Infrastructura militara in Romania

Started by Gyn, September 07, 2014, 11:37:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dan tm

Asta nu s-a discutat la infrastructura militara>


Tauțul și Târnova sunt în fierbere. Armata expropriază aproximativ 3000 de hectare pentru extinderea poligonului (Video)
Locuitorii, cu mic cu mare, din satele Nădăș, Dud și Tauț s-au adunat astăzi în fața Primăriei din comuna Tauț pentru a protesta față de intenția Forțelor Armate Române de a extinde poligonul și a-i expropria de mii de hectare de teren. Armata dorește să devină proprietara a încă aproximativ 3000 de hectare de pământ (pășune, intravilan, pădure), pentru a-și extinde astfel poligonul din zona Dud-Tauț. Localnicii spun că aproximativ 1300 de hectare vor fi luate din perimetrul comunei Tauț, iar 1700 de hectare  din cel al comunei Târnova.

Practic, dacă se va realiza asta (și nu credem să i se poată opune cineva Armatei, fiindcă, cel mai probabil, este o decizie luată în CSAT), satul Dud rămâne fără pământ (pădure sau pășune. chiar locuințe și ferme).

La discuțiile care au avut loc în interiorul Primăriei Tauț presa nu a fost lăsată să participe – de către unul dintre reprezentanții Armatei. Însă, ulterior, locuitorii prezenți ne-au declarat (vezi video) că se vor constitui într-o asociație care să se lupte cu decizia Armatei, de fapt a Statului român.

Există însă mari semne de întrebare cu privire la reușita demersului locuitorilor din Dud, Tauț și Nadăș, având în vedere că de câteva luni încoace reprezentanții forțelor armate fac măsurători – asta însemnând că totul este calculat și pus la punct de mai mult timp, fără abateri de la scop, militărește.

Este însă foarte important că – susțin oamenii – unii or să rămână fără case, locașuri și, din ce am înțeles, chiar investiții făcute în zonă, deoarece Armata va lua totul. Inclusiv un drum județean este străbătut de viitorul poligon.

Spuneam în titlu că parcă Tauțul este blestemat.. Păi după ani de zile de judecată cu familia Colțeu, locuitorii comunei au parte acum de un alt ,,război", însă cu profesioniști... Astăzi a avut loc o ședință în urma căreia, așa cum ați putut constata în video, nimeni nu a fost lămurit.

Așa că, aproape sigur, focul încă nu e stins, nici pe departe.
https://specialarad.ro/tautul-armata-extinderea-poligonului/



La sediul Primăriei Tauţ s-au întâlnit, luni, reprezentanţi ai MApN din Arad (U.M. 01249), primarii celor două comune şi zeci de localnici, pentru dezbateri privind proiectul de extindere a poligonului militar, potrivit Agerpres.

'A fost un dialog despre acest proiect pe care vor să-l implementeze, de extindere a poligonului, care acum are 1.216 hectare şi ar urma să ajungă la peste 2.600 de hectare de teren doar în UAT Tauţ. Se mai ia teren şi de la Târnova şi poligonul ar urma să aibă 4.400 de hectare, ceea ce este foarte mult. Suntem două comune afectate, pentru că ar fi expropriaţi localnici, persoane fizice şi juridice, dar şi primăriile, de terenuri agricole, păşuni, fond forestier şi livezi. Oamenii se opun pentru că şi-ar pierde activităţile agricole sau economice pe care le au, dar şi noi ca administraţie ne opunem. Ne-ar afecta perspectivele de dezvoltare economică şi bugetul local, prin necolectarea unor taxe şi impozite. Deocamdată ni s-au oferit puţine informaţii despre acest proiect, dar vom face tot ce putem să nu ne pierdem terenurile', a declarat primarul din Tauţ, Florin Lela.

La rândul său, primarul din Târnova, Emilia Ignişca, spune că va merge la Guvern cu un memoriu pentru a-şi argumenta poziţia.

'Ne opunem categoric acestui proiect pentru că ne afectează suprafaţa fondului forestier, practic composesoratul Dud ar dispărea complet. Comuna noastră ar pierde peste 1.700 de hectare, mai ales pădure. Vom înainte un memoriu Guvernului prin care ne vom prezenta argumentele', a spus primarul din Târnova.

Localnicii care au asistat la discuţiile de la Primărie se tem că vor rămâne fără pământ.

