Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

frunzaverde

#495
@Europiu - studiul pe care ti l-am dat studiaza ca "experiment natural" efectul vaccinului anti-TBC (BCG) in Israel, uitandu-se la ce se intampla cu cei care au facut COVID din cohorta BCG si cei din cohorta post-BCG (dupa abolirea vaccinului). Nu gaseste diferente (diferenta de varsta fiind de 0.01-10 ani in cohorta). Vaccinul anti-TBC s-a facut in toata Europa, si vest si est, din aproximativ 1950 pana in anii 1980-2000. Exceptie au fost cateva tari (Italia, SUA) unde tuberculoza era (aproape) eradicata prin masuri non-medicale. Daca ar fi avut vreun efect dramatic, am fi vazut diferente intre Italia si UK, de exemplu. Sau am fi vazut diferente de mortalitate la "cut-off" la batrani (de exemplu, in Franta, ar fi murit putini nascuti in 1950, dar multi nascuti in 1949, anul pre-vaccinarii; in UK am fi vazut asta la 1952/3 si tot asa). Chiar si asa, ipoteza nu a fost aruncata la gunoi fara testare. Sunt teste in lucru cu BCG si derivate de BCG in Australia, UK si in Germania. Exista un mecanism propus (BCG-ul modifica sistemul imunitar; e folosit inclusiv ca tratament preferat la unele cancere, de exemplu) care ar putea merge si la asta. Dar ramane sa vedem daca merge sau nu. Insa eu unul, bazat pe studii observationale, nu mi-as face sperante prea mari; altfel mortalitatea in Franta sau UK ar fi fost mult mai mica.

Cu mastile e o poveste mai lunga: WHO inca nu recomanda purtatul mastilor de populatia generala: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks. Alte entitati recomanda, pe principiul epidemiologic "daca nu te putem testa, presupui ca ai boala pana la proba contrarie si te comporti ca atare" (CDC-ul e un exemplu). In unele parti (Norvegia, Finlanda), s-a considerat ca riscul de aglomeratie este atat de mic incat riscul cu pusul si datul jos al mastilor este prea mare, si nu se justifica, in conditiile in care poti ocoli orice alta persoana la 1-2 metri distanta chiar si in centrul Helsinki-ului. In Bucuresti sau in alte orase aglomerate gen Hong Kong sau NYC, bineinteles, considerentele sunt diferite.

Cat despre Romania, chestia asta e un eveniment unic. S-au invatat multe, in cateva zile:

- Ca atunci cand chiar arde, cand e o problema de viata si de moarte, cand raspunderea e pe umerii tuturor, majoritatea imensa a romanilor inteleg si fac ce trebuie. Si rezultatele se vad. Pana acum v-a iesit. Continuati!

- Ca in aceiasi situatie, cand, la fel, e o problema de viata si de moarte, statul, asa cum e el, lasa coruptia si incompetenta deoparte, si face tot ce poate, tot ce stie, cu cei mai buni oameni pe care-i poate gasi, pentru a rezolva problema. Pana acum le-a iesit. Romania nu doar ca nu mai e "oaia neagra a Europei", ci o tara care, pana acum, a trecut prin foc mai bine ca multi altii. O tara care nu doar ca nu a cerut ajutor, ci a putut sa dea o mana de ajutor altora in pericol mai mare - de la medici trimisi in Italia, pana la organizarea, achizitia si distributiei rezervei strategice europene rescEU, pentru care Romania s-a ridicat voluntar inaintea oricui altcuiva din UE.

- Ca atunci cand chiar arde, politicianul si administratorul nu mai are unde fugi de raspundere, si ca atunci cand ia foc totul, cand lumea explodeaza in cateva ore, singurul loc unde poti fi, ca politician si ca administrator e pe front, la apel si la lupta. Ca daca X s-a imbolnavit cu virusul, nu o sa mai fie tratat fuguta la Viena, ci tot la Infectioase la Suceava ajunge. Si pana acum, cu sincope (gen CCR si Catarama), asumarea raspunderii a iesit absolut ok. Chiar si opozitia si-a luat raspunderea. Nu-i Germania lui Merkel (care ca om de stiinta e in largul ei in lumea asta "data peste cap", si intelege, poate pentru prima oara, mai mult decat oricine altcineva), dar modul in care presedintele si guvernul roman a iesit "la apel" a fost excelent. Balbele sunt inevitabile; nimeni, niciodata, nu a mai avut de-a face cu situatia asta. Totusi, filmul SF si apocalipsa au devenit realitate...

- Si cel mai important - pentru prima oara, poate in istoria Romaniei, cetateanul este tratat ca un om de care statul are grija; nu ca un pion de care statul n-are nevoie, si pentru care statul n-are nimic de oferit. Pentru prima oara in istoria tarii, sute de mii de romani s-au intors in Romania dinspre vest in cautarea sigurantei. Intotdeauna directia a fost opusa. Unii au fugit de virus din focare, unii au fugit cand slujbele li s-au evaporat; nu conteaza. Si tot pentru prima oara, n-au fost asteptati cu usi inchise si cu sarma ghimpata sau cu vamesi care asteptau un spert si o spaga, ci cu organizare, si cu siguranta. Si da, ore in vama sa fie triati, si 14 zile de carantina pe gratis poate o puti pentru unii astazi - dar nimeni n-a cerut si nimeni n-a dat spaga; regulile au fost reguli pentru toata lumea. Si daca Romania scapa "lejer" din pandemia asta - si eu zic ca acum sunt peste 90% sanse sa fie asa, relatia romanilor cu statul se va fi transformat definitiv si irevocabil. Si relatia statului cu romanii. In bine. Oamenii vor fi castigat incredere in stat, si statul incredere in cetateni. Pentru ca sa stii ca statul si societatea iti protejaza viata, si lupta pentru tine, cu succes, cand altii (Spania, Italia, UK) au esuat, este un capital urias de incredere.

Ce s-a intamplat in Romania in ultimele luni nu s-a mai intamplat niciodata in istoria Romaniei (poate doar partial, dupa razboiul de independenta) - societatea a fost pusa la o incercare existentiala, si nu a cedat. Ci a luptat impreuna. Eram sceptic la inceputul chestiei asteia, in martie; dar m-am inselat, si ma bucur ca m-am inselat.

Daca statul continua asa si in "starea de alerta", si daca voi continuati (ca societate) cu aceleasi atitudini si apoi, si statul si societatea continua cu "naravurile" dobandite si dupa aia, Romania aia "ca afara" va fi a voastra. Astazi stim ca statul roman are oameni care in ultimele luni au ridicat spitalele de campanie in ore, are oameni care au cautat si gasit echipament de protectie in competitie cu SUA si Franta si Norvegia si Suedia si 190 de alte tari, si au gasit si adus mai repede ca respectivii (e mai usor sa gasesti o masca in Bucuresti ca in Oslo sau Stockholm; la NYC li se cere sa poarte "esarfe" si tricouri taiate pe post de masti; la Bucuresti se gasesc FFP2-uri la automat, cu certificat CE), are aceiasi oameni care au organizat carantina cu mancare si cazare pentru sute de mii de oameni pe nepusa masa, are aceiasi oameni care au decis ca se poate carantina un judet intr-o ora, si reorganiza un intreg sistem spitalicesc in cateva zile. Deci are oameni sa faca autostrazi si cai ferate. Are oameni sa reorganizeze sistemul social. Are oameni sa faca spitale de beton, permanente. Are oameni sa faca ce trebuie. Trebuie doar pusi unde trebuie, si trebuie ca contractul social - "voi faceti ce trebuie, noi facem ce trebuie" - inventat in ultimele luni - sa ramana definitiv, si sa inlocuiasca pentru totdeauna vechiul contract "lasa bre, merge si-asa" si "hai, mai furam si noi cate ceva".
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Europiu

#496
^ O dată ce te-ai străduit să pui linkul, să știi că am și citit ce era acolo... :).
Am o singură preocupare, s-ar putea să mă înșel. În branșa mea avem, ca exemplu, Physical Review Letters și Physical Review (cu secțiuni A, B, X - pe diverse ramuri). PRL are limitare la numărul de pagini ale unui articol și dorește să publice rezultate mai de avangardă (iar timpul de la trimitere până la publicare să fie cât mai scurt). Problema e că, de multe ori, rezultatele sunt cam hei-rup-iste și nu prea pot fi reproduse independent de alte grupuri. Nu inventez... Dacă și în lumea medicală e la fel, ar fi trist. Dar tot oameni îs și ei, vorba lui Napoleon.

Și îmi permit să te mai contrazic într-un punct și de data asta chiar îmi aprind paie în cap. În ce privește românii care s-au întors în țară... Suntem mulți plecați care ne vedem cinstit de munca noastră și ne-am făcut un rost. Vorbesc strict în nume propriu, nu prea cred că mai am puterea să mă întorc (îs și prea bătrân). Dar să nu divagăm... Dar mai sunt, știi foarte bine, și o grămadă de concetățeni de-ai noștri cu care nu ne place să fim asociați.

