News:

.

Main Menu

Reciclare

Started by reed, August 25, 2022, 07:46:28 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a stabilit un nou record de ambalaje returnate în aprilie, iar pentru luna mai se așteaptă un total de 200 de milioane de ambalaje aduse la aparatele de colectare. Ce spune ministrul Mediului despre cei care vor să ,,păcălească" aparatele din magazine? Câte ambalaje au fost puse pe piață? Când se va atinge maximul?

Românii au returnat în cinci luni și jumătate peste 350 de milioane de ambalaje SGR, iar șefa RetuRO spune că rezultatul este unul excelent. Se așteaptă o creștere puternică a numărului de ambalaje returnate pe timpul verii, iar pe șosele circulă 500 de camioane care colectează ambalajele, de trei ori mai multe decât la începutul lui aprilie. Numărul de camioane trebuie să crească, fiindcă sunt returnate tot mai multe ambalaje și se strâng foarte mulți saci la comercianți.

Gemma Webb de la RetuRO promite că vor fi în circulație la vară 1.000 de camioane care să ducă ambalajele la centrele de sortare și numărare. Până la finalul verii ar trebui să fie deschise trei centre în plus: Bacău, Ploiești și jud Dolj. După aceste deschideri, numărul total de centre va fi de șapte.

S-a scris în ultimele săptămâni despre cei care printează coduri de bare pe ambalaje ce nu au logo-ul SGR, pentru a păcăli automatele să le accepte și să dea garanța de 50 de bani pentru ambalaje ce nu ar trebui să aibă garanție.

,,Frauda în sistemele de garanție-returnare nu este o noutate, sistemele au fost fraudate și în Germania și în Croația și tocmai din acest motiv, o perioadă scurtă de tranziție poate să aibă ca efect diminuarea acestei fraude. Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piață, cei care vor să fraudeze sistemul nu o să mai aibă pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că fenomenul nu a luat amploare și nici nu are cum să ia amploare, fiindcă sistemul are și el o protecție la fraudă. Aparatele au senzori care detectează forma ambalajului, greutatea, elemente de identificare și cod de bare", spune ministrul Mircea Fechet.

Declarațiile au fost făcute la deschiderea celui de-al patrulea centru regional de sortare și numărare a ambalajelor SGR, la Otopeni, cel mai mare deschis până acum de RetuRO. La acest centru capacitatea de numărare este de 800 milioane de ambalaje pe an și la nivel național capacitatea, la cele patru centre, a ajuns la 2,6 miliarde de ambalaje pe an.

hotnews.ro

Telvanni

Quote from: panzer on May 11, 2024, 01:59:38 AMKaufland are intr-adevar si colectarea de haine second hand dar nu la toate magazinele. In Bucuresti eu l-am identificat doar pe cel de pe Bucurestii Noi. Foarte util, copii cresc repede si nu ma complic cu OLX.

Iti recomand Vinted, e o aplicatie prin care vinzi in general haine second hand. Merge brici si vinzi destul de repede. Eu consider ca e mai util sa ii dai o viata noua unei haine decat s-o arunci fie si la un centru de reciclare de genul celor din Kaufland.

Daca esti din Bucuresti, in curtea Iridex este un container de la o asociatie, hainele ajung in zone defavorizate. intrarea se face de pe Dobrogeanu Gherea.

TVlad

#32
^^

Pe de alta parte, nu e tocmai frauda: ambalajele fraudate care ajung sa fie reciclate sint mai putine decit cele cu sigla ce ajung totusi la groapa de gunoi. Esential e ca intr-un fel sau altul sa fie scoase mizeriile din natura.

Ca sa curatam tara, ar trebui ca macar o vreme sa fie acceptate cumva si vechile ambalaje, pentru 0,5 lei sau un pic mai putin. Avem deja oameni care s-au apucat de aceasta activitate, colindind orasul sau pe coclauri si daca tot cauta, macar sa adune tot.

tom_sawyer

România nu mai importă deloc plastic, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pare o performanță, însă în realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

Țara noastră continuă să importe gunoaie din întreaga lume. Asta pentru că fabricile de reciclare nu primesc suficiente deșeuri din România.

Euronews Romania


tom_sawyer

Guvern: Amenzi de 2.000 – 4.000 de lei pentru spitalele care nu au spaţii pentru predarea medicamentelor expirate

Unităţile sanitare care nu au amenajat spaţii pentru predarea medicamentelor neutilizate sau expirate riscă amenzi de până la 4.000 de lei, transmite Agerpres.

O hotărâre în acest sens a fost adoptată în şedinţa de joi a Guvernului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

,,Există deja în funcţie proceduri prin care medicamentele expirate sau neutilizate trebuie predate şi recepţionate obligatoriu de către unităţile sanitare, de către spitalele publice şi private. Ei bine, printr-o hotărâre adoptată astăzi se completează acest cadru normativ şi se constituie şi o contravenţie pentru instituţiile care nu respectă prevederile acestei legislaţii, de 2.000 sau 4.000 lei, dacă spitalele în cauză nu au constituite deja servicii sau spaţii sau ghişee pentru receptarea acestor medicamente neutilizate sau expirate din partea populaţiei", a spus Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

g4media.ro

TVlad

Mai bine ar face sa dea si niste bani in schimbul acelor medicamente expirate. Imi inchipui ca motivul principal pentru care le vor inapoi este recuperarea substantelor active, nu mila ipocrita pentru biata planeta si bietii pestisori. Se asteapta ca omul, dupa ce a platit o gramada pe ele, sa le dea gratis inapoi ca sa i le mai vinda o data. Ha, bravos!