Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

TibiV

#1005
Cristi,
ai "rotunjit": ASTAZI, 18 iulie 2020,  889 (opt sute opt zeci si noua) cazuri noi, 21 RIP, 280 la ATI.

Externati (la cerere...) 913 pacienti INFECTATI, datorita / din cauza deciziei CCRI!!i... :(
Multumim din suflet CCR.  >:(

Le multumim in special judecatorilor CCR care au impresia ca robele visinii ii fac mai destepti si mai priceputi in probleme medicale decat toti medicii / epidemiologii la un loc...

Era sa uit... majoritatea acelor judecatorti au "in fisa postului" ca trebuie sa pupe mana / curul celor care i-au numit la CCR...

:puke:

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Eu stiu ca problema asta cu testarile in RO a fost o problema de la inceput, multi zicand ca nu sunt destule.
Nu zic ca situatia nu e grava si nu va deveni si mai, dar multe cazuri erau de ceva vreme, doar ca nu si in statistici/la TV.

Unii zic ca numarul ar fi de fapt si mai mare:

Dr. Beatrice Mahler: În realitate, numărul bolnavilor este mult mai mare, în jur de 2.000 de cazuri noi pe zi

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/dr-beatrice-mahler-in-realitate-numarul-bolnavilor-este-mult-mai-mare-in-jur-de-2-000-de-cazuri-noi-pe-zi-1339682

bgd77

Faptul ca numarul celor infectati este mult mai mare decat al celor detectati e bine cunoscut si se intampla peste tot in lume, nu suntem noi unici. Asta se intampla in special din cauza ca cei asimptomatici sau care au simptome usoare, nesimtindu-se rau, nu se duc la medic si nu ajung sa fie testati.

Legat de cum se testeaza, nu stiu cum e in alte parti, dar la noi contactii directi ai celor infectati sunt testati numai daca dezvolta simptome. Mie mi se pare un pic ciudat ca se face asa, dar presupun ca cei care fac regulile stiu mai bine (si probabil urmeaza recomandarile EU/OMS). Si acest lucru poate contribui la discrepanta intre numarul de cazuri raportate si numarul de cazuri reale. Mai multe detalii legate de metodologia de testare gasiti aici:
https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/1810-definitii-de-caz-si-recomandari-de-prioritizare-a-testarii-pentru-covid-19-actualizare-19-06-2020/file

Legat de decizia CCR: inteleg ca decizia a produs haos si nemultumire, insa sa nu uitam ca a fost luata in unanimitate. Asta inseamna ca nu doar cei numiti de un anumit partid au considerat actul normativ ca nefiind constitutional, ci si cei care de obicei au opinii contrare majoritatii. Asta ma face sa cred ca criticile lor au fost intemeiate. Si atunci, a cui e vina, a celui care constata pe bune dreptate ca un act este neconstitutional, sau a celor care intocmit acel act? Sau ar trebui sa anulam Constitutia si orice principii si reguli din cauza ca unii nu stiu sa faca lucrurile constitutional?
Si, sunt curios, inainte sa criticam decizia CCR, am citit macar motivarea?

cristi5

#1008
Quote from: TibiV on July 18, 2020, 02:40:00 PM
Cristi,
ai "rotunjit": ASTAZI, 18 iulie 2020,  889 (opt sute opt zeci si noua) cazuri noi, 21 RIP, 280 la ATI.

Pai pentru ca numarul de cazuri confirmate (portocaliu) nu prea mai ajuta pt a intelege trendul epidemiei. Trebuie sa intelegi ca se detecteaza mai putin de o zecime din nr real de cazuri, si daca testezi "unde trebuie" (sau testezi mai mult) gasesti mai multe, daca nu, mai putine.  Este raspandire comunitatara, e full de cazuri (cu CCR sau fara). Testezi mult, vei gasi multe. Nr de cazuri confirmate urmeaza mai degraba trendul numarului de teste efectuate (albastru, le-am impartit la 100!).

Dar asta nu inseamna ca totul e ok si sa ne lasam pe spate!!! Epidemia creste zi de zi, deocamdata lent.  Si alarmant este ca chiar si la cresterea asta lenta, medicii se plang si ni se spune ca se umplu sectii.



Trendul epidemiei e cel ma bine dat de intrarea in ATI (rosu), am vazut asta si-n Suedia si o vad si aici. De exemplu numarul de decese ar trebui sa fie jumatate din numarul de intrari ATI, intarziat cu 1-2 saptamani. Am reprezentat cu negru dublul numarului de decese.

