Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

Sigur ca pot fi gasiti, dar nu cred ca exista o rutina pt asta. Cred ca sunt focusati pe spitale. Majoritatea comunicatelor sunt asa

În intervalul 14.07.2020 (10:00) – 15.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 21 decese (15 bărbați și 6 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Mehedinți, București, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman și Timiș.

In ultimele zile am incercat sa obtin mai multe date de la Ministerul Sanatatii (cu ajutorul contactelor din presa) si am constatat ca se raporteaza foarte putine cifre de la judete la centrala, si ca orice cifra in plus (gen numar de internari in loc de numar de internati) ar insemna o schimbare de proceduri care este imposibila in acest moment.

Fireste am constatat ca au date pe care nu le publica (tabelul ATI defalcat pe judete de ex) dar binenteles dupa experienta cu CNAIR ma asteptam la secretomania asta de la un (orice) organ al statului roman. Nu dam datele astea la pulime ca oricum n-o sa priceapa, gen.

In fata acestei realitati inclin sa cred ca 99% din mortii raportati sunt din spitale, ca aia se poate face simplu. Nu cred ca are lumea timp de proceduri prea sofisticate.

oc7avian

Foarte bine observată subtilitatea. Mie mi-a scăpat.

Însă constatarea decesului suspect e făcută de aceleași centre ;) Pentru că inclusiv autopsia poate deveni obligatorie

elphax

Sunt curios de o chestie, nu am văzut informații clare. Repetarile de teste clar sunt numărate în fiecare teste la total. Dar atunci când se retesteaza o persoana care a fost pozitivă (care pare vindecată) și rezultatul e tot pozitiv, se aduna la cifra zilnica totala de teste pozitive sau nu se ia în calcul, cum ar fi normal????

nirolf

Nu se iau în calcul re-testările, 777 sunt pacienți testați prima dată.

voicul

Quote from: tom_sawyer on July 16, 2020, 01:34:24 PM
Au fost si 19.000 de teste. Cel mai mult de pana acum, cred.

Azi mai putine teste - 18.986, mai multe cazuri - 799.

Deci prognoza cu 1600 in august si 1800 in septembrie, din pacate, este probabila.

----

Dar problema reala ramane asta, ca degeaba mergi la spital daca acolo nu e nimeni de specialitate:

Numărul cadrelor medicale infectate la Spitalul Județean Galați continuă să crească și a ajuns la 113

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/numarul-cadrelor-medicale-infectate-la-spitalul-judetean-galati-continua-sa-creasca-si-a-ajuns-la-113-1339358

elphax

daca intra de saptamana viitoare din nou reguli de izolare si carantinare mai stricta se poate reduce pana la sub 500 pe zi in 2 saptamani si chiar spre 200 in septembrie

cristi5

273 ATI, in crestere continua in ultimele zile. Peste orice alta zi in afara de 22 aprilie cand au fost temporar 288 (si 7 aprilie 274)

Estimare intrari ATI 46, sub ieri dar media pe ultimele zile e 50 intrari pe zi.

Asta inseamna in medie 25 de decese pe zi peste 1-3 saptamani.

nicolaem

asta inseamna ca am atins varful din aprilie si inca "crestem".
Atunci situatia s-a rezolvat cu Lockdown. acum distantarea sociala devine si ma importanta.

mikidutzaa

Au fost mai multe reportaje din sectiile ATI si nu imi vine sa cred ca niciun pacient nu e pus in pozitia "prone" (adica sa stea pe burta, nu pe spate). E cel mai bun tratament pentru bolnavii grav din cate se stie pana acuma :)

Uite un exemplu aici si mai era unul si de la Ploiesti: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/imagini-cutremuratoare-din-sectia-ati-medic-nu-stiu-cat-mai-rezistam-volumul-de-munca-si-suferinta-pacientului-ne-vor-ingenunchea-1339545

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2767575

cristi5

Apropo de "presiunea situatiilor de urgenta"

QuoteArafat: Toate secțiile de Terapie Intensivă-Covid din București sunt pline / Niciun caz grav nou nu mai poate fi internat / Și mâine vom avea o cifră record

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24179738-arafat-toate-sectiile-ati-covid-din-bucuresti-sunt-pline-niciun-caz-grav-nou-nu-mai-poate-internat-maine-vom-avea-cifra-record.htm

Deci probabil vor trebui sa mai declare si alte sectii ATI ca fiind covid... Asta presupune probabil mutari de pacienti non-covid

Oricum, la densitatea si marimea Bucurestilor, va fi nevoie de ATI suplimentar. In 14 iulie Bucuresti avea 58 covid in ATI. Stockholm, la populatie comparabila dar si epidemie mai intensa, a avut max 223. De 4 ori mai mult...

Nu inteleg ce sens are sa sperie populatia in loc sa zica "mai avem sectiile X si Y cu XN si YN locuri care pot fi declarate covid si putem face asta in decurs de Z zile". Chiar crede ca gata, daca el ii sperie de maine se distanteaza?

Pai degeaba de maine, ca cei care intra in ATI in urmatoarele 2 saptamani sunt infectati deja!

cristi5

Estimare intrari ATI, medie mobila pe 5 zile.

Comentarii:
- cresterea incepe in 30 mai, adica la 15 zile dupa relaxare (~ 5 zile incubatie + ~10 internare pre-ATI)
- nivelul intrarilor ATI este aproape ca in valul initial
- cresterea este relativ lenta, de la 10 la 50 pe zi in 6 saptamani. Dar asta inseamna ca in 1 iulie erau de ~ 5 ori mai multe infectii reale (nu doar confirmate) pe zi decat in 15 mai. La cazuri confirmate raportul e 2... (420 in 2 iulie, 190-267 in 15-16 mai...)

Modelul e simplu

Intrari_ATI = ATI_ocupat_azi - ATI_ocupat_ieri + 2* Decese_azi

Cu alte cuvinte presupunem ca
- majoritatea deceselor raportate survin in ATI
- mortalitatea ATI este 50%, deci sunt in medie la fel de multe externari ca decese pe zi

Daca este corect, acest model indica (nu neaparat cu precizie)
- numarul real de infectii (nu doar confirmate) acum 2 saptamani este N*100*intrari_ATI, unde N este undeva intre 1 si 10, dar destul de constant pt o anumita tara cu aceleasi reguli de intrare in ATI. N poate fi determinat/verificat cu studii de imunitate.
- numarul de decese in spital peste 2 saptamani va fi in medie intrari_ATI/2 (mortalitate 50%). Am inceput o verificare a acestei predictii in coloana F.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CbEGos_LaxyId50axnDN8q9YY5p4_XKhmdLoGUCoAEA