Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

Liviu M

A, pai in cazul asta e simplu, ne mai trebuie "doar" medicamentul care sa ne inhibe receptorii ACE2 (pe ambii, sa fim noi siguri).  :lol:

voicul

Cata viziune pe unii? Presupun ca era orb cat era tar si rupea contractul la Mihăileşti ca sa faca, dreaga si rupa CNAIR santierele tarii.

NEBUNIA de la CLUJ: Autoritățile știau tot! Transporturile fantomă continuă

Răzvan Cuc susține că situația creată la aeroportul din Cluj nu a luat prin surprindere pe nimeni pentru că se știa ce urma să se întâmple.

https://www.money.ro/nebunia-de-la-cluj-autoritatile-stiau-tot-transporturile-fantoma-continua/

TibiV

Da, chiar imi lipsea de multa vreme sa aud cum le stie pe toate domnul Răzvan Cuc...
Stie acum, brusc, toate problemele pe care le au "astia de acum".
Ca atunci cand era el sef nu era nici o problema, toate mergeau uns, si el a dat in folosinta cate 200 km de autostrada pe fiecare din mandatele lui...
:puke:
Da-l in ( :banned word: ) pe "cantaretul singuratic"....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

AlexxC

https://m.hotnews.ro/stire/23829868
"Direcţia de Sănătate Publică Bihor a decis să aplice o nouă strategie de prevenţie a răspândirii Covid 19 şi anume, să facă testare comunitară. Metoda de testare comunitară creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19, susțin cei de la DSP Bihor."

Cata acuratete are metoda folosita de cei din Bihor?
Daca amestecam secrectii ce contin virusul cu secretii ale altcuiva recent vindecat care are anticorpi exista sansa unui rezultat fals negativ?
In opinia mea ,metoda pare logica si promitatoare...cu un singur test poti testa o intreaga scara de bloc sau intreaga sectie a unui spital.
Un epidemiolog printre noi avem? O opinie avizata?

TibiV

Testele PCR (prelevare de mucoase) NU identifica anticorpii, deci cineva care a avut coronavirus si s-a vindecat apare "negativ".

Problema este daca intr-un grup de 64 ai 2 persoane infectate, intamplator in "capete de esantionare".
1 test la 64 de persoane - iese pozitiv.
2 teste (32 + 32) - ambele (2) pozitive.
4 teste (16+16 + 16+16) - 2 din 4 pozitive, se elimina 2 grupe de 16
4 teste (8+8 + 8+8) - iarasi ies 2 teste pozitive, se elimina 2 grupe de  cate 8 subiecti
4 teste (4+4 + 4+4)... la fel, se elimina 2 grupe cu cate 4 subiecti...
4 teste (2+2 + 2+2)... repetir, injumatim grupele

4 teste (1+1 + 1+1), practic testare individuala - este ultima etapa in care se identifica exact cei 2 infectati....

Care va sa zica 23 de teste in aceasta situatie....
Daca ai un singur infectat, numarul de teste poate scadea la 13.
Daca ai insa 5 infectati, numarul de teste poate fi mai mare (nu am rabdare sa fac acum analiza combinatorica...)

Ceea ce este important este ca cei din Bihot au pierdut din vedere DURATA testarii....
Care nu este mai mica de 24 ore - de multe ori rezultatul a venit DUPA ce subiectul a incetat din viata...

Cu alte cuvinte, in loc de 64 de teste individuale cu rezultate in (minimum) 24 de ore, facem doar 23 de teste, dar cu rezulate finale in (minimum) 7 zile....

PS
Daca cineva este mai odihnit decat mine, poate corecta calculele mele....

AlexxC

Sa lucram pe ipoteza ta cu 64 indivizi personal medical:
viteza de testare in regim de urgenta=8 ore pe analiza test.
Dupa 24ore si 7 teste consumate poti reactiva 32 cadre medicale,dupa inca 8 ore si alte 4 teste alti 16 reactivati
In 32 de ore cu 11 teste ai scos din izolare 75% din cadrele medicale ,ale unei unitati de 64.
Eu tot zic ca e al naibii de bine!
Dar da...pot exista mai mult de 2 infectati. Solutia e sa ii imparti in grupuri de lucru de 8 sau 16 si intre aceste grupuri  sa nu existe absolut niciun contact; daca se intampla necazul ,limitezi astfel raspandirea la 12,5 respectiv 25% din personal.

dr4qul4

Hai sa ne gandim la medicii care sunt bagati in carantina pentru ca au avut un contact in spital.
poti sa faci un test pt 64 de persoane. daca iese pozitiv...faci 64 de teste individuale. Adica ai un test in plus.