Nu e de mirare ca curba rosie seamana cu cea neagra pt ca nr de decese joaca un rol in estimarea intrarilor ATI. Totusi se vede in multe locuri ca curba deceselor este cu cateva zile in urma.

Daca la inceput numarul de cazuri confirmate impartit la 14 si decalat cu vreo 14 zile dadea aprox numarul de decese (vezi aprilie), corelatia asta s-a pierdut. Numarul de cazuri confirmate nu mai este un predictor al epidemiei pt ca s-au schimbat practicile de testare, nu se stie cu atata precizie unde sunt focarele, nu se mai fac anchete epidemiologice atat de detaliate (si vor fi tot mai greu de facut la atatea ca uri confirmate) etc, etc.

Cu gri in partea de jos am reprezentat procentul de cazuri confirmate raportat la teste efectuate. Dublat, sa se vada mai bine. Mie nu-mi spune nimic curba aia! E normal, impart un numar incert la alt numar incert...

Quote from: nicolaem on July 18, 2020, 02:29:18 PM
Cresterea medie de cazuri detectate in ultima luna pare usor exponentiala. Asta nu e bine deloc. Vor aparea in ATI acesti oameni in curand.

Cresterea quasi-exponentiala initiala are loc intr-un focar dat, nu in toata tara, pt ca covid este un virus foarte local. Nici in focar nu va fi exponential, la un moment dat incepe sa coboare, vezi mai jos un model matematic simplu. Cu cat focarul are mai putina populatie (de ex angajatii unei fabrici si familiile) cu atat scade mai repede. Daca se si intervine cu ancheta epidemiologica, scade si mai repede.

Nu vad vreo urma de exponential in nr de cazuri confirmate (vom afla curand). Sunt pur si simplu teste mai multe, cazuri confirmate mai multe si atat.

Eu cred ca ritmul epidemiei (care se va vedea in decese de exemplu, daca nu cumva intra masiv intr-o populatie sensibila gen camine de batrani) este cel de la intrari in ATI, adica o crestere liniara cu 30 ATI pe zi (15 decese pe zi) in 45 de zile.
- de la medie pe 7 zile 15 intrari ATI pe zi in 31 mai
- la 45 intrari ATI pe zi in 15 iulie

Discontinuitatile de pe curba rosie cred ca sunt diferitele focare care apar, mai mici sau mai mari.

Pe scurt, daca cresterea e liniara vom vedea 80 cazuri noi in ATI si vreo 40 de decese pe zi la sfarsit de august. Dar pot foarte bine sa se stinga focarele si sa inceapa o scadere. Dar daca scade, vom vedea alte cresteri. Cat timp imunitatea in populatie e scazuta, vor aparea focare.



Powered by API/PUM imgur uploader

TibiV

@bgd77

Da, am citit motivarea CCR.

Puerila, ca multe altele. Sau la fel de aberanta...

Cam ca in cazul legii care condamna un infectat (cu cotronavirus, ciuma bubonica, etc.) care se plimba liber, DOAR daca A INFECTAT "cu buna stiinta" alti indivizi.
Este cam ca si cand ai spune ca unul care conduce o masina pe sosele cu o alcoolemie de 1,5 NU ar putea fi sanctionat decat DUPA ce produce un accident "cu buna stiinta".

Daca la un om ucis de un sofer beat poti "masura" cauza destul de usor, la zeci/sute de oameni imbolnaviti de un infectat este imposibil sa spui cand si cine a provocat imbolnavirea.

Nu mai comentez despre cat de toxica este aceasta CCR...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

pasadia

Cred că asta va fi chiar prima.mea postare on-topic, adică chiar despre infrastructură medicala necesara gestionării Covid:

https://www.facebook.com/1667712357/posts/10220407845060688/

Sunt curios sa vad soluția implementată. Autorul postării e oarecum o cunoștință din cercul larg de cunoscuți, dar nu știam că e implicat în asemenea proiecte.
PS: dacă poate cineva să pună copt/paste textul și filmul din postare.

cristi5

#1011
CDC estima (in 24 mai) mortalitatea covid (IFR) la 0,26%. Adica doua gripe si ceva...

https://in.dental-tribune.com/news/new-estimate-by-the-cdc-brings-down-the-covid-19-death-rate-to-just-0-26-as-against-whos-3-4/

oc7avian

@pasadia: pun eu textul, dar mai greu cu filmul pentru că sunt de pe telefon

Aș vrea să adaug că simt că există o deschidere pentru soluții digitale. Chiar azi am aflat că s-a pus pe picioare de ceva vreme un sistem în Brașov (probabil voluntari susținuți de DSP) în care medicii de familie sunt informați zilnic pe email despre pacienții proprii confirmați cu COVID-19 (o sinteză tip newsletter). Asta îmi indică că au o bază de date destul de ok pusă pe picioare la nivel de județ, utilă și pentru alte cadre medicale.

