Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#450
Quote from: dr4qul4 on May 15, 2020, 03:53:16 PM
Daca numarul celor de la terapie intensiva/mortilor era de 5-7 ori mai mare, sistemele medicale se blocau complet. Asa au avut la dispozitie 2 luni in care sa se organizeze, sa isi puna la punct lantul logistic si sa dezvolte tratamente mult mai eficiente.

De acord. Nu am spus niciodata ca Romania ar fi putut adopta off-the-shelf lockdown-ul soft al Suediei. Si nici acum nu cred ca il poate adopta. Doar elemente din el, sau nici macar. Dar poate lua masuri care sa tina cont de ce a invatat Suedia. Ce mi se pare periculos este atitudinea "nu avem ce invata de la Suedia ca uite cati morti au". Pai varsta medie a mortilor din Suedia este mult peste speranta de viata din Romania... Si varsta e cel mai important factor de risc.

As vrea sa intelegi ca factorul 7 nu este diferenta dintre lockdown hard si lockdown soft! Este pur si simplu diferenta dintre Suedia si Norvegia. Intre Suedia si Danemarca (care a avut lockdown asemanator cu Norvegia) factorul e 3.

Si ce spune "curentul epidemiologic Giesecke/Tegnell" este ca acesti factori se vor apropia intr-un an de 1, odata ce celelalte tari deschid.

Quote from: dr4qul4 on May 15, 2020, 03:53:16 PM
- Copiii pot transmite virusul. Chiar daca prin absurd nu sunt ei purtatori (datele arata ca sunt mai degraba asimtomatici), acest virus se transmite prin "suprafete". Asadar il pot transmite pe haine, maini, de la un adult la altul.

Bun, am mai zis, milioane de copii, parinti si educatori la scoala de doua luni. Nu poti bate statistica asta cu niciun rationament logic. Rezultatele se vad si sunt clare, zero morti sub 18 ani, nu sunt semnalate cazuri dovedite de parinti sau dascali infectati de copii (doar banuieli) etc. Daca tranmisia de la copil la adult ar fi o problema sindicatele profesorilor ar fi facut demult un scandal monstru.

Si iar am mai zis, exista o diferenta mare intre "X se poate intampla" si "X se poate intampla in tz% din cazuri". Daca tz e suficient de mic, orice societate va gasi alte solutii decat lockdown, ca nu e economic. Zici ca lucrezi cu statistica, cred ca intelegi asta. Ca daca mergem dupa "X se poate intampla" ne inchidem frumos in casa si pa. Ca poate vine gripa. Sau vreun accident auto. Sau ia foc trenul cu pasager cu tot. Ups. Asta chiar s-a intamplat. In lockdown parca.

Si daca suntem inchisi in casa poate sa dea un traznet sau sa ne cada tavanul in cap. Ca se poate intampla, e dovedit.

voicul

Si acum uite ce simplu se rezolva situatia din martie (din cuvinte) - e posibil sa fie fake news totusi, nu stiu germana sa verific pe Das Bild:

Renumita publicație germană Das Bild a anunțat că măsurile de încarantinare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au fost ,,o greșeală uriașă".

Citând personalități din Germania, Das Bild argumentează că guvernul a mers înainte cu încălcarea drepturilor fundamentale ale oamenilor fără a asculta argumentele contrare, așa cum ar fi fost normal să facă.

https://emedicina.md/publicatie-din-germania-carantina-a-fost-o-greseala-uriasa/

Europiu

,,Bild" este un tabloid de 5 bani. Citatul poate fi corect, dar sursa îndoielnică...
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

dr4qul4

#453
Te rog eu sterge porcaria aia. Un site moldovenesc obscur de medicina online care pune ca sursa (cred, ca altceva nu vad) damboviteanul.com (404 error). Nici vorba de link catre bild.
Ala e clar fake news.

Referitor la Suedia/Danemarca factorul e 3.88 nu 3. Si chiar vroiam sa te intreb: Sunt granitele complet inchise intre cele 2 tari? Daca nu sunt, ce masuri exceptionale s-au luat?
Nu de alta, dar Copenhaga e la o aruncatura de bat de Malmo si ma gandesc ca sunt destui muncitori transfrontalieri, asa ca avem sanse ca asimptomatici sa mai raspandeasca virusul si la vecini.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Liviu M

Quote from: voicul on May 15, 2020, 05:17:19 PM
Renumita publicație germană Das Bild...
Adaptat in romana ar fi "Renumita publicatie Libertatea..."  :lol:

Europiu

^^ Nu, articolul chiar exista in Bild, l-am văzut cu ochii mei. Titlu mare, pe prima pagină.

Dar nu înseamnă ca nu e aceeași porcărie repetata de un grup (plătit?) cu interese dubioase.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

Earthchild

#456
Quote from: dr4qul4 on May 15, 2020, 03:53:16 PM
Hai sa luam exemplul Romaniei.
Pusesera tifon stropit cu clor pe manerele usilor din spitale. 1 bolnav ajungea sa contamineze 10+ cadre medicale.

Poate se gândesc de acum înainte să investească în uși automate, care nu trebuie deschise cu , cu cotul sau cu piciorul.

Și o remarcă: asim(p)tomatici, te rog mult.

Oneinthecrowd

@dr4qul4: exact asta voiam sa punctez si eu. In plus:

- acum daca ma duc la tutungerie (ca sa nu dau numele magazinului) gasesc si o masca, manusi si gel dezinfectant. Si a aparut si primul automat de unde le poti cumpara.
- Producem in tara si masti, combinezoane, izolete si in curand se pare ca si ventilatoare. Nu mai trebuie sa licitam cu tarile bogate sa ne ia de sub nas marfa din aeroport.
- Producem in tara si dezinfectant.
- Avem cateva sute de ventilatoare in plus.
- Vom produce foarte curand si medicamente pentru tratamente

@cristi5:
"Se pare" nu prea suna a dovada stiintifica. "Se pare" merge ca ipoteza de lucru sau ca teorie in dezvolatare. Cert este ca inca nu avem o varianta validata de comunitatea stiintifica in ansamblu. Pana o vom avea, cred ca toate teoriile raman doar ca variante posibile si nu ca certitudini.

Asa cum bine a zis @dr4qul4 diferenta intre azi si acum doua luni e diferenta intre o sansa la viata vs condamnare la moarte. Asta a fost principalul castig al acestui lockdown. Pe langa el am mai castigat cate ceva ce ne va ajuta in viitor: digitalizarea sistemului public (atat cat s-a facut si tot e un pas inainte).

Statisticile sunt disponibile zilnic. Uite cifrele de azi: https://www.mediafax.ro/social/coronavirus-in-romania-live-update-15-mai-19133672

Liviu M

In Germania sunt destui care considera Covidul doar pretext pentru ingradirea libertatilor si ca masurile luate pana acum sunt exagerate. N-a fost niciodata un secret. Pana si in oraselul in care traiesc eu, in fiecare sambata are loc o manifestatie anti masuri corona, cu pancarte si discursuri pliine de dezvaluiri.
Da-i normal asa, e democratie.

voicul

Orban: Cine nu respectă regulile, deocamdată riscă o mustrare. După ce oamenii ajung să le cunoască, cine le încalcă va fi amendat - VIDEO

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Alba, că, deocamdată, cei care nu respectă regulile impuse în perioada stării de alertă vor primi o mustrare de la forțele de ordine. De asemenea, prim-ministrul a explicat că va fi derulată o campanie largă de informare a cetățenilor cu privire la aceste reguli, iar, ulterior, cine nu le respectă va fi amendat.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/orban-cine-nu-respecta-regulile-deocamdata-risca-o-mustrare-dupa-ce-oamenii-ajung-sa-le-cunoasca-cine-le-incalca-va-fi-amendat-1307632

tom_sawyer

La fabrica Arctic, in urma depistarii a 2 cazuri de COVID, au inceput sa testeze.

