Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

297 ATI si 36 decese (aproape record, depasit numai de 40 in 15 aprilie). Curba deceselor incepe sa urce "spre" curba ATI.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CbEGos_LaxyId50axnDN8q9YY5p4_XKhmdLoGUCoAEA/edit#gid=495974045

TibiV

Ai uitat sa precizezi: nu mai putin de 994 cazuri noi confirmate astazi, 21 iulie 2020... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Practic suntem pe locul 3 in Europa dupa Rusia si Spania, si cum Rusia e doar partial in Europa, cam rezulta ca suntem pe 2.

Deja comparatii ca asta, nu mai sunt apocaliptice:

Il Messaggero: România riscă să devină Brazilia Europei

România riscă să devină Brazilia Europei din cauza numărului mare de cazuri anunțate în ultimele zile, recordul de 889 de cazuri fiind anunțat sâmbătă, scrie Il Messaggero.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/il-messaggero-romania-risca-sa-devina-brazilia-europei-1341080

stangabriel

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24186042-probabilitate-mai-ridicata-contractare-coronavirus-membri-familiei-decat-straini.htm

Studiul a descoperit că doar 2 persoane din 100 infectate au contractat virusul de la contacte din afara locuinței în timp ce una din 10 a fost infectată cu COVID-19 de către o persoană din familie.

cristi5

Quote from: TibiV on July 21, 2020, 01:24:52 PM
Ai uitat sa precizezi: nu mai putin de 994 cazuri noi confirmate astazi, 21 iulie 2020... :(

Pai am precizat ce e mult mai important: 36 decese inseamna 6000 de cazuri (36/0.6%) in ultimele saptamani, "alocate" numai zilei de azi. Pe alte zile, alte mii, si tot asa.

Nu prea inteleg ce asteptai? Epidemia creste, stim ca imunitatea e redusa si raspandirea comunitara e in desfasurare.  E de asteptat sa creasca.

Puteau gasi orice intre 0 si aprox 6000. Daca gaseau 700, chiar credeai ca epidemia scade? Pur si simplu insemna ca n-au nimerit focarele in ziua aia si gata.

Ma tot intreaba @nicolaem de ce nu pun pret pe nr de cazuri confirmate: e posibil ca epidemia sa scada si numarul de cazuri confirmate sa continue sa creasca! Saptamani la rand! "Spatiul" intre 1000 si 6000 e urias. Chiar daca numarul real de infectari pe zi scade la 5000 pe zi, din astea ei pot in continuare sa gaseasca 1500 azi, 1600 maine, 1700 poimaine...

-----

Cine vrea sa afle cand incepe epidemia sa scada, cand coboara "cocoasa", poate cere acest tabel de la Ministerul Sanatatii, zi de zi. Mai ales presa poate sa-i "preseze" sa-l publice... Ma intreb ce naiba ii costa sa-l publice.

https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-07-14-24173358-0-situatie-14-iulie.jpg

Daca din "total pacienti" scadem "cazuri usoare" obtinem numarul bolnavilor care primesc tratament, adica cazuri "serioase". Cand asta scade in medie pe 7 zile, epidemia scade. Putem face operatiunea asta pe judet! Ca nu vor scadea toate deodata.

Cine vrea sa afle varful cocoasei cu o saptamana mai devreme, poate convinge Ministerul Sanatatii sa colecteze si sa publice date despre internari de pacienti "seriosi". Adica nu cati avem azi, ci cati am internat azi. Pe judet. Datele astea sunt aur pt a intelege evolutia epidemiei (muuult mai bune decat "cazuri confirmate"), si din cate stiu Ministerul nici macar nu le colecteaza, ca pe ei ii intereseaza cand li se umple spitalul, nu sa ne arate trendul.