Quote
Nu am mai postat de mult, m-am gândit să îmi iau un pic de timp să știu cum este și acasă situația legată de Covid-19. Dacă sunteți mulțumiți de cum oamenii care guvernează în România și de felul în care răspund la situație. Poate câteva lucruri pe care le-am observat și eu de la distanță. De multe ori aud ce putem face noi, suntem prea mici să facem ceva, nu cred în asta și cred că fiecare dintre noi poate influența într-o anumită măsură.
Legat de Covid-19 și felul în care guvernul a acționat în martie cu măsurile de lockdown. Pe deoparte mă bucur că au reușit să țină situația sub control la început de an, în principiu mi-au protejat părinții amândoi fiind în categorie de risc ridicat în caz de contactează virusul.
Pe de altă parte măsurile sunt draconice față de populație, și faptul că devii internat dacă ești testat pozitiv indiferent de gravitatea simptomelor pune presiune nejustificată pe sistem. Ce a indicat Arafat e corect, pe tipul ăsta de răspuns sunt pe departe de a fi pregătiți, nu au numărul
de paturi si personal suficient.
Momentan lucrez in ceva ce se numeste managementul sanatatii populatiei, intr-un rol global pentru cea mai invovativa companie de technologie medicala din lume. In divizia mea producem și ventilatoarele printre altele.
Din Februarie știam că, măsuri de lockdown vor trebui instaurate în toate țările din lume. (John Hopkins, Boston Consulting Grup + EU radar). Nu erau date publice, populația nu ar fi reacționat ok dacă ai fi spus de la început că vor sta în casă cu lunile. Conform gradului de stabilitate și maturitate al guvernelor și curba de infectare, știam de la inceput, cât timp e nevoie pentru fiecare țara să țină populația în lockdown pentru a avea suficient timp, în a produce și dotă sistemele de sănătate cu răspunsuri coerente pentru următoarele valuri de infectări.
În toate țările din lume, cei din linia 1 și terapie intensivă sunt eroi. În România sunt supra oameni, având lipsa de personal.
Dacă în Suedia au 6 persone pentru un pacient Covid. în România au 1 persoană la 6 pacienți.
Studiind ce s-a întâmplat in China 80% dintre cei infectați cu COVID-19 dezvolta forme ușoare și medii ale bolii. Ei sunt cei mai periculoși pentru ca poarta virusul pe picioare și îl împrăștie in nestire. Pe cei 80% nu ii vrei nicaieri aproape de spital, ii vrei acasă izolați cu starea de sănătate monitorizata de personal medical. In cazul in care starea lor se inrautateste, atunci e cazul sa ocupe un pat de spital la momentul potrivit. Right care at the right moment. S-a demonstrat ca expunerea excesivă la virus inrautateste starea pacientilor, de asta dacă dezvolți o forma ușoară mai bine acasă decât cu alți 7 intr-o camera care au aceeași virus.
In Romania nu exista infrastructura software pentru ceea ce in sănătate se numește "Patient Reported Outcome Measures" adica monitorizarea pacienților (simtome și alți indicatori etc).
Am venit cu o solutie software de  triaj și monitorizare a pacientilor acasă, către guvern și ministerul sănătății, (cei 80% cu forme ușoare și medii pe care ii vrei monitorizați acasă de la distanța și nicaieri aproape de spital). Secretarul de stat a fost pozitiv sunt curios cum reusesc sa se miște intern sa evalueze ce le-am propus. STS e și el implicat. Platforma software are 500 de ani de programare in spate și partea de securitate și confidențialitate vine by design. Nu am voie sa zic mai multe fiind un contract de confidentialitate la mijloc, dar am gasit o modalitate in care nota de plata e aproape ca si achitata pentru Romania.
Îmi doresc din suflet sa găsesc pe cineva cu o minte luminata și in Ro, nu de altceva dar îmi vreau părinții in siguranța.
Ronald Liem este unul dintre primii doctori in Olanda, care folosesc solutia software pentru a cordona activitatile de criza pentru Covid. Spitalul serverste o populatie de 220.000 de pacienti. Este aceeasi  solutie propusa de noi catre guvern. Sa vedem ce raspuns vom primi.



cristi5

Quote from: cristi5 on July 18, 2020, 12:25:33 AM

Intrari_ATI = ATI_ocupat_azi - ATI_ocupat_ieri + 2* Decese_azi


Un medic ATI mi-a spus aseara ca decesele sunt cam 90% in ATI, deci nu toate.
Si cica un lider ATI, Serban Bubenek, a spus la Antena3 ca mortalitatea in ATI nu e 50% ci 45%. Avea grafice cu date ATI detaliate, dar de ce sa le publice? Mai bine sa stam noi sa ghicim, sa facem modele ca asta... Modelul devine:


Intrari_ATI = ATI_ocupat_azi - ATI_ocupat_ieri + 0.9* Decese_azi / 0.45


Ma uitam la grafice si nu intelegeam de ce sunt fix la fel :) :)  Formulele de mai sus sunt echivalente :lol:

Oricum, am facut 2 reprezentari,
- una pt cele 2 scenarii echivalente de mai sus, "100% mor in ATI si 50% mortalitate" si "90% mor in ATI si 45% mortalitae"

- una pt scenariul "90% mor in ATI, 48% mortalitate"




TibiV

Usoara scadere la cazuri noi - "doar" 767.

17 RIP.

Dar am ajuns la 286 internati in ATI...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

@cristi5, mortalitate de "2 gripe si ceva" avem acum. Cand exista un tratament care functioneaza. Nu perfect, dar diferenta fata de acum 4 luni este imensa. Atunci eram sitting ducks.
In plus, 0,26 este procent raportat la numarul total de infectati. Te rog eu nu mai compara cu gripa. Gripa obisnuita nu  este nici pe departe la fel de contagioasa, pentru ca exista vaccin si o buna parte din populatie are ceva anticorpi din sezoanele anterioare. Adica nu gaseste gazde pentru a se transmite. 
Daca vrei sa compari Sars-Cov-2 cu gripa,atunci fa-o cu cea dusa de spanioli in Americi.

Cand va exista vaccin pet COVID-19, va ramane doar o gipa sezoniera. Dar pana atunci vorbim de un virus mortal, care isi arata forta doar cand sistemul medical este depasit. Sa nu va mire daca ajungem la 100 de morti/zi.

PS. toti cei depistati pozitiv, ar trebui izolati (de preferat in spital, daca nu au posibilitatea sa se autoizoleze de membri sanatosi ai familiei) pentru o perioada stabilita de doctor.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

#1017
Spaniolii au dus mai ales variola...

Quote
In April 1520, Spanish forces landed in what is now Veracruz, Mexico, unwittingly bringing along an African slave infected with smallpox. Two months later, Spanish troops entered the capital of the Aztec Empire, Tenochtitlán (shown above), and by mid-October the virus was sweeping through the city (depicted above in images from the Florentine codex, a document written by a 16th century Spanish friar), killing nearly half of the population, which scholars today estimate at 50,000 to 300,000 people. The dead included the Aztec ruler, Cuitláhuac, and many of his senior advisers. By the time Hernán Cortés and his troops began their final assault on Tenochtitlán, bodies lay scattered over the city, allowing the small Spanish force to overwhelm the shocked defenders.
https://www.sciencemag.org/news/2015/06/how-europeans-brought-sickness-new-world

Spaniolii au purtat un razboi biologic "avant la lettre" - cu 5 secole inainte de aparitia notiunii de "razboi biologic"!...