Din primele 100 de persoane testate deocamdata, 32 au virusul (fara simptome).

https://www.gazetadambovitei.ro/actual/arctic-gaesti-focar-covid-19-vor-fi-testati-toti-salariatii-din-hala-de-productie-asamblare-usi/

cristi5

#461
Quote from: Oneinthecrowd on May 15, 2020, 05:48:17 PM
Cert este ca inca nu avem o varianta validata de comunitatea stiintifica in ansamblu

Ba avem. Cauta Giesecke pe youtube. El zice ca se stie foarte bine in epidemiologie ca inchiderea granitelor nu ajuta la epidemii. Si zice asta repetat, inca de cand s-au inchis granitele. Acuma a iesit si nenea ala la nivel inalt la ECDC, care spre deosebire de pensionarul Giesecke, spune asta dintr-o pozitie oficiala. Pana nu vine un epidemiolog de profesie care sa zica invers, eu ca layperson nu pun la indoiala informatia asta.

Quote from: Oneinthecrowd on May 15, 2020, 05:48:17 PM
Asa cum bine a zis @dr4qul4 diferenta intre azi si acum doua luni e diferenta intre o sansa la viata vs condamnare la moarte. Asta a fost principalul castig al acestui lockdown. Pe langa el am mai castigat cate ceva ce ne va ajuta in viitor: digitalizarea sistemului public

Eu nu am spus niciodata si nici nu voi spune ca Romania nu trebuia sa faca lockdown.  Sistemul medical era mult prea slab ca sa reziste.

Eu pur si simplu informez despre alternative durabile la lockdown, care nu ii durabil.

La ce imagini vad azi din "libertate", cu lumea care nu respecta o distanta elementara (unii poate cred ca-s protejati de masti) mi-e teama ca Romania va mai face un lockdown.

De acord si cu digitalizarea. Acolo mai e mult de lucru. Chiar vorbeam azi cu un bugetar. Ar putea lucra de acasa in continuare, dar are de semnat hartii...

Eu cred (de fapt nu eu, FHM) ca trebuie incurajat lucrul de acasa in continuare, pentru protejarea sistemului medical, pana populatia devine mai rezistenta la virus (daca devine). Si si dupa aceea, din motive de timp si mediu.

frunzaverde

#462
Pensionarul Gieseke s-a inselat pana acum cu absolut totul. De la mortalitate, pe care a trebuit s-o revizuiasca in sus de nenumarate ori in sus, pe masura ce se observa ca a murit mai mult de cat zicea el din populatia totala masurata, pana la mesaje rasiste gen "e vina imigrantilor analfabeti care ingrijesc batrani pentru cati au murit"... Cu 99.9% sunt asimptomatici (doar ca nimeni nu-i gaseste pe astia 99.9%). Cu "Coreea de sud o sa esueze" - si nu a esuat; ba chiar Islanda si Finlanda practic au eliminat si ele virusul din tara. Ce sa mai zic de "Stockholmul o sa aiba imunitate de turma in aprilie,mai,iunie" (va zic cand devine iulie, august, septembrie, ca pana acum la testele de anticorpi facute, a iesit 7.5% anticorpi in Stockholm, clustered in anumite locuri). Poate ar trebui la un moment dat sa nu-i mai luam aberatiile in seama. O data, de doua ori, de trei ori... Gata. Ajunge. La pensie cu omul respectiv - a vazut prea multe gripe, si vede totul ca o gripa. Cand e clar ca nu e o gripa.

Comparatia Suedia cu Danemarca nu e la locul ei, pentru simplul fapt ca Danemarca este de 10x mai densa, ca populatie, ca Suedia. Si densitatea populatiei este factorul principal in transmisie. Comparatia cu Norvegia este mult mai corecta, densitatea Norvegiei fiind undeva la 3/4 cea suedeza. Si chiar si asa, per capita, Danemarca are 1/3 din numarul de morti. Si nu, nu si-au protejat batranii mai bine; proportia de morti in case de batrani in DK e mai mare ca in SE!

