Conexiunile retelei CFR cu liniile cu ecartament larg din Ucraina si R.Moldova

Started by TibiV, June 10, 2022, 01:39:20 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Comisia aprofundează integrarea Ucrainei în piața unică a UE prin intermediul finanțării infrastructurilor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
6 iunie 2023

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, și viceprim-ministrul pentru reconstrucția Ucrainei și ministru al comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au semnat astăzi un acord, la Liov, asociind Ucraina la programul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE).

Acest acord le va permite promotorilor de proiecte din Ucraina să solicite finanțare din partea UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei și în domeniul digital, care vizează îmbunătățirea suplimentară a conectivității acestei țări cu vecinii ei din UE. Acordul va sprijini integrarea Ucrainei în piața unică a UE, promovând totodată creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitatea.

În ceea ce privește transporturile, autoritățile și întreprinderile din Ucraina vor putea solicita finanțare cu ocazia viitoarelor cereri de propuneri din cadrul MIE-Transporturi aferente perioadei de programare actuală (2021 – 2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023. Criteriile de eligibilitate pentru țările terțe se vor aplica astfel cum se descrie în Regulamentul privind transportul transeuropean (TEN-T) – în acest context, se acordă prioritate acțiunilor care consolidează conectivitatea dintre rețeaua centrală a statelor membre și rețeaua din țările terțe.

ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_23_3061


Mă aștept ca și Moldova să primească acces la finanțări prin CEF.

tom_sawyer

^

✋ Aprobat în prima lectură.

📄 62 de deputați au susținut în ședința de astăzi a Parlamentului, Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii – Mecanismul pentru interconectarea Europei, semnat la 9 mai 2023.

Asocierea Republicii Moldova🇲🇩 la Programul UE🇪🇺 va permite accesarea surselor nerambursabile (granturilor) pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor, al energiei și celui digital.

Republica Moldova este prima țară din afara UE care se asociază acestui Mecanism, iar din momentul ratificării Acordului, țara noastră va putea accesa fonduri, alături de țările membre ale UE, pentru dezvoltarea căilor ferate, aeroporturilor, podurilor, drumurilor, rețelelor electrice etc.

facebook.com/midr.gov.md

tom_sawyer

"Am finalizat un studiu pentru o cale ferată cu ecartament european, care să lege Liov, Iași, Chișinău și Odessa. Fluxul de mărfuri va funcționa mult mai bine, iar România, Moldova și Ucraina ar putea să servească mai mult piața europeană și externă", a mai adăugat Adina Vălean.


antena3.ro

frunzaverde

Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dan tm

ăăă, atunci cînd aud în limbajul oficial ,,ecartament european" preluat din Republica Moldova...

oare studiul acesta finalizat propune traseul fostei cai ferate Kaiserlich Koniglich Privilegirte Lemberg-Czernowitz-Jassy-Eisenbahn?

frunzaverde

Ecartament european" este denumirea oficiala la nivel de STI, care e legea in toata Europa, si in Romania. Termenul exact si precis, definit oficial in romaneste, este "ecartament nominal european standard". Vezi pagina 8: https://www.era.europa.eu/system/files/2022-11/Guide%20for%20the%20application%20of%20the%20INF%20TSI%20%28EN%29%20-%20RO.pdf. Dar sa scrii toata polologhia e enervant, asa ca-l poti prescurta la ecartament european. Altfel eu nu stiu sa-i poti zice. Ecartament normal (sau nominal) este intotdeauna raportat la standardul national - daca lucrezi la nivel international, ai nevoie de terminologie precisa.

Linia LCJE exista si azi, portiunii romanesti ii spunem 500 si 606, portiunea ucrainiana este Cernauti - Colomia - Ivano Frankivsk - Kalush - Lviv, si ea in uz. Insa nu e magistrala. Linia magistrala este Odesa - Rozilna - Jmerinca - Lviv cu racorduri inspre Moldova la Cuciurgan - Tiraspol si Jmerinca - Mogilev/Mohiliv - Ocnita - Balti - Ungheni.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dan tm

Scuze, nu stiam chestiile astea.

probabil ar trebui sa se foloseasca toata polologhia daca a fost inventata. Ecartament european adica se subîntelege ecartament normal, standard.
PLM ecartament european... 4 ecartamente. Sa scrie ecartament european standard.

tom_sawyer




https://cinea.ec.europa.eu/system/files/2023-06/Overview%20Selected%20Proposals_FINAL.pdf

Nu mai bine electrificau până la Vadul-Siret, dacă tot ajunge linia de ecartament 1435 mm până acolo?




tom_sawyer

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au publicat un studiu în care recomandă ca o serie de linii cu ecartament european spre Ucraina și Moldova să fie implementate pentru o mai bună integrare în rețeaua feroviară europeană.

Studiul face parte din planul de acțiune ,,Solidarity Lanes" și sugerează că liniile cu ecartament european spre Liov și Chiṣinău ar fi primul pas pentru îmbunătățirea conexiunilor dintre Polonia și Ucraina și dintre România și Moldova.