Cine vrea sa stie mai exact (ca la internari stii cum e, se mai schimba politica daca se agraveaza epidemia), poate face aceeasi operatiune la ATI. Datele vor fi intarziate cu o saptamana dar vor fi mai sigure. Eu tocmai incerc sa fac asta cu SRATI. Am gasit o pila care m-a dus la conducerea lor. Dar stiti cum e romanul, sta cu dosul pe date. Nu am sperante mari.

LE: singurul domeniu in care numarul de cazuri confirmate joaca (din pacate) un rol, este indicele de cazuri ECDC-14, pe baza caruia multe tari stabilesc politica de intrare. Numarul de cazuri din ultimele 2 sapt pe 100k locuitori. Romania va lua maine probabil locul Suediei in top, la concurenta cu Portugalia si Bulgaria. Croatia vine si ea din urma, si Spania are potential.

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

De maine (sau de cand vor publica "zonele") putem calatori spre Romania. Toata Europa poate...

cristi5

Quote from: voicul on July 21, 2020, 01:29:13 PM
Il Messaggero: România riscă să devină Brazilia Europei

Italienii sunt Brazilia Europei si vor ramane. Acuma cauta pe altii sa-i arate cu degetul. Romania mai are sute-spre-1000 de paturi ATI disponibile si echipate si inca creste capacitatea (ca nu sunt inca stampilate covid, e altceva). Viteza de crestere a epidemiei e deocamdata modesta fata de ce ne-a "demonstrat" Italia. Poate ar fi bine sa se abtina italieni dupa ce-au infectat trei sferturi de continent... Numai un complex de superioritate iesit din comun te poate face sa uiti asta si sa "mori de grija" romanilor.

cristi5

Quote from: stangabriel on July 21, 2020, 05:13:01 PM
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24186042-probabilitate-mai-ridicata-contractare-coronavirus-membri-familiei-decat-straini.htm

Studiul a descoperit că doar 2 persoane din 100 infectate au contractat virusul de la contacte din afara locuinței în timp ce una din 10 a fost infectată cu COVID-19 de către o persoană din familie.

E foarte clar ca o groaza de transmisie este acasa. Dar eu as fi precaut in ce priveste studiile din Coreea de Sud pentru ca ce reusesc sa faca ei acolo e foarte greu de obtinut in alte tari. Disciplina, tracing, urmarirea intrusiva a cetatenilor etc. Din focarele pe care le vedem in Romania este multa transmisie la locul de munca. 

----

Asta e acelasi studiu cu cel care zice ca copiii 10-19 "poate pot transmite la fel ca adultii dar nu avem inca suficiente date" (@nicolaem). In plus, ca sa putem compara cu scolile din Suedia ar trebuie sa vedem o defalcare pe 10-15 (care au fost la scoala) si 15-19 (care au facut invatamant la distanta).  Am sperat sa vad la conferinta de presa  FHM de azi o intrebare despre acest studiu, dar nu a intrebat nimeni, a fost doar o remarca cu acest "2 din 100" facuta de un comentator.

Oricum, liceele vor fi deschise la toamna in Suedia, vom vedea. Cand Tengele (care apropo azi s-a intors bronzat din vacanta de o luna) a fost intrebat daca regreta ceva, a raspuns "da, regret c-am inchis liceele"...

user201

Logic ar fi ca procesul de carantinare a unei zone să se manifeste pe baza % de cazuri la mia de locuitori sau suta de mii de locuitori în ultima săptămână sau în ultimele două. În Germania, dacă e depășită o limită de 5 locuitori la zece mii, zona intră în carantină. Am văzut că acolo au aplicat carantina și doar la un grup mare de blocuri, cartier, zonă din orașe mari fără a o întinde în mod inutil în zone neafectate în ultima vreme de virus.