Alternativa suedeza nu este durabila; si nu este umana. 80-100 de morti pe zi, la cat a ajuns SE, este in momentul asta cea mai mare mortalitate zilnica per capita in Europa. Si pentru ce? Ca sa poata functiona niste baruri? Ca sa nu fim nevoiti sa dam ordine locuitorilor sa nu se duca la bauta? Pentru ce? Economia nu e salvata - economia suedeza o duce mai rau decat cea daneza, in ciuda lockdown-ului (care nu a fost cu "interzis iesitul din case", asa cum insinueaza media suedeza). Suedia are acum mai multi morti pe capita decat aproape toate tarile lumii. Si crestem in clasament. Le-a spus cineva la FHM ca locul 1 nu e cel dezirabil aici?

Singurii care depasesc SE sunt tari care ori au avut fenomene super-spreader masive la inceput (Italia, Spania, Belgia, UK); dar la morti pe cap de locuitor inregistrati acum, Suedia i-a depasit pe toti; practic tot restul lumii isi controleaza epidemia mai bine ca SE.

Suedia a esuat. A ascultat de niste oameni care au mai multe in comun cu Lukashenko si cu Trump decat cu mainstreamul epidemiologic global. Care au o atitudine fata de stiinta care pe mine ma sperie, desi au doctorate (oameni de stiinta nu mai sunt, ca Tegnell are un publication record mizerabil; sunt birocrati). O atitudine bazata pe refuzul de a folosi informatii "cutting-edge" (pre-print-uri si note rapide) - mai degraba asteptand 6 luni - 1 an sa iasa o versiune aproape identica prin peer review (cu mii de morti). La fel, o atitudine tampita, refuzand proactivitatea si protectivitatea (si initiind o atitudine cavalereasca contrara celei pe care am astepta-o de la un om de stiinta)...

Au insistat ca nu exista transmisie presimptomatica sau asimptomatica pana cand WHO a scris negru pe alb. Si chiar si acum refuza sa dea instructiuni legate de asta - pentru ca "stai acasa cand esti bolnav" nu valoreaza nici o letcaie daca 40% din transmisie (estimarile curente WHO) sunt pre-simptomatice/asimptomatice. Acum insista ca nu e nevoie de masti pentru ca nu exista studii experimentale publicate in domeniul asta... Pai la ce naibii sa existe? Coronavirusurile pre-COVID iti dadeau 2 zile de guturai lejer. Fara febra. Cine lua masca in serios? Mecanismul de protectie al mastii e cunoscut  - dar refuza sa sugereze masca, din motive doar de ei stiute... In loc sa faca instructaje.
 
Si cand cineva ii ia la intrebari, ori se balbaie (nu, nu vrem imunitate de turma; ba vrem, dar nu vrem); ori nu sunt in stare sa livreze ce-au promis (FHM-ului i s-a ORDONAT prin LEGE sa ruleze 100.000 teste pe saptamana pana la 1 mai, apoi pana la 15 mai; din incompetenta, nu au fost in stare - paseaza raspunderea in cel mai romaneste stil)... Si cand li se cere socoteala, intai au venit cu "evaluam in cincizeci de ani". Apoi, cand nu le-a mai mers, au venit cu "tarile cu lockdown nu stiu cum sa iasa din lockdown". Au iesit din lockdown, controlat si inteligent. Apoi au zis "tarile care au iesit din lockdown o sa urce rapid ca morti si ca infectati". Nu s-a intamplat nici asta, din Italia pana in Danemarca. Esec, esec, esec, esec. Acum, placa curenta este "al doilea val o sa fie mai rau in alte parti ca in Suedia si compensam" (bazat pe CE exact? Norvegia va manageria exact la fel "al doilea val", vor avea iar 250 morti, deci nici macar nu vor ajunge la numarul curent de morti din SE...).

