News:

.

Main Menu

Hidrogen

Started by stangabriel, September 21, 2020, 11:18:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

problema e ca pt 1 tona de Hidrogen (si 8 de oxigen ca si ala se paote folosi) ai nevoie de aproape 40 Mwh de curent electric!!!
Asta in conditiile in care noi importam curent electric si in lipsa gazului rusesc deficitul va creste. In special deficitul la nivel european va creste considerabil, asa ca nu prea vom mai avea de unde importa.
Nuclear? Suntem inca departe de a avea o alternativa.
La iarna vom vedea de ce se agita rusii cu centrala nucleara de la Zaporojie....Sa vedem daca Ucraina va mai avea de unde sa exporte energie..

Pentru ca hidrogenul sa fie o solutie, este nevoie de un pas tehnologic destul de mare.
Si nu stiu cate tari isi vor permite sa consume 8 tone de apa/1t hidrogen.

Eu il vad mai mult ca un segment de nisa, ce poate fi folosit doar pentru a propulsa camioanele. In schimb mi se pare o prostie sa il folosesti (acum) la trenuri in loc sa electrifici linia..
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

peste 10 ani Germania are planificat sa ajunga la 100GW putere instalata turbine eoliene de la 60 cat are azi. Putere necesara zilnica  e cam 65GW.
Solar au acum 60 si vor mai creste. Apa dulce au destula.
Cu tot cu factori de capacitate nefavorabili tot exista posibilitatea sa produca intr-o zi insorita cu vant in marea nordului sa produca peste necesitati. nu vad alta solutie de a stoca acea energie alta decat H.

adiarc

eu sunt fan electric si imi doresc ca tehnologia hidrogen sa progreseze masiv ,mai ales pentru traficul de marfa dintr-un motiv f simplu,pe langa grija pt natura,pentru viitorul nostru.

Am mari dubii ca reteaua va face fata cand bagam toti in priza pt ca ritmul investitiilor este f slăbuț...avem nevoie de alternativa la electrice ca la orice lucru si pana,una alta...hidrogenul pare soluția chiar daca mai are de progresat
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

alexandru_m

Sincer la trafic rutier de marfa sunt si eu cu gandul prima data. 4 tone si jumatate de baterii pe un Tesla Semi. Poate cine are contract cu fabrica de pufuleti sau de puf de gasca, in rest it's really bad business...

ghrt

^^în UK (unde deja au exces pe vârfuri) au construit deja o instalaţie ce stochează ca aer comprimat, având avantajul că echipamentele sunt disponibile, cele pt LNG şi alte utilizări industriale. sursa: ceva articol de ziar, de anul acesta.
Cont (aproape) inactiv.

nirolf

Scientists Find a Simple Way to Produce Hydrogen From Water at Room Temperature

QuoteHydrogen fuel promises to be a clean and abundant source of energy in the future – as long as scientists can figure out ways to produce it practically and cheaply, and without fossil fuels.

A new study provides us with another promising step in that direction, provided you can make use of existing supplies of post-consumer aluminum and gallium.

In the new research, scientists describe a relatively simple method involving aluminum nanoparticles that are able to strip the oxygen from water molecules and leave hydrogen gas.

The process yields large amounts of hydrogen, and it all works at room temperature.

That removes one of the big barriers to hydrogen fuel production: the large amounts of power required to produce it using existing methods.

This technique works with any kind of water, too, including wastewater and ocean water.

"We don't need any energy input, and it bubbles hydrogen like crazy," says materials scientist Scott Oliver from the University of California, Santa Cruz (UCSC).

"I've never seen anything like it."

Key to the process is the use of gallium metal to enable an ongoing reaction with the water. This aluminum-gallium-water reaction has been known about for decades, but here the team optimized and enhanced it in a few particular ways.


Mai multe detalii în articol.

dr4qul4

OK...deci peste 10 ani vom avea destule eoliene dar si tehnologia pt a produce hidrogen curat..
Asta daca studiile astea sunt corecte si daca eolienele continua sa se inmulteasca (prin Franta au aparut ONG-uri care le cam contesta).
Si ca tot ati adus discutia despre bateriile de la camioane.... Si aici exista studii care ne tot promit un salt tehnologic.
Sa vedem care domeniu va fi primul care va decalnsa noua revolutie tehnologica...cel al bateriilor sau cel al producerii de hidrogen.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mirceaeliade

articolul asta e praf in ochi.  oamenii aia iau aluminiu rafinat din bauxita, de obicei langa o centrala nucleara, si transforma acest aluminiu inapoi in bauxita.  nu o sa incerc sa calculez entalpia reactiei asta, dar sunt 99% sigur ca e super exotermica, ceea ce inseamna ca o parte din energia folosita initial in a produce aluminiul metalic se pierde in conversia finala, chiar langa locul care produce hidrogen. 

pentru cei care nu inteleg limbajul stiintific, metoda asta e cum sa te scarpini la urechea stanga cu mana dreapta atunci cand tu ai raie si te mananca tot corpul.

adiarc

eu raman optimist...sau chiar f optimist.
Daca are o parte buna aceasta criza energetica multipla dar si transformarea in arma a energiei,este ca va accelera tranziția si va marii masiv investițiile pt gasirea unor soluții
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

tom_sawyer

Cum va funcționa noua bancă europeană a hidrogenului: va subvenționa cu 3 miliarde de euro achiziția noului combustibil pentru a trece de la o afacere de nișă la una de scală

Noua Bancă Europeană a Hidrogenului, anunțată miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea rolul de a garanta achiziționarea de hidrogen verde printr-o subvenționare a acestui combustibil ecologic, dar extrem de scump, potrivit unui comunicat al executivului european.

"Președinta von der Leyen a anunțat crearea unei noi Bănci Europene a Hidrogenului pentru a acoperi deficitul de investiții și pentru a conecta cererea și oferta viitoare. Aceasta va garanta achiziționarea de hidrogen, în special prin utilizarea resurselor din Fondul pentru inovare, printr-o investiție de 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului. Cu REPowerEU, ne-am dublat obiectivul pentru 2030 de a produce 10 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile în UE, în fiecare an", arată comunicatul citat.

Practic, 3 miliarde de euro din bugetul UE vor fi utilizate pentru a susține producția de hidrogen verde, un combustibil ce poate fi utilizat în transporturi, dar și la încălzirea locuințelor.

De ce e nevoie de subvenții? Hidrogenul curat (,,hidrogen regenerabil" sau ,,hidrogen verde") este produs prin electroliza apei, folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii. Această tehnologie este însă una extrem de scumpă în acest moment și aproape nesustenabilă economic, așa cum la rândul lor au fost și alte tehnologii la momentul lansării lor (energia nucleară, energia solară etc).

g4media.ro

nicolaem

bun deci UE intra puternic in hidrogen, sa vedem...  stim ca randamentele nu sunt cele mai bune la conversile electric - H - electric, dar intradevar e mult mai curata industrie decat orice altceva

mircea

Doar eu am o problemă cu "hidrogenul verde"? Vorbim în esență despre niște baterii pe care le "încarci" când ai exces din regenerabile, dar cu niște costuri care frizează ridicolul, pentru că electroliză, lichefiere, transport, stocare, etc.

nicolaem

#57
ai o ideea mai buna?

iarna asta o sa o trecem cu greu cu gaz lichefiat adus din qatar si usa + carbune adus de cine stie unde. gazul din sua e deala considerat de unii "neconventional" ca e din fraking.
mare parte din benzina pe care o pui in rezervor vine din kazakstan prin conducta prin rusia apoi cu vaporul pana la rafinarie la Midia.

alexandru_m


mircea

@nicolaem Da. Strict pentru exces din regenerabile, o soluție mult mai simplă și mai fezabilă dpdv financiar sunt turnurile gravitaționale de tipul:


Sau clasica soluție cu 2 lacuri de acumulare, o hidrocentrală și pomparea apei la deal. Aici, cu seceta din ultimii ani se poate spune că e mai greu de implementat, dar ținând cont că atunci când e secetă ai producție mare din fotovoltaic, desalinizarea poate fi o soluție pentru multe țări din Europa.

Să te bați cu pumnii în piept că "hidrogen verde", care îți duce kW la un preț absurd pentru consumator, când ai alte soluții mult mai ieftine la îndemână îmi sună puțin strâmb. Nu mă miră că UE bate toba pe "hidrogen verde", căci Germania ( anti-nuclear) dă tonul la capitolul ăsta cu import din Canada. Un pic reality check pe tema asta: https://robertzubrin.substack.com/p/does-green-hydrogen-cause-brain-damage