Infrastructura militara in Romania

Started by Gyn, September 07, 2014, 11:37:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

irirat

#105
Of, cred ca o dau în off-topic, dar încerc sa fiu scurt, poate se muta discuția la Forțele Armate..
Avion american cu indicativul F21 nu exista, F22 Raptor are ban la export, nu a fost exportat nici măcar celor mai apropiați aliați ai SUA.
Articolul la care faci referire, nu e neapărat de referință, amesteca lucruri adevărate, comunicate pe cai oficiale cu niște concluzii superficiale, care se bat cap în cap, probabil ale autorului.
Ca o parere personala (de amator pasionat de tehnica militara și istorie) cred ca motivul principal pentru care cei de la US Marines renunță la tancuri, este din cauza veșnicelor fricțiuni cu US Army privind rolul infanterie marine și împărțirea responsabilităților pe câmpul de lupta (terestru).
De altfel, asa cum se spune corect în articol, US Army considera tancurile utile și le modernizează.
Iar treaba ca dronele e exagerata, evident dacă nu ai aviație și apărare AA și inamicul deține superioritatea aeriana absoluta, atunci te poate filma și bombarda cum dorește, asta e valabil de la WW1 încoace, nu doar de la ultima paruiala dintre azeri și armeni.

Scuze dacă am divagat prea mult de la topic.

RaduI

#106
Cu siguranta aceasta discutie devine off-topic si daca rezultatul acelui post sunt comentarii de apostrofare ca si cum as fi comis o greseala si sunt pedepsit de zeii forumului, nici nu sunt interesat sa continui oricum aceasta discutie.

Las link-ul acesta fara a mai insista pe comentarii https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-21.html

Cum ai zis ca F-22 Raptor are ban la export, nici cel mai avansat tanc nu va avea liber nici catre cei mai apropiati aliati SUA. Asadar nu o sa ne puna Dumnezeu mana in cap cand cumparam tancuri de la armata SUA, ceea ce deja am accentuat o data.

Treaba cu dronele nu este deloc exagerata. La ce banuiesc ca faci referire tu prin aparare AA si aviatie militara clasica, este depasita de mult timp. Apararea aia AA clasica nu face fata la o tinta de cel putin 10 ori mai mica (atat ca amprenta radar si cat si termica, dimensiunea tintei de atac, etc) si cu costurile inversate (te costa mult mai mult doborarea unei drone decat constructia ei, ceea ce nu e cazul unui avion militar). Aviatia militara clasica este in continuare vulnerabila la apararea AA moderna, are problema unei productii greoaie, antrenament lung, intretinere costisitoare, etc.

Nu vreau sa ma intelegi gresit si sa duci totul in derizoriu printr-o afirmatie ca in opinia mea de maine avem nevoie de 0 tancuri, 0 AA, 0 avioane. Nu am zis asta, ci doar ca razboiul s-a schimbat mult de la WW1 incoace si ca nu poti folosi aceleasi tactici. Daca in 90 aveai imagini cu sutele de tancuri USA care invadau Irak-ul si au avut un avantaj, astazi pana nu ai supremetia aeriana (ca sunt acestea in numar mai mare sau nu drone) nu vei trimite infateria (mecanizata sau nu). Iar in momentul in care ai suprematia aeriana asigurata cu drone nu vei trimite tancul sa distruga o pozitie (dureaza mult mai mult deplasarea si risti pierderi serioase). Tancurile probabil vor fi inlocuite in mare parte cu blindate usoare pentru ca rolul lor nu va mai fi ofensiv, ci mai degraba defensiv in pastrarea pozitiei deja ocupate.

LE: Legat de forta ofensiva a unui tanc. Avantajul tactic al acestuia este puternic diminuat in zone cu bazine hidrografice generoase sau zone deluroase si muntoase. Apararea se realizeaza simplu prin sabotarea proprilor cai de comunicatie (poduri, tuneluri, trecatori, etc). Iti prezint si doua scenarii:
1. Elvetia si partea alpina a Austriei
2. Desertul din Iran si Irak