'Chiar şi vecinătatea cu acest poligon implică unele restricţii, nu o să mai putem face anumite activităţi, o să avem program sau alte probleme', a spus un localnic.

'Eu aş pierde 75 de hectare de teren, nu e o suprafaţă mică. Dar şi ceilalţi localnici pierd, mai mult sau mai puţin, nu contează, e proprietatea lor. E vorba de teren arabil, păduri, păşuni, fâneţe, adică existenţa noastră zilnică, noi din asta trăim, avem animale pe aceste terenuri, nu putem să ne mutăm peste noapte în altă parte', a spus o localnică.


https://www.antenasatelor.ro/viata-la-tara/stiri-locale/nemultumiri-in-doua-comune-aradene-fata-de-un-proiect-de-extindere-a-unui-poligon-militar-id32387.html

 

tom_sawyer

^
Se caută pământ pentru extinderea Poligonului de la Smârdan

24 Martie 2023

Înființat în urmă cu 72 de ani, obiectivul, devenit punct strategic pentru antrenamentele și exercițiile trupelor NATO, se vrea a fi mărit. Ministerul Apărării Naționale a inițiat deja o serie de demersuri în comunele învecinate pentru identificarea terenurilor care ar putea fi alipite amplasamentului deja existent. Proprietarii de terenuri din comunele învecinate comunei Smârdan pe teritoriul căreia se află Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă au de ce să fie preocupați, pentru că pământurile lor ar putea deveni, într-un viitor nu foarte îndepărtat, părți componente ale poligonului destinat pregătirii armatei române și ale statelor membre NATO. În contextul războiului din Ucraina, oficialii Ministerului Apărării Naționale au găsit oportună extinderea centrului de pregătire și au inițiat deja proceduri preliminare de identificare a potențialelor zone unde obiectivul ar putea fi extins.

Mai multe primării din zona învecinată au fost deja înștiințate și li s-a cerut sprijinul pentru identificarea terenurilor și punerea la dispoziție a datelor de contact ale proprietarilor. "Am primit o notificare din partea unității militare prin care ni s-a cerut să le punem la dispoziție schițe cadastrale, amplasamente, date de contact, nume și numere de telefon. Am înțeles că s-a cerut și pentru comunele Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, spre Cuca, încolo. S-ar avea în vedere extinderea spre vest", ne-a confirmat Maricel Petrea, primarul comunei Schela, una dintre unitățile administrativ-teritoriale vizate de intențiile celor de la Apărare.

Poligonul de la Smârdan n-a afectat, până acum, prin amplasament, teritoriul comunei Schela, iar o eventuală extindere i-ar putea afecta pe investitorii care au terenuri în zonă și care ar putea intra în colimatorul planurilor Armatei. Planuri care par să fie foarte serioase, după cum reiese din răspunsul pe care MApN ni l-a transmis la solicitarea noastră. "Ca urmare a creșterii nevoilor de instruire a structurilor Armatei României, Ministerul Apărării Naționale ia în calcul posibilitatea extinderii unor poligoane și facilități de instruire. În vederea identificării celor mai bune soluții, conform legislației în vigoare, au fost demarate studii și analize interne, precum și consultări cu primăriile localităților adiacente acestui obiectiv militar, pentru a determina fezabilitatea unor astfel de demersuri", au precizat oficialii de la Apărare, care nu au făcut, deocamdată, nicio mențiune referitor la alte detalii referitoare la suprafața de teren vizată, proceduri sau termene de aplicare.

Poligonul de la Smârdan se află la 15 kilometri de municipiul Galaţi și a fost înfiinţat în 1951. Are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare, aici putându-se asigura cazarea pentru sute de militari. Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, aici s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.

viata-libera.ro

dan tm

Cum naiba nu le ajung 10000 ha?

sa se duca spre fostul combinat de la Galati ca si asa  nu mai e ce a fost.

alexandru_m

Daca vrei sa tragi cu HIMARS si sa folosesti sistemul la macar 25% din ce poate ai nevoie de ceva loc liber...

dan tm

PAi nu povestesc cei care au facut armata ca trageau cu rachete in mare la Capul Midia?

Harry

Daca te uiti pe pagina cu exercitiile ai sa vezi ca si acum se trag cu rachetele tot in mare. Scopul infrastructurii de la capul Midia e de folosirea a rachetelor in respingerea unui atac dinspre mare.

Harry

Leadership from the Romanian Communications and Information Command, Romanian Space Agency, Combined Force Space Component Command and the Alabama Air National Guard stand together for a group photo outside the Pacific Coast Club on Vandenberg Space Force Base, Calif., April 25, 2023. Mr. Flaviu Răducanu, Romanian Space Agency President and General Director, and Maj. Gen. Adrian Brînză, Romanian Communications and Information Command commander, sat down with U.S. Space Force Maj. Gen. Douglas A. Schiess, Combined Force Space Component Command (CFSCC) commander, and U.S. Space Force Chief Master Sgt. Grange S. Coffin, CFSCC senior enlisted leader, for a key leader engagement that focused on Space Domain Awareness, command and control space operations, and benefits of Space Situational Awareness Sharing Agreements. (U.S. Space Force photo by Tech. Sgt. Luke Kitterman)


--------------------------------
Si pt ca tot se vb de rachete, de ieri de la Saber Guardian





AdrianRO

https://www.polskieradio.pl/395/7784/artykul/3100018,polish-pm-vows-to-spend-on-shooting-sports

QuotePoland's prime minister said on Monday that his government would invest heavily in the development of shooting sports to teach the public how to defend the country against a potential attack.

https://budapestbeacon.com/hungary-to-invest-92-million-building-firing-ranges-with-clubhouses/

QuoteHUF 27 billion for firing ranges

The government approved a request from the Ministry of Defense to create 197 firing ranges over the next three years, at a cost of HUF 27 billion, that is, USD 91.6 million, or USD 465,000 per firing range. Twenty-five-, 50- and 100-meter-long ranges would be installed, and shooting clubs created along with clubhouses. There is a real chance, Lázár said, that within three years every major county town will have a 100-meter shooting range.

Diferente... la noi Politia nu stie cum sa ingradeasca mai mult drepturile sportivilor de tir, iar in ceea ce priveste poligoanele face tot posibilul sa inchida si putinele poligoane private care au atasate si cluburi sportive de tir.

De deschis poligoane publice la care sa aiba acces si civilii nici vorba.. Din pacate, spre deosebire de statele care chiar prind avant din estul europei (Polonia, statele baltice, Cehia etc.), Romania isi vede cetatenii nu ca pe niste parteneri intr-un plan national, ci ca pe iobagi.

Harry

Moment istoric. RomArm va participa la summit NATO de la Vilnius

Harry

 Armata Română a semnat contractul pentru primele trei sisteme de drone Watchkeeper X. Acestea vor fi construite pe teritoriul României de către compania israeliană Elbit, în colaborare cu Aerostar Bacău.

via Mircea Geoană

AdrianRO

https://novamodul.com/

S-a lansat noul site al producatorului de arme Nova Modul

Harry

Moment istoric în Statele Unite. Steagul României este onorat la Memorial Amphitheater at Arlington National Cemetery.

Sunt comemorați și cinstiți militarii români atât cei care, ca imigranți au slujit în Armata Statelor Unite, cât și cei care parte a Armatei Române și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni luptând alături de partenerul american.

(U.S. Army photo by Elizabeth Fraser / Arlington National Cemetery / released)


Harry

,,În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat şi operaţional atunci când cele şapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an. Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării", se arată într-un comunicat al Lockheed Martin.

https://www.g4media.ro/un-centru-de-intretinere-reparatii-si-revizie-pentru-elicoptere-black-hawk-ar-urma-sa-fie-deschis-la-bacau-parteneriat-intre-compania-americana-lockheed-martin-si-aerostar-s-a.html?fbclid=IwAR3IWFMJKf1pxh3-OKCaJHOx-YhHnfUIvNxGe3TgIGxVSw9SP-byg-9tpCU

Harry

Cateva detalii despre dronele reaper din Ro

Previously, USAFE forward deployed MQ-9s from the 52nd Expeditionary Operations Group-Detachment 2 at Miroslawiec Air Base, Poland, to the Romanian base. Now the MQ-9 presence is permanent.

Harrigian said the new unit, the 25th Attack Group, is larger than the Poland-based unit, and unlike the 52nd EOG-Det. 2, which flies contractor-owned and contractor-operated MQ-9s, the Romania-based unit flies USAF-owned MQ-9s.

tom_sawyer

Joi, 6 iulie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

[...]

Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.

presidency.ro