Dar probabil a fost un "fair trade": spaniolii au dus variola in America si au adus inapoi in Europa sifilisul...
Boala deranjanta acum, dar mortala atunci.
Bine ca macar a oprit (o vreme) un razboi: asediul Napoli...
Quote
The first well-recorded European outbreak of what is now known as syphilis occurred in 1495 among French troops besieging Naples, Italy. It may have been transmitted to the French via Spanish mercenaries serving King Charles of France in that siege. From this centre, the disease swept across Europe. As Jared Diamond describes it, "When syphilis was first definitely recorded in Europe in 1495, its pustules often covered the body from the head to the knees, caused flesh to fall from people's faces, and led to death within a few months." The disease then was much more lethal than it is today. The epidemiology of this first syphilis epidemic shows that the disease was either new or a mutated form of an earlier disease.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_syphilis

In fapt, in SF-ul "Razboiul lumilor" H.G. Wells are o explicatie corecta pentru infrangerea "martienilor"...
Reproduc ideea, insa doar aproximativ, din memorie: "Specia noastra a platit cu zeci de milioane de morti pentru a putea convietui cu zecile de mii de microorganisme care ne inconjoara si care candva ne ucideau..."

Ce sa zic... Bine ca SARS-CoV-2 nu este "Germenele Andromeda" / "The Andromeda Strain"...  ;)
(Cititorii cu vechime de zeci de ani au trecut cu siguranta prin cartea - un pic inspaimantatoare - a lui Michael Crichton...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#1018
Quote from: dr4qul4 on July 19, 2020, 02:13:25 PM
@cristi5, mortalitate de "2 gripe si ceva" avem acum. Cand exista un tratament care functioneaza. Nu perfect, dar diferenta fata de acum 4 luni este imensa. Atunci eram sitting ducks.

In orice epidemie mortalitatea initiala este mai mare decat cea pe termen lung. Cad cei foarte vulnerabili.

Quote from: dr4qul4 on July 19, 2020, 02:13:25 PM
In plus, 0,26 este procent raportat la numarul total de infectati. Te rog eu nu mai compara cu gripa. Gripa obisnuita nu  este nici pe departe la fel de contagioasa, pentru ca exista vaccin si o buna parte din populatie are ceva anticorpi din sezoanele anterioare. Adica nu gaseste gazde pentru a se transmite.

Mortalitatea gripei de 0,1% este tot raportata la nr total de infectati (estimat fireste, ca nu raporteaza toti ca au gripa). In plus mortalitatea gripei este subraportata, ca gripa nu e "la moda". Adica daca un bolnav moare de cancer "cu gripa", nu se raporteaza gripa in cauza mortii. Daca moare de cancer "cu covid" apare in statisticile romanesti daca moare in spital. Daca moare "din cauza covid" in afara spitalului, poate sa nu apara...

Anticorpii de covid-19 dureaza cateva luni (comparabil cu gripa), ceea ce ar fi suficient pt a avea 30% din populatie cu anticorpi in orice moment. In plus, celulele T caracteristice SARS de acum 17 ani sunt inca prezente la fostii bolnavi!!  Deci nici macar nu e nevoie de 30% anticorpi. La 30% viteza de transmisie scade marcant. Karolinska a gasit celule T la de doua ori mai multi pacienti decat anticorpi. Mai vedem studiile viitoare.

Quote from: dr4qul4 on July 19, 2020, 02:13:25 PM
Daca vrei sa compari Sars-Cov-2 cu gripa,atunci fa-o cu cea dusa de spanioli in Americi.

Nici vorba. Variola se transmite foarte usor, prin aer si netratata are mortalitate de aprox 30%. "Se transmite prin aer" inseamna ca o duce vantul!!!

Quote from: dr4qul4 on July 19, 2020, 02:13:25 PM
Cand va exista vaccin pet COVID-19, va ramane doar o gipa sezoniera. Dar pana atunci vorbim de un virus mortal, care isi arata forta doar cand sistemul medical este depasit. Sa nu va mire daca ajungem la 100 de morti/zi.

Este un virus nasol, oameni sanatosi si voinici stau praf la pat saptamani la rand. Dar asta se intampla la max 20% din infectati. Ceilalti zburda prin societate si imprastie virusul. Asta e problema! Dar pe termen lung, chiar si fara vaccin, mortalitatea va fi comparabila cu gripa.

Quote from: dr4qul4 on July 19, 2020, 02:13:25 PM
PS. toti cei depistati pozitiv, ar trebui izolati (de preferat in spital, daca nu au posibilitatea sa se autoizoleze de membri sanatosi ai familiei) pentru o perioada stabilita de doctor.

Tocmai asta spune medicul pus de @pasadia mai sus, ca asimptomaticii si slab-simptomaticii nu trebuie tinuti in spital, ci cat mai departe de spital!! Nu fac decat sa infecteze pe altii de acolo!

cristi5

#1019
(de sters, calculele erau gresite)