Daca iese negativ....ai castigat 63 de teste.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

Quote from: cristi5 on April 10, 2020, 05:23:26 PM

Quote from: TibiV on April 10, 2020, 03:46:46 PM
Ultima fraza este aiuritoare...
Nu poti compara numarul de morti cu aceeasi saptamana de anul trecut, pentru ca anul trecut nu aparuse COVID-19....

Ba exact asta fac epidemiologii. Are si un nume indicele asta, o sa-l scriu aici daca-l vad.

Revin, asa cum am promis. Indicele se cheama excess mortality (överdödlighet in limbile scandinave) si se calculeaza pe grupe de varsta, grupe de risc etc.

Se pare ca iese negativ fata de anul trecut, in multe tari, pe multe astfel de grupe. Aparent incredibil fata senzationalismele din media (moartea se vinde bine mediatic. Asta arata ca cu un control al epidemiei (care da, ii diferit in diferite tari, dar exista) covidul nu e nici ciuma, nici holera, nici hiv.

TibiV

kitsune

Greu de găsit informația cu zonele. Am dat până la urmă peste ea, pe site-ul CNSCBT, se publică sub formă de pdf.
(https://cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19). Mă așteptam să existe informația asta și pe știrioficiale.ro, dar și acolo site-ul este prost conceput, e multa informație pusă la grămadă, fără tag-uri, fără un meniu mai detaliat. E aproape la fel de "user friendly" ca siteul primăriei Constanța, care cred că a fost făcut pe un Spectrum 80.
Pentru cei ce sunt afară și au nevoie de informațiile astea, de multe ori folosind un telefon pe un wifi ciudat de aeroport, a căuta 20 minute și apoi a descărca un pdf de 500kB cu 20 de vorbe nu e tocmai cea mai potrivită soluție.
PS: în căutarea pe net sunt o grămadă de rezultate. Le-am omis pe cele de la nelipsitele publicații, am vrut informația oficială. Restul e cancan și nici măcar nu mă deranjez să le fac trafic.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

rota

@kitsune Platforma Stiri oficiale a fost facuta de voluntari Code4Romania si a fost facuta la foc automat. In schimb site-ul CNSCBT sigur a fost facut pe bani grei de statul roman.
offtopic dar trebuie precizat.

voicul

"Poliția nu se mai mișcă decât pe coronavirusul acesta nenorocit." Era clar ca nu o sa faca fata.

Teroare în satele românești! "Nu mai dormim noaptea de frica hoților! Se fură porci, cai, se taie vaca în grajd!"

Numărul infracțiunilor din mediul rural este în creștere. Nu vorbim despre cifre, ci despre cazuri concrete. Sunt comune și sate unde oamenii sunt de-a dreptul terorizați de atacurile date noaptea în curți și grajduri. Ținta hoților poate fi orice: de la un utilaj agricol la animalul din grajd sau sacii cu sămânță pentru câmp.

https://agrointel.ro/139517/teroare-in-sate-si-comune-nu-mai-dormim-noaptea-de-frica-hotilor-e-hotie-zdravana-se-fura-porci-cai-se-taie-vacile-in-grajd/

Cristi N

Politia rurala oricum era depasita, acum cu toti bombardierii intorsi de prin tari straine nu mai au nicio sansa.

kitsune

@rota da, un site e făcut de voluntari, știu asta. Am punctat minusurile, pentru că e greu de găsit informația într-o  înșiruire de comunicate. A fost făcut în grabă, poate fi îmbunătățit. Tot respectul pentru  munca voluntarilor. Site-ul  CNSCBT e probabil cum spui tu. Ce mă nemulțumește e modalitatea de a prezenta informația, în pdf-uri. Pisici, era mai simplu să o trimită prin SMS sau să facă un RSS la care să ne putem abona, sunt atâtea modalități mai simple. Dar revenim iar la birocrația  oamenilor din birouri, care nu pot concepe o declarație electronică  ce nu e printată și semnată. Bine că  nu vor și martori. Avem un sistem plin de dinozauri, care poate că și acum au rămas pe calculatoare dinalea cu buton de turbo (remember ?).

Referitor la furturi, citeam deunăzi  un articol în presa constănțeană  cu locuitorii revoltați că se fură ca-n codru din casele (în construcție sau nu) de la marginea orașului. Camere distruse, câini bătuți sau omorâți, instalații electrice,  fotovoltaice,  echipamente furate. E logic, pentru că gardienii publici stau la pândă prin centru pentru oamenii fără  declarații (înainte de covid tot în centru stăteau, pentru parcări ilegale sau alte alea), nu se deplasează ei la periferie. Iar verificarea stadiului unei construcții sau a unei alte locuințe nu este o activitate esențială. Furtul ca-n codru se pare că este. Oare au declarații completate hoții?

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Garcea:
"Bai, pune jos sacul ala cu care ai coborat pe fereastra, si prezinta imediat declaratia pe proprie raspundere, ca te sparg!..."

:lol: