[CT] Cazino Constanta

Started by Harry, November 13, 2014, 02:40:35 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Clipe pline de emoție la Cazinoul din Constanța! O parte din copiii și nepoții deținuților politici care au lucrat în anii'50 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, au ajuns astăzi în edificiul în care cei dragi lor au trudit din greu.

Cu ochii înlăcrimați, Elena Laura Voicilă - fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deținutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - un apropiat colaborator al lui George Apollon Cristodulo și Aurel Șeitan, membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța, au pășit în locul în care părinții și bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată. Amintirile au fost prea dureroase pentru cei 100 de deținuți politici siliți să lucreze la renovarea Cazinoului.

Elena Laura Voicilă, fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, ne-a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanța și va încerca să găsească toate mesajele pe care el și colegii lui le-au zidit în pereții clădirii:
,,Părinții mi-au spus așa: faceți tot posibilul, cât timp trăiți, să ajungeți acolo și să recuperați documentele.Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am știut că deținuții politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanța nu se cunoaște acest aspect."

În continuare, după mai bine de 70 de ani, zeci de mesaje așteaptă încă să fie descoperite.
Apollon Cristodulo:
,,Găsirea acestui petic de sac are o importanță colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanța, dar și pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entități: Primăria municipiului Constanța, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc."

Alături de arhitectul Radu Cornescu, urmașii deținuților politici au petrecut câteva momente și în compania primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău:

,,Am toată deschiderea pentru o colaborare instituțională care să funcționeze dincolo de liderii de moment, iar fiecare dintre cele trei părți să contribuie la scrierea acestui nou capitol la Constanța, într-un loc al începuturilor.

Dincolo de dramele personale, de dramele de familie ale celor care au lucrat acolo, este un capitol neștiut despre Cazinoul nostru și care, în mod evident, mi-aș dori să fie valorificat, expus. Nu putem vindeca rănile trecutului dacă le trecem sub tăcere. Trebuie să vorbim despre poveștile de viață ale acestor oameni. Cred că trebuie să tratăm cu respectul cuvenit, într-un loc emblematic, aceste pagini de istorie.

Vă mulțumesc pentru cadoul de spațiu și timp pe care mi l-ați oferit astăzi."








Harry

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor '50.

După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie.

➡️Având în vedere scopul și obiectivele IICCMER, instituția se va implica în realizarea unei investigații profesioniste în acest sens, care va presupune:

🔶Reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor '50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;

🔶Implicarea în realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii '50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.

🔶Pentru eficiența proiectului, ne propunem să ne alăturăm unui acord între instituția noastră, Primăria Constanța și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România. În legătură cu acest subiect, astăzi, 25.05.2020, Președintele executiv al IICCMER, doamna Alexandra Toader, a avut o întrevedere cu domnul Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța în anii '50.

Harry

In subsol se va amenaja un muzeu al Cazinoului. Impresionant e faptul ca grinzile puse de Saligny rezista impecabil si azi. Trebuie precizat pentru cine nu stie ca promenada, Cazinoul, restaurantul lui (astazi acvariul), fosta Vraja Marii au fost facute pe teren recuperat din mare, promenada fiind parte a primului plan pentru o sosea de coasta, de partea inginereasca fiind responsabil Saligny.


TibiV

"Reporter" este Diana Sobaru?...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Da, Diana e in cadrul departamentului de PR de la primarie

Harry


Harry

Update reabilitare Cazino Constanta
Foto prin amabilitatea domnului arhitect Radu Cornescu














Harry


TibiV

O mai fi valabila oferta?!... O:-)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

:))) Interesant e ca e vorba de salile de la parter ale hotelului Regina (Intim) unde erau jocuri de noroc operate de societatea care detinea si Cazinoul.

Harry


kitsune



Sursa: Primăria Constanța
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

Grinzi similare au fost folosite de duo-ul Petre Antonescu-Saligny la Silozurile din Constanta, de Saligny la podul care-i poarta numele etc. Sistemul / tipul ge grinzi a fost "studiat" de cei doi cu ocazia unei vizite la NY, dupa care l-au implementat si la noi. Long story short, genul asta de grinzi se foloseau in USA la construit zgarie nori.


Harry


kitsune

(GPS)



(GPS)



(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

Două nelămuriri am:

1. Cum funcționează ventilatorul?
2. Cine le-a dat voie să instaleze AC pe fațadă în halul ăla?
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence