih" hai s-o trecem, bai, pe gaz, ce pixu' ma-sii!
Parca vad ca discutam in exact aceiasi termeni peste 3 ani fara sa se mute vreo teava.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

alecu26

De inca o centrala nucleara in Ardeal? nimic? Era un pic de agitatie acu cativa ani...vreo 7...8. Erau chiar stabilite doua locatii finale posibile.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

istvan78

#127
Modernizarea centralei de la Mintia pe huila (cum era) nu are sens, ca nu mai avem resurse viabile de huila in tara (plus ca e cah ;) ). Dezafectarea totala ar adanci si mai mult deficitul de energie electrica din Transilvania, deci retehnologizarea pe gaz pare complet logica. BRUA trece pe la Hateg, relativ aproape, deci si alimentarea se poate asigura.

Io

#128
^ Rezerve de carbuni mai avem doar ca nu prea mai merita sa le scoatem de-acolo, e prea scump si calitatea e mediocra. Nu e cazul de intrat in detalii. De importat carbune  ieftin si foarte bun (mult mai bun si mult mai ieftin! Pentru corectitudine, ceva importuri facem si noi, nesemnificative fata de alte state EU) vad ca nu vorbeste nici dracu ca e "cih" si ne-eco. (Nu zau? O centrala electrica ultramoderna pe carbune azi nu are emisii daunatoare mai mari decit cele ale respiratiei umane!). Si nu-mi dati cu Rusia ca exista si carbunii indonezieni si cei australieni si cei sud-africani, foarte buni si ieftini, cu tot cu transportul pina la Constanta. In paranteza fie spus, costa transportul dublu - cale ferata performanta, deh - de la Constanta la Mintia decit cel pina la Constanta. Si daca continua cineva pe tema asta il rog sa se uite cine e cel mai mare importator de carbuni rusesti in EU si o sa dea peste, ghici, ati ghicit, pura fatarnicie Eco Jawohl, Germania si Olanda. Bravos, sintem buni, Frau Merkel. La mine-n carte, madam, asta se numeste ipocrizie.
La noi in materie oricum se cam amorseaza o bomba sociala: ce faci cu toti oamenii aia? Avem "experienta" anilor 1997-98 si vedem ca in urma a ramas pustiu, deserturi industriale si orase/municipii  fantoma. (Ca veni vorba, judetul Hunedoara are cel mai mare numar de municipii din Romania. 7! Da, SAPTE!)

Povestea cu centrala nucleara in Ardeal e strict atit, o poveste, hai sa ne jucam cu carioci pe harta, mai intrebam un geolog, mai un "strateg politic pe care nu-l baga in seama decit telespectatorii" ca trebuie sa manince si el ceva, de-astia. Poarta si numele de "strategii guvernamentale". Ihi  >:(

LE - ca tot face Klaus drumul pina la Washington, as vrea sa vad investitori americani la Mintia, ca o fac pe gaz (ideea mi se pare foarte buna) ori o tin pe carbune. Cert e ca trebuie facut ceva repejor cu ea si cineva trebuie sa ia taurul de coarne! Transilvania are o nevoie crescuta de energie stabila si cererea nu poate decit sa creasca.

LLE - tot pentru corectitudine: cei mai mari importatori europeni de carbune sint, tadaaam, Malta si Cipru! In ordinea asta.  :lol: 
Asta insa tine de comert, de un circuit al actelor comerciale nu de locul unde sint descarcati si folositi carbunii aia, da?
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

tom_sawyer

Contractul pentru construcţia centralei în cogenerare de la Midia ar putea fi semnat până la sfârşitul anului

Proiectul centralei noi pe gaze în cogenerare de la Midia avansează, potrivit oficialilor grupului KazMunayGas International (KMGI – Rompetrol), care au avansat și câteva termene de implementare a proiectului.

"Sperăm ca pînă la finele anului vom semna contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction-n.red.) cu contractorul ales . Am terminat studiul de fezabilitate, activele existente au fost evaluate, a fost formată echipa, azi lucrăm cu candidații potențiali care ar putea deveni contractori", a declarat Meraliev Saduokhas chief operational officer al KMGI, la ceremonia aniversării a 40 de ani de rafinare la Petromidia.

El a mai spus că termenul limită pentru ofertele finale pentru construcție este 1 octombrie.
Centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va fi dezvoltată prin intermediul Fondului de Investiții Româno-Kazah, un vehicul creat recent ca urmare a Memorandumului referitor la stingerea datoriilor istorice ale grupului Rompetrol.


economica.net

frunzaverde

Cum dracu sa n-aiba o centrala pe carbune emisii? Cele mai "curate" centrale pe carbune emit undeva la 750 kg CO2 pe MWh generat. Mediana e undeva la 850 km - 1 tona CO2 pe MWh ora. Adica, centrala de la Mintia, operand la 50% din capacitate, emite dioxid de carbon pe ora cam cat respiratia unui om in un mileniu jumate (apropo de comparatie)...

