Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

irirat

Bine ai revenit @dr4qul4! Multa sănătate și sa te recuperezi rapid.

Earthchild

@dr4qul4 multă sănătate, înțeleg că nu ai apucat să faci prima doză de vaccin.

Trimis de pe al meu SM-P610 folosind Tapatalk

dr4qul4

Nu. Ma programasem la Lehliu pt ca era lista de așteptare mai mica. M-am mutat intre timp. Acum nu ma mai grabesc, dar o sa-l fac mai repede de 3 luni cat am anticorpi.
Puteam sa sar randul dar am considerat ca sunt oameni care au mai multa nevoie decat mine.

Inca ceva...din ce mi-au spus asistentele, anul trecut foarte putini aveau nevoie de oxigen. Acum primesc majoritatea. E o nevoie acuta de oxigen in spitale.
Mai spuneau ca noile tulpini nu sunt neaparat mai grave, ci doar ca iti tb oxigen, pentru ca daca iti scade saturatia pe o perioada mai lunga situatia se agraveaza. Si nici nu va puteti imagina cum e sa ajungi in situația in care nu poti respira.

In fata spitalului (corpul principal) intr-un container era amplasat CT-ul. Parea nou nout.
Si tot pe acolo era si TIR-UL ATI de care se vorbeste la TV (de fapt tot modular).
Dar ramane o problema...cate radiografii poate sa faca un radiolog? Acolo era coada continua.  5 minute/radiografie.

Daca vreti sa știți orice detaliu, va stau la dispozitie. Dupa primele zile, postările de aici m-au ajutat sa imi umplu timpul.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mateisn

Radiografiile de la plaman pe care le-ati facut le-ati vazut si voi?
Intreb fiindca mama si bunica sotiei mele tocmai ce au trecut prin boala, iar mama ei a facut in ziua 0 (cand a mers la spital si a aflat ca e pozitiva) raza la plamani si analize de baza, i-au zis ca e ok si ca poate merge acasa sa se trateze, dar nu a primit nici un rezultat la acele investigatii (nici de la analize, nici raza la plaman). Aseara bunica ei (80+ ani) a ajuns la spital dupa o criza de rinichi. Intai au tinut-o in ambulanta fiindca avea febra si au zis ca daca ajunge cu febra la spital o baga direct la sectia covid (chiar daca ea tocmai a trecut prin boala, are test negativ de o saptamana), i s-a stabilizat febra in ambulanta, i-au facut apoi o raza la plamani (pe care oricum noi voiam sa o faca in viitorul apropiat sa vedem in ce masura ii sunt afectati), i-au facut niste perfuzii si i-a dat drumul acasa, insa nici acum nu am primit nici un diagnostic sau vreun rezultat dupa acea raza la plaman.

dr4qul4

La externare am primit rezultatul tuturor analizelor si tratamentelor făcute,  precum si filmele radiologice.
Doar CT-ul nu cred ca il am (banuiesc ca tb sa fie pe usb/cd, nu poate fi tot pe film).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mateisn

Mulțumesc de răspuns.
Multă sănătate și recuperare ușoară!

tonică

@dr4qul4 e bine ca esti bine! Multa sanatate pe mai departe!

linucsu

Eu as pune problema cu vaccinarea cu AZ mai simplu:
Care este rata de mortalitate la Covid?
Care este rata de mortalitate la vaccinul AZ?
Care este probabilitatea sa nu faci boala pana te vaccinezi cu una din celelalte optiuni?

De aici incolo este alegerea fiecaruia ce face in continuare.

nicolaem

doar ca mai toata lumea ia decizii emotional nu rational ( stim asta din zeci de studii de marketing sau politico-electorale).

Emotional datorita stirilor de la tv 2 rude din familii diferite (pensionari) mi-au zis recent asa:

- ieri in Bucuresti au protestat 10 mii de oameni impotriva restrictilor. in realitate au fost 1000.
- weekendurile trecute au protestat zeci de mii. in realitate mult mai putini.
- ei personal sunt satui de restrictii desi nu ii afecteaza in mod direct niciuna. nu is genul sa mearga in concedii/restaurante sau la cumparaturi seara. singura restrictie activa pt ei e masca pe care oricum o poarte sub barba. Totusi in mod ciudat datorita a ce vad la tv sunt psihic afectati
- clisee conspirationiste legate de originea virusului, vaccin etc.