Înclin să cred că cei mai mulți dintre cei întorși în țară au fost "forțați" să o facă de lockdownul din vest. O grămadă de activități "productive" printre care cerșetoria e cea mai nevionovată, nu mai erau rentabil economic cu străzile pustii și oamenii baricadați în case. Aș îndrăzni chiar să spun că în sistemul acesta economic în care activau, chiar "angajatorii" i-au chemat acasă...

Ca să revin la exemplul cel mai cunoscut, adică al meu, la ce să fi venit? Cum să fi venit, în primul rând, fără riscul de a-mi pierde jobul? Și ca să ce? Să stau 14 zile în carantină, alături de potențiali infectați? Și să nu mă mai pot întoarce până cine știe când? Nu! Scuze dacă jignesc pe cineva, dar românii care au venit în țară în timpul pandemiei fără a fi forțați de vreo urgență erau ori inconștienți ori niște terchea-berchea.

Iar optimismul din final eu, unul, nu îl pot împărtăși. Oamenii ăia extraordinari au existat și înainte. În orice societate, lichelele și nulitățile se dau la fund în situații de criză, făcând loc, de nevoie, oamenilor de calitate. Dar, o dată ce pericolul trece, revin. E normal... printre calitățile care îi evidențiază, acei oameni potriviți au, de regulă, și modestie, și bun-simț. Ei fac ce trebuie pentru că așa li se pare normal, nu ca să dea bine în public. Cât sunt de cunoscute marelui public (nu vorbesc aici de un cerc destul de restrâns) activitățile lui Valeriu Nicolae, Emanuel Ungureanu sau Vlad Voiculescu? În timp ce madam Firea mai dădea câteva milioane la o biserică, ajungea API (bravo!, a propos) să doneze măști... Deci, nu, nu cred că s-a schimbat nimic. Sunt tot aceleași elite, puține, care acum au avut un pic de loc. Pentru că ălorlalți le-a fost frică de prostia și incompetența proprie, să nu se facă de cacao.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on May 15, 2020, 06:54:20 PM
Din primele 100 de persoane testate deocamdata, 32 au virusul (fara simptome).

Producătorul de electrocasnice Arctic a anunţat, sâmbătă, că închide temporar fabrica de la Găeşti, după confirmarea a 66 de cazuri de COVID-19 în rândul angajaţilor.

Arctic a luat decizia de a închide fabrica, cu efect imediat.

Liniile de lăzi frigorifice vor reîncepe producţia pe data de 2 iunie, iar liniile de frigidere pe data de 25 mai, între timp fabrica urmând să treacă printr-un program intens de dezinfecţie.

Arctic mai anunţă că toţi cei confirmaţi pozitiv sunt asimptomatici şi sunt spitalizaţi, starea lor fiind monitorizată de autorităţile medicale locale. Angajaţii care au intrat în contact cu persoanele afectate au fost informaţi şi sunt în prezent în autoizolare, pentru a reduce răspândirea virusului.

https://www.economica.net/arctic-inchide-temporar-fabrica-de-la-gaesti-dupa-confirmarea-a-66-de-cazuri-de-covid-19_184554.html


naivu

Eu am dat 7. Autoritatile romane au facut, in general, ce trebuia, dar nu intotdeauna cum trebuia. Au luat problema mai in serios mai devreme decat multe state mai civilizate si rezultatele s-au vazut (dupa cum au fost si state care au avut rezultate mai bune ca ale noastre).
Cat priveste infrastructura, nici un santier de autostrada nu pare sa fi fost afectat, s-a lucrat chiar mai bine decat anul trecut pe vremea asta.

Ionut

Au fost șantiere afectate și sunt in continuare, dar impactul este limitat, chiar foarte redus. Am explicat asta chiar și în presa de câteva ori în ultimele două luni.

marinul

Quote from: frunzaverde on May 17, 2020, 12:22:29 AM
Si tot pentru prima oara, n-au fost asteptati cu usi inchise si cu sarma ghimpata sau cu vamesi care asteptau un spert si o spaga, ci cu organizare, si cu siguranta. Si da, ore in vama sa fie triati, si 14 zile de carantina pe gratis poate o puti pentru unii astazi - dar nimeni n-a cerut si nimeni n-a dat spaga

Nu chiar nimeni, dar si aici s-au miscat repede si au transmis un mesaj clar ca sunt cu ochii pe ei

stire din 28.04

"Polițiști de frontieră acuzați că au luat mită pentru a scăpa de carantină persoane venite din Germania

Acuzaţii de luare de mită la Poliţia de Frontieră. Doi agenţi care lucrau în punctul de trecere Borş sunt audiaţi în aceste momente de către procurori. Ar fi încercat să scape mai multe persoane de carantină.