Carbunele este cel mai poluant mod de a produce curent electric - emisiile sunt uriase. Gazul e undeva la jumatate ca poluare (<500 kg CO2), hidroenergia la 3.5% (~30 kg CO2eq, mai putin in zone temperate), nuclearul si vantul la sub 1% (<10 kg CO2eq) din poluarea produsa de carbune. Si exista resurse suficiente energetice (putem converti intreg sistemul energetic intr-unul nepoluant in toata lumea) pentru a asigura de mii de ori nevoia omenirii fara carbunele poluant.

Si da, Germania - este un dezastru - un dezastru la nivel vest european cand vine vorba de productia de curent electric - cu esecul numit Energiewende, cauzat si de politicieni "verzi" nerealisti. Incearca (cu chiu cu vai) sa repare dezastrul - incet incet le iese, si efectele se vad greu, dar costurile sunt uriase pentru ca s-au legat ca prostii si de maini si de picioare... Dar parca dezastrele nu sunt bune de modele... De ce sa luam Germania (sau Polonia - alt dezastru mai mare) ca model si nu Elvetia sau Franta?
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Io

#131
^
Jumate din raspuns e mai degraba de Parcare:
Procentual si la puteri comparabile comparatia mea, cam abrupta e drept, tine  :D
Un consum energetic mediu al unui organism uman este pe la 2000+ calorii/zi (femei+barbati, 50+100 kg, repaus sau activitate putina). Asta inseamna 0.0023 kwh. Cu o productie (intre altele) de cam 1 kil de codoi/zi (putem multiplica x3 sau chiar x5 cind facem sport) dar s-o lasam asa. Mutatis mutandis la un 2.3 MWh de energie consumata un organism uman emite 1 tona de codoi.
Care, inca o data, nu este un gaz poluant! Poluantii sint altii, oxizii de sulf, de azot, mercur, particule in suspensie, aici sint pericolele. Escrocheria cu codoiu' trebuie sa inceteze.

De Franta nu ne putem apropia (70+ % nuclear), nu cred ca poate cineva. Nu discutam aici motivele pentru care Franta a ajuns la o asemenea capacitate, cred ca le cunosti mai bine decit mine. Desi daca Macroul de stinga continua cu timpeniile eventual la brat cu Madam Ursula parca vad ca vor incepe iar sa arda masini prin Paris ...
La noi o dublare pe nuclear (fara PPP-uri si alte timpenii scumpe - bani sint azi in lume citi n-au existat vreodata, totul e sa stii sa-i folosesti), macar un +50% la hidro si cam tot asa la generare pe gaz cred ca ar fi calea de urmat. "Curatate" sau convertite cele pe carbune si stam bine. In ce ma priveste, cu actualele tehnologii centralele wind&solar reprezinta poluare economica - astept cu nerabdare sa fiu contrazis - si vizuala - aici e mult mai greu sa ma contrazica cineva.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

dr4qul4

de unde +50% la hidro? In conditiile actuale de mediu, nu se va mai face nici un lac de acumulare mare.  Poate doar cu o noua hidrocentrala pe Dunare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

RaduC

Daca e sa luam Franta ca model, ne trebuie celelalte 3 reactorare de la CNE Cernavoda operationale maine. Or marirea capacitatii nuclear-electrice mai are de asteptat.
Cred ca solutiile pe termen aproape scurt pe care le avem la indemana sunt gazul si hidro. Cu retehnologizari si/sau mentenanta corespunzatoare plus finalizarea Tarnita-Lapustesti se poate ajunge acolo.
Regenerabilele nu sunt chiar atat de verzi daca este luata in calcul etapa de fabricatie si implementare plus ca trebuie asigurata inertia sistemului cu cat ai mai mult vant si soare ce varsa in retea. Asta cu inertia e o discutie pe care nu vad sa o aiba nimeni deocamdata.
Plus ca nu vad ce e atat gresit in a cumpara curent mai ieftin din afara... (Masura in care se vede asta la consumatorul final e alta discutie)
Tre sa ne scoatem capul din fund si sa construim generare competitiva, nu sa ne lamentam ca se fac praf capacitatile noastre necompetitive.

alecu26

#134
Ar trebuii pus accentul pe finalizarea investitiilor hidro incepute si aflate in diferite stadii de finalizare. Acolo raul pentru mediu e deja facut...mai ales daca vorbim de stadii de 50...60%. Chiar trecusem recent pe la Mihaileni si arata foarte ciudat acele viaducte cocotate pe dealuri care leaga nimic de nimic. Macar ar putea finaliza DN 74 pe portiunea aia...ca impusti doi iepuri dintr-o lovitura...si reablitarea de drum, si relocarea necesara oricum cand va fi gata barajul.

Cred ca sunt o gramada...dar care sunt subfinantate de ani si ani de zile. La cum se misca preturile la certificatele verzi...mai ia Trump una doua decizii ciudate si arunca in aer pretul electricelor care vin de pe carbune.

Energia electrica aia ieftina de afara cum se produce?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).