A, si se pregateste urmatoarea placa suedeza (ultima, ca alta nu mai exista): "pai poate n-o sa gasim vaccin, sau tratament, ca nici pentru HIV nu exista". Deja a inceput sa se auda. HIV-ul este un virus incredibil de complex, care muteaza in interiorul corpului (e auto-adaptabil). Chiar si banala gripa e mult mai complexa decat coronavirusul asta. Virologi peste virologi au spus ca probabilitatea de a gasi un vaccin relativ rapid e mare (grupul Oxford - AstraZeneca a zis 80% sanse la vaccin pana in vara lui 2021). Dar ii asculta cineva in SE?

Si guvernul tace malc - in parte pentru ca primul ministru suedez, sudor de meserie si activist sindical, este o persoana inculta si profund incompetenta, care nu intelege argumente stiintifice. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este cum de-au ajuns respectivii la butoane... In loc, primim un nationalism ieftin, combinat cu un pic de bullying cand cineva iese cu critica (gen, ia vezi ce zici, poate-ti taiem fondurile de cercetare). Si cu o presa incompetenta, care intreaba doar tampenii gen "cand putem merge in vacanta" la conferintele de presa... Dar care promoveaza nationalism gen "noi suntem mai cu mot"... Si care a speriat locuitorii cu povesti de lockdown care nu erau adevarate - am corectat multipli colegi si vecini care credeau ca din Norvegia pana in Italia nu ai voie efectiv sa iesi afara, ci esti incuiat in casa (neadevarat; doar Spania a facut asta).

In orice alt loc din Europa indivizii astia ar fi fost zburati instantaneu; in Olanda au si fost zburati, ca si in UK. S-a prevenit dezastrul maxim acolo. In SE... incredere oarba, necritica in guvern, si rezultatul e ca oamenii mor. Degeaba. Si nu, nu mor doar cei de 90+ de ani. Avem un mort de SUB 9 ani. Avem morti pe intervalul 20-49 mai multi ca in 10 ani de gripa normala...

In SE, s-a gasit, in ultimii 10 ani, insa scuza perfecta - Vi såg inte detta komma (Nu am vazut-o venind), respectiv Vi har varit naiva (Am fost naivi). Orice esec, politicianul baga la inaintare naivitatea, si nu plateste nimic...  Orice problema care a devenit criza, asa a fost rezolvata... Esec initial, masuri pripite, prea tarziu si prea lent (de la criminalitatea in crestere la criza refugiatilor), si scuza cu naivitatea... Si a mers pana acum, din ce in ce mai prost (partidul de guvernamant s-a prabusit). Dar nu poate merge la nesfarsit... Si cand se va dovedi ca SE a esuat si in criza curenta, cu morti de data asta, in masa, o sa fie jale mare...

Si, economic, nu-i nimic, o sa platim cu varf si indesat. Pana nu va fi adusa sub control epidemia, pasaportul suedez o sa fie fix hartie igienica, undeva intre pasaportul irakian si cel afgan. Deja Germania, Danemarca si Norvegia anunta ca intentioneaza sa-si deschida granitele intre ele. Suedia, exclusa explicit, bineinteles. Balticii si-au deschis granitele intre ele, Finlanda probabil va deschide cu balticii in urmatoarele saptamani. Urmatoarea va fi puntea nordica. Cu o exceptie, bineinteles... SE inchis si cu cheia incuiata...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#463
@frunzaverde
Eu n-am zis ca Giesecke are dreptate in tot ce spune, ci am zis de chestia cu granitele. Si n-as fi zis nimic daca n-ar fi zis omul de la ECDC. Recunosc ca l-am crezut pe Giesecke mai mult decat il cred acum.

Ministrul de externe suedez discuta "intensiv" cu danezii, si faptul ca opozitia din Danemarca a zis ceva de suedezi nu inseamna ca asa va fi. Vom vedea.

Despre densitate, totusi, Stockholm-ul unde am avut import masiv, si epiedemie masiva, e suficient de dens.

Sunt curios care-i pozitia FHM despre clustere. E clar ca daca va fi undeva imunitate (sau ma rog, multi anticorpi in populatie), va fi intai in zonele sarace.

Despre testele de imunitate facute de universitatea ta, nu ma pronunt, le asteptam pe alea centrale. Interesant ca nu intreaba ziaristii de ele, au intrebat ieri, azi au uitat.

Da, un copil 0-9 ani mort. Tragic. Fiind unul singur, nici nu au voie sa dea amanunte.

Si daca nu vor gasi vaccin? ce facem, stam in lockdown pana gasesc? Ai profesor german (ala cu carnavalul) care lucreaza cu vaccinuri care zice ca nu-i sigur ca vor gasi si pariul lui e pe imunitate.

In fine, sunt subiecte sensibile, eu nu vreau sa interpretez si nici sa analizez, pentru ca nu sunt expert. Incerc in general sa dau un link si sa explic. Daca mi se pun intrebari (sau comentarii provocatoare) raspund. Nici nu prea anticipez, ca n-are rost, la "expertiza" mea. Dar spun anticiparile altora: ca virusul nu va disparea (OMS, FHM).

Eu cred totusi ca e durabil ce fac suedezii pentru ca daca barurile sunt problema, le vor inchide. Au multe "suruburi" pe care le pot strange. Eu apreciez ca au cautat practici durabile. Lucrat de acasa, liber la umblat pe strada, cu anumite restrictii, etc.  E clar ca au o perspectiva pe termen lung. Stiu ca traim in epoca  in care dai click si se intampla ce vrei. Probabil ca epidemiile nu sunt asa. Chiar si datele vin tarziu, etc.

Asa ca, ca cetatean suedez, sunt multumit. Dar e usor sa fiu multumit pt ca n-am parinti si bunici aici, lucrez cu simboluri digitale, pot preda si ajuta studentii de acasa.  Locuiesc intr-o zona bogata in care sigur nu avem suficienti anticorpi :)

Si daca pasaportul suedez ajunge hartie igienica cum spui (eu nu cred ca va fi asa, vom vedea) il am oricand pe cel romanesc! :)

frunzaverde

#464
1. Si Finlanda (https://www.dn.se/nyheter/varlden/finland-pekar-ut-sverige-som-orosmoln/) si Danemarca au aceiasi pozitie - Suedia e oaia neagra care trebuie carantinata; Austria a zis exact acelasi lucru - punand tara in clubul select al "tarilor rosii" (similar cu tarile cu razboi activ).

2. Ziaristii suedezi sunt inutili. Nu sunt capabili sa puna la indoiala sau sa critice autoritatea, zici ca sunt Scanteia si Pravda... Este ridicol ce intrebari se pun la conferintele de presa. Ziaristii straini, daca ai observat, au fost alungati - nu mai sunt primiti decat la conferintele cu ministra sanatatii...

3. Testele din Stockholm facute de Universitatea din Uppsala corespund ca valori obtinute cu cele din Spania, Belgia, Germania si NYC. Nu vad de ce n-as avea incredere in ele. Anticorpi fac undeva la de ~100x cei care mor; deci IFR-ul, daca toti expusi la infectie fac anticorpi, e undeva la 1%. Cifrele se confirma si cu Diamond Princess si cu alte surse "de control" (primele cazuri din Seattle). Daca nu toti expusi la infectie fac anticorpi, atunci e mai mica mortalitatea. In ambele cazuri e nasol pentru strategia suedeza (in masura in care SE are vreo strategie):
  - daca IFR = 1% mortalitate, este rau, rau de tot - vorbim de 60-70.000 de morti pentru "imunitate de grup"; si inacceptabil pe termen chiar si foarte scurt pentru orice politician.
  - daca numai o parte din cei care au trecut prin boala fac anticorpi (sau daca anticorpii se pierd pe drum), sunt indicii puternice ca imunitatea dobandita este slaba (unii nu dobandesc deloc). Chestia asta inseamna ca imunitatea pe termen lung e o himera. Deci imunitatea de grup e o himera - la fiecare val nou de infectie, o luam de la zero (ca in cazul norovirusurilor sau coronavirusurilor clasice).

Inclusiv raportul cu 2.4% din populatia Stockholmului avand o infectie activa (astia 2.4% fiind totalitatea celor infectati undeva in cele 10-14 zile in care virsul e activ; deci o suma, nu un punct, pentru doua saptamani) la sfarsitul lui aprilie indica faptul ca suntem departe, departe tare, de vreo forma de imunitate de "grup". Daca asa ceva exista...

In plus, din experienta altor tari cu controlul virusului, pare ca R-ul a fost clar supraestimat. Ceea ce, statisticianul din mine stie clar, inseamna ca mortalitatea a fost initial subestimata (sunt brate ale aceleiasi ecuatii). Si posibilitatea de control al virusului prin mijloace non-medicale este mult mai buna decat asteptat.
 
4. Se va gasi un vaccin aproape garantat. Virusul este foarte simplu dpdv structural (spre deosebire de virusul gripal) si pana acum foarte, foarte stabil; nu are "caracteristicile tehnice" care sa-l faca dificil de tintit cu un vaccin (ca HIV). Avem 100+ candidati la vaccin in faze diverse; unul din ele va reusi aproape garantat. In plus, cu 100% sanse vom avea antivirale apte sa reduca mortalitatea virusului. 100% sanse pentru ca deja avem unul deja aprobat - remdesivir este aprobat in Japonia si are aprobari de urgenta in SUA si parti din Europa. Or sa urmeze alte medicamente mai bune.

5. Dar hai sa vedem ce se intampla daca nu se gaseste nici vaccin nici tratament. Strategia suedeza nu este sustenabila - la 100 de morti pe zi (azi au fost inregistrati 115), societatea nu isi permite sa piarda 36.500 de persoane pe an - cam cat in razboi in Afghanistan sau Siria intr-un an! Plus brain drainul oamenilor care-si vor lua talpasita dintr-o tara in care se "moare pe capete", o tara "de lumea a treia epidemiologica", pe orice cai posibile...

Strategia restului Europei este mult mai sustenabila. Nu sta nimeni in lockdown pana gasesc vaccinuri - de altfel, nici o tara europeana nu mai este in lockdown in momentul asta! Singura strategie sustenabila pe termen lung este redusul la minimum al infectiilor, astfel incat sa poti controla focarele noi prin trasare epidemiologica, testare si izolare a focarelor noi. Cu cat reduci infectia la minim, cu atat costurile pentru trasare, testare, izolare si eliminare se reduc la minim. In tari ca Islanda, totul se poate face de la un singur birou. In Norvegia, este nevoie de o aplicatie si de cateva mii de oameni care strang teste, le analizeaza si proceseaza datele de contact tracing. La fel si in Coreea de Sud. In Franta va fi nevoie de cam 100.000 oameni, toti angajati publici, care sunt deja in pregatire. De aici "ciocanul" si "dansul"- ciocanul a fost lockdown-ul, dansul e ce urmeaza pentru a tine infectiile cat mai jos.

Cat timp rata de reproductie (R-ul) se reduce sub 1, preferabil cat mai jos sub 1, poti face asta fara probleme, pentru ca infectia oricum "se stinge de la sine". Nu trebuie sa actionezi decat atunci cand apar noi focare, si atunci pur localizat. Timp in care restul societatii functioneaza normal (cu mici precautii gen masti in spatii publice, pentru "confortul" cetatenilor, cu mese la cafenele distantate etc. etc.). Si poti avea si bodegi, si cafenele, si companii - fara frica ca iei un virus mortal. Pentru ca e mortal - chiar si la 25 de ani sunt cazuri mortale, si cazuri in ATI - in SE, pe transa de varsta 19-35 au ajuns in ATI mai multi pacienti cu COVID decat au ajuns cu gripa cumulat pe 20 de ani.

Urmatoarele tari au reusit cu strategia asta deja:

- Taiwan
- Islanda
- China Continentala
- Coreea de Sud
- Australia
- Noua Zeelanda
- Norvegia
- Danemarca
- Finlanda
- Cehia
- Slovacia
- Balticii (si Estonia a pornit dintr-un loc foarte de neinvidiat. Saarema avea cea mai mare infectie din toata Europa).

Sunt pe cale sa ajunga acolo:
- Germania
- Elvetia
- Austria
- Ungaria

Islanda, Noua Zeelanda si in curand Finlanda practic au reusit sa elimine complet virusul. La modul practic 0 cazuri noi. Pentru ei viata poate sa se reia normal-normal, ca in anii trecuti, fara vreo limitare - sunt virus-free. Problema ramane cu cei care intra din zonele "virusate" - dar problema aia s-a rezolvat complet - granitele sunt sigilate, UE practic nu mai exista (si probabil nu va mai fi vreodata mai mult decat un formalism gol de continut). Granitele se vor desigila doar pentru tarile "curate", nu pentru tarile "virusate".

Si cu strategia asta, pentru ca oamenii nu vor avea frica de moarte (pentru ca riscul e minuscul sa contracteze boala, fiind 1-2 cazuri/zi, imediat identificate si izolate), vor putea lucra normal, distra normal etc. etc. Si calatori in alte state "verzi". Deja Spania vorbeste de "punti aeriene verzi" inspre regiunile lor care se apropie de un statut "verde".

Suedia nu mai are in momentul asta nici o sansa sa mearga in directia aia. Iesitul in societate, pentru multi (inclusiv pentru mine) este un risc prea mare pentru a mi-l asuma in conditiile in care mortalitatea e cea care este; deci consumul si productia se duc dracului, economia se chinuie tarand, etc. etc. In tarile cu ciocan si dans, da, ai lockdown cateva saptamani, dar dupa, consumul isi poate reveni - si e clar ca Danemarca, cu lock-down, o duce mult mai bine economic ca Suedia acum; Finlanda la fel; pentru ca consumul si-a revenit.

Imunitatea de turma e si ea... departe, mai ales daca ne uitam la rapoartele WHO legate de asta, la cifrele coroborate din diverse surse... Si daca rezista doar un sezon, ceea ce crede pana si Gieseke, pai atunci, cei 5000+ de morti de-acum (ca sub 5000 nu are cum sa se incheie sezonul asta in Suedia) au fost fix degeaba; imunitatea dobandita acum se va sterge pana la toamna, cand incepe din nou de la zero sezonul urmator (nu mai ai imunitate, din "recovered" devii din nou "susceptibil"). Raceala comuna, din cate stiu, cauzata tot de niste coronavirusuri, nu da imunitate mai mare de cateva luni...

Eu nu sunt multumit. Si eu sunt intr-o situatie similara, personal. Stau intr-o suburbie bogata, departe de centrul orasului, lucrez cu studenti, universitatea e inchisa. Dar statul suedez a incalcat flagrant contractul social cu mine. Eu ii platesc taxe uriase ca sa ma protejeze la maximul puterii sale. Si a refuzat sa faca asta; a ales sa experimenteze cu noi intr-un fel inacceptabil, supunandu-ne la riscul unui virus nou si necunoscut mai mult decat orice alt stat european. Doar tari de lumea a 3-a (incapabile) sau tari de mana a 7-a, conduse de dictatori nebuni (gen Lukashenko) au mai facut asta.

Si a ales, mai grav, sa delege puterea (inclusiv asupra vietii mele) unei institutii fara control si fara raspundere efectiva, fara sa faca oversightul necesar si cerut constitutional. O chestie de neiertat si inacceptabila, pe care nici macar Romania nu a facut-o. Si chestiile astea nu tin de opinia publica (care a fost brainwashed de sute de interviuri tampite cu Gieseke si de nationalism cretinopat la televiziunea de stat, care-i arata la stiri pe toti care-l declara pe Tegnell erou, si invita simultan "opinanti" de pe la pagini de cultura care sa critice stiluri vestimentare si mod de a vorbi al criticilor lui Tegnell), pentru ca asupra dreptului la viata nu are "opinia publica" vreun drept de a se pronunta.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!