Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

^ vezi aici o discutie despre re-testari

https://www.libertatea.ro/stiri/calcul-raport-zilnic-coronavirus-teste-efectuare-3054011

Sunt tot mai convins ca orice calcul pe numarul de cazuri va da rezultate foarte incerte. Inclusiv calculul mai sofisticat al ratei de raspandire R

gruiarew

Las și eu asta aici că m-am umplut de draci: https://www.turnulsfatului.ro/2020/07/12/externat-din-spital-cand-inca-era-infectat-cu-covid-19-rdquo-eu-spun-in-soapta-ca-nu-exista-coronavirus-rdquo-raspunsul-medicilor-174874

Cei care cred cu tărie că un topor în cap e doar o mică julitură fac pușcărie pentru omor dacă-l altoiesc pe tip. Dar știind că e pozitiv să o arzi aiurea prin oraș și cu taxi-ul e ok. Atenție, nu era omul bolnav și nu știa, sau asimptomatic. Știa că-i infectat, dar ce contează? Cu unul d-ăsta bagi un județ în carantină...
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

voicul

Important este sa te feresti si sa te protejezi.
In rest sunt tot felul de specimene ...
Imi aduc aminte de cei care cereau sa infecteze comunitatile de negrii in US ...

Bataia continua: cei care lucreaza si cei care au pareri despre impresiile altora:

Medicul Mihaela Andreescu de la Spitalul Colentina atrage atenţia că numărul de cazuri de Covid-19 este în creştere, iar ea şi colegii săi au obosit.

Epuizată de munca şi sacrificiile pe care le-a făcut, în condiţiile în care există oameni care nu vor să poarte masca de protecţie şi neagă gravitatea bolii, medicul ridică o întrebare: dacă ea şi colegii săi pot sta în combinezoane la 40 de grade, oare cetăţenii nu pot suporta o simplă mască uşoară pe chip în spaţiile publice, pe timp de pandemie?

https://www.money.ro/medic-de-la-colentina-mesaj-pentru-toti-inclusiv-pentru-conspirationisti-am-obosit-si-nu-inteleg-inca/

LOVITURĂ pentru uzina de la MIOVENI! S-au infectat în masă

Grupul Renault confirmă că există cazuri de infectări cu noul coronavirus printre angajații săi de la Uzinele Dacia din Mioveni.

https://www.money.ro/lovitura-pentru-uzina-de-la-mioveni-s-au-infectat-in-masa/

cristi5

Nature publica un studiu care arata ca cei care au avut covid-19 dezvolta celule T, si cei care au avut SARS in 2003 inca au celule T specifice SARS, dupa 17 ani!

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2550-z

elphax

nu vom scapa prea curand. este clar ca daca intram iar in lock-down o sa o ia economia la vale rau de tot
in schimb sunt multi "asimptomatici" adica cu simptome foarte usoare care chiar transmit boala. se vede deja la cei care se testeaza pentru Grecia, aparent sunt OK dar multi infectati.

si cu orice masuri nu se va putea ajunge la un echilibru intre cele 2, economia si preventia totala sau partiala. de aceea trebuie ca sistemul medical sa functioneze mult mai bine si sa testeze cat mai mult

TibiV

AStazi 777 de noi cazuri in Romania. Nou record absolut.

261 internati la ATI...

:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

Au fost si 19.000 de teste. Cel mai mult de pana acum, cred.

voicul

^Pana maine sau zilele urmatoare  >:(

Eu vad ca toata lumea e multumita cu alegerile pe 27, desi se preconizeaza 1600/zi in august si 1800 in septembrie.
Cine o sa vrea sa stea in sectia de votare 12h si cine o sa vrea sa se duca in spatiu inchis ca sa voteze?
O sa cam fie o situatie de "sitting ducks".

cristi5

261 la ATI este la fel ca in 20 aprilie. Poate vor mai fi corectii in jos in urmatoarele zile dar trendul este clar. Epdeimiologul Molnar Geza estima in 11 iulie ca maximul va fi atins in 2 saptamani, adica in jur de 25 iulie. La imunitatea scazuta din Romania si ritmul relativ lent de urcare, eu nu cred.

Daca presupunem (cum a sugerat @TibiV) ca toti cei decedati erau in ATI si stiind ca acolo sansele de supravietuire sunt 50%, avem 19 decedati+aprox 19 externati=38 de iesiri din ATI. Deci 38+261-248= 51 de intrari estimate in ATI ceea ce este mult. Suedia a avut max 49 in 8 aprilie. Pe de alta parte Romania are "potential" dublu.

Daca presupunem ca doar jumatate din cei decedati au murit in ATI, avem 19+13= 32 intrari ATI.

Am intrebat oameni cu contacte in MS cam cati din decedati mor in ATI, sper sa aflam un raspuns care sa ne permita o estimare mai buna a internarilor ATI si deci a trendului epidemiei.  Asta ne-ar permite si o estimare a numarului total tratat vreodata in ATI, care din datele de  "internati" publicate acum zilnic, e imposibil de aflat

elphax

vazusem undeva cifra de 40% care intra la ATI si ies pe usa din dos. 60% isi revin

cristi5

A zis seful ATI din Ministerul Sanatatii ca mortalitatea covid in ATI e 45-50%. Zilele trecute, am pus aici pe topic. Cifra e plauzibila, UK are tot 50%, Suedia care e mai rezervata la bagat in ATI a avut 39% mortalitate.

Intrebarea mea, sa o exprim mai clar: exista multe cazuri de decese in spital care NU survin in ATI? Multumesc!

pasadia

Despre un astfel de caz tocmai s-a vorbit pe Digi: bolnav de inima, testat pozitiv (dar rezultatul a venit pe 12, el fusese externat pe 10), a refuzat reinternarea, a murit în afara ATI.

N-am idee cat de uzual e astfel, dar se întâmplă.

cristi5

^ In raportari se zice "decedati... internati in..." deci banuiesc ca rareori se raporteaza decedati care n-au fost internati.

Sigur exista dar nu prea vad cum i-ar gasi, afara de acesti inconstienti care pleaca din spital desi au simptome si sunt in grupe de risc. Pe astia probabil ii urmaresc...

De-aia e o stire, ca ii ceva rar...

oc7avian

Pot fi găsiți. Medicul de familie eliberează certificatul de deces doar dacă nu este moarte suspectă. În caz că este moarte suspectă (survenită brusc la un pacient cronic care nu dădea semne de final de viață, de exemplu) se declanșează investigație.