Pentru 1. poti analiza WW2 si sa intelegi unul din multele motive pentru care Elvetia nu a fost atacata, iar Austria a fost initial cucerita doar partial

irirat

#107
Ma rog, răspunsul meu nu era in nici un caz sa te apostrofez pe tine, dar asa ai înțeles tu.
Referitor la F21 și la link-ul dat de tine, eu ți-am dat informația corecta, respectiv nu exista avion american cu acest indicativ. Informația din linkul furnizat de către tine are următoarele probleme:
-  prezintă o propunere a LM către India ca acestia din urma sa construiască local un avion cu indicativul F21. Sa construiască la timpul viitor, neprecizat inca, pentru ca discuțiile se poarta din 2015 fara sa se semneze nici un contract.
- avionul e de fapt F16 cu conformal fuel tanks, poate de aceea e mai greu de recunoscut.
- daca ar exista, ar fi indian, scrie chiar in titlu link-ului, respectiv " F-21 For India, From India"
Sa zicem ca sunt prost informat, poți sa-mi precizezi cate avioane F21 americane exista (care zboară, nu desene) ?

LE: Mulțumesc, nu doresc sa dezbat sau sa argumentez opinii din domeniul strategia militare pe acest forum, sunt altele de specialitate unde activez,  ma limitez sa-mi susțin veridicitatea afirmațiilor mele care pot fi verificate ușor din surse publice. De ex pentru dotarea FA indiene se poate folosi foarte ușor Wikipedia.

RaduI

Nu am stat sa caut mai mult de atat

Avioane americane poate avea mai multe sensuri: de productie americana, proiectate de o firma americana, in serviciu aviatiei americane, etc.

Poti sa alegi oricare dintre ele sau pe acela care te ajuta cel mai mult sa castigi argumentul. Pe principiu ca daca am facut o greseala in exprimare, de ortografie sau de punctuatie oriunde in text inseamna ca argumentul pe care il prezint este fals.

Sau putem recunoaste ca acel F-21 sau F-22 pot fi inlocuite cu orice model superior F-16, fara a schimba sau influenta cu ceva argumentul pe care l-am adus.

Credeam ca am postat un comentariu, si chiar mai mult intr-o sectiune de discutie putin mai libera a forumului. Data viitoare ma voi documenta mai mult si voi adauga referinte bibliografice pentru a evita astfel de non-sensuri  :)

Nu vreau sa insist, ca si tine de altfel, pe marginea acestui subiect. Ca sa inchei discutia iti urez "La multi ani" si toate cele bune in noul an.




qionescu1

Din 2012 tot fac F21 pentru India, pana una-alta, indienii cumpara Rafale si isi modernizeaza cele 49 de Mirage 2000.

Harry

 Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS care va intra în dotarea Armatei României au sosit sâmbătă, 20 februarie, în Portul Constanța.

Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice ,,Maior Gheorghe Șonțu" din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. De altfel, în cadrul batalionului se va desfășura, în perioada următoare, testarea de acceptanță și recepție a tehnicii militare.

Transportarea elementelor sistemului se va realiza cu mijloace terestre contractate și coordonate de structuri specializate ale Statelor Unite ale Americii și MApN.

* * *

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea ,,Capabilității de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare ,,Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare" - HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Sistemul HIMARS și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare.








voicul

SUA investesc peste 150 de milioane de dolari în modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Lucrările încep în această lună

SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România. Primele lucrări vor demara în perioada mai-august, informează US Air Force. După lucrările de modernizare, noua pistă a bazei va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj precum C-5 Galaxy sau C-17, operate de aviația americană.

,,Aceste proiecte vor permite stabilirea unei prezențe de durată a Air Force în România. Câmpia Turzii este o locație strategică-cheie ce necesită infrastructură modernă, care să asigure o mai bună mobilitate a misiunile aeriene, să găzduiască diverse bunuri și facilități ale forțelor aeriene și de unde să se poată oferi un răspuns rapid la orice fel de amenințări de securitate din regiune", se arată în comunicatul forțelor aeriene ale SUA.

Banii pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), un program lansat de SUA în iunie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Forțele aeriene ale SUA intenționează să cheltuiască astfel 130 de milioane de dolari în acest an pentru ,,optimizarea misiunilor" de la baza aeriană din România.

,,Patru proiecte de construcție vor fi demarate în perioada mai-august 2021", a declarat Darren Walls, responsabil de programul de proiectare și construcție în cadrul lucrărilor de modernizare a bazei.

Depozite ,,pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene"
Forțele Aeriene ale SUA vor investi aproape 30 de milioane de dolari în modernizarea pistei, care să permită aterizarea și decolarea de avioane de transport C-5 Galaxy și C-17 Globemaster, spații de parcare pentru avioanele de luptă sau drum de acces către un nou depozit de muniții.

În plus, 32 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru construirea unui nou depozit de combustibil și alte 68 de milioane vor fi acordați pentru depozite ,,pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene".

Alte două proiecte - care includ un hangar pentru avioane și modernizări pentru zona cargo - sunt în faza de proiectare.

De asemenea, US Air Force a mai acordat contracte în valoare de 14,3 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare a infrastructurii care au inclus sisteme noi de iluminat, sisteme electrice sau extinderea capacității de stocare a combustibilului.

Alte noi proiecte de modernizare la Câmpia Turzii, care totalizează 8,6 milioane de dolari urmează a fi demarate la finalul lui 2021. Proiectele includ, construirea unui nou depozit de muniții (1,7 milioane de dolari, cu  ocapacitate crescută de depozitare, conform US Air Force), a unei clădiri administrative pentru comanda operațiunilor aeriene (2 milioane de dolari), un nou spațiu de parcare a aeronavelor și un hangar (care vor costa 4,9 milioane de dolari).


https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-investesc-peste-150-de-milioane-de-dolari-in-modernizarea-bazei-aeriene-de-la-campia-turzii-lucrarile-incep-in-aceasta-luna-1532269

tom_sawyer

#112
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat pe 6 martie o licitație pentru achiziția de ,,Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu".

Valoarea estimată a achiziției depășește două miliarde de lei, potrivit anunțului publicat pe 6 martie 2021 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Licitația vizează lucrări de construcții de aerodromuri, piste de decolare și de aterizare și suprafete de manevrare.

Un proiect de investiții de peste 12 miliarde de lei la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu a  fost aprobat în ultima ședință a guvernului Dăncilă din toamna lui 2019. Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici.

Proiectul, ce ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 20 de ani, include și investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ.

După finalizarea tuturor investițiilor, baza aeriană de la Kogălniceau ar ajunge una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est și va putea găzdui 10.000 de militari aliați.

economica.net


Ministerul Apărării a primit șapte oferte la licitația de 2,15 miliarde de lei pentru modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu

1. Asocierea Bog'Art – Aduro Impex – Strabag
2. Asocierea Astaldi – GSP Offshore
3. Concelex SRL
4. Asocierea Electrogrup – Makyol
5. Kolin
6. FCC Construccion
7. Asocierea Porr Construct – Rizzani de Eccher – ICM

Candidaturile urmează să fie evaluate până pe 28 decembrie 2021, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Mai departe, candidații selectați vor fi invitați să depună ofertele propriu-zise.

Licitația vizează lucrări de construcții de aerodromuri, piste de decolare și de aterizare și suprafete de manevrare. Achiziția este finanțată din fonduri de la bugetul statului. Durata contractului este de 106 luni.

economica.net


Articolul economica.net vorberște de 7 ofertanți. Pe SEAP apar 10 (posibil să fie o eroare):

1. Ofertant unic : Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.
2. Ofertant unic : INSTAL DATA PROIECT,
3. Ofertant unic : CONCELEX,
4. Ofertant unic : TIAB,
5. Ofertant unic : DEROM TOTAL,
6. Ofertant unic : FCC CONSTRUCCION S.A.,
7. Asociere : ASTALDI S.p.A. (Leader),GSP OFFSHORE SRL,
8. Asociere : Electrogrup (Leader),MAKYOL INŞAAT SANAYI TURIZM VE TICARET ANONIM ŞIRKETI ISTANBUL - SUCURSALA BUCUREŞTI,
9. Asociere : ADURO IMPEX (Leader),STRABAG,BOG'ART S.R.L.,
10. Asociere : PORR CONSTRUCT (Leader),ICM INDUSTRIA COMPENSATI MOGLIA SPA,RIZZANI DE ECCHER,






Harry

Ori poate 3 s-au retras si au uitat sa faca update pe site

Harry

We recently celebrated the turnover of new, improved infrastructure in Romania at Mihail Kogălniceanu Air Base, often referred to as MK Air Base, with a small ceremony with our installation and contractor partners there yesterday.

Crews recently delivered approximately one kilometer of newly finished heavy-duty roadway, a roundabout, wash rack and railhead which is now ready for military vehicular traffic and railhead loading and offloading operations.

This recently completed project is part of a larger construction mission managed by the Europe District in Romania in close coordination with our Romanian allies.

Europe District, U.S. Army Corps of Engineers

Harry

Spirit of Ronald Reagan a aterizat azi la MK

foto: Adi Jiga | AIMK


=====================================
Ce va ziceam de Mangalia acum ceva timp.


US Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC) și US Navy vor să construiască în România (la Mangalia, Tulcea și Babadag) o serie de amenajări portuare pentru bărcile de tip Relentless Center Console de 33 ft (aprox. 10 m) și cele de tip MK1 Combatant Craft Medium (CCM) operate în principal de SWCC (Special Warfare Combatant-craft Crewmen) Special Boat Teams.
https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-noi-investitii-americane

Harry

În această seară, primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar au intrat în țara noastră pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad.

Autovehiculele din compunerea coloanei, însoțite de autospeciale ale Poliției Militare, se vor deplasa, după trecerea frontierei de stat, pe ruta Arad - Deva – Sibiu - Râmnicu Vâlcea – Pitești – București  - Mihail Kogălniceanu.

Pentru o bună desfăşurare a traficului, Poliția Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricții rutiere.

Foto: Sebastian Tătaru | www.mapn.ro

Soldiers assigned to 2nd Cavalry Regiment prepare Strykers vehicles to deploy from Rose Barracks, Vilseck, Germany, Feb. 08 for Romania as part of the reinforcement mission in support of our NATO Allies and partners. The 2CR will augment the more than 900 U.S. personnel already in Romania who are there supporting Atlantic Resolve. This move is designed to respond to the current security environment and to reinforce the deterrent and defensive posture on NATO's eastern flank.

Photo by Gertrud Zach | U.S. Army

Harry

U.S. Air Force Gen. Tod D. Wolters, NATO Supreme Allied commander, is greeted by Romanian Chief of Defense Gen. Daniel Petrescu during a visit to Mihail Kogalniceanu Air Base, Romania, February 10, 2022. The deployment of U.S. forces here is a prudent measure that underpins NATO's collective war-prevention aims, defensive orientation and commitment to protect all Allies.

Harry

U.S. Air Force F-16 Fighting Falcons from the 480th Fighter Squadron, 52nd Fighter Wing, departed Spangdahlem Air Base, Germany, Feb. 11, to enhance NATO's Air Policing mission and integrate with allies and partners in the Black Sea region. The fighter aircraft, personnel and support equipment will operate from Fetesti Air Base, Romania. The enhanced Air Policing mission demonstrates NATO's solidarity, collective resolve, and its ability to adapt and scale its defensive missions and deterrence posture in response to an evolving security situation.

Harry

U.S. Army Soldiers from 5-4 Air Defense Artillery Battalion prepare for a convoy from Germany to Romania, Feb. 7, 2022. Enhanced vigilance in Central and Southeastern Europe is a strong reflection of the will, unity and cohesion of the NATO Alliance by demonstrating readiness in multi-national operations. (U.S. Army photo by Sgt. Rene Rosas)


====================
Implicaţi în pregătirea trecerii pe noile sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă, care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române în anul 2024, rachetiştii navali din cadrul Divizionului 508 Rachete de Coastă se instruiesc zilnic pe detaşamentele mobile de lansare.

În această săptămână, rachetiştii au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia. Au fost deplasate în teren detaşamente mobile de lansare, autospeciale de asigurare logistică și cu aparatură de verificare şi de control al rachetei, precum şi mijloace de luptă CBRN. Conştienţi de faptul că de munca fiecăruia dintre ei va depinde succesul misiunilor de foc, militarii implicaţi au dat dovadă de profesionalism în abordarea fiecărui aspect din procesul de pregătire.

Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților şi a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare, pe timp de zi, în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice.

Foto: Cristian Vlăsceanu | MApN


-----------------------------------
Joi, 10 februarie, în portul militar Mangalia, a avut loc un exerciţiu de ambarcare a torpilei la bordul corvetei ,,Viceamiral Eugen Roşca" (263), activitate care face parte din programul de instrucție a echipajelor corvetelor și contribuie la executarea, în siguranță a misiunilor de luptă specifice.

Foto: Cristian Vlăsceanu