Ținând cont de costurile probabile, de cererea preconizată și de considerațiile legate de capacitatea liniei, studiul sugerează, ca prim pas, stabilirea unei conexiuni cu ecartament european de cale ferată între Cracovia/Katowice (Polonia) și Lviv (Ucraina), precum și între Iași (România) și Chișinău (Moldova). De asemenea, sunt sugerate și extinderi ulterioare. Studiul evaluează, de asemenea, modul în care noile linii cu ecartament standard din Ucraina și Moldova ar funcționa cu rețeaua din alte părți ale acestor țări, care va continua să utilizeze ecartamentul larg.

clubferoviar.ro


Strategy for the EU integration of the Ukrainian and Moldovan rail systems
11 July 2023
https://transport.ec.europa.eu/system/files/2023-07/Integration_of_the_UAMD_railway_system_into_the_EU_transport_system.pdf

tom_sawyer

Comisia Europeană a anunţat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina şi cu Republica Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută iniţial pentru programe cu Rusia şi Belarus.

Este vorba despre fonduri din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare Internaţională care fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia şi Belarus, dar care acum urmează să fie folosite pentru alte programe Interreg cu Ucraina şi R. Moldova în aceeaşi perioadă, menţionează Comisia Europeană într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Concret, aceste fonduri vor fi folosite pentru finanţarea unor activităţi diverse, cum ar fi aşa-numitele ,,coridoare de solidaritate" prin care UE ajută Ucraina să-şi exporte cerealele prin ţările vecine membre ale blocului comunitar.

hotnews.ro

tom_sawyer

Republica Moldova va cere fonduri prin CEF pentru SF+proiectare pentru linie cu ecartament european Ungheni-Chișinău.

min. 15:05


https://msp.gov.md/?layer=railways

tom_sawyer

Grampet anunță că a finalizat, aproape de granița cu Ucraina, construirea celui mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa

Situat la Dornești (județul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordării produselor agricole marchează un nou capitol în eforturile grupului de companii Grampet de a moderniza și eficientiza infrastructura feroviară din regiune și de a sprijini reconstrucția Ucrainei.

Cu o capacitate maximă proiectată de 3 milioane de tone, complexul este dotat cu o stație de încărcare a vagoanelor (128 m lungime) și una de descărcare (120 m lungime), ce permit încărcarea/descărcarea simultană a opt vagoane. Dotările sunt similare cu cele ale terminalelor din porturile maritime și fluviale, ceea ce face posibil transportul produselor fără pierderi de calitate și la capacitate maximă, respectiv 500 de tone pe oră.

Soluțiile tehnologice moderne și abordările inovatoare fac posibilă furnizarea de indicatori optimi ai consumului de energie electrică per tonă de produs transbordat. Toate procesele tehnologice sunt automatizate și coordonate de echipe dedicate de specialiști. În plus, fiecare linie/bandă transportoare poate lucra pe un traseu separat sau simultan în perechi, ceea ce asigură un flux de transport continuu și rapid pentru cerealele și produsele agricole provenite din Ucraina și destinate exportului prin portul Constanța.

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa va fi inaugurat imedit după finalizarea perioadei de testare.

economica.net

tom_sawyer

Traficul feroviar de mărfuri între România și Republica Moldova pe podul Fălciu-Cantemir ar putea fi reluat în luna mai

Traficul feroviar de mărfuri între România și Republica Moldova pe podul Fălciu - Cantemir, care va face legătura între județul Vaslui și raionul Cantemir, va fi reluat cel mai probabil în luna mai a acestui an, a anunțat, luni, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, care deține și portofoliul de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

El a declarat că autoritățile moldovene vor reface tronsonul de 1,8 kilometri de cale ferată care a fost închis în 1992, ca urmare a alunecărilor de teren.

Declarația a fost făcută la finalul la Chișinău, la finalul Reuniunii ministeriale QUINT Meeting organizată sub egida Direcției Generală Mobilitate și Transporturi - MOVE a Comisiei Europene (UE).

agerpres.ro

TVlad

Si pe partea noastra linia e inchisa, cu multe curbe si probabil tonaj limitat. O repara oare CFR-ul? M-ar mira.
Iar podul? Cred ca si el are nevoie macar de o inspectie.

tom_sawyer

Fostul director al Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a criticat vehement planurile Ministerului Infrastructurii, condus de Vladimir Bolea, privind redeschiderea circulației feroviare pe podul de la Cantemir-Fălciu.

În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, Tofilat a declarat că proiectul nu are fundament solid și nu corespunde necesităților actuale ale transportului feroviar din Republica Moldova, potrivit bani.md.

,,Există viziune și există ceea ce face Guvernul. Eu nu văd o legătură între cele două. Chiar și istoria cu redeschiderea podului Cantemir-Fălciu este, de fapt, o variantă modernă a unui alt proiect ratat, Leova-Bumbăta. Dacă Ministerul va publica un nomenclator al bunurilor ce vor fi transportate și va clarifica costurile și locațiile punctelor vamale, abia atunci voi putea să-mi formez o opinie corectă", a subliniat Tofilat.

,,Cum poate podul de la Fălciu să înlocuiască infrastructura de la Galați, destinată pentru transportul direct pe ecartament larg a minereului de la fier la combinatul siderurgic? Este o problemă majoră, iar Fălciu nu poate face față acestui tip de transport. Proiectul este mult prea departe de realitățile curente ale infrastructurii noastre feroviare", a adăugat el.

Tofilat rămâne rezervat cu privire la succesul acestui proiect, considerând că planurile ministerului nu sunt suficient de clare și că nu au fost prezentate informații esențiale despre implementare. ,,Dacă există planuri concrete, aș vrea să le văd publicate pentru a mă putea exprima punctat asupra acestora", a încheiat Tofilat.

https://clubferoviar.ro/podul-falciu-cantemir-necesitate-strategica-sau-doar-un-proiect-de-bifat/