In alta ordine de idei am depasit si bariera psihologica de 1500 internati ATI.
Bariera care e cumva si o limita a infrastructurii medicale.

Partea buna e ca incheiem saptamana cu o scadere medie de 2 procente a ratei de pozitivare. Asta  inseamna ca desi facem mai putine teste in protocol medical ca anul trecut si multi se testeaza acasa panta descendenta a cazurilor noi e reala. Ar trebui sa urmeze si ATI intr o saptamana daca nu urmeaza relaxari.

In alta ordine de idei au trecut 2 zile de la ordinul de evacuare fortata a unui spital si toti politicienii se ascund in spatele lui Arafat. Curaj, nu gluma.
Amintesc ca in evacuare au fost implicati direct MAI si MS indirect PrimariaMB, sau chiar PM.

Ministerul "transparentei" desi a semnat acel ordin nu s-a obosit sa iasa public sa explice necesitatea, urgenta si mai ales niste cifre. Sau conferintele de presa is bune doar cand vorbim despre altii....

LE Damage control. acum a facut conferinta de presa.
     Emotional sunt de parere ca ce s-a intamplat vineri e unul din cele mai dure momente din pandemie (dupa Suceava si incendii). MS trebuia sa fie prezent in spatiul public.

LE 2
     Cum s-a rezolvat evacuarea  haotica de vineri:

Florin Cîțu: Nu cred că este normal după ce se ia o decizie, să intervină prim-ministrul să vorbească și cu primarul Bucureștiului, și cu manageri, și cu manageri de la DSP, să se implementeze o decizie luată de toată lumea în cunoștință de cauză.

LE 3 ca haosul sa fie complet PM si MS au iesit azi in conferinta de presa fix in acelasi timp. Coordonare perfecta.

tom_sawyer

Chiar mă miram zilele astea că sunt foarte multe persoane pe stradă fără mască, chiar dacă ne apropiem de limita locurilor ATI.

Politică, nepolitică, trebuie semnalată chestia asta. Prin (contra)exemplul personal, subminați o măsură elementară de control a pandemiei. Sunteți totuși conducători de instituții, nu cetățeni oarecare:

TibiV

Dacă doi oameni au schema de vaccinare completă (inclusiv perioada de după rapel specifică fiecărui vaccin) pot sta liniștiți împreună.
Iar ministrul Drulă sigur are rapelul făcut - toți miniștrii s-au vaccinat "public".
Probabil și Clotilde...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

Chiar și vaccinat poti lua virusul și să-l dai mai departe unei persoane vulnerabile, chiar dacă tu scapi mult mai ușor, poate și fără simptome.

Și e vorba de exemplul pe care îl dau ca persoane publice în perioada asta în care suntem poate în situația cea mai grava dpdv medical, cu ATI aproape depășit, cu evacuări de spitale ca sa facă loc pacienților COVID ș.a.m.d.

Ce valoare mai poate avea în ochii cetățenilor recomandarea președintelui: mască, distanțare, igienă, când miniștrii sunt primii care nu respectă?

Ministrul Drulă în general poartă mască în public, bine face, deși au mai fost și excepții din păcate: aici cu Clotilde, în vreo 2 emisiuni (Hotnews și la radio) și momentul amenințării lui Rădoi, care putea fi făcută foarte bine cu masca pe figură.

În schimb la Vlad Voiculescu e gravă, e recidivist. Cică nu poartă mască, că e singur: în încăpere erau cel puțin consiliera și operatorul camerei.
Băi frate, și nu e oricine, ci chiar ministrul sănătății. Nu știu ce mai așteaptă cu demisia aia.

nicolaem

ca un politician mai apare fara masca as ierta. nu e primul nici ultimul.

penibil mi se pare grija lui  acel video " sa nu cumva sa fie prins de cineva"

apoi 2 diversiuni:
   -da vina pe acel manager de la spital. Asta in conditile in care situatia a fost rezolvata prin 2 telefoane Raed->Catu-> Nicusor Dan.
     Ma intreb in calitate de ministru semnatar al evacuarii unde era? Sau inca Nicusor Dan nu ii raspunde la telefon dupa cum chiar el spunea acum 2 luni?

-vesnica numarare de centre de vaccinati incearca sa o scoata acum iarasi public.

E totusi 1 luna de cand in guvern se discuta de cresterea capacitatii ATI la 1600 paturi, si cu toate astea s-a ajuns la evacuarea unui spital in 4 oreca intrun ultimatum militar.