Cei doi agenți au fost ridicați de polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Bihor chiar din punctul de trecere a frontiere Borș. Acuzațiile care li se aduc au legătură cu pandemia de coronavirus și cu restricționarea circulației dintre țări.
Agenții ar fi primit bani de la mai multe persaone venite din Germania pentru a fi listate ca șoferi de TIR, astfel încât să nu meargă în carantina instituționalizată de 14 zile, ci să fie trimiși în izolare la domiciliu.
Cei doi sunt anchetați în prezent de polițiștii bihoreni. "

Digi24

AlexxC

Eu am dat nota 7.
Inceputul epidemiei a fost de nota 6 din cauza balbelor si slabei organizari a DSP+un ministru al sanatatii depasit;
spre sfarsit au demonstrat ca pot tine totusi piept epidemiei,deci un 8 pentru final.
Media (6+8)/2=7

qionescu1

#502
Fara indoiala Romania a demonstrat ca are capacitate administrativa, problema e ca a putut face asta doar intr-un cadru exceptional si cu masuri exceptionale. E ca si cum ai lauda populatia pe timp de razboi ca a constientizat necesitatea ordinii sociale si a eforturilor depuse fara sa iei in calcul legea martiala.

Cu toate ca a avut cele mai dure masuri de carantinare, cele mai drastice amenzi, cel mai sever lockdown, Romania sta bine numai fata de Europa de vest. In est suntem codasi daca nu ultimii iar in ceea ce priveste diferentele fata de vest nu vin din organizarea noastra superioara (desi pe alocuri a fost). De exemplu Italia e cunoscuta cu o rata a afectiunilor respiratorii de trei ori peste medie iar media de viata in vest e peste noi. Asa ca e normal sa aiba o rata de decese mai mare pentru ca vorbim de varste mai inaintate. Plus politici medicale diferite intre vest si est cu mosteniri diferite.

Carantinarea la granita era esentiala dar a intarziat mult. Pe DN1C am vazut doar eu vreo 10 coloane de masini din Italia escortate de politie spre zona de nord a Moldovei, deci masuri au fost luate dar eficienta e discutabila pentru ca cei mai multi reusisera sa intre deja in tara. Apoi cazurile raportate din Suceava aflam azi ca erau de fapt testele facute in Suceava si nu numarul celor confirmati iar terapia intensiva era ocupata doar in procent de 10% lucru valabil de altfel pentru toata tara. Legat de evidenta deceselor puse in seama pandemiei lucrurile sunt mult mai neclare si puternic contestate.

Aflam din presa ca Ministerul Sanatatii nu a declarat epidemie desi evaluarea era in sarcina lui nu in comunicatele OMS (condusa de un comunist etiopian) care pana la pendemie ne linistea ca n-ar fi probleme grave in China. Am avut o comunicare proasta a presedintelui dar si a grupului de comunicare strategica cu multe contradictii (sa nu le zic altcumva) menite parca a induce panica.

Vorbim de o pandemie un pic mai grava decat o gripa obisnuita si cu o rata a mortalitatii usor mai mare. Fata de anul trecut cifrele difera putin si inclusiv la tarile care nu au luat masuri drastice de carantinare. Asa ca eu cred ca starea de urgenta nu se impunea si masurile au fost mult exagerate. Nu numai asta dar au fost si ilegale iar increderea stat-cetatean nu se construieste pe ilegalitati si nu se mentine cu forta.

Pana la urma spitalele au fost aproape goale iar cazurile in mare parte nu au fost grave dar au fost amanate internari, poate mii de operatii, tratamente etc.  Cum s-a murit cu fractura deschisa in cortul de triaj pt covid asteptand testul, cu apendicita, de durere cu fractura de sold pt ca nu se fac operatii nu ni se spune, nu se contabilizeaza. S-ar putea sa avem mai multi morti aici decat de Covid.

Lockdownul a fost aberant. Cum poti justifica asa ceva in judete cu cel mult cateva zeci de cazuri? Epidemii de gripa au mai fost chiar mai grave decat acum dar viata si-a continuat cursul firesc. Economia mai poate astepta cateva luni sau scoala sunt afirmatii fara acoperire. Lockdownul vine cu un efect de domino ce nu poate fi oprit iar repornirea nu se face la cheie ci in timp. Un producator auto si-a redeschis recent uzinele dar apoi a trimis in somaj personalul pt ca nu era cerere - un ex. simplu.

In concluzie raspunsul autoritatilor nu se masoara doar la reactia imediata si punctuala, ci la felul in care se gestioneaza intreaga societate in criza si toate aspectele vietii. Tare ma tem ca vom asista la o victorie a la Pirus.


adiarc

in Vama Nadlac 2 sunt cozi kilometrice si se sta 8-10 ore...masurile de siguranta si distantarea sunt practic inexistente
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

user201

#504
Ca și răspuns efectiv la COVID-19 nu și la alte lucruri aș spune că și la noi s-au luat răspunsurile standard din toată UE, Europa mai ales din partea răsăriteană și sudică a Europei unde lock down-ul a fost și este ceva mai hard, decât în vest unde s-au mișcat extrem de încet zic eu.
De asemenea și ieșirea din acest lock down este oficial ceva mai înceată decât în vest, ceea ce eu zic că este bine.

P.S. O chestiune care însă pe mine mă preocupă personal este What next? pentru că situația în lume nu s-a schimbat fundamental în aceste 2 luni ca și scădere a numărului de cazuri, găsirea unui vaccin sau a unor antivirale, antiwhatever noi.

cristi5

#505
Mi-am dat seama ca e mai eficient sa urmaresc/comentez situatia epidemiei numai in weekend. Epidemiile sunt lungi, nu observi asa bine de la o zi la alta. De asemenea epidemiile cu curba plata sunt mai lungi decat cele "exponentiale" asa ca vorba "om trai si om vedea" se potriveste foarte bine.

Imi propun asadar sa raportez saptamanal aici situatia "experimentui" suedez (detalii mai jos despre setul de recomandari si restrictii)  cu date si surse mai detaliate decat worldometer. Nu stiu cat o sa ma tina. Daca considerati ca este off-topic sa va deranjeaza in alt mod va rog sa imi trimiteti PM.

Intrarile ATI de la Stockholm unde avem epidemia cea mai "activa" (mai jos motivatia alegerii ATI)



Sursa: SVT
Actualmente la ATI in Stockholm sunt tratati 136 bolnavi corona. Inca peste capacitatea initiala (totala) de 90 (deci sistemul medical e inca in stare de alerta), dar in scadere cu cam 20% pe saptamana. 

De asemenea datele FHM (se actualizeaza zilnic la 14) indica azi urmatoarele cifre care sugereaza ca varsta este cel mai impotant factor de risc. Din totalul de 3679:
- morti sub 60 de ani: 173
- morti 60-70 de ani: 267

O alta evolutie interesanta este ca de maine SAS (in conventie cu alte linii aeriene) cere masca pe fata. Calatorii trebuie sa aiba propria masca dar SAS nu va refuza zborul calatorilor care nu au masca. Cel putin deocamdata. Vedem cum se aplica si cum evolueaza.

Cu permisiunea Dvs saptamana asta nu voi comenta, ca am comentat destul. Nu sunt de acord cu multe lucruri care s-au spus dar cred ca e bine sa lasam timpul sa treaca, sa vedem cum se deruleaza situatia inainte sa comentam, indeosebi in ce priveste predictiile, riscurile semnalate, etc.

Inchei cu o vorba foarte interesanta pe care am vazut-o recent: putem privi aceleasi date si sa le interpretam diferit (zisa de adjunctul lui Tegnell celui mai mare contestatar al FHM, profesor la Uppsala)

Sper sa fim cu totii sanatosi saptamana viitoare si sa pot reveni cu un raport. Va doresc o saptamana placuta!

Powered by API/PUM imgur uploader

PS: cum am mai spus, cred ca numarul de persoane la ATI este cel mai bun indicator al evolutiei epidemiei, in multe tari. Se actualizeaza foarte rapid, de ex. pe site-ul SVT. Cifrele sunt destul de exacte. Raportarea este probabil simpla (spre deosebire de morti unde sunt forme legale, unele raportari nu includ corona dar la reverificare se descopera corona etc). De asemenea numarul de cazuri confirmate este un indicator prost, pt ca 1) depinde cat se testeaza 2) numarul de cazuri confirmate este mult mai mic decat numarul real de infectii (inca nu stim cu cat mai mic, dar sper ca vom afla)

PS2: Reamintesc principalele recomandari suedeze
- spalat pe maini
- stai acasa daca simti vreun simptom
- distanta de 1-2 m in oras
- descurajat calatoria dintr-o zona in alta (calatoriile cu masina pana la 2 ore sunt ok de saptamana trecuta, erau posibile si inainte dar nu erau recomandate)
- batranii peste 70 de ani sa nu se intalneasca cu nimeni (dar e ok sa iasa la plimbare). Exista multi peste 70 foarte activi care protesteaza.

Restrictii:
- interzis adunari peste 50 de oameni (asta include evenimentele sportive pt ca genereaza adunari mari de oameni in baruri de exemplu. Este o discutie aprinsa acum, campionatul se fotbal in intarziere)
- educatia in licee (16-18 ani) si universitati se face la distanta. Motivul principal inteleg ca sunt calatoriile pe care le genereaza (degrevarea transportului in comun)

De notat ca nu au fost niciodata inchise scoli primare sau gradinite, nu s-a recomandat masca, s-a putut circula liber. Granitele au fost mereu deschise, cu excepta intrarilor din afara EU (la cererea EU)

Europiu

#506
Quote from: qionescu1 on May 17, 2020, 11:00:16 AM
Vorbim de o pandemie un pic mai grava decat o gripa obisnuita si cu o rata a mortalitatii usor mai mare.
[...]
Lockdownul a fost aberant. Cum poti justifica asa ceva in judete cu cel mult cateva zeci de cazuri?

Dacă ai avea printre cei apropiați persoane încadrate în grupa de risc sper că ai gândi altfel. Da, rata mortalității a fost mică, privită global pe toate categoriile de vârstă. Robert Koch Institut dă vârsta medie a decedaților în Germania către 80 de ani. Ce facem acum, un program de eutanasiere a bătrânilor?

"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."

Poate că nu e treaba guvernelor să îți protejeze viața, nu mă pronunț... :) Dar în niciun caz nu au voie, prin pasivitate, să cauzeze vătămarea sau moartea propriilor cetățeni. Atâta timp cât nu ai cum să protejezi efectiv numai persoanele cu risc, asta e, îi izolezi pe toți. Se numește solidaritate socială.

Poate că mortalitatea Covid-19 între copii este 1 la un milion... Dacă e chiar copilul tău acel 1 și știai că se putea evita, crede-mă că te doare fix undeva de ceilalți 999999 care au supraviețuit!

Eu nu știu, zău, cum unii dintre voi puteți gândi așa simplist...
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

cristi5

^ care-i probabiltatea ca un copil sa moara intr-un accident de circulatie? In Romania, cati copii mor pe an, si cati copii sunt in total? Mie-mi iese cam mare probabilitatea!

Si atunci ce facem, bagam copiii in lockdown? Nu va fi foarte sanatos pentru ei. Putem in schimb sa folosim CFR, ceea ce eu chiar fac cu copiii mei. Din pacate nu pot sa evit cu ei strazile oraselor, unde aproape e mai sigur sa fii in vehicul decat pieton... Si prin sat de cand s-a asfaltat se merge cu 70 pe drum de 30.

Cum vezi, sunt destul de constient de riscuri. Dar n-am simtit nevoia sa iau masuri la covid pentru ca datele din China erau destul de clare, iar explicatiile autoritatilor suedeze destul de pertinente.

Inteleg ca covidul e acuma subiect de presa dar daca ne-ar spune presa toate cauzele de care mor copii, si probabilitatile, sa vezi atunci panica la parinti...

oc7avian

Toată viața de copil e sub o guvernare a părinților, unde în funcție de situație/vârstă/comportament ai diverse restricții. De exemplu, copilul mic trece strada doar de mână cu cineva.

Dar când se mergea cu 30km/h prin sat parcă i-ai fi lăsat să se joace pe uliță. Acum garantat la 70km/h e de inimaginabil faptul. E tot un lockdown limitat la curte pentru copil, nu? Am încercat o analogie cu situația actuală, unde "viteza" riscurilor imprevizibile brusc a crescut :D

cristi5

#509
^ Pai cu tot lockdown-ul soft de care zici, statistica tot proasta e. Sa vezi cum ar fi fara...

La copii traficul e mai periculos decat covidul.