Legat de infectarea în familie, este logic să te infectezi oarecum mai ușor în familie deoarece se presupune că petreci mai mult timp cu membrii familiei decât cu necunoscuți. Și la locul de muncă îmi pare a fi un grad de transmitere foarte mare datorită interacțiunii umane firești.( team work  :lol: )

Oricum e clar că trebuie să se facă ceva pentru a stopa evoluția virusului, nu putem doar sta și să ne uităm cât mai crește sau scade gradul de infectare și să zicem "Ahh, asta e". E bine că există un cadru legal pe baza căruia se pot lua măsuri după vidul legislativ din ultimele 2 săptămâni.

voicul

@cristi5
Nu as zice ca Italienii sunt Brazilia Europei, pentru ca UK mai multi virusati si morti si Spania la fel (care e si in crestere).

Dar are logica ce ai zis tu si ziaristii sunt la fel peste tot: titlu de senzatie ca altfel nu se citeste.

cristi5

Cateva evolutii interesante in Suedia
- e clar ca e gata primul val, 0-1 internari ATI pe zi pe toata tara, desi mai sunt cate 100-200 de cazuri pe zi si 10 morti pe zi

- se schimba regulile si cetatenii vor putea fi delegati sa ajute anchete epidemiologice. Adica daca-s confirmati pozitiv cu covid, HIV, clamidia, etc, vor putea fi solicitati de autoritati sa-si identifice singuri contactii si sa-i trimita la testare. In felul asta se pot face mult mai multe astfel de "anchete"

- imunitate: Tengele a confirmat ca nu a vazut o persoana care s-a reinfectat. Imunitatea nu se defineste cu anticorpi ci ca perioada dintre 2 infectari

- prin urmare FHM a schimbat definitia imunitatii din "test de anticorpi pozitiv" in "test PCR pozitiv mai nou de 6 luni". Asta cred ca inseamna ca cei care au asa ceva (si sunt sanatosi) pot vizita batrani etc.

- Tengele si alti epidemiologi nu sunt impresionati de anuntul de ieri Astra Zeneca + Oxford in legatura cu vaccinul. Spun mai degraba ca daca nu era un anunt pozitiv in legatura cu faza 1 a vaccinului, era o catastrofa. Tengele zice ca sunt 120 de tentative  in lume de a gasi un vaccin. Una din ele probabil va reusi. Dar vaccin produs in masa si distribuit cel devreme in prima jumatate a 2021

- Tengele zice ca din cauza raspandirii neuniforme a covid este greu de facut studii stiintifice pe esantioane reprezentative

cristi5

Quote from: cristi5 on July 21, 2020, 07:02:15 PM
Cine vrea sa afle cand incepe epidemia sa scada, cand coboara "cocoasa", poate cere acest tabel de la Ministerul Sanatatii, zi de zi. Mai ales presa poate sa-i "preseze" sa-l publice... Ma intreb ce naiba ii costa sa-l publice.

Daca din "total pacienti" scadem "cazuri usoare" obtinem numarul bolnavilor care primesc tratament, adica cazuri "serioase". Cand asta scade in medie pe 7 zile, epidemia scade. Putem face operatiunea asta pe judet! Ca nu vor scadea toate deodata.

Am trimis solicitarea de mai jos la relatii.publice@ms.ro. Sper ca e ok. Daca doriti sa sprijiniti aceasta cauza, va rog sa solicitati acelasi lucru!

Excelul la care fac referire este aici
https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2020-07-14-24173411-0-cazuri-covid-tabel-14-iulie.xls

Multumesc!

Buna ziua,

Conform legii 544/2001, va rog sa imi oferiti urmatoarele informatii de interes public, in format electronic si editabil:

Situația pacienților internați cu COVID-19 in judetele din Romania pentru toate zilele intre:
- 3 martie 2020
- pana la ziua in care imi veti raspunde.

Informatiile pe care le aveti deja si le solicit prin prezenta cuprind, pentru fiecare zi, urmatoarele coloane
- JUDET
- Total pacienți COVID-19 internați în ATI
- Total pacienți COVID-19 internați pe sectii
- din care asimptomatici sau forme usoare

Anexez un exemplu pe o zi, obtinut de hotnews.ro de la Ministerul Sanatatii. Solicit toate aceste documente sau (preferabil) un document Excel cu o foaie (sheet) pentru fiecare zi.

Va rog sa imi comunicati cat mai curand numarul de inregistrare al prezentei solicitari, conform art. 20, alin. (5) din HG 123/2002 actualizata prin HG 478/2016.

Mentionez ca consider ca publicarea acestor date ar ajuta foarte mult publicul sa inteleaga trendul epidemiei in tara si in fiecare judet, mult mai bine decat numarul de cazuri confirmate pe care il publicati acum. Bazat pe experienta cu epidemii din alte tari, doresc sa va incurajez cu caldura sa publicati zilnic aceste informatii in loc sa le tineti pentru Dumneavoastra.

Va multumesc,

voicul

Si putin acolo, putin dincolo, cand nu ai legislatie si oricum nu se respecta (adica se evita si interpreteaza la greu) asa dupa aia apari la TV:
Baaa e groasa treaba si nu stim cum avem 1000 de cazuri, desi nu noi am facut mai mult decat tot posibil!

Parchetul General clasează dosarul ,,Gerota". Fostul ofițer MAI scapă de urmărirea penală  :puke:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/parchetul-general-claseaza-dosarul-gerota-fostul-ofiter-mai-scapa-de-urmarirea-penala-1341516

cristi5

@voicul

interesanta aceasta tendinta de a da vina pe cineva. E un virus, se raspandeste la homo sapiens, indiferent daca e politist sau jucator la CFR Cluj, campioana Romaniei. Sau antrenor. Cum zice Esca: putem lua oricare dintre noi, oriunde si oricand!

Daca nu era focarul de la Gerota erau altele. Putine tari din lume pot elimina virusul. Romania nu e insula ca Islanda, nu e stat in prag de razboi ca Coreea de Sud (care apropo continua sa aiba focare, cazuri si morti)

Daca vrem sa pedepsim adevaratii vinovati ar trebui sa invadam China. Cine se baga? :)

La fel fac si medicii romani care ne povestesc "din prima linie". In prima propozitie ne spun cat e de serios virusul, si in a doua cauta vinovati si zic cat de prosti si indisciplinati sunt romanii. Numai ei sunt super-inteligenti si disciplinati. Cand vede atitudinea asta, omul schimba canalul.

Noroc cu Andreea Esca, un ambasador mult mai bun.

Cred c-a convins pe multi (chiar daca nu pe toti) ca virusul exista, ca oameni in forma fizica excelenta ajung la ATI. Nu spune explicit, dar copilul cred c-a facut o forma usoara cum fac majoritatea. Altfel, ca mama, sigur ar fi vorbit mai mult despre copil.

In ce priveste negationistii, eu sunt linisitit. La amploarea epidemiei, in curand fiecare va avea o cunostinta sau ruda sau chiar ei care au o forma cat de cat serioasa.

Sigur, unii sunt negationisti pana mor. Alti homo sapiens invata.

cristi5

Vanatoare de vrajitoare? Presa de senzatie si gretos de neprofesionista? Sotia, amanta?

Barfa locala impotriva unui "cunoscut" sef de post?

Refuzul de a accepta ca virusul se ia si in tara, nu trebuie adus din strainatate?

În perioada în care făptuitorul a călătorit în Israel, Israel și Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomanda carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soţia acestuia, cât şi ceilalţi membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligaţie în acest sens, la întoarcerea în România din Israel.

Cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel.

Si continua tot asa... nici la fals in acte nu l-au putut baga.  Ah sau o fi avand pile la procurori? Cum e si Andreea Esca platita de OMS? Fascinant :)

TibiV

Gata, "am sarit mia"...

Astazi: 1030 cazuri noi (absolut noi, distinct de 372 cazuri retestate, care erau deja pozitivi, si care au fost retestate pozitiv).
27 RIP
293 internati la ATI

>:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)