Sa nu fiu gresit inteles nu evacuarea spitalului e problema. Ci lipsa planificarii si implicarii proactive. Parca MS nu exista in toata criza asta.

Am mai avut un ministru asa fix anul trecut. Costache parca il chema. Si el gestiona pandemia o data la 2 saptamani prin exprimare de pareri "sa facem sa fie bine".

Macar scad cazurile noi detectate. Cum am reusit asta nu inteleg intrucat restrictile au fost minime. Sau s-a speriat lumea si a stat deliberat mai mult pe acasa.

rizzuh

Quote from: tom_sawyer on April 12, 2021, 11:44:32 AM
Chiar și vaccinat poti lua virusul și să-l dai mai departe unei persoane vulnerabile, chiar dacă tu scapi mult mai ușor, poate și fără simptome.

Experienta tarilor care au vaccinat masiv populatia este ca cei vaccinati in general nu sunt purtatori, riscul de a transmite altora chiar daca ei nu se inbolnavesc este foarte mic. Chiar si putinii care tot se imbolnavesc au incarcatura virala de 4 ori mai mica, ceea ce probabil ii face mai putin contagiosi.

Sursa, acest articol al CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/fully-vaccinated-people.html

QuoteA growing body of evidence suggests that fully vaccinated people are less likely to have asymptomatic infection and potentially less likely to transmit SARS-CoV-2 to others. However, further investigation is ongoing.
...
The risks of SARS-CoV-2 infection in fully vaccinated people cannot be completely eliminated as long as there is continued community transmission of the virus. Vaccinated people could potentially still get COVID-19 and spread it to others. However, the benefits of relaxing some measures...may outweigh the residual risk of fully vaccinated people becoming ill with COVID-19 or transmitting the virus to others.
...
In addition, a growing body of evidence suggests that COVID-19 vaccines may also reduce asymptomatic infection, and potentially transmission. Substantial reductions in SARS-CoV-2 infections (both symptomatic and asymptomatic) will have the positive benefit of helping to reduce overall levels of disease, and therefore, transmission in the United States. However, further investigations are ongoing to assess the impact of COVID-19 vaccination on transmission.
...
Preliminary data from Israel suggest that people vaccinated with Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine who develop COVID-19 have a four-fold lower viral load than unvaccinated people. This observation may indicate reduced transmissibility, as viral load has been identified as a key driver of transmission.

Mai multe puteti citi in articol. Da, este plin de "may", "could", "potentially", ceea ce este un semn bun, pentru ca nu sunt dovezi 110% sigure, dar datele de pana acum asta indica.
BBC a publicat acum 2 saptamani un articol cu trimiteri la cateva studii similare din spitalele din UK, au observat cam acelasi lucru: https://www.bbc.com/news/health-56514470

De altfel e si logic, daca nu te imbolnavesti, nu tusesti, nu stranuti, chiar si purtator fiind, nu esti la fel de contagios ca altii care s-au imbolnavit. Asta e valabil si la gripa si banala raceala, cauzate si ele tot de virusuri cu transmitere respiratorie.

@nicolaem MS nu se ocupa de gestionarea pandemiei, de asta se ocupa DSU, care este in subordinea MI. MS nu se ocupa nici de vaccinare, care este la MApN. MS se ocupa de spitale... si nici de alea, pentru ca multe sunt in subordinea CJ sau a primariilor, iar daca managerii de spital nu vor sa asculte de MS (cum s-a si intamplat la Foisor), nu are ce sa le faca MS. Asa este la noi, unde 3 ministere se ocupa de acelasi lucru - sanatate - si care nu au nici control efectiv asupra institutiilor din teritoriu.

ciprebbe

Maine ies si eu in lume dupa aproape 3 sapt.
Am muscat-o la cateva zile dupa prima doza de vaccin AZ. Simptomele aproape aceleasi cu dr4qul4(sanatate) dar mai putin ca intensitate si febra mai mica. Am ajuns la saturatie de 92 dar nu la butepia de oxigen. Senzatia ca deschizi gura maxim si nu iti intra suficient aer e groaznica. La spital au descoperit ca sunt 20% afectati plamanii si e forma medie. Recuperarea 8-12 sapt mai sunt pe anticoagulant inca 5 zile.
Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva. Musai sa va vaccinati cat de repede puteti si cu orice varianta. E pervers rau acest virus, intr-o ora poti fi foarte bine si apoi foarte prost ca intr-un carusel.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe