Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

gheorgita sa puna mana sa gaseasca o solutie prin care sa aprovizioneze zilnic medicii de familie cu un flacon de pfizer.
Pe batranii din mediul rural e greu pana vaccinezi cativa. Dupa aia se duce repede vorba ca nu e nici o problema. Dar medicul de familie tb sa se implice.
La 40 lei/doza chiar nu-i inteleg. 6 doze/zi = 240. 1200 lei pe saptamana! pentru 30 de injectii! Si in plus fata de ce castiga inmod obisnuit.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

pasadia

Daca sunteti curiosi cu privire la numarul de doze folosite in RO (raportat la populatie) comparativ cu numarul celor folosite in alte tari din Europa, aici aveti o harta.

subway

Am o intrebare de baraj, ai idee care ar fi cifra de control pentru populatia totala utilizata pentru noi?


pasadia

Esti inginer, nu? Atunci e simplu de aplicat regula de trei simpla. Adica asa: daca numar de doze administrate in RO la data de 2 mai (mentionata ca fiind data de referinta), conform comunicarilor oficiale - 5.341.742, iar harta spune ca asta se traduce prin 27,6 doze administrate la 100 de persoane, rezulta ca autorul hartii a considerat ca fiind populatia de referinta 19.354.137.

Evident o sa spui ca sunt prea multi, ca nu suntem atatia cu varsta pe 18 ani - dar am observatia ca graficul nu precizeaza ca se refera la populatia peste 18 ani si e foarte probabil sa ia in considerare populatia totala. Asa ca pot presupune ca cifra de referinta nu e populatia de peste 18 ani (sau 16 ani, sau alta varsta minima acceptata) ci populatia totala. Si fac verificarea cu datele din UK - 50 milioane doze, descrise ca fiind 73.4%, deci populatia de refrinta este de peste 68 milioane (adica o cifra apropiata de cea a intregii populatii).

Prin urmare concluzia mea e ca acele rapoarte au la baza, in cazul fiecarei tari, cifra referitoare la populatia totala. Si imi pare cand se poate de pertinenta aceasta optiune.

florin74

:datele din articol au ca referință populata totala a tarii respective.

subway

#2496
Cifra aia e supraevaluata evident chiar daca multi <bombardieri> s-au reintors...
Procentajele corecte din punct de vedere sanitar ar trebui sa se refere la populatia rezidenta efectiv.
Asta ar fi o socoteala inginereasca realista nu bazaconii functioneresti.
P.S.
Scuze @pasadia, ti-am intins o minuscula capcana si te-ai repezit ca fraierul sa pici fix in ea...
:p
Exista bineinteles si exemplele contrarii in marile aglomerari urbane unde numarul de rezidenti reali e mai mare decat cel din scripte, dar suna bine sa raportezi 40% la Cluj, nu-i asa?
:lol:

dr4qul4

in tara nu suntem mai mult de 16 milioane. Cu tot cu copii. Se observa la fiecare alegeri. Daca inainte ziceam ca nu voteaza tinerii, acum sunt primii la vot la unele alegeri. De exemplu la referendumul pt OUG facut de iohanis. Sa nu-mi spuneti ca nici ala nu a atras populatia la vot.
Atunci au votat aproape 7,5 milioane. Sa nu-mi spuneti ca doar jumatate au fost la vot?

La noi este o harababura totala cu populatia rezidenta. de exemplu, anul trecut in Decembrie,  AEP zicea ca sunt 18.191.396 romani peste 18 ani... Acum avem 19,35 mil populatie totala. Doar 1,15 mil de minori avem in tara?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

razvan96

Datele AEP sunt pentru populatia de peste 18 ani cu domiciliul in Romania, pentru ca asa e legea, ei fac parte din listele permanente. Populatie dupa domiciliu care e de aproximativ 22 de milioane, conform INS. In schimb, e normal ca atunci cand calculezi un procent de vaccinare sau alte date statistice sa folosesti populația dupa rezidență, care este evident mult mai mică, foarte probabil sub acel 19.3 milioane.

pasadia


Quote from: subway on May 03, 2021, 11:23:37 PM
Scuze @pasadia, ti-am intins o minuscula capcana si te-ai repezit ca fraierul sa pici fix in ea...


Fraier sunt pentru că, doar in aceasta seara, bag în seama mesajele tale.

Dar altfel e perfect normal ca statul român și cetățenii săi să se creadă deștepții pământului având date contradictorii inclusiv cu privire la populația sa. Caci una zice INS-ul, alta SPCLEP-urile și evident, noi, cetățenii de prim rang, știm și mai bine. Și le râdem in nas oricăror străin ce binevoiesc sa stabilească o anumită cifră ca fiind de referință. Dacă așa ne dorim (ca să ne iasă argumentul) o să zicem că suntem 10 milioane cu totul. Iar când va trebui să argumentăm altceva vom fi 30 de milioane, toți cu sânge pur de dac.


subway

#2500
Atunci aplica doar regula de trei simpla daca doar atat ai invatat!
Prin natura meseriei eu sunt obisnuit sa ma uit cu mare atentie la cifre si sa incerc sa le analizez nu sa le iau pe nemestecate...
:)

nicolaem

#2501
tind sa cred estimarea lui dr4kul4 de 16 milioane mai mult decat orice data INS.

Singurele date certe (rotunjite) pe care le avem ar fi asa:
-5.1 milioane pensionari. asa ca aici daca vom vaccina inspre 3 milioane de persoane ar fi bine. punem si verifica in viitor asta dupa varsta,
-5.1 milioane angajati. aici nu prea avem cum sa stim, doar daca pe industrii vor aparea estimari. Acumstim ca in invatamant avem 50&vaccinati de exemplu. poate se indura statul sa ne zica si alte categorii.
-1 milion studenti
-3 milioane elevi - neeligibili vaccinare (inca)
- restul x milioane greu cuantificabili

Cred ca populatia de peste 60 de ani e singura unde putem verifica in mod corect % vaccinare. ma indoiesc ca avem multi pensionari pleacati afara.
Probabil aveti toti cunostinte din diaspora care acum de pasti s-au vaccinat in RO sau ar fi putut daca doreau. Stiu caz concret cu dubla cetatentie plecat de 15 ani vaccinat ieri.


Acuma ca tot au fost sarbatori am avut contact cu bula extinsa. Neamuri, vecini etc. Surprinzator toti erau vaccinati cu foarte mici exceptii.

florin74

3 mil elevi???
Pai noi avem in medie o cohorta medie de 210.000 nou nascuti pe an... Din 2002...
Eu zic ca nu avem populatie scoalara mai mare de 200.000 an pe ciclu scolar...
Si ar insemna neeligibil aprozimativ clasa 0-Clasa IX. Deja clasele X-XII sunt eligibile la Pfizer. Fata mea e in clasa X-a si s-a vaccinat cu prima doza.
Maxim 2.000.000 elevi care in prezent sunt neeligibili...

nicolaem

#2503
am facut niste aproximari grosiere. pt elevi am luat acest articol ca baza la care am crezut ca se pot adauga si prescolari pentru a merge spre 3M :

https://www.edupedu.ro/analiza-pentru-prima-data-in-ultimii-30-de-ani-numarul-elevilor-din-invatamantul-preuniversitar-a-scazut-sub-3-milioane/

Intre timp ne intoarcem la Romania reala, Romania lui "Nu se poate". Romania in care daca se poate fugim de responsabilitati.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/vaccinarea-la-medicii-de-familie-amanata-cadrele-medicale-spun-ca-nu-au-nici-bani-suficienti-pentru-echipamente-nici-destui-doritori-1517263

Medicul de familie susține că oamenii s-ar fi putut vaccina de astăzi în cabinete dacă și-ar fi exprimat dorința că vor să o facă, dar nu au făcut-o. Astfel că o vor putea face începând de săptămânile viitoare, dar cu condiția să anunțe înainte de a se prezenta la cabinet.


superb.
As interpreta " sa ne dea pace cu vaccinarea lor ca noi avem alta treaba"

dr4qul4

si din milionul ala de studenti, cateva sute de mii sunt si angajati :))
Din estimarea asta, rezulta ca avem peste 1 milion de romani in tara fara venit sau cu ajutor social. Sa nu-mi spuneti ca sunt 4 (ca sa iesim 19 mil) ca ar fi prea de tot. Mai degraba diferenta de 3 mil e plecata prin alte zari (obtine venituri acolo, locuieste acolo si vine aici doar in vizita..dar si-au pastrat buletinul).
Chiar, care e procedura pentru cei care se angajeaza intr-o alta tara UE? banuiesc ca pe acolo isi dau domiciliul corect (macar la job si tot tb), dar au vreo obligatie sa-si schimbe buletinul de romania?

PS. Am cerut date legate de numarul de persoane vaccinate/doze administrate pentru fiecare judet in parte. Am cerut la CNCAV si mi-au zis sa ma adresez INSP. Cei de la INSP au doar formualr de contact pe site, care supriza ...nu merge. Am gasi o adresa de mail de la persoana care se ocupa de informatiile pe legea 544 si am informat-o ca nu le merge formularul de contact si i-am cerut datele (cu mentiunea ca am fost directionat la insp de catre cncav).
Acum sunt curios daca primesc ceva.
Daca nu primesc, scriu la presa sa-i bombardeze.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist