Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#870
^ Principala similaritate cu Suedia e ca exista raspandire comunitara (dar exista in multe alte parti). Panta de crestere ATI in Ro este insa mult mai lina decat in martie-aprilie in Suedia.

Alta diferenta e ca suedezii nu au mai facut anchete epidemiologice in focarele mari, ca n-au avut personal (care-i scump si limitat) si nici n-aveau destule teste (si nici nu era clar cine le plateste, din motive de descentralizare). Din cate inteleg in Romania se mai face ancheta epidemiologica, sau macar se mai incearca. Nu stiu cum mai merge la Brasov de ex, stiu ca sefa DSP se plangea inca de acum 2 saptamani ca nu mai prididesc.

La Stockholm, in loc sa faca ei ancheta, il roaga frumos pe cel infectat sa-si anunte contactele. Sunt convins ca multi o fac, ca nu-i nicio rusine aici sa fi avut covid, iar testarea e acum la liber.

Alta diferenta majora in Romania e ca batranii nu locuiesc singuri. Dar poate ii mai bine sa-i ingrijeasca copiii sau nepotii lor decat niste necunoscuti saraci, care lucreaza cu ora si abia inteleg limba si instructiunile primite. Dar inevitabil, acasa e greu sa nu interactionezi cu familia, nu se poarta masca banuiesc, (desi e dovedit ca acasa masca ajuta), etc.

Modelul suedez presupune masuri voluntare de distantare si lucrat mult de acasa.  Din cate inteleg asta nu se intampla in Romania cat ar trebui. Se merge si se semneaza condica. Nevoia de socializare pot s-o inteleg...

———

Deci nu e situatia suedeza in Romania, dar nu vad care ar fi problema. Afara de fail-ul cu protejat batranii in martie-aprilie (au facut intre timp progrese acolo) modelul suedez functioneaza. Mortalitatea in exces e la niveluri normale, cazuri grave si intrari ATI foarte putine. Pana si pariul cu imunitatea mai are sanse sa fie castigat. La cat de putine cazuri grave mai sunt, e un moment potrivit pt personalul medical sa plece in vacanta (iulie e luna preferata de vacanta aici), ceea ce se si intampla.

Cu distantare soft, lucrat acasa (cine poate) si fara masca (am fost azi 4h pe transport in comun, nu poarta practic nimeni), putem continua multa vreme. Ani de zile daca e nevoie.  Vom vedea la toamna cum va fi un eventual val 2.


pasadia

Pentru că mult timp am fost mirat de faptul că nu prea găseam datele pe Ro prelucrate, abia azi am primit link la aceasta pagină:

https://www.facebook.com/JurmaOctavian/

Plus: http://www.ghidulmedical.com/covid19/covid-19-tablou-sintetic-romania-2020-07-judete.html

Nu am stat sa citesc toate tabelele, dar mno, am zis sa va spun și vouă.


cristi5

#873
^ multumesc!
L-am contactat, poate obtinem cumva date ATI mai detaliate, separat internari si externari, si date pe judetul de origine a pacientului (adica cei din Bv transferati la Cv sa fie listati la Bv, sa vedem evolutia focarului Bv)

Din pacate orice prelucrare complexa pe numarul de cazuri confirmate este riscanta, pentru ca pt fiecare caz detectat sunt zeci nedetectate (in textul The Economist de mai sus, MIT zice ca in medie 12, suedezii zic minim 20 de cazuri usoare la un caz spitalizat). La nesiguranta asta, orice prelucrare risca fenomenul "garbage-in-garbage-out"

oc7avian

Cică Brașovul ar avea doar 15 locuri la ATI dotate. Am dubii, dar asta e informația care mi-a ajuns la urechi de la cadre medicale care nu sunt în prima linie.

Nu știu cum e cu 3000 locuri ATI în toată țara, dar mi se pare ciudat să circule numărul ăla mic de locuri ATI printre medici. Au găsit mulți asimptomatici din teste făcute de bunăvoie (că au pierdut miros, că mică febră etc.), dar asta nu explică numărul ridicat de cazuri. Sau cel puțin eu refuz să cred că ăsta e motivul.

(știu de câteva zeci de persoane descoperite așa, dar discutăm de sute de cazuri noi în ultimele săptămâni)

cristi5

#875
^ Da, se testeaza mai mult, se gasesc mai multi asimptomatici, dar asta nu explica cresterea ATI de la 144 la 237 (azi 215) in cateva saptamani. Si cresterea asta va fi sigur urmata de cresterea numarului de decese pe zi. Deja trece aproape zilnic de 20 (azi 19)

15 ATI are Brasov, vezi articolul pus de @pasadia zilele trecute, in care sefa DSP se si plangea ca nu mai reusesc sa faca anchete epidemiologice.

3000 de paturi ATI sunt povesti. Adica poate exista fizic dar n-au personal. 400 disponibile pt covid inteleg ca e o cifra realista. La 15 in Brasov, 400 pe tara e plauzibil.

Strategia e ca tratamentul covid sa fie separat complet de celalalt. La nivel de spital, nu de sectie. Atunci normal ca disponibilitatile scad.

nicolaem

#876


tocmai am incheiat saptamana cu numarul maxim de infectii de la inceperea pandemiei !!!

Este drept ca numarul de teste este dublu fata de prima saptamana din aprilie dar trasmiterea comunitara este destul de mare.

Caz la Cluj - familia prefectului e infectata. Partea proasta e ca din afirmatiile prefectului, nu se stie de unde a luat virusul. El a precizat ca ancheta DSP este in desfasuarare.

Intre timp parlamentul in loc sa discute cadru legislativ adecvat perioadei ne transmite prin televiziunile prietene ca cifrele sunt indoielnice si guvernul exagereaza boala ca sa ne vanda masti.

Oamenii pleaca din carantina si spitale dupa bunul plac

cristi5

#877
^ Mai zic odata. Nu e numarul de infectii. E numarul de infectii confirmate. Numarul de infectii e mult mai mare si nu-l stim. MIT estimeaza un raport mediu real/confirmat de 12 la 1 dar raportul nu e constant. Orice intre 1 si 20-30. Variaza zilnic. Depinde unde testezi... Daca mai consideram ca un slab-simptomatic poarta virusul doar 5 zile, numarul total de cazuri confirmate nu ne spune mare lucru...

De-asta e valoros ATI, ca nu are asemenea incertitudini.

Daca si maine scade ATI atunci sunt sperante ca valul (pe care opozitia il ignora) sa se domoleasca cel putin in unele focare. Dar probabil nu in toate.

De exemplu cand ATI e plin la ("focarul") Brasov, din pacate nu mai putem urmari cresterea epidemiei acolo decat daca aflam exact cati pacienti ATI au fost trimisi in judete vecine.

pasadia

In lipsa unor alte informații (paturi ATI ocupate pe județe, număr de teste pe județe, proveniență cazurilor în parte, etc...) singura informație relevantă e numărul de cazuri noi descoperite și distribuția lor pe județe. Și oricât te chinui tu sa le minimalizezi, situația în zonă centrală (BV, AG, DB, PH, BZ) e comparabila dacă nu chiar mai gravă decât a fost în Suceava la început de aprilie.

Da, or fi mai multe teste, dar totodată nivelul de distanțare sociala e mult mai mic acum. Altfel spus șansele de infectare sunt mari și dacă DSP-ul nu oprește prin anchete și testare la timp, o să tot vedem creșteri mari de cazuri noi.

cristi5

#879
Eu nu minimalizez nimic.  Minimalizeaza cine zice "se testeaza mai mult dar situatia e la fel de buna ca in mai." Nu e. ATI arata clar un val 2 (desi guvernul zice ca suntem tot in primul val) si cel mai probabil focarele care conduc valul sunt in centrul tarii.

Dar vreau un indicator obiectiv al evolutiei, pt ca numarul de cazuri confirmate e ca trasul cu pusca in intuneric. Incertitudine intre 1 si 30... Fac ce pot ca sa primim date (intrari unuice) ATI pe judetul de origine al cazului.

———

Cred ca ai asteptari mari de la o ancheta epidemiologica. Din cate stiu, cand gasesc un pozitiv, il intreaba pur si simplu cu cine se intalneste si ii testeaza. Asta in sine n-are cum sa opreasca epidemia ca intre timp respectivii au contactat si pe altii si au raspandit. Doar daca reusesc sa-i gaseasca pe toti inainte sa apuce sa raspandeasca. La cat de sociabil e un orasean roman tipic, ma indoiesc ca reusesc asa ceva.

In plus, omul poate face acelasi lucru si singur, sta 5 min si face o lista, si inca 30 min sa-i sune. Apoi oamenii se pot duce sa se testeze, spun numele contactului si data in care a fost confirmat... Nu inteleg de ce trebuie sa asteptam de la stat sa faca asta.

pasadia

#880
De la stat aștept în cadrul anchetei să testeze toți contacții celor descoperiți în precedentele 48 de ore. Obligatoriu, indiferent de simptome.

Și da, placa cu "avem multe cazuri, dar din câte teste?" mă exasperează și pe mine căci e irelevant. Ce contează dacă sunt 100 de pozitivi din 1000 de teste sau din 10.000 de teste. Adică da, teoretic e mai bun al doilea scenariu, dar oricum și el e mult mai rău decâtscenariu in care cei 100 de pozitivi sunt din 100.000 de teste. Că atare, cat timp nu sunt sigur care e proporția optima de pozitivi raportat la teste, nu mă stresez nici eu să aflu numărul de teste.

nicolaem

#881
cristi nu e necesar sa zbieri, stim toti ca e vb de persoane confirmate si ca e imposibil sa ii gasesti pe toti.

Eu am pus poza pentru a arata o evolutie/trend. care arata rau. Rau arata si ATI care creste si el.
Asta cu numaratul valurilor mi se pare inutila acum. Suntem in primul sau al doilea. E posibil sa avem o sinusoida continua in urmatorul an. Ce relevanta are ca vom avea 15 varfuri? La final de pandemie de dragul istoriei vom trage si "tren line" prin toate sinusoidele alea si vom numara si valurile in mod corect

LE pasadia, orice numar conteaza atata timp cat stim sa il interpretam. La teste eu ma uit la urmatorul grafic din care se vede o crestere a % de detectati pozitivi in ultima luna. Trend validat cumva si de faptul ca numarul de teste a fost relativ constant si metodologia aceasi.

cristi5

#882
Tocmai ca ATI scade de vreo 3 zile. De la 237 la 215. Nu stim daca-s externari ale unor cazuri mai vechi. De-aia ne trebuie date despre internari ATI separat.

Dar s-ar putea ca numarul (probabil) mai mic de internari ATI sa arate ca cel putin unul din focare s-a stins. Nu stim care. Deci ne trebuie datele de internari ATI zilnice pe judet.

LE: ATI are dezavantajul ca e intarziat cu (in medie) 10 zile fata de internarea in spital. Alte date utile ar fi internari de simptomatici pe zi, pe judet. Simptomaticii duc epidemia mai departe.

Raportul dintre nr de internari ATI si nr total de internari e si el interesant. Se pare ca scade marcant cu timpul (la Stockholm e evident, avem 2 internari ATI in ultimele 5 zile). Se pare ca scade "virulenta".

nirolf

Sau pur și simplu tratamentul a devenit mai bun și mai putine cazuri ajung la forme grave. Parcă a și zis medicul de la Timișoara ceva în genul ăsta când au introdus anti-coagulante în schema de tratament, mai puțini pacienți ajung la ATI.

voicul

Tratamentele au devenit mai bune si asta se vede la nivel mondial in numarul mortilor zilnici, care nu a crescut, desi numarul de confirmati creste.